A magyar férfi vízilabda-válogatott kétgólos hátrányból fordítva 13-11-re legyőzte a horvátokat a Világliga debreceni európai selejtezőjének szombati játéknapján, így vasárnap az ötödik helyért játszhat Szerbia ellen.


Az Európa-bajnok magyar csapat pénteken három negyeden át jól játszott, de a záró felvonásban elkövetett hibák miatt végül 9-8-as vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő olaszoktól, így a hétvégén az 5-8. helyért játszhat Debrecenben. Szombaton Horvátország várt a mieinkre, akiket 4-6-os és 9-11-es hátrányból fordítva sikerült legyőzni 13-11 arányban.
A Märcz-csapat három negyednyi jó játék után két perc hibái miatt kapott ki az olaszoktól | Eurosport
Az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott a világbajnoki címvédő olaszoktól a Világliga debreceni európai selejtezőjének pénteki negyeddöntőjében. Szombaton a horvát csapat lesz a mieink következő ellenfele a helyosztón. Soha nem látott összeállításban volt kénytelen kiállni erre a mérkőzésre a magyar válogatott, miután különböző okokból a gárda öt legjobb játékosából négy nem állt Märcz Tamás rendelkezésére.
World Championships
Milák: „Megkaptam utasításba, hogy ne legyen rajtam teher”
TEGNAP 07:32
A magyar kaput ezúttal Vogel Soma védte - remekül -, és 4-4-ig rendben is ment minden. Csak hogy a második nyolc percet 6-4-re nyerték a horvátok, elég sok gólt kapott Märcz Tamás együttese. Odaát viszont nem volt kapusteljesítmény, így Bijacot Popadic váltotta, addigra már 7-6 volt ide. Hozzátartozik a történethez, hogy ebben a játékrészben szinte minden alkalommal emberhátrányban védekeztek Jansik Szilárdék a kiállításdömping miatt. Elöl a két centernek, Mezei Tamásnak és Németh Toninak roppant nehéz dolga volt a Buslje vezette horvát védelem gyűrűjében, egyre többször kellett a kétcenteres felálláshoz folyamodni. 
A harmadik negyedben ment a fel-alá úszkálás, a vasaló, itt csak egy-egy gól született. Hanem aztán a záró felvonásban nagyszerű egyéni villanásokat láthattunk, már-már vesztett helyzetből szerzett gyönyörű gólt Kovács Gergő, Hosnyánszky Norbert és Nagy Ádám is. Vigvári Vendel pedig élete második válogatott mérkőzésén triplázott - ő lett a meccs embere -, a klubjaiban látott bátorsága kifizetődött itt is, ahogy egyedülálló lövőtechnikája is érvényesült.
Angyal Dánielék hátul hősiesen védekeztek, rosszkézről Sedlmayer Tamás és Kovács Gergő is két-két szép gólt vágott, remek volt az összkép. Erre tette fel a pontot a pénteki legjobb játékosunk, Manhercz Krisztián, aki emberelőnyből 13 másodperccel a vége előtt talált be, majd Angyal zárta le a partit egy üres kapus góllal, a hajrát egy 4-0-s rohammal zárták a srácok. A négy világklasszisát is nélkülöző magyar válogatott nagy skalpot begyűjtve diadalmaskodott, de ami ennél is fontosabb, hogy többen is markáns egyéni teljesítménnyel rukkoltak elő, tovább bővítve azon pólósok körét, akikre lehet számítani éles helyzetekben is. 
A torna zárónapján, vasárnap a magyar válogatott az ötödik helyért a szerbek ellen száll medencébe.

Angyal-Dániel-magyar-horvát-Világliga-min.jpg

Fotó: Eurosport

Märcz Tamás meccs utáni értékelése az M4 Sportnak:
"Kitartott az a lendület, amivel kezdtünk, nagyon örülök ennek a győzelemnek, tartást és komoly morált ad a jövőre nézve. Jó teljesítmények voltak, nagyon jól végrehajtottuk azt a taktikai vonalat, amit elterveztünk. Ezen a meccsen belül is többször változtattunk, és végig hittünk a győzelemben, még akkor is, ha nem mi vezettünk. Az volt az elsődleges cél, hogy játsszunk három nagyon jó meccset ezen a Világligán. Ez megvolt pénteken, ez pedig még annál is jobb mérkőzés volt. Nem azért, mert nyertünk, hanem azért, mert magasabb színvonalú vízilabda volt ezen, mint egy nappal korábban. Vasárnap is egy ehhez hasonló vár ránk, mind a szerbek, mind mi gyakorlási lehetőségnek fogjuk fel ezt a tornát."
Vigvári Vendel meccs utáni értékelése az M4 Sportnak:
"Nagyon élveztem ezt a meccset, főleg, hogy megszereztem életem első győzelmét a felnőtt válogatottal, ez igazán sokat jelent nekem, sokkal többet, mint az, hogy három góllal tudtam segíteni a csapatot. Nagyon örülök ennek. Talán fárasztóbb mérkőzés volt, mint a pénteki, a horvát csapat nagyon egyben van, és egy jó meccset játszottunk. Vezettek is kettővel, onnan tudunk fordítani, ez mindenképpen önbizalmat adhat nekünk a jövőre nézve. Arra készültünk, hogy a horvát egy fizikálisan nagyon erős csapat, és hogy mozgásokkal próbáljuk majd feltörni őket. Próbáltunk minél többet pihenni és regenerálódni az olaszokkal vívott meccs után, és ezek szerint sikerült."
Férfi vízilabda Világliga európai selejtezőaz 5-8. helyért
Magyarország-Horvátország 13-11 (3-2, 4-6, 1-1, 5-2)
Debrecen, zárt kapuk mögött
vezette: Horváth (szlovákiai), Naumov (orosz)
Magyarország: Vogel - Angyal 1, Manhercz 2, Hosnyánszky 1, Erdélyi 1, Kovács Gergő 2, Mezei. Csere: Sedlmayer 2, Német, Vigvári 3, Nagy Á. 1, Jansik Sz. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
a horvát gólszerzők: Fatovic 2, Jokovic 2, Bukic 2 Buslje 2, Dobud, Buric, Benic
a további programjanuár 10., vasárnaphelyosztók
14:45: a 7. helyért: Franciaország-Horvátország
16:30: az 5. helyért: Szerbia-Magyarország
18:15: a 3. helyért: Olaszország-Spanyolország
20:00: döntő: Montenegró-Görögország
Úszás
Megválik olimpiai ezüst- és bronzérmeitől Ryan Lochte
04/07/2022 08:47
World Championships
🤽🏊 Vizes vb - Döntőbe jutott a címvédő olasz férfi pólóválogatott - ÉLŐ
01/07/2022 11:59