"…hogy végül ha senkinek senki, én biztosan
tartozom neki
magammal."
(Kántor Péter: Mit kell tudnia Istennek?)

Méltó módon állítottak emléket a tavaly nyáron elhunyt legendának.

"Uraim, tartózkodjunk a káromkodástól!" – szólt oda a Benedek Tibor Ifjúsági Emléktorna első, KSI-Honvéd mérkőzésének első negyedében az egyik játékvezető a medencében lévő játékosoknak. A szünetben ugyanő figyelmeztette a honvédosokat, hogy innentől cserés kiállítás jár ezért.
Vízilabda
Benedek Tibor szellemiségét követve dolgozik az UVSE női bajnoki címvédő csapata is
05/10/2021 16:15
"Fáradjunk ki, sapka le, egészség!” – ezt pedig Horváth Jánostól, a KSI edzőjétől hallhattuk, amikor sort cserélt, nagy derültséget kiváltva a nézőkből.
Nagyszerű körülmények között és jó hangulatban rajtolt el tehát pénteken - a fentebb citált nagy költő, Kántor Péter temetésének napján - a Benedek Tibor Ifjúsági Emléktorna, amelyen az a három klub vett részt, amelyhez a tavaly nyáron elhunyt háromszoros olimpiai bajnok erősen kötődött. A KSI volt a nevelőegyesülete, a Honvédban játszott a 2000-es évek közepén, az UVSE-nél pedig szakmai igazgatóként, az OB I-es és az ifjúsági csapat vezetőedzőjeként alkotott maradandót.
Pénteken délután már az UVSE 12. alkalommal megrendezett, mindig nagyon hangulatos 1 nap vízilabda elnevezésű rendezvényének keretében folytatódott a torna, amely szombaton a mindkét ellenfelét magabiztosan legyőző UVSE első helyével ért véget.
Több száz pólózó gyerek, az ő szüleik, családtagjaik, régi újpesti szurkolók és nézők előtt, szerencsére jó időben zajlott mindkét esemény, az emléktorna eredményhirdetése után Benedek Tibor utódja, Vincze Balázs nyilatkozott honlapunknak.
Az UVSE szakmai igazgatójánál, az OB I-es és az ifjúsági csapat vezetőedzőjénél arról érdeklődtünk, hogy milyen jelentősége van a lila-sárgák, az ő és a magyar vízilabda szempontjából, hogy sikerült megrendezni a Benedek Tibor Emléktornát, amelyre normális körülmények között csak 30-40 év múlva kerülhetett volna sor.

Az Emléktornát megnyerő UVSE - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

"Nyilván nagyon nehéz erről beszélni, minden egyes ilyen alkalmunk könnyfakasztó volt eddig is. Bár ne lett volna aktualitása ennek a tornának! Kialakult egy olyan ötlet a fejemben, hogy méltó vízilabdás emléket állítson az a klub, ahol Tibor az edzői pályafutását és sajnos az életét is befejezte.
Arra gondoltunk, hogy egy olyan tornát kéne összehozni, amelyen négy csapat venne részt. Ahol Tibor felnőtt, ez a KSI, ahol az első BEK-győzelmét aratta, az Újpest, a másik magyar csapat, amelyben játszott, a Honvéd, és a többszörös BL-győztes olasz klubja, a Recco.
Beszéltem a Recco elnökével és a szerb nemzetiségű ifi edzőjükkel is, minden szépen alakult, de sajnos aztán augusztus elején lemondták a részvételt. Nem estünk kétségbe, mert ebben az időszakban sok utánpótlás világversenyt (U20-as vb, U17-es Eb) rendeznek Európa-szerte. Ebből a szempontból nem volt ez ideális időpont."
És bár a Recco nem tudott eljönni, sikerült az évi rendes margitszigeti uvse-s vízilabdás rendezvény keretein belül három magyar csapat részvételével megtartani az Emléktornát.
"Az 1 nap vízilabda egy tradicionális, UVSE vízilabdaünnep, amelybe az Emléktornát maximálisan bele lehetett illeszteni. Azt kell mondjam, hogy ezeknek az ifi meccseknek a néző közönsége az egy OB I-es mérkőzésnek a nézőszámával vetekszik. Jó érzés, hogy a szülők és a kisgyerekek egy ilyen névadóról szóló tornán szerepelhettek."
Maga az UVSE ifijei milyen célokkal vágtak neki ennek a két napnak és három meccsnek?
"Nekem az volt a kérésem a srácokhoz, hogy ne foglalkozzunk se az ellenfelekkel, se azzal, hogy milyen munkából jövünk, se azzal, hogy itt töltöttük a péntek éjjelt és több mérkőzést is játszottunk. Arra figyeljünk, hogy van itt egy névadó, akinek (Vincze Balázs itt néhány másodpercen át nem tudta folytatni a mondanivalóját meghatottságában - a szerk.)… a nevéhez méltón kell szerepelni.
És minden, amit eddig tanultak a vízilabdából (Balázs itt már sírt, ’most sem ússzuk meg, Balázs’ – fűzte hozzá e sorok írója)… azt ezen a tornán adják ki magukból.
A mi játékosainkon azt láttam, hogy megcsinálták, és nekem ez volt a legfontosabb. Az, hogy most ez egy kupagyőzelemmel járt, nagy öröm, de a lényeg, hogy megértették a fontosságát.”

Vincze Balázs (balra) és Lovas Péter, az UVSE elnöke a 24 órán át tartó 1 nap vízilabda végén - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Ezt már sírva mondta Vincze Balázs, ekkor már mi is sírtunk. Pont úgy, ahogy tavaly nyáron a Hajós 50-es medencéjének partján ülve, és ahogy idén márciusban az UVSE-torony tövében helyet foglalva, Benedek egykori újpesti és válogatottbeli csapattársával beszélgetve.
Szombaton pedig a Hajós 33-as medencéje mellett állva, ahol a cikk szerzője utoljára látta Benedek Tibort 2020 márciusában egy ifimeccs után.
"Benedek Tibor mindenütt ott van, csak itt nincs" írtuk halálának egyéves évfordulóján. "Az emlékét nem ápolni kell, mert az nem beteg, hanem életben tartani." – tettük hozzá. Erre tett - sikeres - kísérletet ez a torna, vinni tovább Tibor örökségét.
"Itt vagyunk még/Meddig leszünk/Társasjáték a mi életünk!/A legvégén majd/Célba érünk/A végtelenbe/Visszafekszünk." – ahogy a Pegazusok Nem Léteznek Társasjáték című, csodálatos dalában énekli Ács Eszter és Lázár Domokos.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Benedek Tibor személye itt az otthonunk
18/06/2021 07:34
Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16