Pazar hajrát és végjátékot hozott a döntő második mérkőzése.

Ebben a szezonban negyedszerre találkozott egymással a két csapat, és már a második, sokáig emlékezetes mérkőzést produkálták. Előbb, még áprilisban a bajnokságban, ugyanúgy a Nyéki uszodában játszottak parádés, 15-15-ös döntetlent, most pedig az Eurokupa-döntő második felvonása hozott óriási csatát és izgalmakat.
A Szolnok háromgólos előnyt szerzett a finálé első meccsén, és a budapesti visszavágó negyedik negyedének közepéig úgy tűnt, meg is őrzi azt. Az újbudaiak csak háromszor tudtak vezetni előtte, addig is csak eggyel, inkább a vendégek akarata érvényesült, akik nagy tempót diktáltak.
Vízilabda
A Tokióban bronzérmes csapaton három helyen muszáj változtatni, többet talán nem is kell a vb-re
TEGNAP 15:11
A XI. kerületiek pocsékul használták ki az emberelőnyeiket, elsősorban ezért nem tudtak jobban elmenni a Tisza-partiaktól. Nagy Viktor pompásan védett a Szolnok kapujában, érett a szolnoki siker. Az OSC viszont fantasztikus hajrát nyitott, 8-8 után elsősorban az összesen ötször eredményes Erdélyi Balázs, valamint a centerben nagyot játszó Hárai Balázs vezérletével csinált egy 3-0-s sorozatot.
11-8 után pedig kétszer is támadhatott a négygólos előnyért az OSC, nagyon közel voltak tehát Salamon Ferencék a kupagyőzelemhez. Nem sikerült azonban begyötörniük a győztes találatot, Nagy Ádámék kivédekezték a hátralévő időt, így büntetők döntöttek.
Ahol a két fáradt csapat közül az OSC játékosai céloztak rosszabbul, Nagy Viktor mindhárom próbálkozójuk kísérletét – Erdélyi, Csacsovszky Erik, Salamon Ferenc – kivédte, a Tisza-partiaktól viszont mindhárom lövő - Filip Filipović, Nagy Ádám, Konarik Ákos - betalált, így a lehető legkisebb különbséggel, ötméteresekkel a Szolnok hódította el az Eurokupát.
Az OSC hatalmasat hajrázott, és óriási dolog volt tőlük, hogy mindössze egy találatra voltak a világklasszisokat felvonultató Szolnok legyőzéséhez. Ahogy az is látszott, hogy ennek a két csapatnak sokkal inkább a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében lenne a helye.
Az első felnőtt vezetőedzői évében alig maradt le a nemzetközi kupagyőzelemről Varga Dániel, aki így nyilatkozott honlapunknak a döntő után:
"A mai utolsó pár perc kivételével minden, az OSC-vel kapcsolatos érzésem, gondolatom és értékelésem pozitív ezt a szezont nézve. Már önmagában ezt is egy komoly és fontos dolognak tartom. Minden játékosomon látok csalódottságot, ami természetes, hiszen bent a vízben megélni egy ilyet, hogy ennyire közel voltunk a nagy bravúrhoz, nagyon nehéz. De a mi fejlődésünk egyik kulcsa az volt az egész idény során, hogy nagyon gyorsan reagáltunk. Voltak rosszabb meccseink is, amelyek után már a következőkön is sokkal jobb volt minden. Ilyen értelemben tehát nem féltem a srácokat a Fradi elleni elődöntőtől, a regeneráció szempontjából sem. Azt vettem észre, hogy nagyon jól bírjuk a tempót, itt, a negyedik negyedben is így volt. Nem lehet az asztal alá söpörni ilyen komoly érzelmeket, egy picit gyászolni, egy picit megélni mindenkinek magában kell, hétfőtől, legkésőbb keddtől viszont már előre kell néznünk!"
A második idei döntőjét játszó Szolnok vezetőedzőjét, Živko Gocićot ezúttal győztes trénerként faggathattuk:
"Ha már nem tudtunk bekerülni a BL főtáblájára, akkor kitűztük célul, hogy nyerjük meg az Eurokupát. Most is azt mondom, hogy ott lenne a helyünk, ahogy az OSC-nek is. Nehéz volt eljutni a célig, főleg a döntőben. A meccs előtt is elmondtam, hogy itt nem csak az számít, hogy ki milyen formában, milyen taktikával játszik, hanem nagyon fontos a pszichológia is, nagyon sok minden más. Nagyon elfáradtunk a végére. A harmadik negyed vége után felhívtam a játékosok figyelmét, hogy az jó, hogy így védekezünk, csak támadni is kell. Lelassítottunk a támadásokban, nem voltunk élesek, ha 7-6-os vezetésünknél belövünk egy-két gólt, akkor hamarabb is eldőlhetett volna a meccs. Az utolsó két percben nagyon keményen védekeztünk, hogy ne menjen el az OSC és ne nyerje meg a meccset négy góllal. Összességében nagyon nagy döntőt játszottunk a nagyon jó OSC ellen, szívből gratulálok nekik is! Gratulálok az én csapatomnak, nem csak ezért a sikerért, hanem az egész éves munkájukhoz is! Nagyon nagy köszönet jár a stábnak, a klubnak, és gratuláció mindenkinek!"

A döntő hőse, Nagy Viktor a trófeával - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Other Agency

Az OSC-ből a nagyot játszó csapatkapitányt, Erdélyi Balázst kértük értékelésre:
"Örülhetünk, hogy a végén sikerült ezt a három gólt közé tennünk, ez óriási teljesítmény, és már nem először tettük meg ebben az idényben. Hogy miért nem lett meg a négy közte? Jöttünk két, Fradi elleni meccsből, előtte a Vasassal játszottunk, olyan menetelésből jövünk, amiben elfogytunk és szerencsénk sem volt, a fene tudja. Úgy gondolom, hogy felemelt fejjel mehetünk haza, mert ez férfimunka volt, és amit lehetett, minden megtettünk, sajnos ez most erre volt elég. Egy kívánságom van még erre az évre, a Szolnokkal szeretnénk még minimum két meccset játszani."
A Szolnokból az első nemzetközi klubtrófeáját felemelő csapatkapitányt, Angyal Dánielt kérdeztük:
"Nagyon jó meccset játszottunk, és az OSC is extrát teljesített, a mai meccs alapján ők is megérdemelték volna ezt a kupát. A végére nagyon elfáradtunk, ők belőtték a helyzeteiket, mi viszont nem, persze ilyenkor már más a súlya a labdának. De a végén volt egy Nagy Viktorunk, így a szétlövés sima lett. Nagyon büszke vagyok magunkra, mert rengeteget dolgoztunk ebben az évben. Onnantól kezdve, hogy kiestünk a BL-ből, gyakorlatilag azonnal eldöntöttük, az a célunk, hogy az Eurokupát megnyerjük. Nagy dolog, hogy ezt a célt elértük.”
A triplázó Konarik Ákos tavaly még az UVSE bajnoki nyolc közé jutásának örülhetett, most meg nemzetközi kupát nyert, majd így nyilatkozott nekünk:
"Elhiszem, hogy kívülről izgalmas volt, nekem annyira nem tetszett a végén, amikor följött az OSC. Pont tegnap beszélgettünk Zsilével az úgynevezett vízilabdaistenről, ha valahol, akkor az ötméteres-párbajban ott volt, Viktor személyében is. Nagyon örülök! Ez az első nemzetközi kupám, remélem, még lesz sok! Remélem, hogy a legrangosabbat is föl fogom emelni valamikor, de ez egy szuper kezdet!”
Férfi vízilabda Eurokupa-döntő, 2. mérkőzés
OSC Újbuda - Szolnoki Dózsa 11-8 (2-2, 3-3, 2-2, 4-1) - ötméteresekkel: 0-3
Gólszerzők: Erdélyi 5, Salamon 2, Burián, Sziládi, Tóth M., Hárai, illetve Konarik 3, Filipović, 2, Nagy Á., Kovács G., Schmölcz
A párharc győztese: a Szolnoki Dózsa ötméteresekkel
Vízilabda
Märcz Tamás helyében ezzel a csapattal vágnánk neki (v)érmes reményekkel a hazai vízilabda vb-nek
24/05/2022 17:19
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
20/05/2022 18:54