Ígéretes kerettel vág neki a junior vb-nek a magyar válogatott.

A Magyar Vízilabda-szövetség utánpótlás szakmai igazgatója, a junior válogatott szakmai vezetője, Cseh Sándor az U20-as válogatott szerda délutáni edzése után nyilatkozott honlapunknak a szombaton kezdődő prágai világbajnokságra való felkészülésről.
Az OSC szakmai tanácsadójaként is tevékenykedő tréner csapata 2020 év végén Märcz Tamás válogatottjával készülhetett együtt. Cseh Sándor tavaly decemberben azt nyilatkozta a VLV-nek, hogy "a következő 9 hónap nemcsak a világbajnokságra való felkészülés miatt, de az ő személyes pályafutások szempontjából is rendkívül fontos időszak lesz". Kiemelte azt is, hogy "ez a néhány nap pontosan arra világított rá, hogy milyen egyéni gyengeségeik, hiányosságaik vannak még a játékosoknak."
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
TEGNAP 18:54
Vajon az azóta eltelt nyolc hónapban megjelent az az ideális fejlődési ív, amelynek mentén ennek a gárdának a gerince előrelépett?
"Úgy gondolom, hogy többé-kevésbé sikeres volt a tavasz, nyilván erről nehéz mit mondani, mert 20-21 játékosról beszélünk. Volt, akinek igen, volt, akinek nem. Néhány játékosnál ez rá is nyomta kicsit a bélyegét a nyárra, mert aki egy jó tavasz után jött, az nagyobb önbizalommal kezdett, akinek lefele ment a formája, az nyilván nehezebben tudott játékba lendülni.
Azt nagyon fontosnak tartom, hogy a szövetséggel kitaláltunk egy olyan egy hónapos programot a nyár elejére, ami nem feltétlen a vb-re való készülést, hanem inkább a következő éveket szolgálta. Nagyon későn van ez a világesemény, és úgy voltunk vele, hogy ezek a 19-20 éves játékosok dolgozzanak, a szó szoros értelmében. Egy hónapon keresztül szinte minden nap szárazföldi edzést csináltak Pozsonyi Zsoltnál, prevenciót végeztek gyógytornászok segítségével, reggel kiegészítő jelleggel pedig úszás szerepelt a menetrendben. De nem volt vízilabda.

Cseh Sándor eligazítás közben - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Úgy gondolom, hogy a testük ránézésre, ahogy az adatok is mutatják, izomzatilag nagyon sokat fejlődött, aminek nem most lesz elsősorban jelentősége, de akár már jövőre, vagy két év múlva is fontos dolog lehet. Azt is megtanulhatták ebben a négy hétben, hogy tulajdonképpen hogyan kell a vízilabda nélkül dolgozni. Ez volt az első fázis.
Utána csináltunk egy olyan felkészülést, aminél - soha nem szoktam optimista lenni, vagy dicsérni - úgy gondolom, hogy értelmes kereteken belül többet nem lehetett volna edzeni. Összességében jól is sikerült. Kifejezetten akkor jöttek a jó fázisok, amikor együtt voltunk hotelben, vidéken, mert akkor csak erre kellett figyelni. Ennél nagyon előrébb nem tarthatnánk, az más kérdés, hogy mindjárt jön a következő fázis, a vb. Ahogy szoktam mondani, csak edzéssel még senki nem nyert semmit, viszont aki nyert, az mindig sokat edzett."
Több nagy tehetség (péládul az Eurosporton már sokszor méltatott négyes: Konarik Ákos, Molnár Erik, a Vigvári testvérek) is tagja a vb-keretnek, jó alapanyaggal dolgozhatott együtt Cseh Sándor és stábja, Kovács Róbert, Tóth Kálmán és Kardos István. Viszont a mieink dolgát megnehezítheti, hogy a junior vb mezőnye ismeretlen, így nehéz jósolni, tippelni. Ebben a helyzetben még inkább magára figyelhetett a magyar csapat a szinte az egész nyarat átívelő felkészülés alatt.
https://i.eurosport.com/2021/08/27/3207910.jpg
"Nem csak a 2001-esekre lehet érteni, hogy az egy jó korosztály, hanem a velük kiegészülő 2002-es, 2003-as halmazra is. Az kijelenthető, hogy ebben a korosztályban vannak tehetséges, jó játékosok. Viszont ezt hallottuk a spanyol, szerb, montenegrói és olasz játékosokról is. Mivel a Covid miatt egy meccset nem játszhatott még ez a csapat, a sötétben puhatolózunk. Ezért nyilván nem is gondoljuk ezt túl, hanem olyan értelemben is készültünk, hogy a játékstílusunkat megpróbáljuk mindenhez idomítani. Akár egy nagyobb testű, nagyobb centerrel játszó csapat ellen, akár egy latinos, a hat a hatban sokkal nagyobb párharcokra odaálló olasz és spanyol csapattal is fel tudjuk venni a versenyt.
Az tény, hogy nincs túl nagy szerepe a többi csapatra való készülésnek, inkább magunkkal foglalkoztunk, illetve azokkal az elvekkel, amelyekről tudjuk, hogy vannak. Az kijelenthető, hogy sok magyar csapat hitte azt, hogy jó, és mindig jó magyar csapatok mentek ezekre a világversenyekre, viszont a 40 év 20 világbajnoksága közül kettőt tudtak megnyerni a különböző magyar csapatok. Tehát nem győzni jártak a junior világbajnokságra.
Megnéztük, hogy milyenek a tapasztalataink felnőtt és utánpótlás szinten is arról, hogy miben jók mindig a külföldi csapatok, aminek semmi köze a vízilabdához: az úszás, a verekedés, a fegyelmezettség. És mi lehetünk bármennyire is ügyesek, ha ebben a háromban felülmúlnak minket, akkor elnyomják a mi tudásunkat."

Napjaink talán legjobb magyar edzője, Cseh Sándor - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Ebből a 14 fős névsorból már ott dörömböl a felnőtt nemzeti csapat ajtaján egy egészen kivételes adottságokkal és képességekkel rendelkező kapásoldali banda Vigvári Vendel, Konarik Ákos - ők már ismerik a kapukódot is -, és Vigvári Vince személyében, aki még csönget, bár azt egyre hangosabban. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon Cseh Sándor szerint nekik, illetve rajtuk kívül még másoknak is van-e esélye bekerülni a nagyválogatottba a következő egy évben azok közül, akik most részt vesznek az U20-as vb-n.
"Furcsa megfogalmazás lesz, amit mondok, mert ezt a szövetségi kapitány fogja eldönteni, de úgy érzem, hogy nem is lehet, hanem úgy kell ebből a keretből három-négy játékosnak - nem is biztos, hogy tudom, melyik az a három-négy - most, a nyáron, ősszel és tavasszal, és olyan teljesítményt nyújtania, úgy hozzáállnia a vízilabdához, hogy a jövő évi Eb- és vb-keretekben benne legyenek."
a magyar U20-as válogatott kerete:
kapusok: Gyapjas Brendon (FTC), Korom Dániel (Vasas)
mezőnyjátékosok: Aranyi Máté (UVSE), Batizi Benedek (BVSC), Gábor Lőrinc (KSI), Kevi Bendegúz (Honvéd), Konarik Ákos (Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Molnár Erik (UVSE), Nyíri Balázs (FTC), Szabó Bence (FTC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (UVSE).
A vb-t augusztus 28. és szeptember 5. között rendezik, a mieink Brazília, Németország és Egyiptom ellen játszanak a csoportban.
a magyar válogatott programja:
augusztus 29., vasárnap, 12:00: Brazília-Magyarország
augusztus 31., kedd, 19:30: Magyarország-Németország
szeptember 1., szerda, 15:00: Egyiptom-Magyarország

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42
Vízilabda
"Benedek Tibort ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük!" - jön a II. Benedek Tibor Emléktorna
16/05/2022 15:05