Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csontváry Teniszező társaság című képe a hét szenzációja - amelyen a hattyúk még megvannak

Takács Márton

Frissítve 03/03/2023 - 17:57 GMT+1

Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című festménye is szerepel a vasárnapig tartó Art and Antique művészeti vásáron a budapesti Bálnában, annak fő szenzációjaként. A kép a Virág Judit Galéria standjánál tekinthető meg, annak jelentőségéről Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze mesélt az Eurosportnak. Cikkünket pedig egyéb popkulturális utalásokkal fűszereztük.

Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című festményét nézi egy érdeklődő az Art and Antique művészeti vásáron a Bálna Budapest Rendezvényközpontban © Balogh Zoltán

Fotó: MTI

Egy sportmotívumot is tartalmazó Csontváry Kosztka Tivadar-festményt is láthatunk az Art and Antique művészeti vásáron.
Ez egészen jó. A többi egy rakás szar, de ez egészen jó. Mi akar lenni?
Arról gyakorlatilag közmegegyezés van, hogy az idén 15 éves In Bruges (amelyből az idézet való), a Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Három óriásplakát Ebbing határában) és a magyar mozikban most futó Inisherin Banshees (A sziget szellemei) című filmeket is jegyző Martin McDonagh napjaink egyik legzseniálisabb forgatókönyvírója és rendezője.
A Colin Farrell és Brendan Gleeson által megformált két bérgyilkos állnak Bruges-ben Hieronymus Bosch Az utolsó ítélet c. triptichonja előtt a megidézett McDonagh-moziban, és előbbi akkor mondja a fenti mondatokat.
Nos, ilyen problémákkal nem kell megküzdenie annak, aki egy ritkán látható festményt, Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című alkotását megnézi a március 2. és 5. között, a budapesti Bálnában látható Art and Antique művészeti vásáron, a Virág Judit Galéria standján.
A háttérsztori felskiccelésében segítségünkre volt Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze, aki pénteken nyilatkozott az Eurosportnak.
"Ez a kép a '30-as években bukkant fel először a szakirodalomban, akkor írt róla Lehel Ferenc, monográfus. Akkor kezdődött el Csontváry művészetének az újrafelfedezése. Ő írja, hogy milyen kár, hogy ez a bájos festmény, a Teniszezők visszakerült Szlovákiába. Ez volt az utolsó nyom. A 2000-es években bukkant fel újra Magyarországon, azóta viszont sok kiállításon szerepelt."
picture

Csontváry 'Teniszező társaság' című képe © Csákvári Zsigmond/Art and Antique

Fotó: facebook

Most a Virág Judit Galériának köszönhetően megint megcsodálhatjuk a különleges, kis méretű (41 x 41 cm), négyzet formájú festményt. Kelen Anna azt is elmondta honlapunknak, hogy mi a különleges szerepe Csontváry életművében ennek a képnek.
"Egy Csontváry-kép felbukkanása és piacra kerülése mindig óriási szenzáció és izgalmas hír, mert pici az életmű, aminek a 80%-a eleve közgyűjteményben van.
Ez a festmény játékos, vidám, kedves, bájos témájú a teniszező társasággal és a hattyút etető hölgyekkel. Színkezelésében, kompozíciós megoldásaiban már abszolút a nagy, kiérlelt, monumentális tájképeket vetíti előre, vagy azokat hordozza magában. Ez 1900 körül készült, tehát viszonylag korai, tulajdonképpen ez felkészülés volt a nagyobb méretű tájképeire.”
Azt pedig Bellák Gábor írja az Art Magazinban megjelent 2013-as cikkében, hogy "három darab hármas csoportba rendeződnek az alakok. A teniszező csoport laza háromszögformát vesz fel, a fák tövében tömör alakzatot formázó hármas csoport mintha körtáncot járna, a képsíkkal párhuzamosan felálló három hölgy két hattyúval keretezett csoportja pedig a Csontváryra annyira jellemző pozitív-negatív csoportfűzés szép példája".
picture

Kelen Anna a Csontváry-festmény előtt © Csákvári Zsigmond/Art and Antique

Fotó: facebook

Ha már hattyúk, itt kettő van belőlük, nem tizenhét, mint Esterházy Péternél. A Gilmore girls Hattyúdal c. epizódjának (S03E14) ikonikus jelenetében pedig egy. A sorozat legjobb arca, Luke (Scott Patterson) és unokaöccse, Jess (Milo Ventimiglia) ülnek egy csónakban a kisváros taván, arra készülve, hogy megbosszulják, hogy Jesst korábban megtámadta egy hattyú és belecsípett a szemébe.
"Most minden olyan békés, mint a Bambiban, aztán hirtelen nekünk ugrik, mint a nyúl a Gyalog galoppban... Te, ez aranyos. Szerinted megfordul? Vagyis csak eltereli a figyelmünket. Félelmetes a fara... Lehet, hogy hívja a haverjait, visszajönnek, és akkor megküzdünk." – mondta Luke László Zsolt szédületes szinkronizálásában.
Ezzel szemben Csontváry festményén tényleg minden békés meg idilli, a hattyúk is.
A nevesebb magyar festők közül Bernáth Aurélnak (például Az ipari munkásság és a sport), Ferenczy Károlynak (pl. Birkózók), vagy Medgyes Lászlónak vannak sportos tematikájú képei (utóbbitól a Velodrom és a Futball mérkőzés 1924.06.04. Franciaország-Magyarország 0-1! c. képeket meg lehet tekinteni az Art and Antique-on a WOP Galéria standján), de nem ez a legjellegzetesebb topik, amivel találkozhatunk.
picture

Kiemelt helye van ennek a Csontváry-képnek © Art and Antique

Fotó: facebook

Vajon ez a teniszes motívum is hozzájárul a Csontváry-kép különlegességéhez? Megint Kelen Annáé a szó.
"Egyébként igen, mert ez egy hétköznapi cselekmény, amivel tudunk azonosulni. Az olyan típusú képeket, például a vitorlázósakat, autóversenyeseket, amelyekből van néhány, mindig kiemelt érdeklődés övezi."
A vásáron kiállított kép mellett, a falon olvasható szövegben magától Csontváry Kosztka Tivadartól is olvasható idézet a saját műveiről.
"Néhány pedig gazdára nem akadva, visszament Szlovenszkóba. Ezek között különösen egy kis képtől váltam meg fájdalmasan, mely teniszező társaságot ábrázol. Milyen bizarr bájjal ugráltak piciny figurái! Remélem, sikerül még viszontlátnom."
Kívánsága nem teljesült, viszont március 5-én, vasárnap 18 óráig még bárki megtekintheti a Bálnában.
Ráadásul a Csontváry-képen a hattyúk még megvannak, és meg is lesznek. Mennyire örülne ennek a Ralph Fiennes által parádésan játszott maffiafőnök az In Bruges-ben!

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés