Posztja egyik legjobbja lett Parkes Rebecca.

Bár az ominózus írásban azt írják, hogy hősünk "Magyarországon szupersztár", ez azért nagyon nincs így. Aktív pólós szupersztárok nincsenek nálunk, maximum Varga Dénes. Parkes Gael Patonnak elmondta, miért kellett elhagynia otthonát, hogy követni tudja álmait. Innentől kezdve jön a cikk magyar fordítása.

Hogyan kerül egy Mt Maunganui-i lány a magyar vízilabda-válogatottba, amelynek tagjaként olimpiai bronzérmet nyer és bekerül az olimpia All Star csapatába?
Tokyo 2020
Az UVSE csapatkapitánya szerint pluszt ad nekik, hogy évek óta mindenki az ő skalpjukra vadászik
14/10/2021 11:42
Rebecca Parkes, aki otthon, Új-Zélandon nyaral, nevet, amikor felteszem neki a kérdést, majd újonnan szerzett magyar-kiwi akcentusával mesél arról a hihetetlen utazásról, amelyen közel két évtizede jár. És arról a 24 órán belül meghozott döntésről, amely megváltoztatta az életét.
Parkes először a flippa ball (a vízilabda elődje) sportágba kóstolt bele Papamoában. Eleinte kosárlabdázott, de egy sérülés után úgy döntött, hogy vízilabdára vált.
11 évesen debütált a Tauranga képviseletében egy U12-es versenyen, és ha kapus lesz, helyet ajánlottak neki az A-csapatban. Áldozatkészsége egész pályafutása során megmaradt.
A Mt Maunganui College-ban a korcsoportok között haladva nyilvánvalóvá vált Parkes számára, hogy ha tovább akar fejlődni a sportágban, át kell mennie egy olyan iskolába, ahol van vízilabda-program.

Parkes Rebecca idén nyáron igazolt el az UVSE-től Görögországba - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Parkes átigazolt az aucklandi Rangitoto College-ba, ahol a vízilabdát kiemelt sportágnak tekintik. Csatlakozott az iskola vezető női csapatához, amelynek edzője Michael Buck, aki egyben Lisa Carrington olimpiai aranyérmes kajakozó vőlegénye is.
Ezekben az években Parkes bejátszotta magát a North Harbour felnőtt női csapatába, és U18-as szinten képviselte Új-Zélandot. Buck szerint Parkes "hihetetlenül gyors, erős és képzett volt fiatal korától kezdve, valamint kitartó és versenyképes". Mielőtt Aucklandbe költözött volna, Parkes már széleskörű képességekkel és nagyon jó kondícióval rendelkezett, mivel minden percben, minden poszton játszott.
"Nagyszerű hallgatóság volt, és erős vágya volt a fejlődésre, ami megkönnyítette és élvezetessé tette az edzősködést" - mondja Buck.
Parkes vízilabdás karrierje 2013-ban váltott nagyot, amikor Új-Zéland színeiben játszott a görögországi junior vízilabda-világbajnokságon. Akkoriban az új-zélandi válogatott vezetőedzője az a Bíró Attila volt, aki 16 éves profi pólós karriert futott be Magyarországon.

Parkes a tokiói olimpián - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A világbajnokság utolsó napján Bíró beszélt Parkesnek egy lehetőségről, hogy Magyarországon, egy egri klubnál profi szinten játszhatna, de csak 24 órája volt eldönteni, hogy ezt akarja-e csinálni.
"Ez a felkérés izgalmas, de egyben idegőrlő is volt. Egészen addig arra gondoltam, hogy Hawaiira megyek egyetemre, hogy meglássam, hová vezet a vízilabdás karrierem." – kommentálta ezt Parkes.
De ott volt a lehetőség, mérföldekre az otthonától, távol a családjától, és arra kérték, hogy hozzon meg egy életét megváltoztató döntést.
Így a következő évben, 20 esztendősen Parkes Magyarországra költözött, hogy három szezonra szóló profi szerződést kössön az Egri VK-val. Ezt követően a budapesti USVE-hez igazolt. 2016-ban magyar állampolgár lett, ami megnyitotta az utat a magyar női válogatottba való bekerüléshez. Bíró ekkor már visszatért Magyarországra, hogy az ottani női válogatott szövetségi kapitánya legyen.
"Bex igazán kötődött a magyar játékstílushoz, amikor kétszer is elutaztunk oda az új-zélandi korosztályos csapatokkal" – folytatja Buck. "Mindig is a lehető legmagasabb szintre szeretett volna eljutni a vízilabdában, és az a lépése, hogy ezt egy idegen országban, egy nehéz nyelvvel rendelkező országban akarta elérni, nagy bátorságról tanúskodott.”

Parkes Rebecca a labdával - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

Parkes az elmúlt hét évben Magyarországon telepedett le. Azt mondja, könnyű volt ott élni neki és kiwi partnerének, Campbellnek, aki azért költözött oda, hogy vele lehessen. "Az élet egyszerű. Minden gond nélkül élek és edzek. A magyar emberek szenvedélyes és büszke emberek, akik szeretik a vízilabdát". – tette hozzá Parkes.
A vízilabda valójában Magyarország nemzeti sportja. Az 1956-os melbourne-i olimpián, a hidegháború csúcspontján a Szovjetunió és a magyar férfiak közötti történelmi ’Vér a vízben’ mérkőzés a két ország közötti küzdelmeket tükrözte. Aznap vér folyt a medencében a brutális elődöntőben, amelyet a magyarok nyertek meg, akik végül aranyérmet szereztek - ez a győzelem a magyar nemzeti büszkeség szimbólumának számít.
Parkes emlékezetesnek nevezi a legutóbbi olimpia utáni hazatérést. "Mindenkit meghívtak, hogy találkozzanak a csapattal, üdvözöljék őket és ünnepeljék a győzelmet, és ez napokig tartott."
Az idei tokiói játékokra készülve a magyar nők sikeresen készültek. A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmet szereztek, a 2021-es athéni Világliga Szuperdöntőjén pedig ezüstérmet, csak az Egyesült Államoktól kaptak ki.
Az olimpiai éremszerzés volt a céljuk, miután a legutóbbi három olimpián a negyedik helyen végeztek.
A csoportkörön simán jutottak tovább - döntetlent játszottak Oroszországgal, majd 10-9-re legyőzték Japánt és a későbbi aranyérmes Egyesült Államokat (ahol Parkes triplázott). Bár a kínaiakkal szemben szoros vereséget szenvedtek, ez is elég volt ahhoz, hogy bejussanak a negyeddöntőbe, ahol 14-11-re legyőzték Hollandiát.

A mindent eldöntő, utolsó perces magyar gól

Az elődöntőben Magyarország 8-6-ra kikapott a későbbi ezüstérmes Spanyolországtól, de a bronzmérkőzésen 11-9-re felülmúlta az Orosz Olimpiai Bizottság csapatát. Egy álom vált valóra Parkes számára, aki mindössze a második új-zélandi nő, aki vízilabdában indult az olimpián, miután Francesca Snell Nagy-Britannia színeiben játszott 2012-ben Londonban.
Mindennek tetejébe Parkes bekerült az olimpiai média által választott All Star-csapatába, ami igazolja, hogy ő a világ egyik legjobb centere.
Parkes azt mondta arról a pillanatról, amikor meghallotta a hírt, hogy "lélegzetelállító volt... le sem tudom írni, milyen érzés volt. A negyeddöntőben megsérültem, és féltem, hogy ez kihatással lesz a teljesítményemre az elődöntőben és a fináléban. Nem tudtam elhinni, hogy bekerültem az All Star-csapatba, mert az utolsó két meccsen nagyon nehéz volt a sérülésemmel játszani.
Miután bronzérmet nyertünk, az első gondolataim között Campbell, aki Magyarországon várt rám, a családom Új-Zélandon és a Kínában tartózkodó nővérem szerepelt. Tudtam, hogy mindannyian velem vannak minden mérkőzésen, és őrülten kiabálna a képernyőjük előtt, miközben nézik a meccset."

Parkes Rebecca szoros őrizetben - Fotó: Kovács Tamás/MTI

Fotó: Other Agency

Buck nagyon örült Parkesnek és családjának. "A vízilabda az egyik élsport Magyarországon, és csak a legjobbak jutnak be a válogatottba. Így olimpiai bronzérmet nyerni és a torna legjobb középcsatárának lenni hihetetlen teljesítmény" - vélte.
A sikerre való elszántságának bizonyítéka a nyakában lévő bronzérem volt, ahogy büszkén állt a dobogón a csapattársaival. Parkes szerint az áldozatok, amelyeket hozott, mind megérték, és a döntés, hogy Magyarországra költözött, jó döntés volt - bebetonozta a helyét mint világklasszis vízilabdázó.
Néhány hónap múlva Parkes Görögországba utazik, hogy az Ethnikos Piraeus csapatában játsszon, és újabb fejezetet kezdjen az életében. Büszke kiwiként nagyon hiányzott neki a tengerpart a szárazföldi Magyarországon élve, és úgy véli, jó változást jelentene számára a költözés Pireuszba, a nagy Athénon belüli kikötővárosba.

Parkes a negyeddöntőtől kezdve sérülten játszott Tokióban - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

De visszatér Magyarországra, hogy a válogatott színeiben tornákon vegyen részt. Az ország az otthona, és nyilvánvaló, hogy kötődik az emberekhez és a sport iránti szeretetükhöz. Amíg itthon van, és amint Auckland felszabadul a lezárás alól, azt tervezi, hogy néhány edzést tart a kezdő fiatal vízilabdázóknak.
"Szeretném azt hinni, hogy a vízilabda olyan sportággá válhat, amelyet itt, Új-Zélandon is többen űzhetnek. De drága, és olyan messze vagyunk más országoktól, hogy nehéz részt venni a versenyeken."
Parkes reméli, hogy története arra ösztönzi a kezdő sportolókat, hogy keményen dolgozzanak és éljenek a tengerentúli játéklehetőségekkel. Ő a bizonyíték arra, hogy milyen előnyökkel jár, ha áldozatokat hozunk az álmaink megvalósítása érdekében.
via Newsroom

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
A tokiói olimpia egyik legjobb magyarjának nagy álma volt, hogy az UVSE-ben szerepelhessen
30/09/2021 11:01
Tokyo 2020
Tokióban lett meg a magyar női vízilabda első olimpiai érme, egy bronz
07/08/2021 06:07