Vincze Balázs csapata, az UVSE nyerte a legrangosabb vízilabdás utánpótlástornát, az idei Komjádi-kupát, miután a fináléban 13-10-re legyőzte a Ferencvárost. A bronzmérkőzés volt a négyes döntő legszínvonalasabb meccse, amelyen a Honvéd büntetőkkel múlta felül a Vasast. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vadovics Viktor, Kevi Bendegúz, Kardos Alexander, Bencz Rolf és Vigvári Vendel nyilatkozatával.


A jövő nagy vízilabdázói közül többet is láthattunk a Komjádi-kupa négyes döntőjében, talán mind a négy csapat fog majd adni nagyválogatott játékost, minden bizonnyal az aranyérmes UVSE a legtöbbet, a sors iróniája, hogy akkor már egyikük sem anyaegyesületében fog taposni.
FTC-UVSE csúcsrangadót rendeznek a legrangosabb utánpótlástorna döntőjében | Eurosport
A férfi vízilabda legrangosabb hazai utánpótlástornája, a Komjádi-kupa szombati elődöntőiben a Ferencváros a Honvédnak, az UVSE pedig a címvédő Vasasnak nem adott sok esélyt, így az ifjúsági bajnokság két listavezetője játssza majd a sorozat vasárnapi döntőjét. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából az FTC pólósa, Fekete Gergő, és az UVSE kapusa, Prágay Botond nyilatkozatával.
Úszás
Hosszú Katinka folytatja, 100 éremig meg se akar állni!
18/01/2022 14:49
De menjünk sorban. A bronzcsata hozta a hétvége legjobb meccsét, amelyen végig vezetett a Vasas, hogy aztán büntetőpárbajt követően mégis a Honvéd örüljön. Két perccel a vége előtt még 12-9-re vezetett Bóbis Máté csapata, amely az egész meccsen egyszer sem engedte meg, hogy Derekas Szilárd együttesénél legyen az előny. 7-7-ig fej-fej mellett haladtak a felek, onnan lépett el a házigazda, de nem tudta lezárni a partit. Pedig a négyes döntő legjobb teljesítményét nyújtó pólósa, Vadovics Viktor ezúttal is extrát nyújtott. A nagyválogatott balkezes centerben remekelt, szombaton négyszer volt eredményes ebben a pozícióban, vasárnap négy centerakciógólt lőtt, szabaddobásból is betalált, majd a büntetőpárbajban sem hibázott. 
De a nagyon lelkesen játszó Honvéd nem adta fel mínusz háromnál sem, az ötgólos Ekler Bendegúz, a mindenhol feltűnő Kevi Bendegúz és a négy másodperccel a vége előtt akcióból eredményes Molnár Gergely vezetésével visszajött és ötméteresekre mentette a partit. Ahol aztán ők egyszer sem hibáztak, Korbács Gábor viszont a kapufát találta el, így a Honvéd lett a bronzérmes.
Amelyből a hatalmas mezőnymunkát végző Kevi Bendegúzt kérdeztük a meccs után:
"Nagyon egyben volt a csapat, az elbukott elődöntő után nagyon szerettünk volna javítani és érmet szerezni. Mindannyiunk szeme előtt a bronzérem lebegett, és beleraktuk a meccsbe, amink volt. Az ötméteres-párbajra nem nagyon lehet készülni, ezt a részét csak érezni kell. Fantasztikus volt átélni az utolsó értékesített lövésnél, hogy nyertünk. A legrangosabb utánpótláskupán érmet szerezni mindenkinek lökést adna, nem csak azoknak, akik a Honvéd felnőtt csapatában is játszanak. Voltak itt 2004-es születésű játékosok is, ez hatalmas lökést fog adni nekünk az elkövetkezendő időkben."
A Vasas válogatott balkezese, Vadovics Viktor fantasztikusan játszott a hétvégén, övé a képzeletbeli MVP-cím, így őt is értékelésre kértük:
"Amikor vezet egy csapat, és a másiknak sikerül feljönni nagyobb hátrányból, utóbbinak van egy kis lélektani előnye. Úgy jött most ki, hogy a feljövő csapatnak állt a zászló. Már mondtam a srácoknak, hogy gratulálok nekik, mert nagyot küzdöttünk, férfias munkát végeztünk. A közönség láthatott egy jó meccset, és igazából az az első szempont, hogy úgy játsszunk, hogy a nézők jól szórakozzanak. A másik szempont, hogy nyerjünk, sajnos ez nem jött össze. Gratulálok a Honvédnak a bronzéremhez! Az edzőnk, Bóbis Máté mondta meg, hogy mikor centerezzek éppen, vagy mikor menjek ki a külső körre, most így jött ki a lépés, csak sajnos még ez sem volt elég a győzelmekhez. Nagyon fárasztó volt bent centerben, szélsőként pláne, mivel nem vagyok annyira hozzászokva ehhez a poszthoz."

Honvéd-Komjádi-kupa-min.jpg

Fotó: Eurosport

A fináléban jöhetett a derbi a Ferencváros és az UVSE között. A lelátón közben egy olyan VIP-szektor alakult ki spontán, ahová olimpiai bajnoki cím/Eb-arany/Bajnokok Ligája-elsőség lehetett a virtuális belépő. Varga Dániel, Varga Dénes, Madaras Norbert, Varga Zsolt, Märcz Tamás, Cseh Sándor és Jansik Szilárd gyűlt össze meccset nézni. 
A fradisták távozhattak szomorúbban, mert bár 6-6-ig tartotta a lépést riválisával Nyéki Balázs gárdája, a folytatásban támadásban rengeteg rossz döntést hoztak a zöld-fehérek, a szinte a komplett OB I-es csapatukkal felálló lila-sárgák pedig jól működő gépezetként, 5-0-s sorozatukkal elléptek az FTC-től, és magabiztos győzelmet arattak. 
Pedig 0-3-ról még felzárkóztak a ferencvárosiak, de a vezetést egyszer sem tudták átvenni. Az öt gólig jutó Vigvári Vendelen és a remekül védő, a torna legjobb kapusának járó Bródy György-vándordíjat kiérdemlő Gyapjas Brendonon kívül nem akadt kiemelkedő teljesítmény náluk, odaát viszont több is. Ráadásul feltűnő volt, hogy gondolkodási sebességben az UVSE játékosai sokkal gyorsabbak, mint a Fradi pólósai. Az elődöntőben négy szenzációs gólt lövő Kardos Alexander ezúttal két fontos és szép találatot jegyzett, Bencz Rolf három nagyszerűen elengedett lövéséből mind a három célt talált, elöl és hátul is hozzátette a magáét Molnár Erik és Belényesi Dávid, a kapuban pedig nagy támaszt jelentett Prágay Botond. 6-2-es harmadik negyedükkel döntötték el az aranycsatát Vigvári Vincéék, akik végül 13-10-re diadalmaskodtak és megnyerték a gyűjteményükből eddig hiányzó Komjádi-kupát.

UVSE-Vincze-Balázs-ünneplés-min.jpg

Fotó: Eurosport

Benedek Tibor vezetésével két éve az ő első uvse-s vezetőedzői évében bronzérmes lett a csapat a Komjádi-kupában, az ifi bajnokságot pedig megnyerte. Nos, az általa utódjául választott Vincze Balázs is trófeával nyitott, irányításával begyűjtötték a Komjádi-kupát és az ifiben is ők a legesélyesebbek az aranyra. Ebben a sikerben Vincze nagyszerű munkáján kívül ott vannak azok az alapok, amelyeket még a háromszoros olimpiai bajnok legenda rakott le ennél a rengetegre hivatott társaságnál. 
A vesztes FTC-ből Vigvári Vendel kiemelkedett, majd így nyilatkozott nekünk:
"
Rosszul kezdtünk, könnyebb gólokat is kaptunk. Utána visszajöttünk a mérkőzésbe, de az újpestiek egészen jól reagáltak a mi M-zónánkra. Úgy érzem, hogy még úgy is nyerhető lett volna ez a meccs, hogy ez az UVSE egy nagyon erős csapat, szinte a teljes gárdájuk az OB I-ben játszik, ami nagy előny a Komjádi-kupában is, mert nagy tapasztalattal bírnak. Gratulálok nekik! Remélem, lesz még fényesebb érem nekünk is!"
Az UVSE egyik legjobbja Kardos Alexander volt a hétvégén:
"
Szoros, brusztos mérkőzést vártunk, a Fraditól akár fejeken is átmenős játékot. Szerencsére jól sült el, mert a harmadik negyedben el tudtunk lépni tőlük, az előnyünket meg tudtuk tartani, és meg tudtuk nyerni a Komjádi-kupát. A Vasas ellen tényleg nagyon jól ment nekem is, a döntőben is jól játszottam, de lehetett volna jobb is. Nagyon örülök a győzelemnek. Az Eger következik, innentől arra készülünk."
Mivel tavaly nem tudták befejezni a sorozatot, a 22 éves Bencz Rolf azt a bravúrt mondhatja magáénak, hogy 2019 után ismét Komjádi-kupa-győztes lett. Akkor a Vasassal, amelyben a két esztendővel ezelőtti négyes döntőben csapata legeredményesebbjének bizonyult, az elődöntőt és a finálét összesen hét találattal zárta. Idén már az UVSE kulcsembere volt, öt találatot jegyzett az elődöntőben és a fináléban.
"Egy ki-ki meccsre számítottunk, és ami jellemző ránk az egész évben, nagyon jól kezdtünk. Próbáltuk megtartani azt a különbséget, de nyilván a Fradi egy kiváló játékosokkal teli csapat. Mindig csak a következő meccsre koncentráltunk a hétvégén, egész héten a Vasasra készültünk, utána pedig megkaptuk a Fradit, és durván 12 óránk volt felkészülni rájuk, sikeresen abszolváltuk a finálét."
Férfi vízilabda Komjádi-kupabronzmérkőzés
Budapesti Honvéd SE – Vasas SC 12-12 (1-2, 3-2, 3-4, 5-4) ötméteresekkel 17-15
Gólszerzők: Ekler B. 5, Molnár G. 2, Fekete B. 2, Kevi, Bortzheim, Gregor, Tapasztó, illetve Vadovics 5, Bóbis B. 3, Korbács 2, Pardi 2
döntő
FTC Telekom – UVSE Hunguest Hotels 10-13 (1-3, 3-2, 2-6, 4-2)
Gólszerzők: Vigvári Vendel 5, Szabó B. 2, Spitz, Nyíri, Szabó II B., illetve Bencz 3, Belényesi 2, Kardos A. 2, Molnár E. 2, Vigvári Vince 2, Aranyi, Vámosi
Úszás
Agyonlőtték a decemberben még a vb-n versenyző 23 éves úszót
13/01/2022 16:09
Úszás
Szilágyi Liliána ügyét külön bizottság vizsgálja az úszószövetségnél
05/01/2022 14:31