Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése
Opinion
Kultúra

Morcsányi Géza a Magvető Kiadó Arsene Wengereként mutatta meg, milyen egy igazi klubvezető

Takács Márton

Frissítve 06/01/2023 - 19:58 GMT+1

Borzasztóan kezdődött 2023, mert január 4-én elhunyt Morcsányi Géza, a kortárs magyar kultúra kiemelkedő alakja, aki 20 éven át igazgatta a Magvető Kiadót, miközben színházi dramaturgként, műfordítóként és színészként is kiemelkedőt alkotott. Kosárlabdás múltja mellett az köti a sporthoz, hogy azon a területen is megirigyelnék azt a vezetői kultúrát, amit megteremtett a magyar könyvkiadásban.

Morcsányi Géza és az ő csodálatos tekintete a Testről és lélekről című filmben

Fotó: AFP

Morcsányi Géza halálával korszakos egyéniségét veszítette el a magyar kulturális élet.
"Azt súgtam oda a Morcsányi Géza igazgató úrnak, hogy 'most mondtad életedben először, hogy úr vagyok.' Mire ő azt sziszegte vissza: 'azt te csak hiszed'. És ez az én kiadóm."
Ezt Esterházy Péter mondta a csak rá jellemző humorral, amikor 2004 októberében a Radnóti Színházban olvasott fel az akkor 25 éves Termelési regényből.
Ennek a videónak az első 3 és fél perce megmutatja, milyen minőségű ember volt Esterházy és Morcsányi Géza (ahogy meghajol Morcsányi a színpadon Esterházy előtt, amikor az a színpadra lép!)
Szörnyű, hogy mindkettejük esetében múlt idő. Esterházy 2016. július 14. óta nincs köztünk, Morcsányi két napja, január 4-én hunyt el. A kortárs magyar kultúra legfontosabb emberei, tartóoszlopai, mestergerendái közül kettő. Szerző és kiadója 20 éven át, egymás fontos barátai.


És hogy mit keres az Eurosport honlapján nekrológ egy kiadóigazgató, dramaturg, műfordító (ezt az oldalát ő maga iparos munkának nevezte), színész reneszánsz emberről?
"Morcsányi Géza mindkét karját mozgatja, tenyerében jól tarthatta a kosárlabdát – a Közgázon benne volt a kosárcsapatban is." – ezt Szegő János, a Magvető kitűnő szerkesztője írta tavaly Morcsányi 70. születésnapja alkalmából a Literán. Az Arsenal-drukker Szegő szerepelt a Tesis a világ-interjúsorozatunkban, egyébként 30 év különbséggel, de egy napon született Morcsányival és ugyanabba a gimnáziumba jártak, a zuglói Teleki Blankába. Ráadásul 2011-ben ő hívta Jánost szerkesztőnek a kiadóba. A többi történelem.
Ezzel le is tudhatnánk az apropót, de szándékunk ennél több részből áll. Azt állítjuk, hogy Morcsányi Géza 20 esztendeje a Magvető Kiadó élén olyan teljesítmény, amit a legkiválóbb, a magyar sportban dolgozó klubvezetők (Hajnal Csaba, Ocskay Gábor, Török Zoltán) is megirigyelhetnének.
A cikk szerzője úgy került az Eurosporthoz (akkor még Hosszabbításhoz) újságíróként 2015-ben, hogy Szabó Gábor felfigyelt a vízilabdával foglalkozó és Ráúszás névre hallgató blogunkra. Mi akkor még a SportKlub TV-nél dolgoztunk, mondjuk Gábor megkeresése után már nem sokáig, de ahogy Lovasi András mondaná, ez mellékszál.
picture

Morcsányi Géza fekete-fehérben © Valuska Gábor/Könyves Magazin

Fotó: From Official Website

Amikor leültünk beszélgetni arról, hogy a honlapra mi írhatnánk vízilabdáról, akkor Gábor azzal is indokolta a rólunk kialakított nem rossz véleményét, hogy sokat idézünk Esterházy Pétertől, akit ő is nagyon szeret.
Ezt a szokásunkat azóta is megtartottuk amúgy mindketten. Már, hogy az Esterházy iránti rajongásunkat, és azt, hogy rendszeresen idézünk tőle, beszélgetünk róla. Ahogy Szántó Petra is szokott belefűzni a kommentálásába, vagy az egymás közti levelezéseinkbe Esterházynál olvasott szavakat. Számunkra ezek természetes dolgok.
Oké, hogy ezeket EP-nek köszönhetjük, de mivel 1995 és 2015 között a Morcsányi Géza által példásan igazgatott Magvető adta ki a korszakos író könyveit, Morcsányinak is hála jár érte.
"Bassza meg. Bocsánat. Mindaz, amiről ezen a fesztiválon szó volt, az nekem 20 éven keresztül az életem része volt. És arra gondoltam, hogy hátha ez az ember, aki fent van az égben, nem bánja, ha engem ma bohóckodni lát.
... Esterházy Péterről bármilyen pillanatban, bármikor, bármilyen kontextusban képes vagyok egy szót sem kinyögni." - 2017 őszén mondta sírva ezt Morcsányi Géza az Esterházy-fesztivál konferansziéjaként.
picture

Szüts Miklós, Esterházy Péter és Morcsányi Géza 2015-ben © Valuska Gábor/litera.hu

Fotó: From Official Website

Remek ízléssel, odafigyeléssel, empátiával, páratlan integritással vezette két évtizeden át a Magvetőt, annak Arsene Wengereként. Írók, költők mesélik azóta is, hogy milyen kedves volt velük, hogy felhívta őket minden egyes kötetük megjelenésekor, és hogy még kéziratot elutasítani is milyen figyelmesen tudott. Ahogy Wengernek, úgy talán neki sem az eredmény, az eladott példányszám, hanem az érték, a színvonal, a játék (mű) szépsége számított, hogy valami jót adjon ki a kezéből a kiadó.
"Vannak olyan szerzők, akiknek a tehetségében, a műveik színvonalában, értékében rendíthetetlenül hiszek, hiszünk. És ezek a szerzők adott esetben nem sikeresek a piacon. Az csak a dolog egyik része, hogy a piacon sikeresek legyenek a könyveink. Ha csak erre figyelnénk, akkor vigécek lennénk. Az a műfaj engem egyáltalán nem érdekel, és hálaistennek a kollégáimat sem." – mondta 2009-ben a Záróra és Veiszer Alinda vendégeként.
A legnagyobb szeretettel, eleganciával és empátiával beszélt mindig is a hozzá tartozó szerzőkről, Esterházy Péterről és Kertész Imréről különösen. És ez fordítva is így volt. Különleges érzéke lehetett az emberekhez.
"Nem hiszek a marketinges hókuszpókuszokban, próbáltam inkább a minőségre, a szerencsére és a megérzésre hagyatkozni." – említette a Magyar Narancsnak 2015-ben adott interjújában.
Odakerülése után felvirágoztatta az akkor nem a legszebb napjait élő Magvetőt. Amelyhez a legkitűnőbb kortársak közül hűséges maradt Bereményi Géza, Bodor Ádám, Esterházy Péter, Kemény István, Kertész Imre, Kiss Tibor Noé, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina vagy Vida Gábor is.
picture

Kertész Imre és Morcsányi Géza varázslatos pillanata © Valuska Gábor/litera.hu

Fotó: From Official Website

A saját ízlésére és emberi kapcsolataira alapozva, odaadó munkával az első számú hazai kiadóvá emelte a Magvetőt, több mint 800 (!) kötet jelent meg regnálása alatt.
Egy, a fiatalabb korosztályhoz tartozó költő (név a szerkesztőségben) mesélte nekünk néhány évvel ezelőtt, hogy elküldte a verseit Morcsányinak, mert ő tényleg minden beérkező szöveget elolvasott. A kiadóvezető telefonon értesítette a költőt, hogy ezt a kötetet ugyan még nem, de a következőt kiadja. Mindezt példátlan kedvességgel.
Mindig is csapatjátékos volt, fontos közösségként beszélt nyilvánosan a Magvetőről. Akkor is, amikor 2002-ben Kertész Nobel-díjat kapott.
A Könyves Magazinnak adott interjújában és máshol is mesélt egy gyönyörű történetet ennek illusztrálására.
"Amikor néhány hónapos ott tartózkodás után kiköltözött a Magvető a Vigadóból a Balassi Bálint utcába, rendes lakásokba kerültünk, ezért a Vörösmarty téri bútorok egy részének átköltöztetése nem jöhetett szóba. Egy nagy könyvszekrény és egy íróasztal, ami még talán Kardos Györgyé (az ÁVH alezredese, a Magvető igazgatója volt - a szerk.) is volt, költözött velem.
Az új irodába kaptam egy szép antik asztalt Mosonyi Aliz barátomtól, amire egy kelim terítőt adott a feleségem. Rengeteg rojtja volt. Egy idő után azt vettem észre, hogy ritkul a rojt. Majd az is feltűnt, hogy akik hozzám jönnek tárgyalni, beszélgetni, előszeretettel birizgálják, csomózgatják, utána vagy a kezükben marad vagy nem.
Amikor már odáig jutottam a sikerekben, hogy határtalan volt az önbizalmam, akkor rá is szóltam a delikvensekre: szeretetem változatlan és határtalan, csak nagyon kérem, ne pisztergálják a terítő rojtját, mert nem marad belőle semmi."
picture

Morcsányi Géza © Valuska Gábor/Könyves Magazin

Fotó: From Official Website

Úgy hírlik, Esterházy Péteren, a feleségén, Gittán kívül csak Morcsányi Géza tudott arról, hogy az opus magnum Harmonia caelestis után min dolgozott EP. A Javított kiadásban a szerző az édesapja, Esterházy Mátyás III/III-as ügynökmúltjáról írt, leleplezve azt, nagy hazafias tettként. Abban az országban, amelyben a rendszerváltás óta, 33 éve sem nyilvánosak még az ügynökakták. Esterházy a könyv bemutatóján nem vett részt, csak Morcsányi. Aki akkor sem csak mint kiadóvezető állt helyt, hanem barátként is.
E sorok írója csak az elmúlt hat évben elvesztette a számára legfontosabb emberek közül Esterházy Pétert, Megyesi Gusztávot, Baló Györgyöt, Benedek Tibort és Rajk Lászlót. Most pedig Morcsányi Gézát is. Egyre kevesebb a hozzájuk hasonló nagy formátumú személy, aki alapvetően meghatározta az életünket. Cserhalmi György, Madaras Norbert, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Stieber Mercedes és Varga Dániel ilyen még egy tágabb körből.
Közben rendületlenül dramaturgkodott színházakban, fordított oroszból, mondjuk Ulickaját, legutóbb Csehov-novellákat – mindezeket közgazdász diplomával. Már önmagában ez is hatalmas sportteljesítmény. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című lenyűgöző filmjében pedig a brillírozó Borbély Alexandra mellett ragyogó volt ő is. Ahogy például előbbi véletlenül ráfröccsenti a paradicsomot reggelizés közben Morcsányira, miközben akkor is Laura Marling egyik dala szól a rádióból!
Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről c. filmben
Az a szeretet, derű és mosoly, ami árad Morcsányi Géza szemeiből! Csak egyszer beszélgettünk vele röviden, de akkor is ilyesmi áradt belőle a karizmán és a jóságon kívül. Meg persze végtelen szerénység, ahogy zavarba jött az őt érintő dicséretünktől.
"Lehet, hogy nagyon béna voltam, de annyira nagy baj nem történt, ha a film annak ellenére megkapta az Arany Medvét, hogy én adtam Szabó Endre szerepét." – a rá jellemző szerénységgel mesélt felejthetetlen alakításáról. Felfelé lógott ki minden területen, amivel foglalkozott. Úgy emberileg, mint szakmailag.
Nyáry Krisztián így jellemezte kiadói igazgatói elődje sokoldalúságát egy 2017-es Facebook-posztjában: "Na és ki az egyetlen ember a világon, aki kiadóként Nobel-díjig juttatta a szerzőjét, aztán a pihenésként eljátszott első filmszerepe mindjárt Arany Medvét kap? Ha Morcsányi Géza legközelebb aranyat nyer az olimpián, kicsit sem fogok csodálkozni."

Ha már sport.
Erre a megszólított így reagált az Alinda c. műsorban: "Ezzel kapcsolatban egy jó élményem volt. Az egyetemen egy nagyszerű testnevelő tanár, egyúttal kosárlabdaedző, néhányunkat, akik nagyon magasak voltunk, de rettenetesen ügyetlenek, topák és kétbalkezesek, velünk elkezdett kvázi kosárlabda szakkört tartani. Ez olyan felszabadító és nagyszerű élmény volt, egy szemeszteren keresztül odajártunk, sok béna. Ha okosabbak nem is, de ügyesebbek lettünk. Ez volt az én sportélményem."
Az egyik leghitelesebb értelmiségi volt (csak ez a volt ne lenne a mondatban!) széles e hazában. A fentebb már idézett Alinda c. műsorban olyan fontos megállapításokat tett, amelyekhez újra és újra visszatérünk.
"Az én számomra a legborzalmasabb az a cinizmus, ahogyan a számomra szent magyar nyelvet hazugságokra használják. Nekem a hazám az, hogy 'a szellőzködő, lágy melegben tapsikolnak a jázminok'. Amikor ezen a nyelven valaki azt mondja, hogy 'ne törődjenek azzal, hogy én mit mondok', akkor olyan csapást mér a legszentebb magyar dolgok egyikére, ami nagyon szomorú."

"Amerika egy óriást vesztett el ma este, én egy barátot. Leo McGarry a köz szolgálatának szentelte életét." – mondta az elnökválasztás éjszakáján elhunyt alelnökjelöltjéről Matthew Santos, demokrata elnökjelölt Aaron Sorkin kultikus West Wing (Az elnök emberei) c. sorozatában (7. évad, 17. epizód).
Ez a két mondat illik Morcsányi Gézára is, csak Magyarországot kell betenni Amerika helyére. Az egész ország vesztesége, hogy Morcsányi Géza 2023. január 4-én, mindössze 70 évesen elhunyt.
Esterházy Péter halálának másnapján, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott virrasztáson mi utolsó előttiként olvastunk fel néhány percen át EP műveiből. Lehetett már vagy este fél 12, Morcsányi Géza következett utánunk, utolsóként.
"Nem elég, hogy véresre vert, megcsalt, elhagyott, megalázott és tönkretett, még fölhív telefonon, hogy szeretem-e. És én azt válaszolom, hogy igen." – idézett a Bevezetés a szépirodalomba c. Esterházy Péter-kötetből. Ezért a két mondatért végigülte és állta a teljes estét.
A magunk részéről Esterházy Pétert és Morcsányi Gézát is szeretni fogjuk, amíg csak élünk.
picture

Fájdalommal búcsúzunk Morcsányi Gézától © Valuska Gábor/litera.hu

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés