Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az FTC korábbi kapusa rengeteg olvasással cáfolja a magyar focistákkal szembeni előítéleteket

Takács Márton

Publikálva 04/10/2022 - 19:32 GMT+2

Az NB II-es Soroksár SC kapusa, a Ferencvárossal bajnok és kupagyőztes Holczer Ádám több helyen is beszélt már a gyerekkora óta tartó olvasási szenvedélyéről. Sok szépirodalmat fogyaszt, az általa befogott skála Dragomán Györgytől Jonathan Franzenen át Nádas Péterig terjed. Nagyinterjúnkban a focisták köreiben népszerű könyvekről és kedvenc sportolói önéletrajzi köteteiről beszélgettünk vele.

Holczer Ádám a tavaly általa elolvasott 53 könyve társaságában - Fotó: Holczer Ádám Facebook-oldala

Fotó: facebook

Nagyinterjú Holczer Ádámmal, a Fradi volt kapusával az olvasás fontosságáról.
Egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a hazai sportolókat, akiket mondjuk az elmúlt öt évben kulturális rendezvényeken láttunk. Bogdán Ádámot és a már visszavonult világbajnoki bronzérmes vízilabdakapust, Bolonyai Flórát a Margó Irodalmi Fesztiválon szoktuk észrevenni, ahogy Hrutka Jánost is, őt színházakban is. Az Eb-ezüstérmes Konarik Ákos pedig 21 éves korára is az egyik legolvasottabb magyar pólósnak mondhatja magát.
Ebbe a sorba beilleszthető Holczer Ádám is, aki a mögöttünk hagyott hétvégén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon többek között Nyáry Krisztián társaságában szerepelt egy, a férfiak olvasási szokásairól szóló kerekasztal-beszélgetésen.
Tavaly december 31-én posztolta a közösségi oldalain, hogy 2021-ben 53 könyvet olvasott el, azóta több interjú is készült vele, ez is az lesz. Az olvasás fontosságáról, az őt ért sztereotípiákról, olvasási szokásairól és Phil Jacksonról is beszélgettünk.

Nyáry Krisztián említette a Könyvfesztivál pénteki kerekasztal-beszélgetésén, hogy amíg az mindenki számára természetes, milyen sok futballozó író van, addig azon sokan csodálkoznak, hogy ez fordítva is lehet, és sok labdarúgónak fontos az életében az olvasás. Találkoztál ilyen véleménnyel?
Persze. Az előítéletes gondolkodás az élet minden területén, különböző társadalmi rétegekben ott van. A focisták is egy csoportot alkotnak, és akik rajonganak a labdarúgásért, azok nem azért szeretik, mert a focisták olvasnak, vagy éppen nem. Az, hogy a futballistákat nem azonosítják az olvasással, nyilván nem azért alakult ki, mert mindenki elolvas évente mondjuk 30 könyvet, csak nem beszélnek róla, hanem azért, mert nekem is az a tapasztalatom, hogy egy öltöző tagjai nagyon keveset olvasnak.
picture

Nyáry Krisztián, Makranczi Zalán, Holczer Ádám és Farkas Ferenc - Fotó: a szerző saját felvétele

Fotó: Eurosport

Ha mégis olvasnak, akkor milyen műfajú könyveket?
Jellemzően a sportolók önéletrajzi kötetei forognak ezekben a körökben. Ezeken kívül a felkapott könyveket szoktam látni, például Dezső András oknyomozó műveit, vagy a Pablo Escobarról szólókat. Az nem jellemző, hogy olyan irodalmat olvasnának, mint amit én szeretek. Ezek után könnyebben alakul ki sztereotípia.
Idén több interjú is készült veled az olvasás iránti erőteljes érdeklődésedről. Ezekből kiderült, hogy gyerekkorod óta rengeteget olvasol. Miért csak az elmúlt egy évben kezdtél el erről sokat beszélni, posztolni?
33 éves koromig én sem vertem nagydobra, hogy mit és mennyit olvasok. A jelenség zavart, hogy amikor egy társaságban olyanokkal találkoztam és beszélgettem, akik addig nem ismertek engem, azzal a mondattal fordultak felém, hogy "focista létedre művelt és intelligens vagy". Ilyenkor visszakérdeztem, hogy "mi az, hogy focista létemre, ez kizáró ok?". Amit dicséretnek szántak, az úgy csapódott le bennem, hogy bezártak egy skatulyába, és nekem nagy erőfeszítésembe került onnan kitörni.
Ennek a végeredménye lett az a Facebook- és Instagram-posztod, amiben jelezted, hogy 2021-ben összesen 53 könyvet olvastál el, ami bárkitől nagyon szép szám lenne?
Kitaláltam, hogy az olvasó sportoló jelzős szerkezet nem is hangzik rosszul. Tavaly évközben már eszembe jutott, hogy majd decemberben a közösségi médiában kiposztolom, hogy mennyi mindent olvastam abban az évben. Ezek után keresett meg több újságíró, és ezért lehettem az idei Könyvfesztiválon is egy, a férfiak olvasási szokásairól szóló panelbeszélgetés egyik résztvevője, ahogy most az Eurosport honlapján is beszélhetek erről.
Előfordult az is, hogy valaki teljesen ismeretlenül rám írt, hogy küldjem el neki, mit olvastam, mert szimpatikus vagyok neki, és szívesen látná az olvasmánylistámat, hátha magának is tud szemezgetni abból.
picture

Holczer Ádám még a Ferencváros kapusaként

Fotó: From Official Website

A közösségi médiában eleve nem vagy naponta jelen, és a sportolóktól látott általánosabb jellegű cukiskodás, súlyzózás, evés, háziállatokkal való foglalatoskodás ábrázolása helyett kultúrával, könyvekkel, olvasnivalók ajánlásával foglalkozol a posztjaidban. A ritkán, de fontosat elvét vallod ebben?
Ódzkodom a közösségi média egyéb módon való használatától. Mivel van egy sportolói életem, nyilván arról is megemlékezem időközönként. De a self brand-építés jelen van, zajlik, én így teszek, az olvasás fontosságáról posztolok. Ha már van egy ilyen oldalam is, amit talán érdemes megmutatni, akkor úgy voltam vele, hogy miért ne? Ha meghívnak egy írót egy olvasásról szóló podcastba, az oké. De ha egy sportolót, az picit más. Ebből a szempontból érdekes lehetek, de az ezzel való foglalatoskodás még messze nem annyira tudatos, mint amennyire lehet, hogy azzá tehetném. Elsősorban még focista vagyok.
Az FTC egykori legendás játékosa és későbbi edzője, Varga Zoltán mesélte, hogy ő már fiatalon Új Tükör folyóirattal a kezében járt edzésre, ő is sokat olvasott. Említetted korábban, hogy mindig könyvvel a kezedben indulsz el otthonról. Kaptál ezért savazást a csapattársaidtól?
Inkább csak zrikákat. Amikor mondjuk vidéki meccsre indultunk, és mindenki a sípcsontvédőjét és a cipőjét ellenőrizte a táskájában, akkor mindig hozzátettem, hogy nálam könyv is van, mert a buszon jól jön, és ekkor jöttek a vicces beszólások. Ez a szokásom csak elsőre volt szokatlan a csapattársaimnak, a légiósok is látták, hogy éppen mit olvasok. Sokszor észrevettem, hogy nem tudták beazonosítani az aktuális kötet szerzőjét vagy témáját, mert náluk inkább csak sportolók önéletrajzai voltak. Miközben mondjuk az olyan nagy kedvenceimet, mint az Utas és holdvilágot vagy az 1984-et nem nagyon kéne bemutatni.
picture

A Könyvfesztivál kerekasztal-beszélgetésének résztvevői közelebbről - Fotó: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Fotó: facebook

Mi lehet az oka annak, hogy a könnyebben befogadható, de inkább egy kaptafára készülő sportolói önéletrajzok a népszerűbbek a sportolóknál?
A mi közösségünk kevésbé befogadó a szépirodalomra. Szeretem én is az életrajzokat, de más sportolók kötetei kevésbé szórakoztatnak, hiszen ebben élek. Viszont mások meg pont ezért érezhetik magukhoz közel az ilyen típusú könyveket. Nekem ezek túl direkt közvetítések. Jobban szeretem én magam elképzelni azokat a helyzeteket, amikről a szépirodalomban olvasok, azt, hogy azok belőlem mit váltanak ki. A karaktereket behozom az életembe, hogy a különböző szereplők melyik edzőmre hasonlítanak például, és melyikkel miért volt konfliktusom, vagy miért értettük meg nehezen egymást. Tulajdonképpen én ugyanabban a világban vagyok olvasás közben, csak én átkapcsolok, a sportolók életrajzát forgatók meg a saját történetükhöz hasonló típusú köteteket olvasnak, amelyek párhuzamosan haladnak a saját sztorijukkal, és így könnyebb az összehasonlítás is.
Akadt már olyan csapattársad, aki a te jó példádat látva elkezdett több szépirodalmat olvasni?
Igen, a fogékonyabb srácok közül nem is egy kért tőlem könyveket, az egyik mondjuk LeBron James-ről szól, tehát nem szépirodalom volt.
picture

Holczer Ádám Fradi-mezben - Fotó: fradi.hu

Fotó: From Official Website

Ha már ennyiszer említetted a sportolókról szóló könyveket, mondanál olyanokat, amelyeket te is olvastál, és tetszettek?
Nagyon tetszett Phil Jackson Tizenegy gyűrű c. kötete. Szeretem az olyan típusú edzőket, akik a siker érdekében képesek alkalmazkodni. Vannak azok a vezetők - főleg a sportban -, akik úgy állnak hozzá a feladatukhoz, hogy "én vagyok az edző, azt kell csinálni, amit mondtam". Egy berögzült gondolat, hogy az van, amit az edző mond, közhely, hogy "az edző nem késik, hanem érkezik". Jackson nem véletlenül nyert 11 bajnoki címet. Több évtizedet fognak át az ő sikerei, tehát be kell látni, hogy ő tudott alkalmazkodni minden körülmények között egy adott korhoz, egy taktikához, és ezekhez mindig megtalálta az embereket.
Az edzői szakmát egy kirakósként képzelem el, amelyben a helyére kell rakni mindent, hogy működjön. Ezek az emberek 30 éven keresztül rakták helyre a puzzle-t. Sir Alex Ferguson is ilyen, akinek a Vezetés c. könyvét is szívesen olvastam.
És van olyan futballista, akinek az önéletrajzi kötetét szeretted?
Juventus-drukker vagyok, Chiellinit, Pirlót, Del Pierót, Buffont imádom. Elolvastam az általuk írt könyveket is, de azokban nem a mélységet kerestem, inkább csak szórakoztattam magam. Pirlóé amúgy jó volt.
picture

Holczer Ádám maga a megtestesült elegancia - Fotó: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Fotó: facebook

Nekem is az az egyik kedvencem, ahogy Chiellinié is tetszett, a másik kettőről inkább ne beszéljünk.
Azok tényleg nem voltak olyan jók. Az előbb viszont elfelejtettem mondani Carlo Ancelotti Az én focim – a vezetőedző jegyzetfüzetéből c. könyvét, amely sok mindent megmutat abból, hogy ő hogyan viszonyul a játékosaihoz. Amikor az ember 25 férfival dolgozik, és ebből 10 nagyon komoly ego és világsztár, akkor nem az a kérdés, hogy ki fog gólt rúgni, hanem, hogy kit milyen lelkiállapotban teszek fel a pályára. Ezek a nagy edzők inkább pedagógusok, akik azt tudják, hogyan kell bánni az emberekkel.
Erre van konkrét példád az olvasmányélményeidből?
Ott van Phil Jackson és Dennis Rodman esete. Rodman senki másnál nem tudott olyan jól teljesíteni, mint Jacksonnál a Bullsban. Vannak kicsit idióta, dilettáns sportolók, akiket csapattársként kevésbé kedvelek. Azokat szeretem inkább, akik szeretnek dolgozni, akiknek példás a munkamoráljuk, jó a hozzáállásuk, és megadják a tiszteletet mindenkinek: a játéknak, a versenynek, az ellenfélnek, az edzőnek, a csapattársnak, mindenkinek.
Rodman nem ilyen volt, lássuk be. Saját magán kívül szerintem nem állt szóba senkivel. Ahhoz, hogy hasznos legyen egy olyan csapatban, mint az akkori Chicago Bulls, kellett egy ilyen edző. Legalább annyira szeretem a sportot, mint az irodalmat. Ezeket az életrajzokat veszem kézbe szívesebben. Jamie Vardyé is teljesen jó volt, mert nem szokványos kalandokon ment keresztül.
Nyomkövetővel a lábon tényleg nem sokan fociztak.
Például. Miközben minden ember át tud menni olyan élethelyzeten, ami elgondolkodtató, vagy szórakoztató tud lenni. Vinnie Jones is egy olyan karakter - teljesen bolond -, őserő, akinek a társaságában abszolút nem érezném jól magam, de nagyon jó volt őt olvasni.
picture

A Soroksár játékosai (Holczer Ádám a legfelső sor közepén zöld felsőben) így örültek szezonbeli harmadik győzelmüknek - Fotó: Soroksár SC

Fotó: facebook

Andre Agassi Openjét nem olvastad esetleg? Az a csúcs ebben a műfajban.
De, jó, hogy mondod, mert parádés, csak kifelejtettem a sorból.
Ha már Phil Jackson neve és könyve többször is felmerült. Szeretett pedagógiai célzattal könyveket ajándékozni a játékosainak. Scottie Pippen Unguarded c. életrajzi kötetéből tudhatjuk, hogy pl. Pippen ezeket soha nem olvasta el. Neked volt olyan edződ, aki a hagyományostól eltérő pedagógiai módszereket alkalmazott?
Soha egyetlenegy ilyen edzőm nem volt. Nálam az edző elsősorban pedagógus, mert gyerekekkel és fiatal felnőttekkel dolgozik. A pedagógiai nevelésnek pedig az olvasás, a tudat tágítása is fontos része, mert nem csak a foci van, létezik azon kívül egy csomó minden. Nem akadt olyan edzőm, aki azt mondta, hogy olvassak. Viszont a focihoz és a könyvekhez kapcsolódik egy jó történet. Tavasszal a születésnapomon Tiszakécskén játszottam. Az öltözőben valaki mondta hangosan, hogy "ma van Holczi szülinapja", megtapsoltak. Az erőnléti edző kiment és behozott nekem egy könyvet Sortűz Tiszakécskén címmel, amelyik az ’56-os forradalomról szól. Nyilván ezt találták hirtelen, mert soha senki nem kapott ajándékot az öltözőben ott, nyilván nekem sem készültek, de a gesztus nagyon kedves volt. Ez az egyetlen eset, amikor egy edzőtől könyvet kaptam pályafutásom során.
picture

Phil Jackson űjságírók gyűrűjében

Fotó: AFP

A legendás vízilabdaedző, Kemény Ferenc mondta azt, hogy "mi nem vízilabdázókat nevelünk, hanem embereket, akik mellesleg nagyon jól vízilabdáznak". Osztod ezt a nézetet a sportágtól függetlenül?
12 évesen kerültem fel a Fradiba, abból az egész brancsból hárman lettünk NB I-es játékosok. Ebből logikusan következik, hogy elsősorban embereket nevelnek és csak utána sportolókat. A nagy többségnek emberként kell helytállnia az életben, nem sportolóként, mégis minden a sportra van felépítve és kihegyezve. Pedig legalább annyira fontos lenne úgy nevelni a gyerekeket, hogy az életben tudjanak helytállni, mert ha ez sikerül, akkor a sportban is megtalálják a helyüket. Az edzőimre ettől függetlenül felnézek, mert hozzátettek a pályafutásomhoz. Csak nem azt tették hozzá, amiről a Könyvfesztiválon a beszélgetés meg ez az interjú szól.
Arról is beszélgettetek Nyáry Krisztiánékkal, hogy az olvasás milyen nagymértékben fejleszti az empátiát és a kommunikációs készséget. Van olyan könyv, amire később visszaemlékezve segített neked döntési helyzetben?
Abban, ami a pályán történik egy tizedmásodperc alatt, nyilván nem. De mondjuk egy átigazolási időszakban, amikor arról volt szó, hogy menjek vagy maradjak, dolgozzak-e tovább azzal az edzővel, akivel addig dolgoztam – biztosan akadt ilyen helyzet. Volt olyan eset, amikor tudat alatt beszivárogtak az olvasottak, de nem mint kimondott könyvélmény, hanem a kötet által elraktároztam valamit, ami fejlesztett engem, ami alapján aztán meghoztam egy döntést. Konkrét könyvet, vagy karaktert nem tudnék mondani, hogy mondjuk Ottlik Géza Iskola a határon c. regénye miatt tudatosan csináltam volna valamit.
picture

Ádám elég jól szerepelt ezen a beszélgetésen - Fotó: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Fotó: facebook

Említetted a rendezvényen, hogy mivel október a mellrák elleni küzdelem hónapja, a hónapban csak női szerzőktől fogsz olvasni, Polcz Alaine-t, a Könyvfesztivál idei díszvendégét, a Nobel-díjas Svetlana Alexievichet, Szabó Magdát, Galgóczi Erzsébetet említetted többek között. Mi alapján állítasz össze magadnak olvasmánylistákat?
Tudom magamról, hogy mit szeretek és hogy mi érdekel – a baj egyre inkább az, hogy minden. Szelektálnom kell a rengeteg könyv között. Először terveztem meg így előre egy hónapot. Talán ezzel a nagyon tudatos tervezéssel kicsit megölném annak a varázsát, hogy éppen milyen hangulatban vagyok. Év elején azért szoktam írni egy listát, amin szerepel újraolvasott szerző, Nobel-díjas, Pulitzer-díjas, kortárs, világ- és magyar irodalmi kötet.
Szerencsére ritkán lövök mellé, mert a saját ízlésemet és mások véleményét alaposan összegyúrva választok olvasmányokat. Vannak, akiknek nagyon adok a véleményükre. Vagy a közösségi felületeiken, vagy a műsoraikban ajánlanak olvasmányokat.
Egyszerre csak egyet vagy párhuzamosan több könyvet is olvasol?
Általában egyszerre egyet. Csak ha valami nem köti le annyira a figyelmemet, akkor veszek kézbe másik könyvet. Ilyenkor jönnek jól például Nyáry Krisztián könyvei. Novellákkal vagy versekkel is meg szoktam törni egy nagyobb lélegzetű regény olvasását. Jászberényi Sándor vagy Murakami Haruki novelláskötete is jött már így szembe. A könyvtáramat tudatosan építem, és amelyik könyvre már nincs szükségem, elajándékozom. Az olvasással is eljutottunk oda, hogy azzal egy olyan hagyományt ápolunk, ami már nem jellemző.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés