Varga Dániel kezében a karmesteri pálca, játékosai pedig egyre több hangszeren játszanak koncertképesen az OSC-ben.

"Szimfónia (gör.: symphonia [szünfoné, szünfonia = együtthangzás, összhang]" - olvashatjuk a kislexikon.hu meghatározását. Teljesen mindegy - mármint nekünk, kívülállóknak -, milyen eredményt ér el az OSC a szezon végén, Varga Dánielnek a csapatával való bő kilenc hónapos közös munka után sikerült elérnie, amit elődeinek a jelenleginél erősebb játékoskerettel vagy csak jóval több idő alatt, vagy egyáltalán nem. A saját képére formálta csapatát, mert már többször is jelét adta a gárda, hogy olyan ismertetőjegyeket hordoz magán, amelyet Dani már játékosként is hangsúlyozott.
Végül is, ezen nincs is olyan sok csodálkoznivaló, mehetnénk tovább, mert Varga Dani edzői pályája egyenes következménye a játékos-pályafutásának.
Vízilabda
37 évesen, csékáként három centerakciógól BL-meccsen? Az OSC-s Tóth Márton kipipálhatja a tételeket
24/11/2022 - 16:23
"Szigorúan nézve nem játszottunk jól egyszer sem. De amikor a hét ember, aki éppen vízben van, ugyanazt csinálja, és ugyanabban hisz, mint a többiek, másodlagossá válik, hogy mit is kell csinálni pontosan. Ha tudom, hogy bízhatok a másikban, mert ha hibázom, akkor ő kisegít, ha tudom, érzem, hogy a másik mit fog csinálni, akkor ez mindennél nagyobb erő." – ezt Varga Dani mondta a 2013-ban világbajnok magyar válogatott sikerét összegző könyvben, a Stuber Sándornak adott interjúban.

Varga Dániel mindig is szoros barátságot ápolt a labdával

Fotó: facebook

Nos, mi ezt látjuk az általa edzett OSC-n is. Ez - még - nem egy folyton villogó csapat, de a Dani által fontosnak tartott értékek és tulajdonságok visszaköszönnek a teljesítményükben. Például, hogy küzdenek egymásért. Van rendszer, benne összefüggések és törvényszerűségek, kimagasló egyéni teljesítmények, de inkább megbízható csapatjáték. Bőven vannak még hamis hangok a produkciójukban, de olyan nagy mellényúlások még nem adódtak, amiért kifütyülte volna őket a közönség.
És bár Dani folyamatosan azt sugározza a külvilág felé, hogy még nagyon sokat kell dolgozniuk együtt, és hogy a törékenységük akár két-három meccsen át is megmutatkozik, olyan senkitől nem várt parádét is mutattak már övéi, mint amikor decemberben idegenben csapták meg a mindenhol címvédő Ferencvárost. Olyan játékkal, amilyet edzője szerint nem is tud a csapata.
Jelenlegi pólósai közül Manhercz Krisztián és Salamon Ferenc is nagyon szépeket mondott róla a nekünk adott nyilatkozatában, Manhercz odáig ment idén januárban a vele készített interjúnkban, hogy "már fél év után nyugodtan mondhatom, hogy az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgoztam". A tavalyi csapat magyar válogatottjai, valamint az új igazolások számára is ő - és persze Cseh Sándor személye - volt a garancia, hogy nagyon magas színvonalú szakmai munka fog folyni az OSC-nél, aminek a részesei szeretnének lenni. Sőt, már az egyik nyári szerzeménytől is hallottuk, hogy Varga Dani a legfőbb érv az átigazolása mellett.
És nézzük meg, gyakorlatilag minden egyes játékosának szintje emelkedett legalább egy fokozatot. A már említett Salamon kábé élete formájában játszik 32 évesen, mert bíznak benne (nem volt ez mindig így). Manónak letisztultabbá vált a játéka, igazi vezér. Ahogy Erdélyi Balázs is rengeteget van vízben, kiemelkedően játszott a Szolnok elleni rangadón is. Csacsovszky Erik magabiztosabb lett, elöl és hátul is hozzá tud adni észrevehető mértéket a csapatjátékhoz, és mostanában hármasával dobálja a gólokat. Tóth Márton tavaly többször idegen testként mozgott a csapatban, most meg kulcsember centerként. Ki tudja hozni a legjobbat, vagy ahhoz közeli teljesítményt olyanokból is, akik erre egy ideje nem voltak képesek.
És ha már nyilatkozatok. Minden egyes meccs után érdemes elolvasni - még jobb meghallgatni -, ahogy Dani értékeli az aktuális mérkőzését. Vannak olyan edzők, akik ezeket is inkább megúsznák, és vagy nem is ők nyilatkoznak, vagy csak röviden és letudva a kötelességüket. Varga Dani nem ilyen. Egy komplett kiselőadást tart olyan választékos, nyomdakész megfogalmazással, hozzáadott értékkel, távlatokban gondolkodva, humorral fűszerezve, amelyre kevés hasonló példa van az élvonalban.

A fotogén edző

Fotó: facebook

A Szolnok elleni 15-15-ös rangadó után például többek között ezt
: "Ami nekem a legfontosabb, az az, hogy merre tartunk, hogy mentálisan, akaratban, önbizalomban, tűzben, egyáltalán ez az OSC milyen lesz. Engem az érdekel legjobban, hogy milyen lesz."
Varga Dani hiteles és önazonos, empátia, humor, kifinomult gondolkodás, nyitottság és tudatosság jellemzi. Na, meg nemrég még ő maga is játszott, Erdélyi Balázzsal, Hárai Balázzsal, Manhercz Krisztiánnal, Salamon Ferenccel és Tóth Mártonnal még a válogatottban is pólózott együtt.
Mondanánk (írnánk), hogy játékosfejjel gondolkodik, de talán az a helyes megfogalmazás, hogy már játékosként is edzői felfogással rendelkezett.
Ő maga így nyilatkozott ennek kapcsán egy évvel ezelőtti nagyinterjúnkban:
"Más irányból közelítem meg a dolgokat, legyen az probléma, vagy egyáltalán egy helyzet. Nem arról van szó, hogy én azt jobban tudtam, vagy jobban tudom, mint mások, edzők, játékosok, vagy bárki, hanem másképp. Biztos vagyok benne, hogy több út vezet a sikerhez. Csak bízom benne, hogy sikeres és jó edző leszek, ezt nem tudhatom. Viszont úgy gondolom, hogy alapvetően más útvonalon fogok odaérni. Mert ilyen vagyok. Ez nem egy döntés, attitűd, vagy manír, hanem ha őszintén magamba nézek, és elmondom, hogyan működöm, akkor azt vettem észre az elmúlt három évtizedben, hogy működöm, csak sok esetben másképp."

A gondolkodó ember

Fotó: facebook

Amikor az FTC ifi edzője volt, akkor még többször is láttuk, hogy a meccselés során még túl ideges, akár hisztérikus is, de ebben rengeteget fejlődött. Lehiggadt, és a parton nincsenek balhés jelenetei, az önkontrollja miatt valahogy ebben is más, mint a többiek.
Összességében olyan képet mutat már most ez a csak magyar vízilabdázókból álló OSC eredményességben, mint az egy évvel ezelőtti, hét légióssal, köztük a világklasszis Andrija Prlainovićcsal felálló gárda. Hamarabb állt össze, mint az, még ha törékenyebb is még. De aki folyamatosan látja ebben az idényben az újbudaiakat, az észreveheti a megtett utat is. Egy nagyon komoly koronavírus okozta helyzet után a bekötőútról indulva padlógázzal nyomták végig a sztrádán az őszt. És a télen és a tavasszal is mentek tovább a maguk útján. Lerakták egy sikeres végjáték alapjait, úgy a magyar bajnokságban, mint az Euro-kupában.
De ami ennél is fontosabb, hogy jövőképet adott az OSC-nek. Tavaly alaposan megfiatalodott a játékoskeret, az újak közül 25 éves volt a legidősebb pólós. A klub saját utánpótlásából is több ifjúnak ad lehetőséget Dani, építkezik tégláról téglára. Talán már nem lesznek felesleges és be nem vált igazolások, mint a múltban, hanem ez a tudatos tervezés folytatódik, és ez sokaknak vonzó lehet a legtehetségesebb és elérhető vízilabdázók közül.

Lehet, hogy labda volt a jele az óvodában

Fotó: facebook

Bárcsak Benedek Tibor is láthatná, hogy milyen nagyszerű munkát végez korábbi csapattársa, majd egyik legfontosabb játékosa, a 2013-ban világbajnok válogatott csapatkapitánya elsőéves OB I-es vezetőedzőként!
Varga Dánielt minden arra predesztinálja, hogy egyszer majd a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya legyen.
Ezt diktálja a sorsszerűség meg a józan ész is. Éppen Benedek Tibi örökségét fogja továbbvinni azon a poszton, bár szerintünk már most is azt csinálja klubedzőként, egyértelműen ő az OSC legjobb igazolása 2014 óta.
Alig várjuk azokat a nagyzenekari műveket, amelyeket vele alkot majd meg a nemzeti csapat!
(Fotók: Madar Dávid/OSC)
Vízilabda
Madaras Norbert a Ponyvaregény Mr. Wolfjaként oldhatja meg elnökként az MVLSZ problémáit
21/11/2022 - 18:01
Vízilabda
Most már hivatalos: Madaras Norbert a vízilabda-szövetség új elnöke
19/11/2022 - 11:12