Benedek Tibor UVSE-jéből nyolcan is részt vehettek Märcz Tamás válogatott összetartásán.

"Úgy voltam vele, hogy megtanítom őket arra, hogy ők hozzák ki magukból a legtöbbet." (Benedek Tibor - Eurosport/Hosszabbítás, 2019 júniusa)
Az Eurosport honlapján nagy irodalma van annak, hogy Benedek Tibor milyen minőségű munkát végzett az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként 2018 nyarától 2020 márciusáig. E sorok írója a lehetőségeihez mérten igyekezett végigkísérni azt a másfél évet.
Vízilabda
Az UVSE fiatal játékosait terelgető kapusa nem akarja, hogy mindig ő legyen a krampusz
06/12/2021 16:21
Rengeteg cikkben számoltunk be arról, hogy milyen jó volt a lelátókról figyelemmel követni, hogy Benedek egy kiemelkedően tehetséges korosztályra építve, akkor 19,2 év átlagéletkorú csapattal látványos, sokmozgásos támadójátékot mutatva az első szezonjában csont nélkül bent tartotta együttesét az OB I-ben, a másodikban pedig a legjobb nyolc közé vezette övéit.
Ő akkor azt mondta, hogy az Ajax mintáját próbálják követni, vagyis tisztában vannak vele, hogy elsősorban nevelőegyesületként működnek, de ahogy lehet, már korán a mély vízbe dobják a teherségeiket, akiknek így felgyorsul a fejlődésük, és hamarabb helytállhatnak magasabb szinten is, mint kortársaik.
Akkor Varga Dánieltől kezdve más világbajnok pólóson át a mérkőzéseikre rendszeresen járó Märcz Tamásig sokakat megnyert ez az ötlet és stílus, amelynek a koronavírus és a háromszoros olimpiai bajnok azóta is feldolgozhatatlan halála vetett véget, hogy aztán Vincze Balázs irányításával hasonló elképzelések érvényesüljenek a folytatásban.
https://i.eurosport.com/2021/12/31/3279006.jpg
Nem lehetett nem szimpatizálni azzal az UVSE-vel, eseménynek számított a meccseikre járni. A lényegében tinédzserekből álló lila-sárgák a legtöbbször közönségszórakoztató teljesítménnyel náspángolták el riválisaikat a Komjádi uszodában, amely akkoriban nem csak élettel, hanem nézőkkel, sőt, szurkolókkal telt meg. A 2019-es ifjúsági bajnoki döntő második felvonásán vagy 800 ember látta a Komjádiban, ahogy aranyérmesek lesznek a Benedek-bébik.
Tibor megmutatta és igazolta, hogy rengeteg munkával és az abban, valamint az egymásba vetett hittel, alázattal igenis lehetséges, hogy a tehetség utat tör magának, és tizenévesekkel is lehet eredményesen, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy bátran, a támadójátékra alapozva, hitelesen, értéket közvetítve, jövőbemutató elképzelésekkel teljesíteni.
Az akkor még a Ferencváros ifi vezetőedzőjeként dolgozó Varga Dániel 2020 márciusában minderről mindenkinél pontosabban vallott a vele készített nagyinterjúnkban, sokszor idéztük már, most megint:
"Tetszik, ahogy az UVSE megéli az OB I-et. Hogy még egy OSC meg egy Fradi elleni meccsből is ki akarnak venni. És nem azért, mert ők megverik a Fradit, hanem mondjuk szereznek sikerélményt 1-1-es szituációkból vagy csapatszinten, mert a második negyed végéig még meccsben vannak a világ legjobb együttese ellen. Van egy ilyen kollektív ’jók vagyunk, és még jobbak leszünk’ kisugárzása az egész UVSE-nek.
Történelmi dolognak tartom, amit produkálnak, lehet, hogy megint 20 évig nem lesz ilyen. Ezt vállalom, ahogy azt a véleményemet is, hogy nem csodáról van szó, amikor menetelnek az OB I-ben! Hát ki a fene jutott volna fel a legjobb nyolcba, ha nem az UVSE? Nagy egymásra találás edző és játékosok között. Szerintem ilyen, amikor a tehetség az alázattal és szorgalommal párosul egy fantasztikus edző irányítása alatt. És ennek nem lehetett más az eredménye, mint hogy így mennek tovább. Élmény az UVSE-t látni játszani. Ez nem csoda, hanem tehetség és munka."

Itták a szavait - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Benedek Tibi nyilván már akkor látta és tudta, hogy legtehetségesebb fiatal játékosaiból mi lehet később, hosszabb távon. A Csongár István által készített videós értékelésben azt mondta, hogy "a csapatból lehet olimpiai bajnok játékosunk is, de nem mondanék nevet."
Amikor 2019 nyarán nagyinterjút készítettünk vele, rákérdeztünk nála erre, így felelt:
"Több jelöltem is van. Amit idén elértünk, az nagy siker, de az, amit nyújtottunk, nem lesz elég jövőre, se egyénileg, se csapatként. Ha csak azt akarják folytatni, amit eddig csináltak, az már kevés. Az ő sikerességük azon múlik, hogy most egy ilyen szezon után megelégszenek magukkal, vagy ott van bennük az a belső erő, ami nem az eredménytől teszi függővé az ő küzdelmüket, hanem van egy közeli és egy távoli céljuk is. És utóbbinak folyamatosan ott kell lebegnie körülöttük ebben a korban.
12 évesen még nem kell, hogy olimpiai bajnok akarjon lenni valaki, érezze jól magát az egyesületében. 14 évesen mondjuk akarjon a csapata legjobbja lenni. 16 évesen már tudja, milyen ez a sportág, miért olyan fontos. 17-18 évesen pedig már akarjon olimpiai bajnok lenni."

Mennyire hiányzik az a Benedek-féle mosoly! - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A társaságból először Baksa Benedek igazolt topcsapathoz az UVSE-ből, még 2019 nyarán, ő az akkor bajnoki dobogós Egerhez távozott, és azóta is ott játszik, de egy, annál már lényegesen gyengébb csapatban, viszont már sokat szerepelve.
Egy évre rá Konarik Ákos Szolnokra, Vigvári Vendel a Ferencvároshoz, Dala Döme és Sziládi Kristóf az OSC-hez, Korbács Gábor a Vasashoz távozott. Konarik már első évében a Dózsa kulcsembere lett, bajnokságot és Eurokupát nyert. Az idősebbik Vigvári testvér egy erős FTC-hez került, ahol idő kellett neki az adaptálódáshoz, de így is jó első évet produkált ott.
Konarik és ő is bemutatkozott a válogatottban, előbbi még az olimpiai bő keretbe is bekerült, ahol sokak - jelen - szerint utóbbi is befért volna. Dalának és Sziládinak a posztjukból adódóan kevesebb villogásra van módjuk, de részei az újbudaiak jól működő gépezetének.
https://i.eurosport.com/2021/12/31/3279010.jpg
2020 nyarán Vigvári Vince és Aranyi Máté az OSC-hez, Molnár Erik pedig a Fradihoz igazolt. Vigvári rengeteget van vízben Manhercz Krisztián és Salamon Ferenc oldalán, ráadásul Molnárhoz hasonlóan a Bajnokok Ligájában is edződhet. A fejlődésük folyamatos, de az a terhelés, amit kapnak, nyilván fokozatosan hoz majd eredményt. Mindketten remekül helytállnak a két Varga, Dániel és Zsolt csapatában. Aranyi Máté pedig Hárai Balázs és Tóth Márton mellett tanulhat sokat a centerezésről.
2021 decemberében közülük heten, Aranyi Máté, Baksa Benedek, Dala Döme, Konarik Ákos, Molnár Erik, Vigvári Vendel és Vigvári Vince meghívót kaptak a nagyválogatott december végi, háromnapos összetartására. A nyolcadik az a Vámosi Bertold, aki maradt az UVSE-ben azóta is, és védőként, valamint centerként erőssége a fővárosiaknak.
Meggyőződésünk, hogy ha így folytatják, akkor az évtized második felétől kezdve a Molnár Erik, Konarik Ákos, Vigvári Vendel, Vigvári Vince, Aranyi Máté ötösnek komoly szerepe lesz a magyar válogatottban.
Ehhez viszont rendszeresen ott kell lenniük a nemzeti csapat edzésein már idén. Konarik és Vigvári Vendel ezt már tavaly elmondhatta magáról, a december végi válogatott összetartásra pedig a fenti nyolcas pakk meghívót kapott Märcz Tamástól.
Rajtuk kívül olyanok lehetettek még ott a Komjádiban újoncként, mint a Szeged kapusa, Gyapjas Brendon, a BVSC bekkje, Batizi Benedek, az FTC-ben remek őszt produkáló Fekete Gergő, a Honvédban fontos játékossá kinövő Kevi Bendegúz, a Szolnokban egyre nagyobb szerepet kapó balkezes, Szeghalmi Zsombor.
Közülük kilencen ott voltak a nyári, prágai U20-as világbajnokságon negyedik helyezett válogatottban, amelynek vezetőedzője, Cseh Sándor markánsan fogalmazott övéi jövőbeli lehetőségeiről:
"Furcsa megfogalmazás lesz, amit mondok, mert ezt a szövetségi kapitány fogja eldönteni, de úgy érzem, hogy nem is lehet, hanem úgy kell ebből a keretből három-négy játékosnak - nem is biztos, hogy tudom, melyik az a három-négy - most, a nyáron, ősszel és tavasszal, és olyan teljesítményt nyújtania, úgy hozzáállnia a vízilabdához, hogy a jövő évi Eb- és vb-keretekben benne legyenek."
Molnár és Vigvári Vince olyan jól teljesítettek a decemberi három nap során, hogy a januári, legerősebb kerettel együtt is gyakorolhatnak majd, amelynek Konarik és Vigvári Vendel is a tagja eleve. Ezek a fiatalok jelenthetik annak a fluktuációnak az alapját, amelyen az előttünk álló években át fog esni a nagyválogatott.
Benedek Tibor másfél éven át edzette a fent említett uvse-s nyolcas legtöbbjét, de a babért már nem ő fogja learatni. Rengeteget tanultak tőle ilyen rövid idő alatt is, valamennyire - kit jobban, kit alig - ismerve őket, bizton állíthatjuk őket, sokat kaptak tőle, úgy emberileg, mint szakmailag. Iszonyatos, hogy nem láthatja, hogy ezek a srácok milyen jól megállják a helyüket topklubokban, ketten már a nagyválogatottban is.
Biztosak vagyunk benne, hogy ez utóbbi szám idén emelkedni fog, Molnár Erik és Vigvári Vince révén. Mi eddig is azon voltunk, és a későbbiekben is azon leszünk, hogy emlékeztessük rá az embereket, hogy az élcsapatok és a válogatott fluktuációjában milyen óriási szerepe van a srácok örök Mesterének, Benedek Tibornak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Benedek Tibor szellemiségét követve dolgozik az UVSE női bajnoki címvédő csapata is
05/10/2021 16:15
Vízilabda
Benedek Tiborra emlékeztek egy vízilabdatornával a hozzá kötődő magyar klubok
30/08/2021 11:53