Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

2013 után újra vb-érmet nyerne a magyar női vízilabda-válogatott, erre meg is van minden esélye

Takács Márton

Frissítve 18/06/2022 - 18:00 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatott hétfő este az újonc Kolumbia ellen kezdi meg szereplését a világbajnokságon, a Margitszigeten. Bíró Attila csapata abszolút éremeséllyel vág neki a tornának, de az erősorrendben a címvédő Egyesült Államok és Spanyolország is megelőzi. A döntőhöz borítani kell a papírformát, Keszthelyi Ritáék erre is képesek lehetnek.

Ők 13-an kaptak helyet a csapatban - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Női pólósaink a barcelonai világbajnokságon bronzérmesek voltak, kilenc év után ismét felállnának a dobogóra.
"Célunk az éremszerzés. Bármi áron, de el kell ezt valahogy érni. Azt, hogy milyen színűt, fölösleges ragozni. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a legjobb csapat a világon. Az olimpia is bebizonyította, hogy vannak nálunk jobbak.
Ugyanakkor lehetünk azok, ahogy azt az olimpián is láthattuk, egy-egy meccsen bárkit képesek vagyunk megverni, még a nálunk magasabban kvalifikált és jobb csapatokat is." – ezt Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta az Eurosportnak még május közepén.
Játékosai sem adnák alább.
A szélvészgyors Vályi Vanda szerint "az amerikai válogatott nagyon kiemelkedik, európai szinten a spanyol is. Viszont mi vertük már meg mind a két csapatot. Nyilván hajszálnyi dolgok fognak dönteni, és mi azon dolgozunk a következő hetekben, hogy ez a hajszálnyi különbség felénk billenjen. Nem tudok elképzelni az első háromnál rosszabb eredményt."
Leimeter Dóra továbbment: "remélem, hogy képesek leszünk fináléba jutni, az olimpiai érem ehhez tényleg erőt adhat. Mantráznunk kell magunkban, hogy döntőket játsszunk, abszolút a világbajnoki aranyérem megszerzése lesz a célunk."
picture

Leimeter Dóra lövése gyilkos erejű tud lenni - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Csütörtök óta tudjuk, milyen összeállításban vág neki a budapesti vb-nek a magyar nemzeti együttes. A 13+2 fős keretben nincs meglepetés, a tokió olimpián bronzérmes válogatottban a Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Szücs Gabriella hármas helyett a Dunaújváros honosított francia centere, Geraldine Mahieu, az UVSE-ben nagyszerű szezont futó Faragó Kamilla és az FTC egyik legjobbja, Máté Zsuzsanna kapott helyet.
Érdekesség, hogy mindkét centerünk, a világklasszis Parkes Rebecca és Mahieu is honosított pólós, ahogy két bekkünk is Máté Zsuzska és Rybanska Natasa személyében.
Masszív együttest állított össze Bíró Attila, a csütörtöki kerethirdető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "most ez a lehető legerősebb magyar válogatott".
Direkte vb-felkészülési mérkőzés nem fért bele a mieink és a riválisok programjába. Nem ismeretlen ez a helyzet, a 2021-es trieszti olimpiai selejtező előtt is csak magukban készülhettek Keszthelyi Ritáék, akik aztán első helyen végezve jutottak ki Tokióba.
picture

A mindent eldöntő, utolsó perces magyar gól

Veszprémben az ausztrálok, Szegeden pedig az amerikaiakkal közös edzéseket tartott a magyar csapat, vagyis erős riválisokkal készülhetett.
Bíró Attila csapata az A jelű négyesben kapott helyet Olaszország, Kanada és a vb-újonc Kolumbia társaságában. A tornától visszaléptek a Tokióban igen kellemetlen ellenfélnek bizonyuló kínaiak, valamint az oroszok helyett felkért japánok is, helyettük az egyik beugró kolumbiaiak lettek hozzánk sorsolva.
Az olaszokat legyőztük a 2021-es olimpiai selejtező elődöntőjében, Triesztben, akik így lemaradtak Tokióról. Kanadáról mindenkinek a 2017-es hazai vb ugrik be, ahol borzasztó kellemetlen meglepetésre a negyeddöntőben 6-4-re kikaptak Gurisatti Grétáék.
Leimeter Dóri az áprilisi sorsolás után így értékelte honlapunknak a csoportbeosztást:
"Közepes erősségű csoportba kerültünk, a miénk is lehetett volna nehezebb, ha Kanada helyett például Hollandiát vagy Görögországot kapjuk magunk mellé. Pont jó ez így, van nehéz és könnyű rivális is az ellenfeleink között. Ráadásul így legalább nem a nyolc között játszunk majd először erős meccset a vb-n, és egyáltalán nem lehetetlen a csoportelsőség megszerzése sem."
picture

Nagy csatában bronzérmes a női vízilabda-válogatott

Az olasz és a kanadai válogatottról is van tapasztalata a BVSC-től a Ferencvároshoz szerződő balkezesünknek.
"Elég rendesen átrendeződött az olasz válogatott, kicserélődött a csapatuk, a Világligából legalábbis ez látszik, sok az újonc náluk. Kanadával edzőtáboroztunk nem olyan régen, kemény párharc lesz az is."
A magyar válogatott mindenképpen éremesélyesként vág neki a vb-nek. A legerősebb rivális mindenképpen a többszörös olimpiai és világbajnoki címvédő Egyesült Államok. Legutóbb kilenc éve, 2013-ban fordult elő, hogy az amerikai női pólósok elbuktak egy mérkőzést bármilyen FINA-esemény egyenes kieséses szakaszában.
picture

Női vízilabda döntő összefoglaló- Spanyolország-USA-Tokyo 2020

Akkor a most is bombaerős házigazda spanyolok győzték le őket a barcelonai negyeddöntőben. Tokióban sokáig emlékezetes meccsen Keszthelyiék is felülmúlták az amcsikat, abból a sikerből feltétlenül erőt lehet meríteni.
Adam Krikorian világverő lányai az elmúlt két világbajnokságot egyaránt 100%-os teljesítménnyel nyerték meg, vb-n mindeddig utoljára az olaszoktól kaptak ki a 2015-ös kazanyi tornán a csoportkörben.
Mivel még nincs hivatalos amerikai keret, csak hallomásból, illetve a játékosok Instagram-felületeiről tudhatjuk, hogy például Ashleigh Johnson, a világ legjobb kapusa és Maggie Steffens, a mezőny egyik legnagyobb zsenije is ott van a keretben.
Az aranyhoz vélhetően megint őket, vagy azokat a spanyolokat kellene félreállítani az útból, akikkel a Világliga európai döntőjén egy fordulatos meccset játszottak idén Faragó Kamilláék. Nyilván érdemes kiemelni még az ausztrál és a holland válogatottat, de talán ez a három legerősebb gárda a mezőnyben.
Világbajnokságon legutóbb 2013-ban szereztek érmet női pólósaink, Barcelonában még Merész András irányításával lettek harmadikok. Abból a gárdából mindössze ketten maradtak hírmondónak 2022-re, Garda Krisztina és Keszthelyi Rita. Azóta Kazanyban 9., Budapesten 5., Kvangdzsuban pedig 4. hely jött össze.
A magyar keret nagy részének nem lesz ismeretlen a hazai körülményekkel és elvárásokkal járó nyomás a 2017-es vb, a 2020-as Európa-bajnokság után, reméljük, éremig repíti őket a magyar szurkolók által nyújtott támogatás!
picture

Történelmi pillanat: első olimpiai érmüket veszik át a magyar női vízilabdázók

A magyar női vízilabda-válogatott 13 fős világbajnoki csapata
kapusok: Gangl Edina (Glyfada), Magyari Alda (UVSE)
mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Keszthelyi-Nagy Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Ethnikos), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)
a két tartalék: Farkas Tamara (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros)
A magyar csapat programja a csoportkörben
A-csoport, Budapest
június 20., hétfő, 21:00 Magyarország-Kolumbia
június 22. szerda, 21:00 Olaszország-Magyarország
június 24., péntek, 21:00 Magyarország-Kanada

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés