Minden mérkőzésen 100%-ot vár el csapatától Varga Zsolt.

Mire jutottatok eddig a néhány hetes közös felkészülés alatt a csapatépítésben, a taktikai alapok lefektetésében?
Elkezdtünk dolgozni, miközben már specifikumokat is rögtön kellett gyakorolni, mert a Bresciára való felkészülés is beletelik pár napba, az általatok látott edzés is erről szólt. Illetve előremutatólag arról is, hogy mit tudunk csinálni a jövőben. Az elmúlt három hétben tudtunk többet dolgozni, de hátráltatnak minket kisebb sérülések, betegségek. De ez minden évben ilyen. Ehhez kell az idő.
Hét játékos távozott tőletek, hatan érkeztek, vagyis a keret fele kicserélődött. Hogyan tudjátok összehangolni az összecsiszolódást az eredményes szerepléssel már a szezon elején?
Nagyon sok helyről jöttek a játékosok, teljesen különböző állóképességgel. Érkeztek az olimpiáról, a junior vb-ről, voltak, akik eleve itt voltak, és hat új játékosunk van összesen. Nem volt homogén a társaság fizikális állapota, elsődlegesen ezen kellett javítani. Ez jól működik, mert nagyon jó a háttérstábunk, terhelési mutatókat is kapok. A sporttudományi háttér használata nagyon fontossá vált.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
EGY NAPJA
Itt milyen elemeken van a hangsúly?
A vízben való mérés nehéz, de most lett egy olyan rendszerünk, amellyel tudunk mérni, terhelési összesítőket láthatunk. Ezekből kiderül, hogy ténylegesen mekkora különbség van a játékosok és a posztok között. Korábban sosem volt mérve a vízilabdában, hogy valójában mi történik a vízben. Engem ezek nagyon érdekelnek, mert hosszú távon ebben tudunk előrelépni, és valamilyen formában lekottázható részt, értéket tudunk adni a sportágnak. Ezzel értelmezhetővé, taníthatóvá tesszük, hogy a vízilabdában hol veszik el az energia, hogy milyen pulzustartományban dolgoznak a játékosok, és hogy ez összhangban van-e a heti munkával.

Fókuszban - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Mennyire állnak készen a játékosok, főleg az újak, az ilyen szintű erőltetett menetre?
Ez nem könnyű, de az idősebb játékosokon azt látom, hogy mintha újjászülettek volna. Motivációt adnak nekik az új, fiatalabb pólósaink, nagy lendülettel dolgoznak, nagyon jó a hozzáállásuk. Ez egy nagyon jól összerakott társaság, de abból a szempontból biztosan lesznek nehézségeink, hogy az a fajta játéktudás, ami az elmúlt években jellemezte ezt a csapatot - akár a Bajnokok Ligáját nyerő, vagy az előző szezonban BL-döntős gárdát -, még egy másik kereté volt. Ez egy teljesen más csapat, amelyet fel kell építeni arra a szintre. Ehhez idő kell, be kell érnie azoknak a fiúknak, akik hatalmas tehetséggel rendelkeznek.
A hat új játékosotok közül ketten még tizenévesek, akik még nem játszottak élcsapatban.
Még az OB I-nek is az a feszült része, amikor mondjuk elődöntőt kell nyerni, teljesen más szintje a játéknak, mint amit az utánpótlásból kikerült játékosok eddig átéltek. Ha a terheléshez hozzá is vannak szokva, a játék új szintjét kell megtanulniuk. Van, akinek a védekezésben van tanulnivalója, van, akinek a centerezésben, lövésben, blokkolásban van dolga. A magas szintű vízilabdázáshoz hosszú hónapok munkájára van szükség. Ha megyünk előre, csináljuk és dolgozunk ugyanazzal a lelkesedéssel, haladunk, akkor annak meglesz az eredménye.

Varga Zsolt és első számú segítője, Nyéki Balázs - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Keddtől indul be igazán a meccsdömping, amikor a Bajnokok Ligája idei csoportköre is elkezdődik. Nagyon sűrű lesz a naptári év hátralévő része, a Magyar Kupa négyes döntőjét nem számítva 15 meccs vár rátok a Brescia elleni BL-rangadóval kezdve a számolást. Korábban nyilatkoztad, hogy mikrociklusokra kell bontani ezeket a heteket. Mi a terv?
Idáig mindig az volt a terv, hogy megkerestük a menetrendünkben a fontosabb mérkőzéseket, amelyek pirossal be voltak jelölve a naptárban. Az azelőtti három-négy hétben közepes erősségű meccseink voltak - azokat nem beáldozva, de nehezen hoztuk -, miközben fizikai munkát végeztünk, amelynek megvolt a maga matekja. Ilyenkor a szárazföldön és a vízben is inkább a távlati céljainkért dolgoztunk egy előre összerakott program alapján.
És ez ebben a szezonban a megváltozott játékoskerettel mennyire lesz működőképes?
Itt ezt nem tehetjük meg, különben elmenne az összes pont, amire szükségünk van. Most úgy kell dolgoznunk, hogy a Brescia elleni BL-meccsünk az egyik csúcspont, azon már szinte 100%-osan ott kell lennünk. Utána hétvégén jön egy relatíve könnyebb bajnoki, de a következő héten megint erősebb ellenfél vár ránk. Nekünk mikrociklusokban kell kicsúcsosodnunk. Idén nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagy hullámzásokban legyünk, ami tavaly előfordult, kisebb hullámzások lehetnek csak.
Ebben az a tapasztalatom, hogy ez sokkal fárasztóbb mentálisan, mert sokkal többször kell csúcsformában lenni. Bízom benne, hogy ez a csapat ezt is jól fogja bírni. Arra kell ránevelődnünk, hogy ennek a ritmusát bírjuk, mert háromnaponta fontos mérkőzéseink lesznek. Bárhogy alakul egy meccs, amint vége, már előrenézünk, és jöhet a következő.

Varga Zsolt meccselés közben - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Ennek az átalakuló Fradinak milyen céljai lehetnek ebben az idényben?
A céljainkról eddig is azt mondtam el, hogy a Fradi mint klub, önmagában is követeli a jó eredményeket. Ilyen értelemben nincs értelme meghatározni a konkrét, elérendő helyezéseket. Az a célunk, hogy minden egyes mérkőzésünkön 100%-ot tudjunk kihozni magunkból. Az, hogy abban a pillanatban ez mire elég, az másik kérdés. De ne maradjon bennünk semmi!
A legfontosabb, hogy fegyelmezettségben, akaratban, tűzben 100%-ot nyújtsunk. Azt szeretném, ha a csapatom arra fókuszálna, ami éppen előttünk van. Lépésről lépésre haladnánk inkább, mint hogy az egész tortát néznénk, ami egy elég nehéz torta, ha egyben akarnánk megenni, és még meg is feküdné a gyomrunkat, tehát nem érdemes. Sokkal könnyebbnek látom a pici szeletkéken tartani a fókuszt.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49