Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Euroliga-címvédő Sopron ügyvezetője, Török Zoltán szerint munkával lennének méltóak a trófeához

Takács Márton

Publikálva 09/10/2022 - 16:26 GMT+2

A Sopron Basket világraszóló győzelmet aratott a női kosárlabda Euroliga áprilisi döntőjében. Az itthon egyedülálló sikerről egy impozáns album jelent meg, amelyet az MKOSZ székházában egy ünnepség keretében mutattak be. A rendezvényen Török Zoltán ügyvezető igazgatóval, a soproni női kosarasokért 27 éve felelő főnökkel is beszélgethettünk.

Török Zoltán a Sopron Basket Euroliga-győzelméről szóló kötet bemutatóján © Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI

Török Zoltán szinte az életét adta a soproni női és a magyar kosárlabda eddig legnagyobb sikeréért.
Küzdök.
Válaszolta Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezető igazgatója arra a kérdésünkre, hogyan érzi magát. Mint ismeretes, a klubnál 27 éve dolgozó fanatikus kosárlabda-rajongó szakember 2018 vége óta daganatos betegséggel bajlódik.
2020-ban kiadott egy könyvet Mese is lehetne címmel a soproni női kosárlabda érdekében tett és kötelékében töltött negyedszázadának történetéről. A kötetről szóló cikkünkben Ocskay Gáborhoz és Hajnal Csabához hasonlítottuk őt a klubvezetői munkája, és a sportágban betöltött szerepe, jelentősége alapján.
A Sopron a vezetésével öt Euroliga-négyes döntőt játszott, ebből négyet zsinórban, a legutóbbi kiírást általános meglepetésre nyerte meg úgy Isztambulban, hogy sem az elődöntőben, sem a fináléban nem vezetett ellene sem a Salamanca, sem a hazai pályán játszó Fenerbahce.
Erről a szenzációs sikerről Lantos Gábor tollából született egy imponzáns album, We are the Champions címmel, amelyet pénteken, a Magyar Kosarlabdázók Országos Szövetsége új, budaörsi székházában mutattak be a teljes soproni csapat és szakmai, vezetői stáb jelenlétében. (A kötetről lesz külön cikkünk, ahogy interjúnk is a legendás csapatkapitánnyal, Fegyverneky Zsófiával, a vezetőedzővel, Gáspár Dáviddal és két másik játékossal, az ős-soproni Czukor Dalmával és a súlyos sérülését követően a rehabilitációt végző klasszis centerrel, Határ Bernadettel is).
A fent említett betegséggel a szervezetében végez immár négy éve iszonyatos mennyiségű és minőségű munkát Török Zoltán. Rá jellemző módon, pénteken nem ült oda az asztalhoz a díszbemutatón, ahol a sportállamtitkár, az MKOSZ elnöke és az MSÚSZ első embere is helyet foglalt. Viszont szintén rá jellemző módon, ő pattant fel az első sorból, amikor a mikrofont kellett megigazítani az aktuális szónok mondandójánál.
A bemutató után beszélgettünk vele.

Azért is tarthat itt a Sopron Basket, mert például a klubnál 27 éve dolgozó Török Zoltán ügyvezető igazgató nyilván mindig előre is gondolkodik. Zoli, te ilyenkor fejben már a januárnál jársz, vagy még előrébb?
Ha megengeded, ezt a kérdést most udvariasan elhárítom, de válaszolni fogok. Elsősorban azért hárítom el, mert amikor egy vezető elkezd a terveiről beszélni, és a mögötte lévő, figyelő közösség a jövőről és a tervekről hall, akkor nem azzal foglalkozik, ami igazán fontos. A legkülönbözőbb formában közelíthetjük meg ezt a kérdést. Carpe diem, mondjuk így – élj a mának! Ezt a filozófiát sokan és sokszor megzenésítették már.
A Török Zoltán által kitalált soproni jelmondat © Tóth Zsombor/Sopron Basket
Nálunk ez úgy hangzik - az öltöző bejáratára ki is van írva nagybetűkkel magyarul és angolul -, ’a múltad miatt vagy itt, de amit ma teszel, csak az számít’. Ezt a filozófiát igyekszem a csapat valamennyi tagjától - talán mondhatom - szigorúan megkövetelni. Arról van szó, hogy a mindennapi munkát kell a csapatnak a lehető legmagasabb színvonalon elvégezni. Az edzőknek a mindennapi munkába kell belefeledkezniük, és arra kell koncentrálniuk, hogy a mai egy picit jobb edzés legyen, mint a tegnapi volt. És ha ezt a filozófiát követjük, akkor annak a szezon végén lesz valamilyenfajta esszenciája, visszacsatolása. Azt, hogy a vezető fejében mi jár, éppen azért nem árulhatom el, mert ha erről kezdenék el beszélni, akkor a mögöttem lévő pici kis hadam megzavarodna, hiszen zavart érezne a térben.
A Sopron játékosai, edzői, vezetői olyan helyzetben vannak, amelyben haza egyesület dolgozói, kosárlabdázói még soha nem voltak: Euroliga-címvédőként vághattak neki egy szezonnak. Ez a munkában semmilyen könnyebbséget nem jelent, viszont a nehéz pillanatokban vissza lehet nyúlni ehhez a káprázatos sikerhez. Te hogyan kezdtél neki a munkának egy ilyen győzelem után?
Amikor elkezdtük a munkát, bementem az öltözőbe, és tartottam egy beszédet az egész csapatnak és stábnak. Ennek az volt a lényege, hogy a most következő szezon eredményessége kapcsán minden felelősség az enyém. Viszont az ő dolguk az, hogy jobb munkát végezzenek, mint tavaly. Nem lesz egyszerű.
És az ő felelősségük az, hogy méltó módon eddzenek, méltó mennyiségű edzésmunkát végezzenek. Olyat, ami az Euroliga-győzelemhez, a megnyert trófeához méltó. Egyvalamit hangsúlyoztam ki, van egy tulajdonság, amit gyűlölök, ez a lustaság. Ezzel a jellemzővel nem szeretnék egyetlen nap egyetlen pillanatában sem találkozni, sem az öltözőben, sem a pályán, sem a pályán kívül. Gyakorlatilag ez az üzenete a mi szezonunknak. Azt még nem tudjuk, hogy ez mit fog hozni, munkával szeretnénk megünnepelni, és munkával szeretnénk méltóak lenni az Euroliga-trófeához.
picture

Török Zoltán mindent is átélt, míg Euroliga-győzelmet nem szerzett a Sopron

Fotó: AFP

Mit jelent neked személy szerint, hogy itt lehetünk ezen a könyvbemutatón, impozáns környezetben, az MKOSZ új székházában, illusztris társaságban, titeket ünnepelve?
Nagyon szerettem volna egy ilyen pillanatot, és nagyon örülök annak, hogy az elnök úr és a főtitkár úr az első szóra igent mondott, élére állt az ötletnek, és vendégül látott bennünket, helyet adott az ünnepségnek. Örülök a visszajelzésnek, hogy te is ünnepnek tartod ezt, mert ez volt a cél. A magyar kosárlabda felemelkedését ünnepeljük, és azt, hogy történetesen most a mi csapatunk az, amelyik ezt a zászlót nagyon magasra tudta emelni, és ez nekem nagy megtiszteltetés és boldogság.
Az olimpiai bajnok vízilabdázó, az OSC vezetőedzője, Varga Dániel - aki szintén beszerezte a Mese is lehetne c. könyvedet - mondta, hogy milyen fontos ott lenni a pillanatban, megélni és élvezni azt. Mennyire tudtátok elérni a csapattal és a stábbal ezt a könyvet leszámítva, hogy megéljétek az Euroliga-győzelmet, illetve annak hozadékát?
Azt hiszem, minden elemét megcselekedtük és átéltük a győzelem pillanatában és az azt követő éjszakában, azokkal a rituálékkal, amik nekünk az elmúlt évtizedekben kialakultak. Ha szabad egy kulisszatitkot elárulnom, Gáspár Dáviddal mi járjuk az erdőt, ott tudunk igazán szabadon beszélgetni, ott születnek a jó gondolatok. Sok egyéb közös programunk is van, nem csak az Arénában találkozunk az edzéseken vagy a mérkőzéseken.
Mindegy volt, hogy melyikünk hívja a másikat, mindegy volt, hogy hol találkozunk, megöleltük egymást, és egymás fülébe súgtuk azt, ’te, Zoli, megnyertük az Euroligát’, ’te, Gáspi, megnyertük az Euroligát’. Ez hosszú hónapokon át így ment, és olyan szinten belénk ivódott, hogy amikor ebben a szezonban elkezdtük a munkát, az első nap megbeszéltük, hogy onnantól nincs ünneplés, tehát jó négy hónapig tartott.
Tehát azóta már mást súgtok egymás fülébe?
Most már kizárólag a problémákról beszélünk, és mondhatom azt, hogy igyekszünk kritikusak és önkritikusak lenni továbbra is.
picture

Gáspár Dávid és Török Zoltán az elnyert Euroliga-trófeával © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés