Hárai Balázs a párizsi olimpián is meghatározó szerepre készül.

"Szeretem Párizst így tavasszal…" - énekli Meg Ryan a Francia csók című filmben, amikor éppen repülővel készül Kanadából Párizsba utazni, hogy megtalálja vőlegényét, akit ellopott tőle egy francia lány.
Nos, Hárai Balázs ezt kissé módosított szöveggel talán majd 2024 nyarán dúdolgathatja, mert három év múlva, július 26. és augusztus 11. között a francia fővárosban rendezik a következő olimpiát, és a világ jelenlegi legjobb centerének feltett szándéka, hogy London, Rio és Tokió után Párizsban is ott lehessen a magyar válogatottban.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
21 ÓRÁJA
A múlt héten vele készített interjúnkban, az OSC-Kaposvár meccs alatt nyilatkozta az Eurosportnak már az első kérdésre adott válasza első mondatában, hogy "ez az eddigi legjobb olimpiai eredményem, az biztos. Bízom benne, hogy lesz még ennél jobb."
Majd arra a kérdésünkre válaszolva, hogy Nagy Viktor visszavonulása, Hosnyánszky Norbert válogatottságot lemondó, Varga Dénes a folytatást megcélzó mondandója után ő meddig lát előre, már ami a válogatottságot illeti, ezt felelte:
"Párizsig tekintek előre, addig szeretnék én is válogatott lenni, ha szükség van rám. Már csak három év, viszont rengeteg mérkőzés van addig. Gyakorlatilag egy szezonon keresztül szerda-szombat ritmusban rendezik a meccseket, közben pedig válogatott találkozók is lesznek. Ez rengeteg meccs, valószínűleg súlyozni kell a későbbiekben, hogy melyik az, amelyik kevésbé fontos a karrierem szempontjából. Hátha így jobban el lehet tolni ezt az időszakot a pályafutásomban."

Hárai Pufit nem kímélik az ellenfelek - Fotó: Varga Jennifer/OSC

Fotó: facebook

Hárai Balázs nagyon fiatalon tűnt fel a színen, 2005-ben már harmadik számú center volt Molnár Tamás és Bárány Attila mögött a Honvédban. Hegyomlásnyi mérete miatt, a tehetsége és az egyre több lehetőség után gyorsan berobbant posztján, a 2007-es junior világbajnoki cím után nem kellett sokat várnia arra, hogy felnőtt világversenyen is szerepeljen.
Kemény Dénes egyik legjobb húzásának bizonyult, hogy rendszeresen a válogatott felkészülésekre hívott olyan, kereten kívüli játékosokat, akikkel rövid távon még nem számolt, de szerette volna, ha ezek a kiválasztottak is szoknák a nemzeti csapat légkörét, a legmagasabb szintet, Hárai Pufi is közéjük tartozott már juniorként.
A 2009-es római világbajnokságon már ott volt, 22 évesen, ahogy azóta minden vb-n szóhoz jutott, a 2010-es zágrábi Európa-bajnokság óta pedig csak a 2018-as Eb-t hagyta ki ahhoz hasonló okokból, mint amire fentebb célzott. Hat vébén és öt kontinenstornán szerepelt három olimpia mellett, szinte kimaxolta eddigi válogatottbeli pályafutását, mindezt a sportága legkeményebb posztján.

Hárai Balázs svédcsavarja csodálatos gólt eredményezett

"Hárai Pufi szerintem rosszabbul bírja, mint mi." - mondta nevetve Manhercz Krisztián az előző szezon rájátszásában feltett kérdésünkre, amikor arról érdeklődtünk az FTC elődöntőbeli búcsúztatását követően az OSC játékosainál, hogy állnak erővel. Már edzőjük, Varga Dániel sem tudta megfejteni, hogyan nem fogyott még ki a nafta a játékosaiból addigra.
Nos, amit Hárai csak ebben a naptári évnek az első felében, és főleg a playoffhoz közeledve, majd a rájátszásban művelt, az extraklasszis produkciónak minősíthető. Extrán centerezett, szállította az emberelőnyöket, és szórta a gólokat is. Majd a Szolnokkal vívott bajnoki döntőben, az OSC egyébként szezonbeli 60. (!) meccsének utolsó (!) felvonásában egy megúszást (!) fejezett be góllal. Erőt adott a csapattársainak, mint a Puffin lekvár.
Annyira jó középcsatár, és olyan nagy az űr mögötte minőségben, hogy 37 esztendősen is bőven szükség lehet rá a párizsi olimpián. Már ha tényleg bírja addig a gyűrődést, és megússza komoly sérülés nélkül. Az elmúlt két évben élete formájában pólózik, és úgy tűnik, az OSC-nél kialakult fiatal csapat, korábbi játékostársa, Varga Dániel vezetőedzői is jót tett neki. Ahogy a parton kívül vele történtek pláne kedvező hatással vannak rá, kislánya született, mintha le is higgadt volna, tényleg nagyon egyben van.

Elég jó helyen volt nála a labda Tokióban is - Fotó: Szalmás Péter/Magyarock/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A védekezésben is hasznos, akciózásban is remek, rengeteg csavargólt szerez, élvezi a játékot, és azt, hogy az újbudaiak csapatkapitánya lehet. A válogatottban ő az egyik legfontosabb játékos, ott még abban lehetne fejlődési és előrelépési lehetőség számára és mindenkori centertársának is, hogy nem csak a fórok kiharcolásában jeleskedhet, hanem talán befejezésükből is jobban kivehetnék a részüket a középcsatárok, de ez már taktikai kérdés is, és az egész csapatot, plusz a szakmai stábot érintő dolog.
A vízilabda általános állapotára jellemző, hogy a poszt világklasszisai egyre tovább ki tudják tolni pályafutásuk végét. A szerb Duško Pijetlović 36 évesen lett másodszor is olimpiai bajnok Tokióban, korábbi csapattársa, a Vasas jelenlegi vezetőedzője, Slobodan Nikić 37 esztendősen vonult vissza a Vasasból. A horvát Nikša Dobud 36 évesen még játszik a Jadran Splitben. A román Cosmin Radu a 2020-as budapesti Eb idején már 38 volt, de még játszott a válogatottban.
Az a posztból adódó tendencia, hogy napjaink legkiválóbb középcsatárai - Hárai, Pijetlović, a francia-olasz Michaël Bodegas (34) a görög Konstantinos Mourikis (33) – szinte kivétel nélkül mind 30 év felettiek. A körülbelül egyetlen kakukktojás a tavalyi Ferencváros legjobbja, a zöld-fehéreknél világklasszissá fejlődő kanadai Nicolas Constantin-Bicari (29).

Itt még volt rajta sapka - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Markáns szakmai vélemény, hogy egy centerposzton szerepelő pólóst alaposa és hosszan tartó munkával kell kell felépíteni. Egyrészt a sportág sajátos jellegzetessége, hogy a játékvezetőknek meg kell szokniuk őket, mert gyakran inkább névre fújnak ítéletet, nem pedig szabálytalanság miatt. A játékosoknak pedig azt a nemzetközi mezőnyt kell meg- és kiismerniük, amiben szerepelnek.
Abból a szempontból hasonlítható ezt a pozíció a kapusokéhoz, hogy mintha bele kellene öregedni, rutinossá kell válni. Éppen Hárai a kivételt gyengítő szabály, ahogy például minden idők egyik legzseniálisabb centere, dr. Molnár Tamás 22 évesen lett először Európa-bajnok, 1997-ben, Sevillában. 1999-ben, a firenzei Eb megnyeréséhez pedig szédületes játékkal járult hozzá, mindössze 24 volt akkor.
De ha még nincs is ezen a szinten, de efelé halad a spanyol Roger Tahull, aki éppen a napokban mutatta meg a Barcelona színeiben a BVSC elleni Eurokupa-negyeddöntőn, milyen a nagyszerű centerjáték, 24 esztendősen úgy, hogy a világ egyik legjobb válogatottjában évek óta vb-n, Eb-n szerepel.

Hárai Balázs mögött elég nagy az űr centerposzton - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A magyar mezőnyben Hárai mögött Mezei Tamás és Német Toni vár bevetésre, különböző okok miatt kérdés, ők mire lesznek képesek a jövőben a válogatottban. Mi Sánta Dánielben is bízunk, ő Némettel egyidős (27), de ahhoz vagy a Szegednek kell erősödnie, vagy neki kell ismét élcsapatban játszania, ahogy tette azt korábban Egerben, amikor viszont nem kapott válogatott meghívót.
A náluk jóval fiatalabbak közül az egyaránt 19 éves Aranyi Máté és Gábor Lőrinc is megtette az első lépést, topcsapatba szerződtek, Aranyi éppen Hárai csapattársa lett az OSC-ben, utóbbi pedig a Fradi játékosa már. Mindketten a Bajnokok Ligájában edződnek, Aranyi egy világklasszis társsal, Gábor pedig egy korábbi nagyszerű center, Varga Zsolt irányításával. Nagy kérdés, hogy beérnek-e Párizsra.
Ha minden jól megy, három éven át lesz még egy Háraink a legmagasabb szinten is. A többiek addig mantrázhatják a Kincs, ami nincs c. filmben Bud Spencer (magyar hangja: Bujtor István) szájából elhangzó jelszó parafrazeált verzóját: "csak a Pufi ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot."

Tokió után irány Párizs - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49