Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az immár Euroliga-győztes Sopronnál zajló munkába kódolva volt a legnagyobb siker elérése is

Takács Márton

Frissítve 11/04/2022 - 15:14 GMT+2

A Sopron Basket a magyar csapatsportok történetének egyik legnagyobb sikerét aratta a hétvégén, amikor megnyerte a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjét. Egy, még a 40. életévét be sem töltő vezetőedző, Gáspár Dávid és az élő legenda, Fegyverneky Zsófia csapatkapitány vezetésével, Gabby Williams MVP-címével. A Sopron idáig vezető útját foglaltuk össze.

A sporttörténelmet író, Euroliga-győztes Sopron Basket

Fotó: AFP

A Sopron Basket szenzációs Euroliga-győzelme egy bő 25 éves folyamat csúcsa.
Mese is lehetne – ezzel a címmel jelentetett meg könyvet a Sopron Basket ügyvezető-igazgatója, Török Zoltán 2020 áprilisában, amelyben a klubnál töltött negyedszázadának történetét foglalta össze.
Mese is lehetne – de nem az, hogy a Sopron első magyar csapatként vasárnap óriási menetelés után megnyerte az Euroligát. Már az idáig vezető út fantasztikus volt, röpke 25 év munkája van ebben az óriási sikerben.
Valami olyasmi várakozás előzte meg a Sopron előbb-utóbb várható sikerét, mint a Győr első Bajnokok Ligája-győzelmét női kézilabdában - vagy a Veszprémét férfi kéziben, mindeddig hiába -, pláne, miután a pécsi kosárlabda két női csapatra bomlott. De ez nagyobbat szóló teljesítmény annál, a magyar csapatsportok egyik legemlékezetesebb diadala.
Az 1979-es BEK-döntőben szerepelt először magyar női kosárcsapat, a BSE akkor kikapott és második lett. 2001-ben a MiZo-Pécs jutott el veretlenül az Euroliga messinai Final Fourjába, ahol bronzérmet szerzett Rátgéber László együttese.
2004-ben megint a MiZo révén volt négyes döntős magyar csapat, akkor Pécsett örökké emlékezetes hétvégén lettek megint harmadikok Iványi Dalmáék. E sorok írója a fenomenális hangulatú, full telt házas Lauber Dezső Sportcsarnok lelátóján szurkolt akkor a Rátgéber-csapatnak az elődöntőben és a fináléban is. Abban a pécsi gárdában, 18 évvel ezelőtt ott volt egyébként az a Fegyverneky Zsófia is, aki most csapatkapitányként vezette győzelemre a Sopront.
picture

Fegyverneky Zsófia a magyar kosárlabda élő legendája - Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

2005-ben a Pécs negyedik lett az Euroligában, egy eléggé elrontott szamarai Final Fourban. Ezek után következtek a Sopron évei nemzetközi szinten.
2009-ben a jelenlegi szövetségi kapitány, Székely Norbert vezetésével jutott be először az Euroliga négyes döntőjébe a Sopron, Salamancában negyedik lett. Akkor az a Szpartak Moszkva lett aranyérmes, amelyet Rátgéber László irányított.
2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is Final Fourt játszhatott a Sopron a legrangosabb európai kupasorozatban. Négy évvel ezelőtt hazai pályán lett ezüstérmes a gárda, amelyet az a Roberto Íñiguez edzett lenyűgözően, aki az idei elődöntőben legyőzött Salamanca trénere.
Zsinórban tehát négy négyes döntőt játszott a Sopron, amelynek esélyeit nyilván növelte idén, hogy az Ukrajna megszállása miatt kizárt két orosz klub, a címvédő Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk nem lehetett ott Isztambulban, de ehhez a magyar egyesületnek semmi köze, úgyhogy lépjünk is tovább.
picture

Gáspár Dávid pezsgőfürdőzött egy jót - Fotó: EuroLeague Women

Fotó: facebook

Ahogy a Pécs kiváló nemzetközi szereplésében benne volt a Sopronnal való kemény hazai rivalizálás, úgy a Sopron Euroliga-sikerében ott van a Rátgéber, a Fűzy Ákos, Željko Đokić vezette Péccsel, a szörnyű balesetben elhunyt Fűzy vezette Győrrel és a Diósgyőrrel folytatott itthoni csatázás. Ezek a csapatok egymást, és így a magyar kosárlabdát is húzták fel a színvonalas meccseikkel.
A Diósgyőr ellen például egy, szinte már megnyert Magyar Kupa-döntőt veszített el idén februárban a Sopron, ahogy nyilván az sem könnyítette meg Gáspár Dávid vezetőedző és a játékosok dolgát, hogy egy hete, hétfőn mindent eldöntő harmadik felvonásra került sor a Diősgyőrrel szemben a magyar bajnokság elődöntőjében.
Szervezettség, fegyelem, minőségi szakmai munka, állandóság és stabilitás kellett ehhez a hatalmas soproni győzelemhez. Amely nem jött volna létre az ügyvezető, a klubnak identitást adó Török Zoltán áldozatos munkája nélkül, akinek vezetésével világklasszisok sora fordult meg Sopronban, miközben folyamatosan nevelik ki azokat a magyar játékosokat, akikből aztán a magyar válogatott is profitál.
Török Zoltánnál 2018 decemberében diagnosztizáltak daganatos betegséget. Ezért is volt olyan jó látni, hogy ott lehetett Isztambulban és együtt örülhetett a többiekkel az általa vezetett klub eddigi legnagyobb sikerének.
picture

Török Zoltán mindent is átélt, míg Euroliga-győzelmet nem szerzett a Sopron

Fotó: AFP

A Sopronnál van egy olyan mag, amellyel Török hosszú évek, sőt, valakivel évtizedek óta együtt dolgozik. Ilyen Hollós Anna, Molnár Balázs és Pados Noel is. Ők is mind ott voltak most az Euroliga-győzelemkor.
2019-ben, amikor Rátgéber a saját Euroliga-sikerének tízéves évfordulóját ünnepelte, így nyilatkozott a Sopronról, amellyel még pécsiként nagyon sokáig vívtak óriási harcot: "Amit Török Zoltán ügyvezető csinált ott az elmúlt húsz évben, az tiszteletreméltó és követendő példa. Egy rendszert épített ki.”
Igen magas százalékban jellemezték a Sopront a kitűnő igazolások. Közülük kiemelkedik az a Fegyverneky Zsófia, az egykori pécsi irányító, akinek ez volt a hatodik Final Fourja, a magyar kosárlabda élő legendájaként, 37 esztendősen is kiemelkedő teljesítménnyel, példátlan alázattal és munkamorállal, a pályán és azon kívül is vezére, csapatkapitánya a soproniaknak. Nagyon megérdemelte az egész pályafutásáért ezt az általa felemelt trófeát, a Fener ellen már a 248. (!) meccsét játszotta az Euroligában.
A szerb Jelena Brooks két részletben volt a Sopron játékosa, és mind az öt négyes döntőnek a tevékeny részeseként szerepelt, a Salamancával vívott elődöntő legjobbjaként játszott.
A világklasszis, amerikai-francia, olimpiai bronzérmes Gabby Williams a Magyarországon eddig látott légiósok közül az egyik legkiválóbb. Védekezésben és támadásban is kiemelkedik a mezőnyből, ő lett a Final Four MVP-je.
Az sem mindennapos, hogy a magyar válogatott torony, jelesül Határ Bernadett cseréje egy WNBA-bajnok, 3x3-as kosárlabdában olimpiai aranyérmes amerikai, Stefanie Dolson.
Sem az elődöntőben, sem a fináléban nem vezettek (!) a Sopron ellen, amely igazi csapatmunkával ért fel a csúcsra, 60 pont alatt tartva a házigazda, több ezer szurkoló által támogatott Fenert. Mindezt a mindössze 39 éves vezetőedző, Gáspár Dávid irányításával, aki úgy simult be fiatalon a soproni gépezetbe 2019-es szerződtetése óta, mintha mindig is ott dolgozott volna.
Ez a több fogaskerékből álló soproni klubmodell a siker alapja. Ebbe a bő 25 éve tartó építkezésbe, a világszínvonalú szakmai és háttérmunkába kódolva volt egy ilyen siker.
"Kell egy rendszer, ami nem mozog”- énekli Lovasi András a Kispál és a Borz Húsrágó, hídverő című dalában. A Sopron Basket ilyen.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés