Ő az egyik olyan utolsó Benedek-bébi, korosztálya kimagasló tehetsége, aki nagyon sokra viheti a felnőtt mezőnyben, világszinten is.

Egyszer majd talán kiderül, hogy ki találta ki, majd kezdte el terjeszteni azt a találó összehasonlítást, hogy Vigvári Vendel és öccse személyében megtalálhattuk a Varga Dániel és Dénes páros méltó utódait a magyar vízilabdában. Nem lőnénk le a poént, hogy kitől ered, de elég jó helyről, a legmagasabb szintről.
2018 nyarán Benedek Tibor fogta magát, és az UVSE új vezetőedzőjeként főleg tinédzserekből álló csapattal vágott neki az OB I-nek. Abból a gárdából főleg Baksa Benedek, Konarik Ákos, Vigvári Vendel, Aranyi Máté és a védekezésben meghatározó teljesítményre képes bekkek, Szieben László és Dala Döme tehetsége világlott ki elsősorban. A következő idényben már Molnár Erik és Vigvári Vince is a keret tagja lett, egyaránt 16 esztendősen. Már akkor élmény volt nézni utóbbi összjátékát a bátyjával, akik éppen Varga Danin és Dumin nőttek fel, saját bevallásuk szerint is ők inspirálták őket a legjobban.
Vízilabda
Benedek Tiborra emlékeztek egy vízilabdatornával a hozzá kötődő magyar klubok
30/08/2021 11:53
Hasonló könnyedség és lazaság jellemzi őket a vízben, ahogyan úsznak és mozognak abban a közegben. Mindkettejüknek nagyon jó kezük és egyedi lövőtechnikájuk van, gyorsan gondolkodnak, technikailag nagyon képzettek, gólerősek. Kiválóan egy az egyeznek, jól látják előre a játékot, azt, hogy mi fog történni, az anticipációs képességük magas szintű.
"Egyszerűen irigylésre méltó válla és mozdulata van a lövéshez. Az egész olyan, mintha lóba lenne, Varga Dénestől láthatunk ilyet." – mondta Vince Eger elleni egyik góljáról Szabó Zoltán az M4 Sport élő közvetítésében.
Tavaly hat kulcsember is távozott az UVSE-től, Vince maradt, és 17 esztendősen a gárda élére állt a góllövésben. Vincze Balázs azt a munkát folytatta remekül, amelyet Benedek Tibor elkezdett, és láthatóan nagyon jó kapcsolatot alakított ki legtehetségesebb tanítványával is, aki kiteljesedett az irányítása alatt. Mindketten a legnagyobb szeretettel és tisztelettel beszélnek a másikról.
Vigvári Vince úgy játssza ezt a játékot, ahogy nagyon kevesen ennyire fiatalon. Edzője azt mondta róla nekünk, hogy ő ilyet még nem látott. "Nyilván vannak kulcsjátékosaink. Vigvári Vince ilyen. Nem nagyon tudok szavakat találni a játékára, komolyan mondom." – említette Vincze Balázs a honlapunknak március végén adott interjújában.

Vigvári Vince és Vincze Balázs - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

A 2003-as évjárat kimagasló tehetsége Molnár Erik mellett ő. Egy hónappal azelőtt születtek, hogy későbbi edzőjük, Mesterük, Benedek Tibor és társai megnyerték volna a 2003 júliusában Barcelonában rendezett világbajnokságot. Kisgyerek kora óta Vince minden gondolata a sport, a vízilabda - és napjainkban az NBA - körül forog. Édesapja Benedekékkel együtt nyert bajnokságot az UTE-ban, édesanyja magyar bajnok teniszező.
Vincét vagányság, lazaság, könnyedség, természetesség jellemzi pólózás közben, mintha minden olyan magától értetődő lenne számára, semmi görcs. Élvezi a játékot, amelyet már most nagyon magas szinten űz. Kitűnő a vízfekvése, tényleg Varga Dénesre emlékezteti az embert.
Egyúttal meghatározó tulajdonsága az önkritikus gondolkodás, a saját játékának elemzése, értékelése. Nagyon tudja bántani a saját gyengébb teljesítménye. Addig van jól, ameddig így áll hozzá a sporthoz.
UVSE-beli csapattársának, a szintén nagyszerű képességekkel rendelkező Bencz Rolfnak szokta mondani, hogy társa úgy játszik, mint Luka Dončić. Nos, Rolf tényleg nagyszerű játékos, de az igazi varázslatok, amelyektől tátva marad sokat látott emberek szája is, hétről hétre Vigvári Vincétől érkeztek ebben az évadban.
Az utóbbi hetekben, amikor épp nem volt mosásban, a Halleluka feliratú pólónkban mentünk el az UVSE meccseire. A Dallas Mavericks zseniális szlovén kosarasa iránti feltétlen rajongásunk mellett már miatta is. "Ez én vagyok!” – jegyezte meg a második alkalommal vigyorogva, elsőre nem szólt semmit, vagyis a részletekre azért még jobban oda kellene figyelnie. Szmájli.

Ha bemegy, akkor gól - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

83 (!) góllal zárta az OB I alapszakaszát, az utolsó játéknapon előzte őt meg a BVSC válogatott ágyúja, Pásztor Mátyás. Vince mindössze két találatra volt attól, hogy az élvonal gólkirálya legyen. 17 évesen. Őrület. Mindössze két olyan meccse volt, amelyen nem volt eredményes a 29-ből.
Ezt egy picit nézzük meg közelebbről!
Az UVSE 8-asa a Tatabányának szórt négyessel kezdett, aztán az UVSE úgy tudta legyőzni a jóval erősebb kerettel rendelkező Vasast, hogy ő nem volt eredményes. A Debrecen ellen ötöt, a Honvéd ellen hármat hintett (idegenben kapták el Hosnyánszky Norbertéket), majd a meccs után hitetlenkedve kérdezte tőlünk a Kőér utcában, hogy "most akkor tényleg vezetjük a bajnokságot?" Igen, pajtás, világosítottuk fel akkor.
A sorozatot folytatva a Pécsnek három, a Szolnoknak négy, az Egernek három, a KSI-nek öt gólt lőtt. Egy kisebb hullámvölgy után a Szeged és a Miskolc kapuját is négy-négy alkalommal terhelte meg, a Tatabányával szemben 5/5-ös lőlappal zárt. Majd érkezett az egyik leghihetetlenebb teljesítménye, amikor az UVSE úgy csapta meg a Pécset idegenben 9-7-re, hogy Vince hétszer (!) büntetett.
Egerben az ő öt gólja nagyon kellett ahhoz, hogy visszavágjanak az őszi vereségért, a címvédő FTC-nek is öttel köszönt be, a Szeged megúszta néggyel, az OSC hárommal. A Kaposvár elleni hazai iksz nagyon bántotta, egy hatalmas üvöltéssel szállt ki a medencéből, majd ült ki percekig a partra, a Miskolccal vívott záráson is egy gólt lőtt. Ha csak az utolsó két meccs bármelyikén eggyel többször eredményes, ő lett volna legalább a társgólkirály. Ahogy megjegyezte, őt ez már egyáltalán nem érdekelte.
Szabó Zoltán az FTC egyik áprilisi BL-meccsének tévéközvetítésében példának állította a lenyűgöző OB I-es büntető-statisztikája miatt Vincét (végül 34/32-es mutatóval zárt ebben a műfajban). Ő már attól odáig volt, hogy megemlítették a nevét élő adásban, pláne, hogy Zoli tette azt. Amennyiben így folytatja, ehhez előbb-utóbb hozzá kell szoknia. Pláne, hogy lövéseinek, megoldásainak zöme - a sok ötméterest leszámítva - a minőség szempontjából extra kategória.
A múlt heti UVSE-Kaposvár meccset a bátyja, Vendel társaságában néztük. Az FTC játékosa nagyon izgult egykori csapattársaiért, öccse majd' minden megmozdulását kommentálta, elmondta, mit kéne, kellett volna tennie az adott helyzetben. Ahogy már a lába megmozdult, amikor Vince helyzetbe került, mindent elmond arról a szoros kapocsról, amit kettejük testvéri kapcsolata jelent.

Hát, igen - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Elég jóban lettünk az elmúlt másfél évben, de csak szombaton láttuk őt először sírni. Nagyon meg volt hatódva attól, hogy utoljára játszott ebben az összetételében ez az UVSE. Tőle szokatlan módon beült a meccset követő sajtótájékoztatóra is, ahol Bisztritsányi Dávid csodálatos szavakkal emlékezett meg Benedek Tiborról, kiemelte, hogy Vincze Balázs személyében tényleg méltó utódra leltek, és hogy mennyire örül annak, hogy pazar győzelemmel és együtt elért hetedik hellyel búcsúzhat a távozó játékosoktól.
Nem vettük észre, de ekkor egymástól függetlenül mindkettőnknek zokogva ki kellett mennünk a Komjádi teraszára. Egymástól néhány méterre sirattuk Tibort, egy lenyűgöző korszak végét, az elmúlt három évet, amelyet e sorok írója az ajtófélfán innen, ő meg azon túl töltött.
Bisztró valami olyasmit is említett a sajttájon, hogy az UVSE-t kinövő játékosok közül többnek is van esélye arra, hogy a Total Waterpolo szavazásán voksot kapjon majd a jövőben. Már, hogy a világ legjobb pólósait megnevező folyamatban. A dolgok jelenlegi állása szerint talán a két Vigvárira, Molnár Erikre és Konarik Ákosra gondolhatott elsősorban, de Aranyi és Baksa is ott lehet a szaknévsorban.
Közülük Vendel idén már bemutatkozhatott Märcz Tamás válogatottjában, Baksa és Konarik kerettagként edzhetett együtt Manhercz Krisztiánékkal. Ha így folytatják, jövő ilyenkorra Vince is válogatott lehet Molnár Erikkel együtt.
A The Coral nevű brit zenekar április 30-án megjelent pazar dupla lemezén van egy szám Golden Age címmel, benne két ilyen sorral: "keep on moving on/the golden age has just begun”. Ez a helyzet ezekkel a srácokkal is.
"Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra!” - mondta a Vissza a jövőbe Dokija. Amerre Vince tart, azon a vidéken se nagyon, mert a határ esetében a csillagos ég.
Vízilabda
Benedek Tibor személye itt az otthonunk
18/06/2021 07:34
Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16