Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Meccsre az ember az apjával vagy a fiával jár" – 10 éve halt meg Bächer Iván, a kiváló tárcaíró

Takács Márton

Frissítve 10/12/2023 - 17:45 GMT+1

December 2-án volt tíz éve, hogy elhunyt Bächer Iván, az egykori kiváló tárcaíró és publicista. Sokan nőttek fel a népszabadságos cikkein, amelyekben kultúráról, gasztronómiáról, közéletről, politikáról, sportról mesélt évtizedeken át. A sportos, főleg a labdarúgással kapcsolatos idézeteiből válogattunk, így emlékezve rá.

Bächer Iván könyvei közül néhány

Fotó: Eurosport

A kiváló tárcaíróra, a tíz éve elhunyt Bächer Ivánra emlékezünk a sport témájú idézetei közül válogatva.
"Ekkor megszólalt Béla, aki szentesi volt, és valamikor vízilabdázott, mert minden szentesi vízilabdázott valamikor."
A cikk szerzője Ráúszás nevet viselő vízilabdás blogján számos alkalommal ezzel A Magyarosok című írásából (az Utóíz c. kötetéből) kölcsönvett mondattal emlékezett meg a 2013. december 2-án fiatalon, mindössze 56 esztendősen elhunyt Bächer Ivánról, a kiváló publicistáról és tárcaíróról.
A fenti idézet valóságtartalmát igazolva elmondhatja ezt magáról (tehát hogy szentesi és vízilabdázott) Cserna-Szabó András író, és a novemberben Bächerhez hasonlóan 56 évesen meghalt színész, a Szentesi VK egykori pólósa, Bajomi Nagy György is.
picture

Bächer Iván © Teknős Miklós

Fotó: facebook

"Kétféle az ember: az egyik tud főzni, a másik szokott."
"Akinek van egy jó mosogatóvize, annak már aznap nagyobb baja nem eshet.”
"A töltött káposztáknak is megvan a maguk sorsa.”
"A napokban volt ötvenöt éve, hogy meghalt Szerb Antal. Természetes halált halt ő is – agyonverték természetesen.”
Legendás mondatok Bächer Ivántól.
Az 1990-es évek eleje, közepe óta olvastuk a Népszabadságban megjelent írásait, édesanyánk külön mappákban és dobozban gyűjtötte az onnan kivágott Bächer-cikkeket, recepteket. Hajtás fölött jelentek meg a lapban az irodalmi igényű tárcái, a Hétvége mellékletet mindig miatta vártuk a legjobban. Egy évtizede nem él már viszont Bächer Iván, Népszabadság sincs már hét esztendeje.
E sorok írója 1996 óta például sokáig tartotta a pénztárcájában a Didó című cikkét (majd a Radnóti-kötetünkben találta meg végső helyét), amely Radnóti Miklósné Gyarmati Fanniról szól. A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, elsőben még irodalom órán is foglalkoztunk ezzel a megjelenésekor.
Bächer Iván kultúráról, történelemről, könyvekről, gasztronómiáról, a dobozba főzésről, a húslevesről, kelkáposzta főzelékről, a szódáról, a zserbóról, Újlipótvárosról, Chopinről, közéletről, politikáról, sportról, rólunk írt rengeteget évtizedeken át, több mint 40 könyve jelent meg.
Ebben a cikkben a sportos, főleg a labdarúgással kapcsolatos idézeteiből válogattunk.
picture

Bächer Iván dedikálás közben © Bächer Ivánnak szeretettel

Fotó: facebook

Meccsen - a 2007-es Ruccanások c. kötetből

"János unokatestvéremmel, akivel együtt rómázgattunk pár napot, vasárnap elmentünk meccsre.
János nagy futballrajongó. Gyerekkorunkban az voltam én is. Amikor a Komló, a Dorog, a Stécé NB I-es volt, no meg Albert, Bene, Káposzta, Karába volt a sztár, akkor együtt töltögettük ki a tabellát, vezettük az állást, számon tartottunk győzelmet, vereséget, döntetlent, gólarányt gondosan.
… Már pénteken jelezte, hogy vasárnap meccs lesz, megyünk… A Lazio játszott a Sienával, öt gól esett. A lelátón béke honolt, sok asszony és gyerek ült körülöttünk, egész családok jöttek, mert itt még jöhetnek meccsre ki.
Általában az olasz drukker folyamatosan kommunikál, és leginkább meg van döbbenve, ilyet ő még nem látott, ilyet ő még elképzelni sem tudott, ami éppen megtörtént odalenn a gyepen. De ha hazai gól esik, minden meg van bocsátva, és el van felejtve, a családtagok felugrálva, ordítva ölelgetik át egymást, de sokan a mellettünk ülő idegent is szájon csókolják ilyenkor.”
picture

Bächer Iván-kötetek

Fotó: Eurosport

Novemberben a Bálint Házban Spiró György, Gerlóczy Márton és Bächer Iván húga, Bächer Anna részvételével tartottak emlékestet. Utóbbi ott mesélte az alábbiakat:
"Nagyszerű írók jártak hozzánk minden szombaton focizni. A focisták külön kategóriát alkottak, ezer szálon kötődött hozzájuk. Minden szombaton fociztak hat órát a Ligetben, utána iszonyatosan nagy buli volt a lakásunkban.”
A beszélgetés végén Kukorelly Endre író ragadott mikrofont, és hozzátette:
"Egyetemi barátokként elkezdtünk focizni együtt szombat délelőttönként, amíg bírtuk. Aztán fölmentünk Bächerékhez, aki egy nyílt házat vezetett.”
A most 72 esztendős Kukorelly 2017-ben, Bächer születésének 60. évfordulója alkalmából minderről már írt a Népszavában:
"Vagy - szombat van, futball- és buli-nap - játszana velünk, mérsékelt lelkesedéssel. Inkább a többiek miatt, miattunk, akik ezt nála jobban akartuk, és akiket egy városligeti foci után a lakásukra invitált. Egyszer. Csak egyszer, mert aztán már nem volt, nem kellett, semmiféle meghívás, mentünk mi magunktól is. Futball, zuhany, főzés, kaja, Bächerék főztek, a család, nem is tudom, hogy főként kicsoda.”
Maga Bächer a Foci c. írásában mesélt is erről az időszakről.

Foci - az Elindulni három nővel c., először 2000-ben megjelent kötetből

"A foci egy igen jó dolog. Nem általában a foci, bár ha jobban belegondolunk, akkor a legtöbb, a focival kapcsolatos dolog így vagy úgy jó, meccsre járni például kimondottan jó, rossz meccsre járni pedig - és milyenre lehet ma járni - különösen az, manapság egy Vasas-Újpest meccsnek például van valami semmihez sem fogható hangulata, bája, varázsa, olyan ez, mintha mondjuk egy a Baross utcában felcseperedett polgár gyermekkorának helyszíneit hetvenéves korában fölkeresi, és szeme sarkában könnyek csillognak, szívében lágyan keringenek az emlékek harmóniái, miközben baktat a lepusztult házak között térdig gázolva a romlásban, bűnben és mocsokban…
De az a foci, amiről itt most szó van, ez más foci, ez sokkal jobb foci, ez az igazi foci. Ez a baráti, más néven rituális foci. Az ilyen focinak mindenekelőtt múltja van. Az egyetemi tornaórák, majd az akkor még létező ELTE focibajnokság jelentette a gyökereket. A csoportunkból szerveződő könyvtáros csapat alkotta a leendő rituális foci magját.
Volt idő, amikor a szombat reggel kezdődő foci rendszeresen a ’buli’ néven ismeretes, többnapos, viharos szertartásba torkollott
…Miért jó az ilyen rituális foci?
… Ez is a foci nagy előnye: az ember bőséges tapasztalatokat szerezhet a különféle egészségügyi intézmények működésével kapcsolatban is. Az elmúlt tíz évben talán csak szülészetre nem kellett focistát elkísérnünk.
… A maga kialakult szokásrendszerével, hagyományaival, a benne létrejövő emberi kapcsolatok finom szövevényével arra is alkalmas, hogy társadalmi tapasztalatokat gyűjthessünk.
… A rituális foci szép vonása, hogy a résztvevők között szoros, meghitt, állandó kapcsolatok alakulnak ki."
picture

Bächer Iván és a szintén kiváló tárcaíró, Kácsor Zsolt © Teknős Miklós/Bächer Ivánnak szeretettel

Fotó: facebook

Meccs után - a 2011-es Kószáló című kötetből

"A meccs - Roma-Juventus - igazán remek volt, a hazaiak hiába rakkoltak az elején, végül négy-egyre kikaptak simán. Ezzel tehát nem lett volna baj, ezt letudtuk becsülettel. A baj a végétől vette kezdetét.
Szokatlanul hideg volt a városban aznap, nulla fok körül, és nem öltöztem valami bölcsen, úgyhogy a meccs első húsz perce után fázni kezdtem. Nohát, gondoltam, fázom. Mit törődöm én azzal. Fázom egy kicsit. Kit érdekel. Engem aztán igazán nem. Fáztam akkor is, mikor hatvanezred magammal kitódultam a stadionból."

Focivébé - Kószáló

"Utunk egyébként a labdarúgó-világbajnokság idejére esett, többször alkalmunk volt épp abban az országban tartózkodni, és meccset nézni, amely országnak a válogatottja játszott aznap.
Hollandiában a kettő egyes holland győzelemmel végződő szlovák meccsre estünk be, pontosabban ki, a tengerpartra, mert egy ott lévő étteremben volt szerencsénk a sportesemény közvetítését végigkövetni, miközben mézzel elkevert mustárba mártogatott, Amszterdam névre hallgató kemény holland sajtkockákat falatoztunk.
A brazilok kiejtését Belgiumban láttuk barátaink kertjében az ablakba kitett tévén, a négy-nullás német-argentin mérkőzés viszont egy bruges-i söröző teraszán lepett meg minket, a németek kiesését és a spanyolok döntőbe jutását már német barátaink otthonában láttuk. De előtte még volt szerencsénk az Uruguay-Hollandia meccshez is, amelyet Amszterdam szívében, a hatalmas Múzeum téren egy óriáskivetítőn nézhettünk mintegy tízezer vidám - és ugyancsak kapatos - holland szurkoló társaságában."
picture

Nehéz megunni Bächer Iván írásait

Fotó: Eurosport

És még egy kis Erdély - Kószáló

"A Ronaldo, képzeld, kiszámoltam, óránként kétmillió forintot keres. Amikor semmit sem csinál. Amikor alszik!”
(A cikk nem jött volna létre Viló Zsófia segítsége nélkül. Köszönet érte!)

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés