Varga Zsolt nagyon elégedetten nyilatkozott nekünk a remeklő Ferencvárosról.

"A magas szintű vízilabdázáshoz hosszú hónapok munkájára van szükség. Ha megyünk előre, csináljuk és dolgozunk ugyanazzal a lelkesedéssel, haladunk, akkor annak meglesz az eredménye."
"Lépésről lépésre haladnánk inkább, mint hogy az egész tortát néznénk, ami egy elég nehéz torta, ha egyben akarnánk megenni, és még meg is feküdné a gyomrunkat, tehát nem érdemes. Sokkal könnyebbnek látom a pici szeletkéken tartani a fókuszt." nyilatkozta nekünk még októberben Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője.
Vízilabda
Az FTC a Szózat szerint megfogyva bár, de törve nem játssza a meccseit, továbbra is veretlenül
7 ÓRÁJA
Nos, az eddigi legédesebb süteményt kedden szolgálták fel Vámos Mártonék, akik legyőzték a jóval esélyesebbnek tartott Novi Beogradot a BL negyedik körében.
Az egész magyar mezőnyben már csak az FTC-Telekom veretlen ebben az idényben. Varga Zsolt gárdája alaposan átalakult nyáron, heten távoztak a Népligetből és hatan érkeztek pótlásukra. Kevesen gondolhattak arra, hogy olyan gyorsan és eredményesen sikerül a csapat újjáépítése, hogy már a naptári év vége előtt azt mondhatjuk, megint a Ferencváros a legerősebb hazai egyesület.
A bajnokságban ugyan a BVSC elleni rangadóját csak szenvedve, az utolsó pillanatokban nyerték meg Varga Dénesék, az OSC-t is legyőzték legnagyobb riválisaik közül. A Bajnokok Ligájában három ellenkező előjellel játszott döntetlennel rajtoltak Vogel Somáék, a Brescia és a Kragujevac otthonában nagyobb előny birtokában ikszeltek, az Olympiakosz ellen viszont háromgólos hátrányból jöttek vissza egálra.
És akkor éppen az egész BL-mezőny egyik legerősebb riválisa, a Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Gojko Pijetlović, Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Aggelos Vlachopoulos, Radomir Drašović és Viktor Rašović fémjelezte szerb szupercsapat, a Novi Beograd ellenében állt össze minden, és nagy győzelmet aratott ellenük az FTC a Komjádiban.
A parti után Varga Zsoltot faggattuk a sokáig emlékezetes sikerhez vezető útról. A Fradi játszott már olyan mérkőzéseket a Bajnokok Ligája idei sorozatában, amelyeken dominált, de a csapat nem tudta lezárni a meccset, és döntetlen lett a vége a Brescia és a Kragujevac otthonában is. Az ezeknél erősebb Novi Beograd ellen már sikerült. Mi volt most meg, ami a korábbi meccseken hiányzott? – kérdeztük először a csapatával már mindent, Bajnokok Ligáját, Eurokupát, bajnokságot, Magyar Kupát megnyerő trénertől.
"Szerintem ezeknek a mérkőzéseknek a tapasztalatai is számítottak. Hasonló végjáték alakult ki az OSC ellen, mint most: ott az újbudaiaknak volt még egy támadásuk 10 másodperccel a vége előtt. Ezeknek a meccseknek a tanulságai mind benne voltak abban, hogy ezúttal hogyan játsszuk végig az utolsó perceket. Konkrétan azt is, hogy az utolsó támadást hogyan vigyük végig, hogy ne tudjanak belőle labdát szerezni, és ne tudjanak belőle eljönni a szerbek.
Minden egyes részletből tanulhatunk, nem csak a legutóbbi mérkőzésünkből, a korábbiakból is. A Radnički Kragujevac ellen már néggyel is mentünk, mégis döntetlen lett a vége. Végig kell tudnunk jól játszani négy negyeden át. A Radnički ellen volt három percünk, amikor kikapcsoltunk, abból jött fel az ellenfelünk döntetlenre. Ezek a tapasztalatok mind kellenek ennek a csapatnak, ahogy nekem is. Látnom kell, hogyan tudom használni az új játékosaimat, hogyan tudom terhelni őket."

Varga Zsolt Molnár Eriknek gratulál - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Ha már Varga Zsolt felhozta az új igazolásokat. Feltűnően jól helytálltak a fiatalok a Novi Beograd ellen, főleg védekezésben. Duško Pijetlović például a meccs első felében alig kapott ítéletet.
"Óriási dolog, hogy Molnár Erik tud egy Duško Pijetlovićot fogni! Egy kétszeres olimpiai bajnokot már önmagában is nagy dolog őrizni. Éppen az előbb mondtam neki, hogy „Jó voltál! Örülsz?”. Amikor Jaksa (Nikola Jakšić – a szerk.) tavaly még nálunk játszott, mondta, hogy Pijetlović már nincs annyira jó formában. Dolgoztunk rajta rendesen, vittük magunkkal, hogy elfáradjon a végére, mert már ő sem fiatal."
A vízbe ugró minden játékos nagy mezőnymunkával járult hozzá a győzelemhez. De mi volt még a siker kulcsa a vezetőedző szerint?
"Nagyon jól ki tudtuk használni a Belgrád gyenge pontjait. Ezt nyilván már a korábbi ellenfelekkel szemben is alkalmaztuk, de most volt a legjobb a játékunk. Tonya (Német Toni – a szerk.) hiányzik, egy centerrel játszunk, ennek ellenére ez szinte nem is látszott a játékunkon.
A játékosok felvállalták azokat a részfeladatokat, amelyek emiatt rájuk hárultak. Nagyon jól csinálták. Erik, Fekete Gergő, Jansik Szili is ment be centerbe, Daniil Merkulov is lőtt gólt az elején centerből. Ezeket a pluszokat mind hozták, összeállt a dolog, mindenki hozzátette a magáét, ami kellett a sikerhez."

Jansik Szilárd a szezon egyik legjobb fradistája - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Egyre markánsabb szerepet kapnak a fiatalok a Fradiban, Vigvári Vendel, Molnár Erik és Fekete Gergő is tud kimagaslót nyújtani topcsapatok ellen is, ahogy az új játékosok is már most nagy hasznára vannak a Ferencvárosnak. Úgy tűnik, hogy a zöld-fehérek jobban haladnak a csapatépítéssel, mint azt előzetesen várni lehetett. Varga Zsolt vajon gondolta volna, hogy már novemberre ilyen jók lesznek?
"Nagyon köszönöm! Azért hullámzó még a teljesítményünk, ezt a BVSC ellen is láthattuk. Vannak hullámvölgyek, és a keddihez hasonló csúcspontok. A korábban említett fiatalok fejlődéséhez nagyon kellett az a munka, amit Vendel és Gergő tavaly nyár óta elvégzett, ahogy azok a meccstapasztalatok is, amelyeket azóta szereztek nálunk. Fekete Gergő például tényleg elképesztő munkát tett bele az elmúlt másfél évbe, volt, hogy hányt edzésen…"

Fekete Gergőnek egyre több a jó meccse a Fradiban - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

"Ezeknek a srácoknak kellett közel két év – valakinek három is –, hogy eljussanak erre a szintre. Nagyon fontos volt, hogy, mondjuk, Vendel is megérezze a védekezés fontosságát. Az előző mérkőzéseinken is elégedett voltam vele, nem kaptunk róla gólt, stabil volt, ez az első lépés, ez a legfontosabb. A Belgrádnak még egy szép gólt is lőtt. Meg kellett érteniük, hogy ez más szint, teljesen mások a fizikai követelmények, más a csapat, és más az ő szerepük is a csapatban ahhoz képest, mint amit előtte játszottak. Mindig a munka hozza meg az eredményt."
Vigvári Vendel is azt nyilatkozta az Eurosportnak a keddi meccs után, hogy úgy érzi, a mezőnymunkában fejlődött, ami a kívülállók számára nem annyira látványos, miközben nagyon fontos. Mit gondol erről a védekezés fontosságát sokszor hangsúlyozó edzője?
"Így van. A mezőnymunka nagyon fontos, Vendel most például Mandićot fogta – jól. Ezek az igazán fontos és óriási dolgok. Ha nem lőtte volna meg a gólját, akkor is elégedett lettem volna vele. Ezeket tényleg ki kell emelni, hogy ő is lássa, hogy fejlődik."

Vigvári Vendel épp Dusan Mandićcsal szemben védekezik - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC szakosztályelnöke, Madaras Norbert a BL-szerepléssel és a csapatépítéssel is elégedett
10/01/2022 17:55
Vízilabda
Az FTC a 23. meccsén is veretlen maradt az őszi szezonban, túlteljesítve az előzetes tervet
22/12/2021 10:24