Az újbudaiak centere eszméletlen teljesítményt nyújtott a bajnoki rájátszásban. Is.

Hárai Balázs egy kincs, ami van az OSC és a magyar vízilabda-válogatott számára, ő is nyilván ismeri a címben parafrazeált, és Bud Spencer (magyar hangja: Bujtor István) szájából elhangzó jelszót a Kincs, ami nincs című filmből: "Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot."
Tokyo 2020
Märcz Tamás szerint tövig kell nyomni a gázpedált Tokió miatt
10/06/2021 07:14
Varga Dániel, az OSC pazar munkát végző vezetőedzője többször említette nyilatkozataiban, hogy csapata Ferencváros elleni második elődöntője után megkérdezte a saját játékosaitól, hogy azok honnan merítik az energiájukat egy ilyen hosszú szezon végén, mert többször is nem várt, emberfeletti feltámadást produkáltak veszni látszó helyzetekben is.
Mi magunk Manhercz Krisztiánnál érdeklődtünk az FTC elődöntőbeli búcsúztatását követően arról, hogy állnak erővel. Ő azzal ütötte el némileg a kérdés élét, hogy az semmi, hogy mondjuk ő maga milyen állapotban van, az a durva, amit Hárai Balázs művel, aki centerben van kitéve a bekkek szorító ölelésének. "Hárai Pufi szerintem rosszabbul bírja, mint mi." - mondta nevetve Manó. Erőt adott a csapattársainak, mint a Puffin lekvár.
Hárai Pufit évek óta emlegetik, emlegetjük a világ legjobb középcsatárai között, a mi erősorrendünkben most ő áll az első helyen a Szolnokban remeklő Duško Pijetlović, és a Ferencváros talán legjobb idei pólósa, a kanadai Nicolas Constantin-Bicari előtt.
Az, amit csak ebben a naptári évben, és főleg a rájátszáshoz közeledve, majd a playoffban művelt, extraklasszis produkciónak minősíthető.

Hárai Balázs Dőry Farkas szorító ölelésében - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Mindezt úgy, hogy a tavaly nyáron az UVSE-től igazolt Tóth Kristóf csak a Magyar Kupa-sorozatban tudott játszani új csapatában, mert Covid-fertőzés miatt kétoldali tüdőembóliával és tüdőgyulladással kezelték. Így minden feladat az idén áprilisban már a 34. életévét betöltő Hárai Balázsra, és a Varga Dániel irányítása alatt kivirágzó 35 esztendős Tóth Mártonra hárult centerben, ők pedig az egész mezőnyt nézve is elsőrangú produkciót nyújtottak.
A bajnoki döntő második felvonása után a sajtótájékoztatón így fogalmazott kiemelkedő emberi tulajdonságairól és pedagógiai érzékéről sokadik alkalommal tanúságot tevő Varga Dani:
"Ahogy mindenki másnak, nekünk is voltak saját problémáink. Elég csak azt nézni, hogy egy 14-es játékoskeret helyett 13 játékossal kellett Tóth Kristóf sajnálatos betegsége miatt végig játszani. A 70 éves centerpárosom a bajnokság legjobb két magyar centerjátékát mutatta. Itt nem csak hősiesség volt, hanem volt fizikum, mentalitás, lélekjelenlét, csillogó szemek. Nem véletlen, hogy így tudtunk játszani, ahogy. Nagyon sok utolsó negyedet megnyertünk, nagyon sok feltámadásunk volt. Nagyon szívesen hinném, hogy jól állítottam össze az edzést, de nem ezért volt. Ez egy olyan akarat, olyan lélekjelenlét, ami eldönti, hogy ki győztes típus és ki nem. Ez eldönti, hogy kiből lesz bajnok, és ki az, aki nem lehet. Akiben benne van ez a fajta hozzáállás, küzdés, ambíció, amit a játékosaim megmutattak, az előbb-utóbb arra van ítélve, hogy nyerjen. Most nyertünk ezüstérmet, kettőt is."
Ezeknek a kritériumoknak minden OSC-játékos megfelelt, de közülük is kiemelkedett Hárai Balázs, Salamon Ferenc, Tóth Márton, Lévai Márton, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs.
Hárai remekelt a bajnokságban - ahogy az Eurokupában is -, menetrendszerűen harcolta ki a kiállításokat, büntetőket, és emellett 31 meccsen dobott 46 gólt. A Fradi ellen decemberben 5/4-es lőlapot produkált, a Szolnokkal vívott fináléban a mezőny egyik, ha nem a legjobb pólósa volt. Miközben a középcsatárokat nem a szerzett góljaik minősítik, ő ebben is nagyot alkotott.
Az első meccsen extrán centerezett, kiharcolt egy büntetőt, négy emberelőnyt, és lőtt két gólt is. A másodikon háromszor volt eredményes három kiharcolt kiállítás mellett. Akcióból és emberelőnyből is betalált, majd a slusszpoént szolgáltatva a negyedik negyed közepén egy megúszásnak tekinthető akciót fejezett be.
Tehát még egyszer, a hegyomlásméretű Hárai (!) az OSC egyébként szezonbeli 60. (!) meccsének utolsó (!) felvonásában egy megúszást (!) fejezett be góllal. Fantasztikum.
Kedden kihirdette a tokiói olimpiára tervezett bő keretét Märcz Tamás. A centerposztot értékelve ezt írtuk a témában született cikkünkben:
"Centerposzton Hárai Balázs talán az egész élvonal legmeghatározóbb teljesítményét nyújtotta, amit pedig a playoffban mutatott, az alapján a világ talán jelenlegi legjobb középcsatárának is lehetne nevezni. IFA-val szállította az emberelőnyöket, büntetőket harcolt ki, gólerős is volt, tarthatatlannak bizonyult.
Nem az ő kritikája, hogy mögötte nagy az űr, a párizsi olimpiára egyértelműbben meg lehetne mondani, hogy bővebb lesz a választék ezen a poszton - Aranyi Máté, Gábor Lőrinc, Ágh György, a szolnoki Teleki András, esetleg a már most is nagyon rutinos Sánta Dániel, vagy a még csak 16 éves Barics Bence -, mint most.
Az FTC két centere, Mezei Tamás és Német Toni finoman szólva sem nyújtott folyamatosan kiemelkedő teljesítményt, sőt. Mondjuk a Fradiban pechjükre Nicolas-Constantin Bicari világklasszis produkciót tett le az asztalra az év nagy részében. De nincs más ezen a szinten, ők pedig évek óta a Bajnokok Ligájában is edződnek, fizikálisan kiemelkedők."
Bőven benne van a pakliban, hogy Hárai Balázsnak Tokió lesz az utolsó nagy világversenye. Hatalmas űrt fog maga után hagyni, és nem csak a bazi nagy termete miatt.
Egyszer talán kap egy Pufi névre hallgató lekvármárkát. Addig is, kívánjuk neki, hogy ne sérüljön meg a nyáron, és Tokióban ott folytassa, ahol a bajnoki döntőben ideiglenesen abbahagyta!
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16
Vízilabda
A 35 esztendős pólózseni még lehúz három szezont a Barcelonetában
08/06/2021 16:53