A főszereplők még nem ők lesznek, de hozzátennék a magukét a nagy egészhez.

A szakosztály szerdán a sajtó számára is nyilvános edzést tartott az együttes második otthonának tartott Komjádi uszodában, ahol a kiemelt mérkőzéseit is játssza.
A tréning után a három új magyar igazolással, a kapus, bekk, center tengely képviselőivel, Szakonyi Dániellel, Molnár Erikkel és Gábor Lőrinccel is beszélgettünk. Ezeket a nyilatkozatokat publikáljuk ebben a cikkben, a Vogel Somával és Varga Zsolttal készített interjúkat pedig külön cikkben publikáljuk majd.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
EGY NAPJA
A 27 éves Szakonyi Dániel a BVSC-től szerződött a Fradihoz, ahol a Szolnokra igazoló Gárdonyi András helyére érkezett. Vogel így egy nagyon megbízható társat, helyettest kap, viszont a válogatott kerettag Szakonyi várhatóan nem fog annyit védeni a szezonban, mint tette azt előző klubjában.
Számára igen jól sikerült évek után szerződött át a BVSC-ből az FTC-hez ezen a nyáron, ahová kötődik is pólós pályafutása elejétől. Ez vajon szerepet játszott abban, hogy újra a Fradi kapusa lett?
"A BVSC után egy éles váltás a Fradiba igazolásom. Emocionális szálak is fűznek a klubhoz, elsősorban édesapám révén, a váltásról nyilván kikértem az ő véleményét is. Egy egész évet én is voltam már itt a serdülő korosztályban. Éppen az idő tájt lettem kapus, úgyhogy nagyon sokat köszönhetek a Ferencváros utánpótlásképzésének. Abban az egy évben rengeteget védettek serdülő korosztályban, országosban, budapesti szinten és ifiben is. Amit idáig elértem, annak sarokköveként tartom számon a Ferencváros utánpótlásában eltöltött egy évet."
Érzi-e már a szintkülönbséget, amit az erősebb csapatban való védés jelent?
"Lényegében felnőtt kapusként először a BVSC-ben vállalhattam meghatározó szerepet. Célom bekerülni a válogatott keretbe és ott ragadni. Kisebb, rövid távú célom, hogy magamnak bizonyítsak, illetve, hogy igazoljam, itt a helyem a Ferencvárosban, egy Bajnokok Ligája-csapatban, egy topcsapatban. Szeretnék megfelelni Zsoltnak, a csapatnak és a vezetőségnek is. Ennek érdekében szeretnék megtenni minden tőlem telhetőt."

Szakonyi Dániel a Ferencváros kapujában

Fotó: From Official Website

Átmeneti időszaka talán nem is volt Szakonyinak, rögtön a mély vízbe dobták, és a szezon eddig eltelt részében többet védett, mint az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Vogel Soma, aki a nyári válogatott szünet után mindig később szokta visszavenni a pozícióját klubja kapujában. Ezt hogyan élte meg?
"Igen, a Ferencvárosban úgy szokás, hogy az idősebb kapus véd többet az idény elején, amíg a nyarat a válogatottal töltő Soma be nem kapcsolódik a felkészülésbe. Ilyenkor a másik kapusnak kell többet vízben lennie. Bevallom őszintén, az első meccsen még volt bennem egy egészséges izgatottság, de azért nem görcsös, túlizgult állapot jellemzett. A Kaposvár ellen kezdtük a bajnokságot, az győztes mérkőzés volt, a csapattól jó visszajelzéseket kaptam. Örülök, hogy összességében jól sikerült a bemutatkozásom."
Fejben készül-e már arra Szakonyi Dániel, hogy a jövő héten esetleg Bajnokok Ligájában is szerepet kaphat, a sorozat legutóbbi kiírásában ezüstérmes Fradiban?
"Természetesen fejben tartom. Ha bemutatkozom a Bajnokok Ligájában is, akkor valószínűleg süteménnyel kell készülnöm a csapatnak. Ezen már túl vagyok a bajnokságban és a Magyar Kupában, még a BL van hátra. Ha ne adj’ isten, még gólt is lövök, mérhetetlen mennyiségű süti kell majd. Készülünk a Barcelona-Brescia párharc győztesére, és ez izgatottsággal tölt el. Nagyon várom már!"

Szakonyi 1-es sapkában

Fotó: From Official Website

A 18 esztendős Molnár Erik az UVSE-ből érkezett a népligetiekhez. Elképesztő fizikális adottságai vannak, védőként a támadásokban is kulcsszerepe volt, remekül bontotta meg az ellenfelek védelmét a betöréseivel, centerezni is nagyon jól tud, amely képességét a nyár végi U20-as világbajnokságon is igazolta. De a Ferencváros más kávéház.
A nyarat a junior-válogatottal dolgozta végig, majd tagja volt a junior vb-n negyedik helyezett csapatnak. Milyen lehetett gyakorlatilag komolyabb pihenő nélkül belecsapni a munkába az FTC-nél?
"Hozzászoktam, hogy négy-öt éve minden nyáron válogatott felkészülésen veszek részt, igaz, egyre komolyabb szinten. Akinek céljai vannak a vízilabdában, annak muszáj ezt vállalnia, és keményen végigcsinálnia."

Molnár Erik 3-as sapkában

Fotó: From Official Website

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan élte meg a váltást a fiatal bekk, és miben érzi a szintkülönbséget eddigi klubja, az UVSE és új egyesülete, a Ferencváros között.
"Tényleg nagyon nagy a különbség, legfőképpen a két csapatban betöltött szerepemben. Amíg az UVSE-ben a húzójátékosok között voltam, addig a Fradiban alulról kell felküzdenem magamat, és ki kell harcolnom a helyemet a csapatban. Nagyon sokan tartanak előrébb nálam fejben és fizikálisan is. Ezek jelentik a legnagyobb változást. Ütőképes csapat vagyunk, jó eredményekre készülünk. Amikor már felépítettük magunkat, akkor szerintem bármire képesek lehetünk."
Arra miként gondolhat Molnár, hogy néhány hónapja még ifi döntőt játszott, most meg a Bajnokok Ligájára is készül 18 évesen?
"Még keveset gondolkoztam a BL-en, de nagyon várom. Minden fiatal vízilabdázónak az álma, hogy eljusson erre a szintre. Nekem ez megadatott és nagyon hálás vagyok érte, megteszek minden azért, hogy jól teljesítsek. Még nem játszottunk eddig meccset olyan szintű profi csapattal, mint amilyen várhatóan a Brescia lesz a Bajnokok Ligájában."
Végül arról kérdeztük, hogy milyen egyéni célokkal jött a Ferencvároshoz, és csapatszinten mire készül?
"Egyénileg a lehető legtöbbet szeretnék fejlődni, nem elkapkodva, de ahogy lehet, bekerülnék a válogatottba. De ennek is megvan a saját folyamata. Csapatszinten is nagy céljaim vannak, a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát is meg akarom nyerni, a BL-ben pedig a Final Eightbe, sőt, a legjobb négybe is be szeretnék jutni, vagyis a lehető legmagasabb célokat tűztem ki."

Molnár Erik nagyon várja, hogy szerepeljen a BL-ben

Fotó: From Official Website

Hozzá hasonlóan Gábor Lőrinc is ott volt a prágai junior vb-n. A 19 éves center liftezett a legnagyobbat az újak közül azzal, hogy az OB I-ből kieső KSI-ből a bronzérmes FTC-hez igazolt. Vajon eddig milyen a Fradiban?
"Csak és kizárólag pozitív élményeim vannak. Mindenki nagyon segítőkész, úgy gondolom, hogy befogadtak. Ha valamit elrontok, rögtön kapok magyarázatot az edzőktől és az idősebb játékosoktól. Nagyon jól érzem magam."
Egyre több élvonalbeli klub alkalmaz három centert, többek között az OSC, a Honvéd és a Fradi is. Ebben a hierarchiában, legfiatalabbként milyen lehet Gábor Lőrinc helyzet a nála jóval rutinosabb Nemanja Ubović és Német Toni mögött, mellett?
"Egyáltalán nem gondolom úgy, hogy ez rossz lenne, sőt, nekem csak jó. Két kiváló center van előttem, akiktől tudok tanulni, és bár van bennem megfelelési kényszer, nincsenek még óriási elvárások. Ez még tanulóév lesz nekem, aminek örülök is."

Gábor Lőrinc egy védő szorításában

Fotó: From Official Website

A szezon eddig eltelt része volt a felhozó időszak, jövő héttől jön az igazi daráló, rengeteg meccsel, a Bajnokok Ligájában is. Hogyan készül erre az időszakra a középcsatár, főleg, ami a BL-t illeti?
"Nem beszéltünk még a szerepek leosztásáról. Jövő héten kezdődik a BL, nagy álmom, hogy játszhassak a sorozatban. Nagyon bízom benne, hogy benne leszek a keretben, és ha csak fél percet is, de játszom."
Végül az egyéni céljairól mesélt nekünk.
"Mindenképpen szeretném felvenni a top 4-es csapatok ritmusát, mentálisan és fizikálisan is. Rutint kell szereznem, minél jobban játszanom, és ami a legfontosabb, hogy minél magasabb szinten eddzek."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49