Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

LeBron, Giannis, Federer, Valverde - 2023 sportkönyvei közül válogattunk

Takács Márton

Frissítve 31/12/2023 - 17:26 GMT+1

2023-ban is elláttak minket színvonalas sportkönyvekkel a magyar kiadók, ezek közül válogattunk ki néhány figyelemre méltót. Van közöttük kerékpáros, kosárlabdás, teniszes és vízilabdás is. Alejandro Valverde, LeBron James, Giannis Antetokounmpo, Roger Federer és Nagy Viktor kötete is bekerült a cikkbe.

Elég ütős névsor

Fotó: Eurosport

Sportos könyveket ajánlunk a 2023-as termésből. Alejandro Valverde, LeBron James, Giannis Antetokounmpo, Roger Federer és Nagy Viktor kötete is köztük van.
"Kell a könyv, hogy gyűrt agyunkat
Tartalommal töltse ki…
Kell a könyvek szenvedelme,
Értelem s cemende elme
Hogy feledne eszmekínt –
S holnaptól szebb lesz megint!”
Ezt a kortárs költészet kiemelkedő, Kossuth-díjas alakja, Kovács András Ferenc írta Könyvvásárok könyvvására című versében. KAF egészen december 30-ig élő klasszikus volt, amíg aznap hajnalban el nem hunyt. Onnantól más jelző nélküli klasszikus.
Ez már a negyedik év zsinórban 2020, 2021 és 2022 után, amikor sportköteteket ajánlunk olvasóink figyelmébe (közben megtaláltuk a 2017-es válogatásunkat is).

Batman volt a kedvence, LeBron James is szuperhős lett - fejpántban

"LeBron zsenialitása abban rejlett, hogy a rendkívül nehéz dolgokat a pályán könnyűnek tüntette fel."
Júniusban jelent meg magyarul Jeff Benedict LeBron című könyve a G-ADAM Kiadó gondozásában. Jelenleg ez az egyetlen minden szempontból hiteles és alapos beszámoló a világ egyik legikonikusabb sportolójáról, LeBron Jamesről. Bámulatos részletességgel kapunk betekintést a négyszeres NBA-bajnok sporton belüli, és a kosárlabdapályán kívüli életébe.
James elképesztő magasságokig jutott el a kosárlabdapályákon és azon kívül is, történetét az teszi még lenyűgözőbbé, hogy rendkívül mélyről indult, és egy Dickens-regényhez méltó dráma során emelkedett a csúcsra.
Az amerikai sportújságíró, Jeff Benedict ezt az utat mutatta meg mikroszkopikus részletességgel. Kötetéből az akroni kissrác első éveitől eljutunk napjainkig, amikor LeBron az NBA történetének legjobb pontszerzőjeként 39 évesen is fenomenálisan kosarazik.
picture

Ez egy kiváló könyv

Fotó: Eurosport

Semmiből a csúcsra – egy népmesei hős, Giannis Antetokounmpo felemelkedése

"Ha nem lehetek a liga arca úgy, ahogy vagyok, akkor inkább nem akarok a liga arca lenni."
Giannis Antetokounmpo felemelkedésének történetét ismerhetjük meg Mirin Fader Giannis – Semmiből a csúcsra című könyvéből. A görög óriás Athén külvárosi szegénynegyedéből, éhező gyerekként nagy utat tett meg az amerikai szupersztárságig, két MVP-címig és NBA-aranygyűrűig a Milwaukee Bucks kosárlabdázójaként.
Megrázó olvasmány a kötet (Cser Kiadó, 2023, fordította Nagy Győző). Az egészet végigkíséri a görög kosárlabdázó szegénységben telt gyermekkorának felidézése, az, hogyan osztoztak mindenen testvéreivel és küzdöttek meg a betevő falatért nap mint nap – mert éhezett a család.
Olyan érdekességeket tudhatunk meg, mint hogy a wisconsini hideg annyira ismeretlen volt számára, hogy nem volt télikabátja, a fizetését rögtön hazaküldte a szüleinek (a családja 2014-ben követte őt Amerikába). Eleinte nem is rendelkezett meleg ruhákkal, csak a Bucks melegítőjét hordta. Sokáig rengeteg mindenen spórolt, még a 400 dollárért vett PlayStatiönt is visszaküldte, mert bűntudata lett attól, hogy megvette.
Egy népmesei hős felemelkedésének bemutatását kapjuk bő 300 oldalon. Giannis tényleg a semmiből jutott a csúcsra.
picture

Giannis Antetokounmpo hosszú utat tett meg a sikerekig

Fotó: AFP

Nagy Viktor úgy szedi szét a saját pályafutását, hogy közben megkapja a magáét Kemény Dénes és főleg Gerendás György is

"Mindig esélyeket számoltam a védéseim során: minek van kevesebb, minek nagyobb esélye. A póker is erről szól: mennyi esélyed van, hogy megjöjjön a lap.”
A magyar vízilabda egyik legkarakteresebb játékosa, Nagy Viktor Ma nem! címmel jelentette meg önéletrajzi könyvét november végén. Az olimpiai bronzérmes, világbajnok, Eb-aranyérmes, Bajnokok Ligája-győztes kapus rengeteg megszólalóval együtt mesél pályafutásának legfontosabb állomásairól, sikerekről és kudarcokról, Gerendás Györgyről, Kemény Dénesről és Benedek Tiborról.
Bő 300 oldalon, 28 fejezetben (plusz képmelléklet) ismerhetjük meg a világbajnok, Európa-bajnoki aranyérmes, Bajnokok Ligája-győztes kapus, Nagy sikerekben és emlékezetes pillanatokban gazdag pályafutását Dobos Sándor szerkesztő segítségével.
Az az állításunk a könyv alapján, hogy Nagy pályafutását feloszthatjuk a 2013 előtti és utáni időszakra. Számos ponton hangsúlyozza, mennyire nem volt önbizalma sokáig, miközben pompás karriert tudhatott magáénak addig is.
picture

Nagy Viktor önéletrajzi könyve. (Nagy Viktor/Facebook)

Fotó: facebook

Kronológiai sorrendben haladva ismerünk meg egy (kapus)karriert, az E/1. személyben megírt főszöveget pedig rengeteg, több mint 40 megszólaló kommentje tagolja. Azért is jók a nyilatkozatok, mert vagy ráerősítenek Viktor mondandójára, vagy épp ellenpontozzák azt. Miközben túl sok is lehet ennyi vélemény.
Fontos elem, hogy Nagy Viktor a könyvben végig intelmeket intéz a fiatal vízilabdás olvasókhoz a saját átélt példái alapján.
Megtudhatjuk, hogyan ért véget a kapcsolata a BVSC-vel, a Vasassas, a Szegeddel és a Szolnokkal, mi volt a véleménye a Kemény Dénessel és Gerendás Györggyel való közös munkáról (nem valami jó).
Idáig tartott azon könyvek sora, amelyeket olvastunk, és írtunk is róluk. Innentől azok következnek, amelyeket vagy már elkezdtünk, vagy még csak beszereztünk (vagy még nem), de mindenképpen felkeltette a figyelmünket, és szeretnénk róluk cikkezni.
picture

Nagy Viktor zseniálisan védett a 2013-as barcelonai vb-n

Fotó: AFP

Milyen lehet a Roger Federer-hatás, ha nem óriási?

Az egyik legelismertebb teniszes szakíró, Christopher Clarey pazar könyvet írtA mester – Roger Federer címmel a 20-szoros Grand Slam-győztesről, amely magyarul 2021 decemberében jelent meg Novák Gábor fordításában a 21. Század Kiadó jóvoltából. 12 éve jelent meg René Stauffer A Roger Federer story - Törekvés a tökéletességre c. kötete, és az enyhén szólva nem sikerült jól.
Simon Graf és Simon Cambers tett arra kísérletet A Roger Federer-hatás c könyvben, hogy mi tette Federert annyira egyedivé, hogy ennyi embert tudott magával ragadni a világ minden tájáról? A svájci és a brit szakíró az utóbbi két esztendőben több mint negyven exkluzív interjút készített Roger barátaival, egykori riválisaival és edzőivel, szurkolókkal, valamint a kulturális élet jeles képviselőivel.
Olyan személyiségek szólalnak meg a könyvben, mint például Toni Nadal, Marc Rosset, Paul Annacone, Coco Gauff, Ons Jabeur, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, Heinz Günthardt és Mats Wilander. Kíváncsiak vagyunk, mit tesz hozzá ez a kötet Clarey nagyszerű könyvéhez.
picture

Roger Federer

Fotó: AFP

Alejandro Valverde – ami a hallgatás mögött van

"A kerékpársport gyönyörű. Szinte emberfeletti küzdés, rengeteg akaraterő, finesz és kitartás kell ahhoz, hogy az ember igazán sikeres legyen. Alejandro Valverde csodás pályafutásáról jelent meg egy könyv, mely a spanyol bringás versenyei és megszólalásai mellett figyelmet szentel a Fuentes-ügy alakulásának, valamint a spanyolországi korrupciós helyzetnek.”
Az a Matt Rendell jegyzi az Alejandro Valverde – ami a hallgatás mögött van c. könyvet a 2022-ben visszavonult csodálatos spanyol bringásról, aki egy időben a Movistar csapat sajtófőnökeként dolgozott. A fenti idézet pedig a kiadásért felelős Buzás Gábor kollégánktól származik.
Utóbbi így folytatja: "Rendell eszméletlen kutatómunkát végzett a csapat, Valverde, a Fuentes-ügy és a korrupciós botrányok feltérképezése ügyében. Ennek az eredménye ez a tartalmas könyv, mely feketén-fehéren szembesít minket a kerékpársport hátterében álló kacifántos sztorikkal. Rév Dániel, az Eurosport kerékpáros kommentátora szakmailag lektorálta a szöveget, valamint előszót is írt a könyvhöz.”
picture

Alejandro Valverde

Fotó: AFP

A negyedik arany

Csurka Gergely a magyar férfi vízilabda-válogatott mindhárom 2000-től szerzett olimpiai bajnoki címének (és a 2003-as vb-aranynak) is szentelt egy-egy kötetet.
A negyedik arany c., szintén általa jegyzet könyv annyiban különbözik elődjeitől, hogy ez elsősorban egy fotóalbum (Kovács Anikó és Derencsényi István kiváló képeivel), amely eddig nem publikált történetek elmesélésével felidézi, hogyan lettek 1973, 2003, 2013 után negyedszer is világbajnokok férfi pólósaink idén nyáron Fukuokában.
Hét interjút találhatunk benne (Varga Zsolt, Jansik Szilárd, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Vogel Soma, Manhercz Krisztián), Madaras Norbert köszöntőjét, meg egy úgynevezett harcképcsarnokot.
Távirati stílusban még néhány könyvről.
Biztos jó a SHAQ – Vágatlanul című önéletrajzi kötet Shaquille O’Neal tollából. A Premier Leakből is ismerős Vályi Bence ManCity a Holnap Csapata címmel írt Pep Guardiola együtteséről, Charles Watts pedig Arteta Ágyúsai – az Arsenal hihetetlen átalakulásának igaz története címmel vizsgálta meg a City egyik kihívójának helyzetét – mind a három a G-ADAM Kiadó gondozásában jelent meg, 2024 első felében igyekszünk önálló cikkeket szentelni nekik.
+ 1
Az idei plusz egy mű egy mesekönyv, Finy Petra Almás pite - Mesék családi ünnepekről és együttlétekről c. kötete, Bogdán Viki illusztrációival, a 21. Század Kiadó jóvoltából.
A titkos focista című mesét annak az Egri Susannának ajánlja az író, aki Egri-Erbstein Ernő lánya. Egri-Erbstein talán a valaha volt legnagyobb magyar futballedző, A Grande Torino néven emlegetett együttest irányította, amely az olasz sajtó szerint a futballtörténelem legjobb olasz klubcsapata volt.
Bámulatos könyvet írt róla az angol Dominic BlissErbstein Ernő – Az Elfeledett Futballhős címmel, amelyet Mártha Bence kollégánk és Hegedűs Henrik fordított le magyarra.
picture

Nagyon szép lett Finy Petra mesekönyve

Fotó: Eurosport

Finy Petra az ő alakját idézi meg ebben a történetben, íme egy részlet belőle:
"Az apja világhírű fociedző volt, aki többek között a Torino csapatából is bajnokot csinált Olaszországban. Sokak szerint a legjobb külföldi edző volt, aki valaha Itáliában dolgozott. Egri-Erbstein Ernőnek hívták, akiről még utcát is elneveztek Olaszországban, és halála napján a mai napig több százan emlékeznek meg róla Torinóban. Hősként emlegetik.
Zsuzsi néni rengeteget mesélt fociedző apja trükkjeiről, futballtanácsairól, Brúnó és Betti pedig, akik szintén fociztak, csak úgy itták a szavait.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés