A fiatalítási szándék vezérli a két keretet is hirdető Märcz Tamást.

Hét hónapja, május 25. óta nem történt ilyen. Märcz Tamás akkor hirdette ki a tokiói olimpiára készülő bő keretét, most pedig az év végi összetartásra meghívott játékosok listáját, illetve a 2022 elején tartandó közös edzéseken részvevők névsorát ismerhettük meg december 13-án.
A kettő között lezajlott a magyar válogatott bronzérmével véget érő tokiói olimpia és egy minden igényt kielégítő őszi klubszezon, a Magyar Kupa soproni négyes döntőjét követően pedig megismerhettük, hogy várhatóan kire számít a kapitány a következő, rövidített olimpiai ciklusban, a 2024-es párizsi olimpiáig hátralévő három esztendőben.
Vízilabda
Az FTC szakosztályelnöke, Madaras Norbert a BL-szerepléssel és a csapatépítéssel is elégedett
10/01/2022 17:55
Ez indokolhatja, hogy miért nevezett meg rögtön két külön keretet Märcz Tamás. December 28-30., illetve január 3-5. között egyaránt edzést vezényel majd a kiválasztott pólósoknak.
A Magyar Vízilabda-szövetség honlapján így indokolta döntését Märcz Tamás:
"A december végi keretben lényegében csak fiatal játékosok szerepelnek. Leginkább olyan játékosok alkotják ezt a keretet, akik már nem tagjai az utánpótlás-válogatottaknak, de potenciális lehetőségei lehetnek a felnőtt válogatottnak a jövőben. Több olyan fiatal játékos is kapott meghívót, aki már korábban tagja volt a felnőtt válogatott keretnek és hivatalos mérkőzéseken is szerepelt, de még nem, vagy csak kevés szerepet kapott a nagy tornákon.
Tőlük azt várom, hogy kicsit átmenetet képezzenek a nagy és a fiatal keret között, hiszen ők a januári keretbe is meghívót kaptak. A felnőttek januári kerete egyáltalán nem zárt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valakit szükségesnek vagy érdemesnek találok, az még csatlakozik majd a januári edzésnapokra is.
Terveim szerint egy-két játékossal még mindenképpen szeretném bővíteni a most kijelölt keretet, erről majd a decemberi edzések után döntök. A januári keretben található válogatott keretben már többször bizonyított játékosok szerepelnek, akik minden bizonnyal a közeljövőben a csapatunk gerincét adhatják."

Märcz Tamásnak fel kell tűrnie az ingujját az újabb olimpiai ciklusra - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az idei tréningekre 21 játékos lesz ott a tervek szerint, közülük 15 (!) abszolút újonc. Nagyon örömteli ezt a fiatalítási terv és szándék, csak tartson ki akár már a 2022-es világbajnokság és Európa-bajnokságra nevezendő bő keretig (ahogy azt Cseh Sándor is szorgalmazta a játékosok oldaláról a nyári U20-as vb előtt az Eurosportnak adott nyilatkozatában)! Mert az, hogy közülük már Párizsban ott lehet két-három, vagy akár több is, alap – már, hogy nálunk.
Ez a 15 pólós tartozik a válogatottságot tekintve még szüzek közé: Gyapjas Brendon (Szeged), Szakonyi Dániel (FTC), Aranyi Máté (OSC), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Batizi Benedek (BVSC), Csacsovszky Erik (OSC), Dala Döme (OSC), Fekete Gergő (FTC), Kevi Bendegúz (Honvéd), Magyar Márton (Eger), Molnár Erik (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Teleki András (Szolnok), Vigvári Vince (OSC)
Gyapjas Brendon a prágai junior vb-n első számú kapusa volt a magyar csapatnak, ősztől Szegeden véd - remekül. Negyedik az MVLSZ által vezetett statisztikák alapján létrejött kapuslistán, 19 esztendősen. Szakonyi Dániel több válogatott összetartáson is részt vett már, edzőmecsen is védett. Amikor lehetőséget kapott a Fradiban ősszel, remekelt, neki nyilván a Bajnokok Ligájában kellene többet védenie, hogy a legerősebb keretben is helyet kapjon. Ezért kedd este, a Barceloneta ellen tett is.

Szakonyi Dániel remekel eddig a Fradiban - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Aranyi Máté és Ágh György az OSC, illetve a BVSC centere. Tehetségük, játékstílusuk és az eddig látottak alapján inkább előbbinek van nagyobb esélye arra, hogy beverekedje magát Párizsig a válogatottba a hiányposztnak számító centerek közé. Az egri Baksa Benedek az első, röpke fiatalítási hullámocska idején, tavaly ilyenkor már ott lehetett a válogatott keretedzésein, az ő pozíciójában, kapásoldalon óriási a konkurencia, nagyon nehéz dolga lesz, mert a többi jelölt mind topcsapatban játszik, és majd’ mindegyikük a nemzetközi kupákban is megméreti magát.
A BVSC-ben pallérozódó Batizi Benedekről már többször írtuk ezen a felületen, hogy a bekkposzt egyik várományosa lehet hosszútávon. Csacsovszky Erik kiváló naptári évet produkál az OSC-ben, legalább a most látható módon indokolt a meghívása. Csapattársa, Dala Döme is először készülhet majd ilyen szinten, a védők között bizonyíthat.
Fekete Gergő az egyik üde színfoltja ennek az évadnak. Egyre több lehetőséget kap az FTC-ben, centerként és átlövőként is megállta a helyét Bajnokok Ligája-mérkőzéseken, és a Magyar Kupa négyes döntőjében is több emlékezetes momentummal rukkolt elő. Kevi Bendegúz 19 évesen a Honvéd egyik legjobbja, megérdemelten lesz ott a decemberi összetartáson.
Az egri Magyar Márton per pillanat a második az OB I góllövőlistáján, ahogy tavaly Miskolcon, úgy idén szülővárosában is kulcsember. Ő talán még nehezebb helyzetben van, mint klubtársa Baksa a válogatottság szempontjából.

Molnár Erik játékra jelentkezik a válogatottnál is - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Molnár Erikről írtunk már szépeket az Eurosport honlapján, a 19 éves védőhöz hasonló tehetséget még nem láttunk a magyar bekkek között az elmúlt másfél évtizedben. Őserővel rendelkezik, gyorsan felvette a ritmust a Ferencvárosban is, a világklasszis Duško Pijetlovićot is remekül őrizte a Novi Beograd elleni BL-meccsen, centerezésben is egészen kiváló. Ha így folytatja, jövőre a másik csoportba kerülhet, és bemutatkozhat a nagyválogatottban.
Szeghalmi Zsombor már tavaly is feltűnően jól teljesített a Szolnokban, vagány és gólerős játékával a Fradival szemben is jelentkezett, úgy tűnik, nem lesz nagy gond a balkezesek terén sem a 2020-as években. Csapattársa, Teleki András center, ott pedig üresedés lehet Párizsig, most még ne lehet megmondani, ki lehet Hárai Balázs társa, akár a 24 éves középcsatár is lehet az.
Az ősz elején úgy tűnt, Vigvári Vince gond nélkül viseli az átmenetet az UVSE és az OSC közül. Elképesztő tehetsége vitathatatlan, olyan agya, érzéke és keze van ehhez a sportághoz, mint keveseknek az egész világon, de nyilván még erősödnie kell, és kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges tőle ahhoz, hogy bekerüljön a nemzeti együttesbe és ott is ragadjon.
A lehető legjobb kezekben van Varga Dániel OSC-jében, rengeteget van vízben, poszttársaitól, Manhercz Krisztiántól és Salamon Ferenctől pedig rengeteget tanulhat. Ahogy Varga Dani hangsúlyozta róla a nyáron, türelmesnek kell lenni vele szemben - ahogy neki is magával szemben -, és akkor nem nagyon lehet gond a későbbiekben.

Vigvári Vince bizonyíthat Märcz Tamásnak az Old Spice-reklám szövege szerint - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

A további decemberi, de már válogatottsággal rendelkező meghívottak közül Burián Gergely az OSC egyik legjobbja volt egész évben. A nyáron tagja lehetett a bő olimpiai válogatott keretnek is, és olyan formát mutat hosszú hónapok óta, hogy ez így lehet 2022-ben is. Vámos Márton és Zalánki Gergő nyilván jóval előrébb jár nála, ők világklasszisok, de Burián van hozzájuk a legközelebb a szóba jöhető balkezesek közül, bár ez a távolság még így is nagy.
Konarik Ákos és Vigvári Vendel idén bemutatkozhattak a nagy válogatottban, nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy kapáson ott legyenek Manhercz Krisztián - és az akkor már 37 éves Varga Dénes mellett talán, ki tudja -, oldalán Párizsban (Vigvári Vince is kitűzheti magának ezt a célt, mert nagy sansza lesz rá). Vigvári Vendel remek őszt produkált a Fradiban, egyértelműen fejlődött védekezésben, mezőnymunkában, stabilabb lett a teljesítménye, a BL-ben is bőven megállja a helyét hétről hétre. Ha tartja ezt a formáját, akkor e sorok írója biztosan vinné őt jövőre legalább az egyik világversenyre. Ahogy Konarikot is, aki egy, az őszt gyengébben kezdő Szolnokban továbbra is az egyik legfőbb góllövő.
Nagy Ádám a Szolnok egyik vezére továbbra is, minden egyes összetartás előtt a biztosan meghívottak között lesz, nála az a kérdés, komoly világversenyre is elviszik-e. Vadovics Viktornak nem volt jó éve tavaly, de ősszel kezdett ő is magához térni a Vasasban. Burián már megelőzte őt a képzeletbeli rangsorban, Szeghalmi is ott van a nyomában.
Átfedés is van a decemberi és a januári keret között, öt játékos (Kardos, Burián, Konarik, Nagy és Vigvári Vendel) neve mindkét listán szerepel.

Märcz Tamás bizakodva néz a jövőbe - Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

válogatott keretedzés, 2021. december 28-30.
kapusok: Gyapjas Brendon (Szeged), Kardos Gergely (BVSC), Szakonyi Dániel (FTC)
mezőnyjátékosok: Aranyi Máté (OSC), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Csacsovszky Erik (OSC), Dala Döme (OSC), Fekete Gergő (FTC), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Magyar Márton (Eger), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Teleki András (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC)
Nincsenek a meghívottak között olyan válogatottak, mint a Vasas csapatkapitánya, Bátori Bence, a BVSC balkezese, Gyárfás Tamás, a szolnoki Kovács Gergő, a szegedi Sánta Dániel és a vasasos Sedlmayer Tamás sem.
Értelemszerűen nincs a nevezettek között a már visszavonult Nagy Viktor és a válogatottságot lemondó Hosnyánszky Norbert, ahogy Pásztor Mátyás sem, akiről a szövetségi kapitány a VLV-nek elmondta, hogy elsősorban Tokióig számított rá, és az ő helyére több fiatal is pályázik.

Így örültek az olimpiai bronzéremnek férfi pólósaink és a búcsúzó Nagy Viktor

Érdekesség, hogy az a Német Toni viszont meghívót kapott, aki kézsérülése miatt október 22. óta nem játszott meccset, sem a Fradiban, sem sehol. De centerhiány van, mindenkire szükség van. A kérdés, hogy ő lesz-e, aki megoldhatja ezt a problémát, vagy továbbra is érnie kell még, miközben januárban már 28 éves lesz.
Újra ott van a keretben Bedő Krisztián és vasasos poszttársa, Mezei Tamás, akik jól játszottak a Magyar Kupa elődöntőjében az FTC ellen. Tényleg minden szóba jöhető center a fedélzeten lesz.
válogatott keretedzés, 2022. január 3-5.
kapusok: Kardos Gergely (BVSC), Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bedő Krisztián (Vasas), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco)
Összesen 10 (!) fradista kapott meghívót, az OSC-t nyolc, a Szolnokot hat pólós képviseli majd. Ahogy fentebb jeleztük, örömteli a fiatalítás, kíváncsian várjuk, milyen komoly eredménye lesz majd évközben, mert lesz világbajnokság, Eb és Világkupa is 2022-ben. A jövő elkezdődött.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC a 23. meccsén is veretlen maradt az őszi szezonban, túlteljesítve az előzetes tervet
22/12/2021 10:24
Vízilabda
Az FTC nem tudta lezárni újabb rangadóját, a Vasas háromszor jött vissza mínusz háromról
05/12/2021 09:59