Ebben az összetételben az utolsó OB I-es meccsét játszotta az UVSE férfi vízilabdacsapata.

E sorok írójának volt szerencséje végig figyelemmel kísérni ennek a szűk három évnek rengeteg UVSE-mérkőzését, és az összes elfogultságunkkal együtt mondhatjuk, hogy ilyet még nem láttunk a praxisunkban. Jött egy ember, a mi értékrendünk alapján a sportág legnagyobb alakja és tragikus halála miatt sajnos csak másfél éven át tartó, korszakalkotó munkát végzett egy tucatnyi fiatallal, és mellettük néhány rutinos, csupaszív pólóssal a fedélzeten.
Benedek Tibor észrevette, hogy olyan szédületes tehetségeket termelt ki az UVSE utánpótlása, akikre - az Ajax labdarúgócsapatának mintájára - bátran lehet építeni egy OB I-es csapatot is. A KSI is ezt csinálja hosszú évek óta, miért ne sikerülhetne nekik is. Úgy bevált a kísérlet, hogy ez az elmúlt három év egyik legnagyobb durranása.
Világbajnokság
Stieber Mercedes 25 év után tér haza Olaszországból edzősködni, és csak magának akar bizonyítani
27/06/2022 15:25
Az első, együtt töltött évükben egy 19,2 év átlagéletkorú csapattal simán bent maradtak az első osztályban, pedig előtte még osztályozót kellett vívnia az UVSE-nek az élvonalban maradásért. És az eredmény még hagyján, mindezt bátor, betörésekre és sok mozgásra alapozott, látványos, támadóstílusú vízilabdával érték el. Közben 800, a lelátón értük szurkoló ember előtt megnyerték az ifjúsági bajnokságot és harmadik helyen végeztek a Komjádi-kupában. Tehát még egyszer, egy utánpótlástorna fináléjában 800 ember volt ott a Komjádi uszodában. 2019 nyarán a csapat akkori legjobbját, Baksa Benedeket el is vitte az akkor még élcsapatnak számító Eger.
Jött a következő, 2019/2020-as, végül befejezetlen, csonka szezon, amikor pedig a felsőházba, a legjobb nyolc közé jutott az UVSE, ekkor már Vigvári Vendel és Vince, Konarik Ákos, Dala Döme, Korbács Gábor, Sziládi Kristóf, Molnár Erik, Aranyi Máté és Tóth Kristóf voltak a legmeghatározóbb fiatalok a két rutinos róka, Bisztritsányi Dávid és a csapatkapitány, Korényi Balázs mellett. Az idősebbik Vigvári testvért elvitte a minden fronton címvédő Ferencváros, Konarikot a BL-induló, Szolnok, Dalát, Sziládit és Tóthot a szintén BL-induló OSC - e két csapat az Eurokupa két idei döntőse -, Korbácsot pedig a Vasas. Mindegyikük topklubhoz szerződött tehát.
Az OSC-vel azóta fantasztikus munkát végző Varga Dániel, aki akkor még az FTC ificsapatának vezetőedzője volt, tavaly márciusban, a koronavírus miatti leálláskor nekünk adott interjújában sokáig emlékezetes módon foglalta össze, hogy neki, az egyik legnagyobb rivális trénerének mit jelentett az az UVSE:
"Tetszik, ahogy az UVSE megéli az OB I-et. Hogy még egy OSC meg egy Fradi elleni meccsből is ki akarnak venni. És nem azért, mert ők megverik a Fradit, hanem mondjuk szereznek sikerélményt 1-1-es szituációkból vagy csapatszinten, mert a második negyed végéig még meccsben vannak a világ legjobb együttese ellen. Van egy ilyen kollektív ’jók vagyunk, és még jobbak leszünk’ kisugárzása az egész UVSE-nek. Történelmi dolognak tartom, amit produkálnak, lehet, hogy megint 20 évig nem lesz ilyen. Ezt vállalom, ahogy azt a véleményemet is, hogy nem csodáról van szó, amikor menetelnek az OB I-ben! Hát ki a fene jutott volna fel a legjobb nyolcba, ha nem az UVSE? Nagy egymásra találás edző és játékosok között. Szerintem ilyen, amikor a tehetség az alázattal és szorgalommal párosul egy fantasztikus edző irányítása alatt. És ennek nem lehetett más az eredménye, mint hogy így mennek tovább. Élmény az UVSE-t látni játszani. Ez nem csoda, hanem tehetség és munka."
Majd 2020. május 4-én Benedek Tibor egy közleményben bejelentette, hogy visszavonul minden, a vízilabdával kapcsolatos tevékenységétől, június 18-án pedig, súlyos betegség következtében, mindössze 47 évesen elhunyt, a világ pedig sokkal rosszabb hely lett nélküle.
Ez a csodálatos ember halálos betegen még arra is képes volt, hogy maga válassza ki az utódját. Korábbi újpesti és válogatottbeli csapattársára, Vincze Balázsra esett a választása, és ezt az idényt is közelebbről figyelemmel kísérve, egyértelműen megállapíthatjuk, hogy telitalálatnak bizonyult az UTE egykori irányítójának szerződtetése.
Más módon, de vele is nagyon látványosan játszott a gárda, amelyet az ott maradó fiatalok mellett azzal a Bencz Rolffal és Kardos Alexanderrel - és Szentesi Ádámmal - erősítettek meg, akik az első pillanattól kezdve húzóemberei lettek az UVSE-nek.
A lila-sárgák négy forduló után vezették az OB I tabelláját úgy, hogy az egyaránt olimpiai és világbajnokokkal felálló Vasast és a Honvédot is legyőzték, utóbbit idegenben. Márciusban megnyerték a Komjádi-kupát, és május 1-jén, miután 7-3-ra legyőzték a Miskolcot, a hetedik helyen zárták a bajnokságot, a szakosztály történetének legjobb eredményét elérve.
Cikkünk gépelésének idején Bisztritsányi vezeti a kapusranglistát, a 17 esztendős szupertehetség, az ebben az évadban 8-as sapkában pólózó Vigvári Vince olyannyira kiteljesedett Vincze Balázs irányítása alatt, hogy 83 találatával a gólkirályi cím várományosa, egy másik 17 évesből, Molnár Erikből pedig olyan minőségű és típusú bekk válhat, amilyet évtizedek óta nem láthattunk felnőtt szinten Magyarországon.

Vigvári Vince pazar szezont futott - Fotó: Varga Jennifer /UVSE

Fotó: facebook

A zuhanyhíradó szerint a Benedek Tibor által a csapatba épített legjobb fiatalok közül az utolsó három is elszerződik most - nevek a szerkesztőségben -, természetesen topcsapatokba. Ezzel a szombati győzelemmel véget ért egy 2018 nyara óta tartó, fantasztikus korszak, amelynek alapjait Benedek Tibi rakta le, és amely munkát Vincze Balázs folytatott. Ebben az összetételében az utolsó mérkőzését játszotta együtt ez az UVSE, nem csoda, ha meghatóra sikerült a búcsú.
A szokásos, meccsek utáni csapatmegbeszélést követően Vincze Balázs egyesével megölelte az összes játékosát - sírva -, aztán a sajtótájékoztatón nyilvánosan is megköszönte az együtt töltött idényt, majd Bisztritsányi Dávid kapott szót, és azokban a percekben egy új oldaláról ismerhettük meg Bisztrót, aki mondandójának legérzelmesebb részét már a könnyeit nyelve fogalmazta meg:
"Azt, hogy ez az eredmény, a hetedik helyünk mennyire reális, vagy milyen nagy dolog, nem nekem kell megítélni. Tavaly is nagyon szerettem volna hasonlóképpen zárni, mert tudvalevő volt szezon közben, hogy hat ember el fog menni, idén ez öt embert érint. Tavaly ez nem adatott meg, idén igen. Ugyan zárt kapusak voltak a meccsek, de éreztük, hogy Benedek Tibor itt van. Ennek az embernek megtaláltuk az utódját. Benedek Tibornak a legméltóbb utódja Vincze Balázs."
Az UVSE Facebook-oldalán található felvétel hangminősége sajnos nagyon rossz, ennyit tudtunk kihámozni belőle az emlékeinkkel együtt. Amikor a kiváló kapus Benedek Tiborról kezdett el beszélni, mi zokogva kimentünk a Komjádi teraszára, amelynek másik oldalán a szintén síró Vigvári Vince próbálta megemészteni a hallottakat.
Örökké emlékezetes három esztendő volt ez, aki látta, sosem felejti. Ahogy Benedek Tibort sem. Őt nem is lehet.
Vízilabda
"Benedek Tibort ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük!" - jön a II. Benedek Tibor Emléktorna
16/05/2022 15:05
Vízilabda
Benedek Tibor óta először villogott balkezes pólós 8-as sapkában a magyar válogatottban
29/04/2022 18:02