Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Renoir tollaslabdázó nőket is megfestett, egy másik Renoirból meg tollaslabdázó lett napjainkban

Takács Márton

Publikálva 19/01/2024 - 16:17 GMT+1

A Szépművészeti Múzeumban látható Pierre-Auguste Renoir-kiállítás egyik rajza adta az apropót, hogy beszéljünk a francia festő Tollaslabdázók című képéről, annak kontextusáról az életműben, a témaválasztásról és egyéb érdekességekről a kurátorral, Kovács Anna Zsófiával.

Tömegeket vonzott a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítása

Fotó: AFP

Pierre-Auguste Renoir Tollaslabdázók című festményéről beszélgettünk a Szépművészeti Múzeumban látható Renoir-kiállítás kurátorával, Kovács Anna Zsófiával.
"A kéz és a test, mint a mozdulatot végző közvetítő, az csak egy dolog. Művészet sincsen tudás nélkül, és művészeti megjelenítés sincsen lélek nélkül. Ez a sportra is igaz. A test szerepe mellett a mentális képességek, illetve maga a lelki működés, és annak a lenyomata az, ami aztán a produktum. Ettől csodálatos a sport és a művészet is számomra.”
Mindezt Varga Dániel, olimpiai bajnok és vb-aranyérmes vízilabdázó, az OSC vezetőedzője nyilatkozta az M4 Sportnak, a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható Pierre-Auguste Renoir-kiállítás kulisszái között.
Másik, több mint 200 ezer emberhez hasonlóan e sorok írója is látta a Szépművészeti aktuális blockbuster kiállítását. Sétáltunk, sétáltunk, de mielőtt egy kis domb helyett egy padra lecsücsültünk volna (nem tudtunk, olyan sokan voltak), megláttuk a Tanulmány a Tollaslabdázók című festményhez című rajzot.
Sajnos maga a Tollaslabdázók c. festmény magángyűjteményben található, de a katalógusban helyet kapott. Abban olvastuk, hogy "Renoir nem kedvelte a modern sportokat, ellenszenves volt számára azok szakszerűsége. Ezért választotta képe témájául a tollaslabdázást, és öltöztette a modelljeit az 1860-as évek divatja szerint”.
picture

Renoir: a Tollaslabdázók © meisterdrucke.hu

Fotó: Other Agency

Az ötfős női társaságot ábrázoló idilli kép olyan, mint egy jelenet Jane Austen valamelyik regényéből készült filmből, mondjuk az Emmából. Tavaly márciusban Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című festménye is szerepelt az Art and Antique művészeti vásáron a budapesti Bálnában, annak fő szenzációjaként. A képet a Virág Judit Galéria standjánál tekinthettük meg, annak jelentőségéről Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze mesélt az Eurosportnak.
Renoir sportos motívumot tartalmazó festményéről a kiállítást négy (!) éven át előkészítő kurátor (büszkeség, hogy a cikk szerzőjének egykori gimnáziumi osztálytársa), a párizsi Sorbonne-on végzett Kovács Anna Zsófia mesélt a kérésünkre.
Először kontextusba helyeztük a Tollaslabdázók című festményt abból a szempontból, hogy Renoir pályáján belül miért érdekes ez a kép.
"Sok szempontból izgalmas ez a kép. Stilisztikailag, az életműben elfoglalt helye okán, és a témája miatt is. Kezdjünk az elsővel! 1887-ben készült, ami egy olyan időszak Renoir életében, amikor a művészetében klasszicizálódik, a nagy mesterek felé tekint, eltávolodik az impresszionizmustól, és egy sokkal rajzosabb festészetet kezd el vinni. Gyakorlatilag ezt is látjuk a képen. Sok 1880-as évekbeli képhez hasonlóan itt is különleges kontraszt van a háttér és az alakok között.
A háttérben még az impresszionista frissesség, az impresszionista ecsetkezelés és színek érvényesülnek, az alakok viszont nagyon finoman meg vannak rajzolva. Alapvetően mintha rá lennének ragasztva a tájra, kollázsszerű az egész” – kezdte kommentárját Kovács Zsófi.
A Szépművészeti Renoir-kiállításán a Tanulmány a Tollaslabdázók című festményhez c. rajzát állították ki. Ennek vajon mi a jelentősége a későbbi kép szempontjából?
"A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében az 1930-as évek óta megtalálható, ehhez kapcsolódó rajz is mutatja, hogy Renoir ebben az időszakban nagyon alaposan kidolgozta a kompozícióit, sok vázlatot készített. A festmény bal oldalán látható alakot dolgozta ki ezen, nagyon finoman rajzolta meg a nő ruhájának redőit, a póz is már mutatja, hogy nagyon pontos. Előtanulmány a képhez" – tette hozzá a kurátor.
Áttérve a festmény témaválasztására, a következőket tudtuk meg:
"Az is nagyon különleges. A sport nincs igazán jelen Renoir művészetében, de itt-ott mégis felbukkan. Az impresszionista életképein láthatjuk a Szajna menti hajókázásokat, az evezést, a nálunk most szintén látható Labdázó gyerekek c. alkotása pedig inkább játékot ábrázol, mint sportot. De úszó alakokat is találunk nála.
A modern sport nem érdekelte, távol állt tőle. Neki túlságosan kodifikáltak voltak a nagy sportágak. Nem véletlen, hogy nem a badminton néven ismert tollaslabdát, hanem franciául a jeu de volant-t, annak egyszerűbb elődjét ábrázolta.
Igazából nehezen lehetne sportjelenetnek nevezni a képet, inkább szórakozásként jelenik meg a tollaslabda."
Azt is írják a képről, hogy Renoir az idill megteremtésére is törekedett vele. De az öt alakból nemcsak a jobb oldalt látható két ülő alak nem figyel oda, hanem az egyik tollasozó sem néz az adogatni készülő lányra. Oda a nagy idill?
"Renoir élénken érdeklődött a 18. századi festészet iránt, azon belül Watteau művészete különösen foglalkoztatta. Ő pedig sok olyan jelenetet festett, melyek hangulatukban, felfogásukban hasonlítanak erre: a szabadban vannak a szereplők, a fiatal hölgyek, urak. Akik interakcióban vannak egymással, de akár csak egymás társaságában jelennek meg. Sok különálló, merengő alak is felbukkan ezeken. Inkább ehhez van közel a kompozíció, mint egy modern sportjelenethez.
Magának a műnek is van historizáló jellege. Renoir mindig a korabeli divatot festi meg, itt viszont nem az 1880-as évek, hanem az 1860-as, 1870-es esztendők divatját ábrázolja jellegzetesen. Ez a választás is egyedülállóvá teszi a képet” – zárta mondandóját Kovács Anna Zsófia.
picture

Tömött sorok a Szépművészeti előtt © Szépművészeti Múzeum

Fotó: facebook

A kiállítás megtekintése óta kiderült, van egy Lucas Renoir nevű, 19 éves francia tollaslabdázó a sportág mai mezőnyében.
Popkulturális utalásként pedig ott van a Gilmore girls (4x07) c. sorozat, amelynek egyik legjobb, az Élőképek fesztiválja c. epizódjában Renoir Tánc Bougivalban címet viselő festménye is szerepel.
A sorozat fiktív connecticuti városa, Stars Hollow megrendezi az élőképek fesztiválját, amelyen színpadra állítanak olyan nevezetes művészeti alkotásokat, szobrokat, festményeket, ahol hús-vér emberek helyettesítik a műalkotás alakjait. A főszereplő Lorelai alakítja a Renoir lányt a francia festő Tánc Bougivalban című képén.
A Tollaslabdázókkal is megtehetnék ezt mások.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés