Borzasztó nehéz feladatot kapott örökül Vincze Balázs, akit Benedek Tibor maga kért fel, hogy legyen az utódja az UVSE szakmai igazgatói és OB I-es vezetőedzői posztján. A lila-sárgák új főnöke a vele készített interjúnkban elmesélte, miért vacillált a felkérés elfogadásakor, hogy milyen egykori csapattársa örökébe lépni, és hogy mi a célja az OB I-es mezőny elmúlt két szezonjában üde színfoltként szereplő gárda új mestereként.

Azok után, hogy az 1990-es évek legendás, mindent megnyerő Újpestjében Vincze Balázs számtalan gólpasszt adott Benedek Tibornak, rengeteg megúszást produkáltak és fejeztek be eredményesen ők ketten, idén Benedek adott egy elképesztő asszisztot Vinczének. Felkérte, hogy vegye át tőle az UVSE irányítását, amikor ő már nem lesz. Tehát Benedek Tibi még életében gondoskodott arról, hogy meglegyen a folytonosság annál a klubnál, amelynél csodálatos munkát végzett. 
Amikor Tibor befejezte a játékos-pályafutását, egy évet azzal töltött, hogy kielemezte a kor legnagyobb pólósainak a játékát, és ahogy szövetségi kapitány lett, átadott egy DVD-t Vincze Balázsnak, amely kettejük úgy 50 újpesti akcióját tartalmazta, amikor Vincze adta a gólpasszt Benedeknek. Most megfordult a dolog, a balkezes óriástól jött az assziszt.
Úszás
A nőgyűlölő perverzek miatt Maddie Groves visszalépett az olimpiától
TEGNAP 15:07
Benedek Tibort sakkban és rejtvényfejtésben is csak egyszer lehetett legyőzni korábbi csapattársai szerint | Eurosport
Benedek Tibor emlékének szentelte teljes, legutóbbi adását a Klubrádió Hosszabbítás című műsora kedden, amelyben a 47 éves korában elhunyt legenda két korábbi csapattársa, a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmund és a BEK-győztes Szabó Zoltán, valamint az Eurosport vízilabdás szakírója, Takács Márton volt a szerkesztő-műsorvezetők segítségére. "Bárcsak lenne hosszabbítás!"
Több mint három éve nem ültél OB I-es csapat kispadján, azóta, hogy 2017 márciusában távoztál az OSC-től. Milyen volt visszatérni az élvonalba ennyi idő után?
Tulajdonképpen amikor ódzkodtam picit ettől a feladattól, az nem elsősorban a szakmai igazgatóság miatt volt, hanem a napi, délelőtti, délelőtti edzések megtartása, és a mérkőzések levezetése okán. Ami nem azért jelent problémát, mert nem szeretem csinálni, hanem azért, mert aki ismert, a játékosom volt, látogatta az edzéseimet, érzékelhette, hogy maximumon szoktam pörögni. Az OSC-s időszak végén éreztem azt, hogy nem tudnám már olyan intenzitással végezni az edzéseket, ahogy azt szeretném. Tavaly az utánpótlás-válogatottak mellett a 2004-es csapat irányítása valamennyire visszahozott engem a kispadra, meghozta azokat az élményeket, örömöket - különösen, hogy Európa-bajnok lett az a csapat -, amelyeket korábban is a legjobb volt megélni. És ez nem csak a mérkőzéseken való győzelem és siker, hanem a jó edzések, a játékosok szemmel látható fejlődése adta vissza. Ebben nem éreztem ezt az OSC-s időszak után energiát arra, hogy én ezt máshol egyből tudnám csinálni. Erre tökéletes volt az a munka, amit végeztem.

Vincze-Balázs-UVSE-tv-interjú-min.jpg

Fotó: Eurosport

Tehát elég volt ennyi háttérben töltött idő ahhoz, amialatt feltöltődtél, és megtaláltak azok a feladatok, amelyek alkalmasak a visszatérésre?
Szombathelyen 2004 óta szaktanácsadóként részt vettem a klub életében, majd adódott egy olyan lehetőség, amit Juhász Tibor fölkínált nekem, és ezt gyakorlatilag mind a ketten jónak ítéltük meg. És emellett lehetőség nyílt arra is, hogy a Benedek Tibor vezetésével újjáalakult Utánpótlás Bizottságban feladatom legyen, sőt, a 15 éven alattiak szakmai irányítója, szövetségi kapitánya lettem. Ezek maximálisan megfértek egymás mellett, és ez volt az egyik oka annak, ami miatt picit vacilláltam. Ez egy jó kombó volt, amiben maximálisan ki tudtam teljesedni, minden megvolt, amit szerettem volna, és ehhez az energiám is megvolt. 
Szombathelyen szakmai igazgatóként tevékenykedtél az elmúlt három esztendőben, az UVSE-nél Benedek Tibortól veszed át ezt a pozíciót, valamint az OB I-es csapat irányítását. Szép, de egyben borzasztó kemény feladat. Nehezen mondtál igent Tibor felkérésére? Egy olyan érzés is mocorgott bennem, hogy milyen jó lenne visszatérni egy újpesti kötődésű egyesülethez. Az UTE-ben nőttem fel, 20 évet töltöttem ott. Visszatérni abba az uszodába, ahol felnőttem. Kapni egy olyan feladatot egy legendától, akivel nagyon közeli kapcsolatban álltunk tíz éven keresztül. Amit nem csak úgy odadobott, hanem elkezdett valamit csinálni, de nem tudjuk, kin múlt, hogy ezt ő nem tudta továbbvinni, de mégis kényszerű volt ezt átadni valakinek. Amikor engem erre megkért, és belegondoltam, akkor nem lehetett mást mondani, mint igent. 
Benedek Tibor az UVSE-vel végzett vezetőedzői munkája a legjobb dolog, ami a magyar vízilabdában történhetett | Eurosport
Meggyőződésünk, hogy az a munka, amit a búcsúzó Benedek Tibor végzett az elmúlt másfél évben az UVSE férfi OB I-es és ifjúsági csapatának vezetőedzőjeként, évtizedekre beágyazódik a magyar vízilabda kollektív emlékezetébe. Amikor 2018 márciusában az UVSE szakmai igazgatója, Benedek Tibor bejelentette, hogy kétéves kihagyás után visszatér a kispadra, és átveszi a klub felnőtt és ifjúsági együttesének irányítását, rég nem tapasztalt izgalom lett úrrá rajtunk.
Egy sima edzőváltás esetén is nehéz lehet megérkezni egy klubhoz, és átvenni egy másik ember munkáját, de Benedek Tibor halálával belegondolni sem lehet, milyen nehéz ez a helyzet, egy elképesztő örökséget kaptál meg tőle. Milyen nap mint nap szembesülni ezzel a teherrel a csapattal együtt?
Az a helyzet, hogy sokan, amikor egy új feladatot elvállalnak, akkor azt mondják, hogy nem azt akarják továbbvinni, hanem a saját arcukra szeretnék formálni a csapatot, a klubot. Talán először fordul elő ez - de lehet, hogy csak én érzem így -, hogy itt nem a saját képemre kell formálni a gárdát, hanem tovább kell vinni azt az örökséget, amit Tibor letett az asztalra. Ezt meg kell fogni, és az első emberekként vinni tovább. De nyilván benne van az, hogy nem vagyunk olyan, mint Tibor. Belőle csak egy volt. Lehet, hogy lesz majd 100 év múlva még egy, nem tudom. De most nincs ilyen. De mégis vinnünk kell tovább és nem pánikba esni, ha valami nem sikerül úgy, mint ahogy vele. Nagyon fontos mondat hangzott el a szájából, amikor az Utánpótlás Bizottságot megalakította: "Azokkal az emberekkel szerettem volna együtt dolgozni, akik tudnak nekem újat mondani." Ezért is tartottam nagy dolognak, hogy beletartoztam abba a csoportba, ezért is tartom magamat képesnek arra, hogy vigyem tovább az örökségét az UVSE-nél is, ezért is vállaltam el ezt a feladatot. Bukósisak nélkül nem akarok fejjel a falnak rohanni. Úgy, hogy ne érezném magamban az erőt, a tudást, az energiát, hogy meg tudjam csinálni ezt a munkát. Biztos, hogy nem ugyanolyan leszek, mint a Tibor volt. De remélem, hogy ettől még hasznos munkát tudok végezni. 
Azért is speciális a helyzeted, ha ez nem lenne elég, mert új csapatot kell építened, hat kulcsjátékos távozott a tavalyi együttesből, ráadásul mindannyian topcsapathoz szerződtek. Ez a te szempontodból még inkább megnehezíti a dolgodat?
Ha őszintén akarok fogalmazni, ez a helyzet nekem jött a legjobban. Mert nem feltétlenül lehet lemérni azt, hogy "ezzel a csapattal Tibor mit ért el, nézzük, a Vincze mire lesz képes velük". Abban a tekintetben már kis sikerélményem van, hogy arról is volt szó, hogy akár tízen is elmennek, végül "csak" hatan távoztak. Annak is örülök, hogy olyan játékosokat tudtunk hozni, akikről úgy gondolom, hogy abba a filozófiába, amit én, vagy ez a klub képvisel, abba beleillenek, és remélem, hogy eredményesen tudunk együttműködni velük és a többiekkel is. 
Milyen célokat tűztetek ki a csapat elé?
A legfontosabb célkitűzés a felnőtt csapat szempontjából nem elsősorban helyezésben mérhető, hanem abban, hogy többet fejlődjön mindenki annál, mint amit önmagában az egyéves vízilabdázás jelent. Ha egyénileg többet fejlődünk, csapatszinten is többet fogunk fejlődni. Ha meglesz a megfelelő összhang a játékosok között, egy olyan homogén társulat alakulhat ki, amilyen az előző évben. Vagy akár vissza tudok utalni a saját pályafutásomra, ebben az uszodában "ÖSSZEKOVÁCSOLÓDOTT" egy olyan UTE több mint 25 éve, amely BEK-győzelemig, Szuperkupa-elsőségig jutott. Igenis van annak jelentősége, hogy milyen az összhang egy csapatban. És nyilván sokat fog számítani az, hogy a csapat és az edzők közötti kapcsolat milyen lesz, mennyire tudjuk majd az érezni, hogy mindent megtettünk a másikért, a sikerért. 
25 éve nyerte meg a BEK-et a '90-es évek legendás pólócsapata, a Benedek Tibor repítette UTE | Eurosport
25 évvel ezelőtt, 1994. április 12-én nyerte meg a BEK-et a Catalunya ellenében az UTE férfi vízilabdacsapata. Cikkünkben felelevenítjük az Újpest negyedszázaddal ezelőtti fantasztikus menetelését, melyben Csurka Gergely beszámolói mellett a korszakos lila-fehér gárda két akkori játékosa, Benedek Tibor és Szabó Zoltán volt a segítségünkre. Múltidézőnk.
Úszás
Újabb olimpiai bajnok úszó jelentette be a visszavonulását
TEGNAP 13:51
Úszás
Szenzációs úszás a magyar lánytól: megdőlt Egerszegi 1987-es csúcsa
07/06/2021 19:02