Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Stieber Mercedes 25 év után tér haza Olaszországból edzősködni, és csak magának akar bizonyítani

Takács Márton

Publikálva 27/06/2022 - 17:25 GMT+2

A játékosként kétszeres világbajnok és kétszeres Eb-aranyérmes, BEK-győztes Stieber Mercedes 1997 óta Olaszországban élt, vízilabdázott, majd edzősködött, a nyáron tért haza, hogy átvegye a távozó Petrovics Mátyás helyét a BVSC kispadján. A margitszigeti világbajnokságon beszélgettünk vele a vb-ről, a 2001-ben megnyert Eb-ről, a kevés női vezetőedzőről és Benedek Tiborról.

Stieber Mercedes a mögötte lévő medencében nyert Európa-bajnokságot 2001-ben - Fotó: a szerző felvétele

Fotó: Eurosport

Interjúnk minden idők egyik legnagyobb női vízilabdázójával, Stieber Mercedesszel.
A nyártól sűrűbben láthatjuk majd itthon Stieber Mercedest, a magyar és az egyetemes vízilabda történetének egyik legkiválóbb játékosát. A 380-szoros magyar válogatott pólós ugyanis az Imperiában töltött tréneri esztendők után hazatér, hogy a magyar vízilabdában, a BVSC női csapatának vezetőedzőjeként dolgozhasson.
A világbajnokság margitszigeti helyszínén minden másnap ott ül a lelátón a magyar női válogatott meccsein. Pénteken, a Magyarország-Kanada mérkőzés előtt beszélgettünk vele a 2001-ben megnyert Európa-bajnokságról, a jelenlegi magyar csapatról, arról, hogy miért van kevés női vezetőedző a sportágban, valamint Benedek Tiborról.

Amikor egy ilyen szintű világversenyt követsz a lelátóról, akkor milyen szerepben nézed a mérkőzéseket? Mennyire vagy még kicsit játékos, vagy inkább már csak az edzői látásmódod és a magyar meccseken a szurkolói éned keveredik egymással?
Minden összekeveredik bennem. A meccseket inkább kicsit edzői szemmel nézem, a játékosi szempont már nem annyira jellemző. Szurkoló is vagyok, edző is, azért játékos is kicsit – néha beugrik egy helyzetnél, hogy én rálőttem volna.
Amikor jössz a Hajósba, beugrik a 2001-es Európa-bajnokság, amelyet ugyanebben az uszodában, ugyanebben a medencében nyertetek meg?
Igen, mindig eszembe jut a 2001-es Eb, amit itthon nyertünk meg ebben a medencében, teli lelátók előtt, örök élmény marad. Amikor most hallom a magyar Himnuszt, ugyanúgy kiráz a hideg, mint akkor. Négy aranyérmet nyertünk a magyar válogatottal, az egyiket itt, sok néző előtt. Mindannyiunk családja itt szurkolt nekünk, olyan fantasztikus érzések leptek el minket akkor, amelyeket soha nem felejtünk el. Már amikor belépek az uszodába, eszembe jutnak az akkor történtek. Most is kiráz a hideg, ha csak rágondolok és beszélek róla. Senki nem várta tőlünk anno, hogy megnyerjük azt az Eb-t, de jött Faragó Tamás, és hirtelen mi lettünk az Eb-győztesek.
picture

Stieber Mercedes a 2001-es fukuokai vb-n

Fotó: AFP

25 év után tértél haza Olaszországból, hogy itthon edzősködj, a távozó Petrovics Mátyás helyét veszed át a BVSC kispadján. Volt hasonló ajánlatod a közelmúltban, ami elgondolkodtatott a hazaköltözésről?
Volt korábban két megkeresésem, a második tavaly, de inkább nem nevezném meg, melyik klubtól. Amikor a BVSC érdeklődött nálam, akkor úgy éreztem, hogy engem szeretne az egyesület, bennem pedig megvolt az elhatározás, hogy hazajöjjek és a magyar női vízilabdában dolgozzak.
Tehát egy olyan kínálkozó lehetőségre vártál, amire igent tudtál mondani?
Igen, mindig hangoztattam, hogy szeretnék itthon edzősködni, és vártam, hogy valaki megkeressen.
picture

Stieber Mercedes az athéni olimpián

Fotó: AFP

Kaptál esetleg olyan véleményt akár a szakmán belülről, akár civilektől, hogy ’ne hülyéskedj, Merci, tényleg otthagyod Olaszországot ennyi év után?’
Igazából nem, eddig mindenki örült nekem, hogy jövök, de persze az őszinte véleményeket nem lehet tudni. Annyit mondtak, hogy gondoljam át. Jól éreztem magam Olaszországban, nem volt semmi gondom, de már nagyon haza akartam térni. Nem azt csináltam, nem azon a szinten, amit szerettem volna. Itthon pedig adódott egy olyan lehetőség, amilyenre pont vágytam. Ezt meg kellett ragadni, igent kellett mondanom.
A 10 csapatos magyar női OB I-ben mindössze egy női vezetőedző dolgozott az előző szezonban, Tatabányán az a Zantleitner Krisztina, akivel játékosként együtt nyertetek világbajnokságot 2005-ben, te leszel a második. Ha minden igaz, Olaszországban is kevés a női vezetőedző a női szakágban. Ennek mi lehet az oka szerinted?
Erről annyi mindent lehetne mondani. Itthon uralkodó nézet, hogy ez igazából egy férfi sportág, amelyet komolyan csak férfiak űzhetnek, és így jó edzők is csak férfiak lehetnek. Annyi mindent lehet hallani erről.
picture

Horváth Patrícia, Stieber Mercedes és Zantleitner Krisztina a 2005-ös vb-arany ünneplésekor

Fotó: AFP

Te megkaptad már szemtől szembe ezt a véleményt?
Nem mondják a szemembe, hogy kevesebb vagyok, mint más, csak gondolják és éreztetik. Nem akarok senkinek bizonyítani - talán nem is kell -, csak magamnak. Nekem az a fontos, hogy ami évek óta benne van a fejemben, az kijöjjön majd a csapatomon keresztül. Játékosként sem akartam senkinek bizonyítani, magamnak akartam, hogy úgy vagyok jó, ahogy én gondolom. Ez mindig sikerült, remélem, edzőként is fog.
A magyar női vízilabda-válogatott szakmai stábjában azóta nem volt nő, amióta te Petrovics Matyi szövetségi kapitányi időszakában mellette dolgoztál edzőként 2009 környékén. Ez is furcsa, nem?
Legalább az utánpótlás-válogatottakig már eljutottak más női edzők. Egyszer talán nekem is lesz szerepem ott. Azzal, ha magamnak bizonyítok, esetleg másoknak is fogok. De igazából nem tudom a választ. Szinte mindegyik válogatottnál van női stábtag, nálunk az erőnléti edző személyében.
A szövetségi kapitány dönti el, hogy kivel szeretne együtt dolgozni. Biztos az van benne, hogy a mindenkori szövetségi kapitány azokkal veszi körül magát, akikben megbízik, és akikkel együtt tud dolgozni. Egyszer talán lesz női szövetségi kapitány is, semmi sem lehetetlen. Én például sosem gondoltam volna, hogy 25 éven át külföldön fogok élni, közben pedig arra nem, hogy ilyen hosszú idő után térek majd haza. De teljesült.
picture

Stieber Merci a montreali vb-n is tudta, hogy reklamációt csak blokk ellenében fogadnak el

Fotó: AFP

Össze tudnád foglalni röviden, hogy milyen edzői hitvallás alakult ki benned Olaszországban dolgozva?
Alázattal készülni, dolgozni, küzdeni, az első másodperctől kezdve az utolsóig hajtani. Bármi legyen is az eredmény, tízgólos előny, vagy tízgólos hátrány, emelt fővel kell kijönni a vízből, azzal, hogy ’én mindent megtettem, hogy ez jól sikerüljön’. Mindig ugyanúgy kell beugrani a medencébe, azzal a céllal, hogy győzzünk, amiért 100%-ot kell nyújtani.
Körülbelül ez látszódott Petrovics Matyi BVSC-jén is bő egy évtizeden át. A csapataiban csak magyar pólósok játszottak, sok saját nevelésű, vagy máshonnan igazolt, és ott továbbfejlesztett fiatallal. Ez marad az irány?
Igen, én is ennek vagyok a híve. Imperiában is csak ottaniakkal dolgoztunk. A BVSC-nek jó az utánpótlása, reméljük, még jobb lesz! Mindig vannak kisebb hullámvölgyek, ahogy megnézzük az utánpótlás eredményeket, láthatjuk, hogy most nem voltak a csúcson. A fejlődés nem lineáris, az a szép, ha sikerül kijönni a hullámvölgyből.
picture

Stieber Mercedes a 2017-es masters vb-n - Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Hosszú távra tervezel itthon?
A szerződésem két évre szól, de már arról is beszéltünk, hogy ha minden jól alakul, akkor szeretnénk hosszabb távra tervezni. De személy szerint már nem tervezek nagyon előre, mert annyi minden alakult váratlanul. Két évig biztos, hogy a BVSC-nél lesz feladatom.
A magyar női válogatott szereplésére rátérve, volt előzetes elvárásod a lányokkal szemben ezen a világbajnokságon?
Elvárás nincs bennem. Nagyon örültem, hogy megnyerték az olimpiai bronzot Tokióban, négy negyedik hely után. Azt lehet tőlük kívánni, hogy a maximumot nyújtsák. Az olaszok ellen nem jött ki belőlük, de könnyen lehet, hogy a következő meccseken sikerülni fog. Hosszú egy ilyen világverseny, két hét, és ez idegőrlő a játékosoknak. Nem egyszerű megoldani fejben. Mentálisan kell erősnek lenni, majd a második héten derül ki, milyen erősek vagyunk fejben.
picture

Szatmáry Kristóf, a BVSC-Zugló elnöke és Stieber Mercedes - Fotó: bvsc.hu

Fotó: From Official Website

Végül Benedek Tiborról beszéljünk kicsit. Amikor a 2001-es budapesti Eb egyik férfimeccse után megkérdezték tőled a tévében, hogy szerinted ki volt a legjobb teljesítményt nyújtó játékos, azt válaszoltad, hogy "Benedek Tibi. Mindig ő." Ezt a mondatodat akkor átvettem tőled. Ahogy azt is szokták emlegeti bizonyos újságírók, hogy Stieber Mercedes a női vízilabda Benedek Tiborja. A Facebookon megemlékeztél Tiborról a halálának kétéves évfordulóján. Neked mit jelentett az ő személye?
(Még a kérdés végére sem értünk, Merci már sírt)
Mondhatom azt, hogy barátok voltunk Tiborral. Nagyon fájó volt az elvesztése. Egyszerre kerültünk be a válogatottba, egy korosztály vagyunk, két évvel volt idősebb nálam. Nagy megtiszteltetés, ha azt mondják, hogy én voltam a lányok Benedek Tibije. Amellett, hogy nagyszerű vízilabdás volt és nagyszerű edző lett - csak a vízilabdának élt -, nagyszerű ember is volt. Az a legfájóbb, hogy egy nagyszerű embert veszítettünk el vele.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés