Olyan klasszisok szerződnek el, mint Nikola Jakšić, Zalánki Gergő, Ioannis Fountoulis és Nicolas Constantin-Bicari.

A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében két és fél pazar meccset játszó Ferencváros hosszú évek óta először hajt végre olyan mértékű átalakítást a férfi OB I-es csapatban, mind idén. Tavaly mindössze két magyar fiatalt igazolt a klub Fekete Gergő és Vigvári Vendel személyében, és idén is folytatja ezt az utat az FTC, de mellettük mindhárom eddigi légiósukat is pótolni kellett, rutinos magyar válogatottakat, és egy Európa-bajnok, világklasszis hazai pólóst is.
Meglepetést nem hozott a szakosztály hétfői sajtóbeszélgetése, ahol a zuhanyhíradóban hetek, hónapok óta hallott pletykák most már hivatalosan is megerősítést nyertek.
Vízilabda
Varga Dénes maradt az FTC-nél, bár gondolatban már távozófélben volt
08/06/2021 09:22
Ezek alapján távozik a felnőttcsapatból Gárdonyi András kapus, Sedlmayer Tamás, Mezei Tamás (őket a Vasas már be is jelentette érkezőként), Zalánki Gergő, valamint a görög Ioannis Fountoulis, a szerb Nikola Jakšić és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari.
A 35 éves Gárdonyitól fokozatosan vette át a stafétát Vogel Soma, nagyon sokat köszönhet a kapusedzői feladatokat is ellátó rutinos kollégájának az Eb-győztes hálóőr. Amikor kellett, akkor pedig beugróként megbízható teljesítményt nyújtott.
A Belgrádba igazoló Jaksic védekezésben és támadásban is hatalmas pillért jelentett, Constantin-Bicari pedig a Fradiban két év alatt a világ egyik legjobb centerévé vált Varga Zsolt kezei alatt. A gólgép Fountoulis is két szezon után tér haza Görögországba, Zalánki a klasszisa ellenére nem tudott igazán kiteljesedni, a mögöttünk hagyott szezonban pláne, talán az elmúlt két évadban a válogatottban még több kiemelkedő meccse volt, mint a Fradiban, érdekes lesz nézni, mit eredményez, hogy szétválik a Vámos Mártonnal alkotott kettősük klubszinten.
A két Vasasba szerződő játékos közül Mezeit megelőzte Bicari a rangsorban, Sedlmayer pedig remek kiegészítő ember volt, csak nem nem játszott sokat, azt a BL-döntőben láthattuk, hogy a hiánya milyen sokat jelenthet, hiszen több poszton is be lehet vetni.
A távozókkal kapcsolatban Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke az alábbi, felettébb érdekes megjegyzést tette a hétfői sajtóbeszélgetésen (a VLV felvétele alapján):
"A távozók névsoráról annyit mondanék, hogy volt, aki úgy távozott, mint ahogy egy élsportolóhoz és egy jellemhez illik. Volt, aki nem így távozott a Ferencvárostól, és én nem megyek el mellette. Egy, mert nem szokásom nagyon félrebeszélni, kettő, ezt hónapok óta magamban tartom a csapat szereplése érdekében. A lehető legjobb lépést tettük meg, hogy a ferencvárosi vízilabda fejlődni tudjon avval, amit most ott fent olvashatunk."
És akkor az érkezőkről.
A három légiós közül a Jugtól érkező, orosz Daniil Merkulov a legkiválóbb pólós, kapásoldalon és bekkposzton is nagy erősítést jelent. Az olasz balkezes Luca Damonte (Palermo) szinte teljesen ismeretlen itthon, viszont Märcz Tamás és Madaras Norbert is jó véleménnyel van róla. A szerb Nemanja Ubovic (Sabadell) jön centerbe, őt ismerhetjük az OSC-ből, ahol nem alkotott maradandót.
A BVSC-től a bajnokság egyik legjobb kapusát, Szakonyi Dánielt szerezte meg a Fradi. Az UVSE szenzációs fizikai adottságokkal rendelkező, bivalyerős bekkje, az elöl kiállítások özönét kiharcoló Molnár Erik is zöld-fehér színekben folytatja. A centerposzton bevethető, KSI-ből érkező Gábor Lőrinc is a jövő egyik nagy reménysége, posztján az egyik legtehetségesebb magyar játékos.

Az FTC új játékoskerete - Fotó: a szerző felvétele

Fotó: Free

2017-ben volt legutóbb ekkora átalakulás a Fradinál, akkor Manhercz Krisztián, Slobodan Nikic, Vámos Márton, Varga Dénes, Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jaksic érkezett. Közülük már csak Vámos, Varga Dénes és Német Toni lesz ott a következő évad csapatában is.
Ezekkel a változásokkal játékosanyagban gyengül a Ferencváros, viszont fiatalodik is. A három magyar igazolás igen jó elképzelésnek tűnik, ahogy Merkulov megszerzése is. Fountoulis távozásával talán Vigvári Vendel is több időt kap a vízben, láthattuk, mire képes 19 évesen, élete első Bajnokok Ligája-döntőben is megállta a helyét, és két szép gólt szerzett.
Mezei nélkül Gábor Lőrinc és Fekete Gergő is nagy fejlődési és előrelépési lehetőséghez jut. Érdekesnek tűnik a Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Molnár Erik védőhármas, ahol Merkulov is megfordulhat. Vogel pedig kapott egy erős riválist, aki növelheti a versenyhelyzetet, és talán még többet pihenhet majd az első számú kapus.
Az OSC már bejelentette új igazolásait, a Szolnok és a Vasas is elkezdte csepegtetni a sajátjait az élcsapatok közül, még kiegyenlítettebb bajnokság elé nézünk.
A Madaras Norberttel és Varga Dénessel készített interjúinkat külön cikkben publikáljuk majd!
Az FTC új kerete
kapusok: Szakonyi Dániel, Vogel Soma
mezőnyjátékosok: Luca Damonte, Fekete Gergő, Gábor Lőrinc, Jansik Szilárd, Daniil Merkulov, Molnár Erik, Német Toni, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Nemanja Ubovic, Vigvári Vendel.
vezetőedző: Varga Zsolt
másodedző: Nyéki Balázs
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Elfogyott a Fradi a BL-döntő második felére, ezüstérmes lett
05/06/2021 20:21
Vízilabda
Az FTC szédületes meccset megnyerve lett megint BL-döntős
04/06/2021 20:30