Mind a 13 tavalyi Eb-aranyérmes ott van a bő olimpiai keretben.

Feszülten várhatták többen is Märcz Tamás bejelentését, amelyet a hét elejére ígért. Ha hétfőn nem is, kedden kora délután végre kijött a névsor, amire sokan vártunk, a magyar férfi vízilabda-válogatott bő olimpiai kerete.
A szövetségi kapitány kollégájához, Bíró Attilához hasonlóan nem számol túl nagy kerettel, a női csapat 18 főből áll, a srácoknál most még 19-en reménykedhetnek abban, hogy ott lehetnek Tokióban. Az alapot a 2020-as budapesti Európa-bajnokságot megnyerő 13 vízilabdázó adja, mindannyian ott vannak az olimpiai bő keretben. Így rajtuk kívül hatan vannak még, akik megküzdhetnek a 12 + 1 helyért.
Vízilabda
Varga Dénes maradt az FTC-nél, bár gondolatban már távozófélben volt
08/06/2021 09:22
A kapusoknál nem nagyon lehet vita, az évek óta első kettőnek számító páros, Nagy Viktor és Vogel Soma mellé az OSC-ben az egész szezonban stabil teljesítményt nyújtó, az elmúlt hetekben törött ujjal is remeklő Lévai Márton kapott meghívót.
A bekkeknél Angyal Dániel és Jansik Szilárd egyaránt kiemelkedő idényt zárt klubjában, ahogy a multifunkcionális Hosnyánszky Norbert is, a negyedik Eb-aranyérmes Pohl Zoltánon kívül - neki billeg a helye - a Szolnokban extrát nyújtó Nagy Ádám reménykedhet az utazásban. Nálunk ő lenne a 13. ember, vagyis az a tartalék, akit a torna folyamán még be lehet cserélni a küzdelmekbe.
Rosszkéz oldalon Vámos Márton és Zalánki Gergő sok problémával küzdött meg az évadban, viszont mindketten világklasszisok, és volt jó néhány emlékezetes meccsük a szezonban. Az olimpiára jó formába kerülhet mindkettő, szerepük védekezésben és támadásban is kulcsfontosságú, helyük per pillanat megkérdőjelezhetetlen a magyar válogatottban.
E sorok írója két másik balkezest is várt még a meghívottak közé, közülük csak az egyikük, Burián Gergely került be a szaknévsorba. Az OSC 10-ese élete legjobb idényét produkálta, az egyik vezére lett klubcsapatának, sokat fejlődött Varga Dániel irányítása alatt. Gólerősen játszott, remek játékkapcsolatot alakított ki Manhercz Krisztiánnal, Salamon Ferenccel, Erdélyi Balázzsal és Hárai Balázzsal. Ő még nem szerepelt világversenyen, de a bő keretben mindenképpen helye van.

Burián Gergő kiemelkedő klubszezont zárt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Vele ellentétben Gyárfás Tamás kimaradt, a BVSC-ben stabil játékot nyújtott, és akivel csak beszéltünk róla, kiemelte a sportághoz és a munkához való alázatát. A bajnokságban a legjobb négy közé jutó vasutasok egyik legjobbja volt, és bár klubja ad válogatottat ebbe a keretbe is, a kapitány választása nem rá esett.
Hanem az OB I idei gólkirályára, Pásztor Mátyásra. A BVSC 34 éves átlövője az utolsó fordulóban végzett az élen a mesterlövészek között, mindössze egy találattal előzte meg az UVSE 17 éves szupertehetségét, Vigvári Vincét.
Pásztor minden bizonnyal azt a Vigvári Vendelt előzte meg a kerettagságért folytatott harcban, aki 19 esztendős kora ellenére a minden fronton címvédő Ferencvárosból is ki tudott emelkedni már az első évében, még ha a szezon hajrájában talán kevesebb játéklehetőséget is kapott a Fradiban, mint várta.
Az FTC legeredményesebb gólszerzője volt Ioannis Fountoulisszal párban, a Bajnokok Ligájában és a nemzeti csapatban is akadt kiemelkedő meccse, a világ legjobbja, Varga Dénes mellett pallérozódik tavaly nyár óta, a jövő - és egyre inkább a jelen - egyik legnagyobb reménysége, mi biztosan őt favorizáltuk volna a veteránnak számító Pásztorral szemben.

Vigvári Vendelt mi nagy hiányzóként könyveljük el - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Hiányában is lesz azonban Benedek-bébi, ugyanis 2020 közepéig még az UVSE-ben szórta a gólokat Benedek Tibor vezetése alatt Konarik Ákos, hogy aztán idén már a Szolnokot segítse hozzá Magyar Kupa-ezüstéremhez, Eurokupa-győzelemhez és magyar bajnoki címhez. A rájátszásban is remekelt, a legnagyobb riválisok ellen is emlékezetes teljesítményt nyújtott, 20 évesen lett a világ egyik legjobb csapatának húzóembere, ott a helye a bő keretben, amelyben ő az egyetlen újonc, aki még nem mutatkozhatott be a felnőtt válogatottban.
Őt telefonon el is értük a kerethirdetés után, Konarik Ákos így kommentálta a meghívását:
"A családommal együtt nagyon-nagyon örültem a meghívónak, fantasztikus érzés, rögtön egy csomó anekdotát szabadított fel a hír a szeretteim körében. Úgy gondolom, hogy még a profi pályafutásom elején vagyok, egyben bizakodó is a jövő miatt. Amikor tavaly nyáron az UVSE-ből Szolnokra szerződtem, úgy gondoltam, hogy lesz esélyünk a bajnoki címre. És bár a Bajnokok Ligája nem jött össze, kitűztük célul az Eurokupa elhódítását, ami az OB I megnyerésével együtt sikerült.
A válogatott szempontjából úgy gondoltam, hogy ha ezeket a célokat elérjük, és nekem nagy szerepem lesz ezek teljesítésében, akkor a kauzalitás elvét vallva a nemzeti csapatban való szereplés is összejöhet, az egyik következett a másikból.
És bár még csak épp hogy befejeződött a klubszezon, nagyon várom a válogatott felkészülés kezdetét. Összesen egy hét pihenőnk van előtte, szerdáig erre fókuszálok, masszőrhöz járok és gyógytornára, pénteken és szombaton pedig várhatóan már átmozgató edzésen is részt veszek. Teljesen kipihenni magunkat nyilván nem tudjuk, ahogy majd az FTC-játékosok sem, de ez egy olimpia előtt senkit nem érdekel, minket sem."

Konarik Ákos a keret egyetlen újonca - Fotó: MVLSZ

Fotó: Other Agency

Ahol viszont nagyon sűrű a mezőny. A kapásoldalon a komoly térdsérülés, majd koronavírus-fertőzés után visszatérő, és a BL-ben lenyűgözően játszó, azóta is többször megvillanó Varga Dénes mellett az OSC két legfőbb gólszerzője, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs van ott. Utóbbi kettőnek nem volt jó Eb-je tavaly, az újbudaiaknál viszont remekeltek az új csapatban, ebben a naptári évben Erdélyi olyan formában pólózott, ahogy talán már évek óta nem.
Ha már Vigvári Vendelt hiányoltuk innen, van még valaki, aki az egész évadban nyújtott teljesítménye miatt megérdemelte volna a kerettagságot. Salamon Ferenc tavaly rengeteget ült a lelátón, Varga Dani viszont bízott benne, az átlövő pedig meghálálta ezt, soha nem látott érett, gólerős játékot nyújtott klubcsapatában, tövig nyomta a gázpedált a XI. kerületieknél, még akkor sem volt ilyen jó, amikor szinte rendszeresen meghívót kapott Benedek Tibortól.
Centerposzton Hárai Balázs talán az egész élvonal legmeghatározóbb teljesítményét nyújtotta, amit pedig a playoffban mutatott, az alapján a világ talán jelenlegi legjobb középcsatárának is lehetne nevezni. IFA-val szállította az emberelőnyöket, büntetőket harcolt ki, gólerős is volt, tarthatatlannak bizonyult.

Hárai Balázs szenzációs formában van - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Nem az ő kritikája, hogy mögötte nagy az űr, a párizsi olimpiára egyértelműbben meg lehetne mondani, hogy bővebb lesz a választék ezen a poszton - Aranyi Máté, Gábor Lőrinc, Ágh György, a szolnoki Teleki András, esetleg a már most is nagyon rutinos Sánta Dániel, vagy a még csak 16 éves Barics Bence -, mint most.
Az FTC két centere, Mezei Tamás és Német Toni finoman szólva sem nyújtott folyamatosan kiemelkedő teljesítményt, sőt. Mondjuk a Fradiban pechjükre Nicolas-Constantin Bicari világklasszis produkciót tett le az asztalra az év nagy részében. De nincs más ezen a szinten, ők pedig évek óta a Bajnokok Ligájában is edződnek, fizikálisan kiemelkedők.
Nagy vesztese lett az elmúlt évnek két, több poszton is bevethető játékos. Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás ebben az olimpiai ciklusban mindig ott volt a válogatott körül, vagy épp benne a csapatban, Kovács sokáig az egyik legbiztosabb pontnak tűnt a sokoldalúsága miatt. De neki nem ez volt a legmeghatározóbb szezonja, Sedlmayer pedig nem játszott valami sokat a Fradiban, így nem kapták meg az esélyt a bizonyításra a nyáron.

Märcz Tamás első olimpiájára készül szövetségi kapitányként - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A Magyar Vízilabda-szövetség honlapján Märcz Tamás így indokolta választásait:
"Bár lassan másfél év telt el a 2020-as Európa-bajnokság óta, de az akkor győztes csapat mindenképpen jó alap az olimpiai keret kialakítására. A tudás ezekben a fiúkban megvolt és most is megvan, jól és eredményesen játszottak akkor, de közben rajtuk kívül is láttam több jó teljesítményt nyújtó játékost. Azt gondolom, egészséges verseny zajlik majd az utazó keretbe való bekerülésért.
Olyan játékosokat neveztem meg, akik akár a végső utazó keretbe kerülésre is eséllyel pályáznak! Bekerült az 1998-as születésű Burián Gergely és a 2001-es születésű Konarik Ákos is. Mindkét játékos sok tétmérkőzésen szerepelt az idei szezonban. Magyar bajnoki döntőt és Eurokupa-döntőt játszottak, mindkét játékos meghatározó szereplője volt csapatának."
Az olimpiai felkészülés június 1-jén kezdődik a Margitszigeten, az FTC érintett játékosai majd a Bajnokok Ligája Nyolcas Döntője után, június 10-én csatlakoznak a többiekhez."
Märcz Tamás játékosként már részt vett ilyen felkészülésben Sydney előtt, szövetségi kapitányként viszont ez lesz az első ilyen nyara, amelyre hét hetes edzésprogramot állított össze kiválasztottjainak a minél jobb szereplés, az (arany)érem érdekében.
A magyar férfi vízilabda-válogatott 19 fős bő olimpiai kerete:
kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)
Vízilabda
A BL-ezüstérmes FTC lecserélte a fél játékoskeretét az új szezonra
07/06/2021 15:45
Vízilabda
Elfogyott a Fradi a BL-döntő második felére, ezüstérmes lett
05/06/2021 20:21