Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal, Pippen, Sacchi - nagyot hajráztak a sportkönyvekkel a magyar kiadók 2022-ben

Takács Márton

Frissítve 31/12/2022 - 17:22 GMT+1

2022-ben alapvetően az év második felében láttak el minket sportkönyvekkel a magyar kiadók. Ezek közül válogattunk ki hetet. Van közöttük kosárlabdás, focis és teniszes is, Massimiliano Allegri, Scottie Pippen, Arrigo Sacchi és Rafael Nadal kötete is bekerült a cikkbe.

Heten, mint a gonoszok

Fotó: Eurosport

Hét sportos könyvet ajánlunk a 2022-es termésből. Allegri, Nadal, Pippen, Sacchi és a Dream Team is köztük van.
"Csak olyan könyvet tudok dicsérni, amely olvasásra van. Nem többre, nem kevesebbre. Az olvasás mint birtoklás, a birtoklás mint hagyomány, a hagyomány mint szabadság." (Esterházy Péter: 1 nagyon szép könyv avagy a csúnya könyv dicsérete)
Az óév utolsó napján már a második cikket kezdjük Esterházy Pétertől való idézettel.
Benne van minden, amiről ez a cikk szólni akar. Könyvekről, olvasásról, hagyományról, hiszen ez már legalább a harmadik év zsinórban 2020 és 2021 után, amikor sportköteteket ajánlunk a figyelmetekbe.
Így megy ez, de ez már Kurt Vonnegut.

PIPPEN VOLT JORDAN ROBINJA A BULLSBAN

Scottie Pippen Unguarded – Az én igaz történetem címmel önéletrajzi könyvvel jelentkezett, amelyet magyarul a G-ADAM Kiadó gondozott. A kötet persze főleg Pippen a Chicago Bullsnál töltött időszakáról, a Michael Jordanhez és Phil Jacksonhoz fűződő kapcsolatáról, a bajnoki címek történetéről szól. Kapunk rengeteg sztorit, miközben az lehet a fő konklúzió, hogy ez a nagyszerű kosárlabdázó azóta is azon kesereg, hogy nem ő lett a főbika.
"Az emberek nem fogták fel, milyen értékes vagyok, amíg Michael vissza nem vonult 1993-ban."
Pippen megírta a saját történetét, válaszul a Last Dance-re. Az egész művet elolvasva az az érzésünk, hogy a Bulls egykori 33-asában több mint 20 esztendővel a hatodik NBA-aranygyűrűje megszerzése után is rengeteg a tüske, 56 esztendősen is úgy kesereg dolgokon, ahogy Jordan a sorozatban.
Pippen elmeséli jó tízéves Bulls-karrierjének főbb állomásait, a bajnoki címek történetét, rengeteg statisztikai adattal. Miközben a vele történteket ecseteli, sokszor Jordanhez képest, hozzá viszonyítva beszél magáról.
picture

Scottie Pippen könyve

Fotó: facebook

ALLEGRI ILYEN EGYSZERŰJE < A LÁZÁR TESÓK OLYAN EGYSZERŰJE

A Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri Ilyen egyszerű címmel írta meg önéletrajzi könyvét, amelyet idén a Partvonal Kiadó jelentetett meg. Az egyik legelismertebb olasz tréner 32 szabályban fogalmazta meg, hogyan éli meg a focit és a sportot.
32 vezérelv a fociról és az életről a könyv alcíme, amelyben Allegri a labdarúgásról alkotott hitvallását, vallomásait gyűjtötte össze.
Leginkább az ő szakmai története ez, ráadásul nincs társszerző feltüntetve, és végig E/1. személyben fogalmaz. Arról szól ez a mű, hogy az 55 éves olasz tréner hogyan közelíti meg az edzői szakmát. Az olvasottak által és a Juventus elmúlt két szezonban mutatott játékát nézve összességében egy régimódi, old school stílus az övé.
picture

Allegri könyve © Partvonal Könyvkiadó

Fotó: facebook

JACKSON’S FIVE

31 évvel az eredeti kiadás után már magyarul is olvasható Sam Smith The Jordan Rules (A Jordan-szabályok) című könyve (ez is G-ADAM), amely a Chicago Bulls 1991-es bajnoki címének bennfentes sztoriját meséli el. Megtudhatjuk, milyen belső feszültségek uralkodtak a franchise-nál, Michael Jordan hogyan bánt a csapattársaival, és hogy milyen pszichológiai trükköket alkalmazott Phil Jackson a győzelemig vezető úton.
A világklasszis forgatókönyvíró, Aaron Sorkin nagyszerű insider-sorozatai (Sports Night, West Wing, Studio 60, Newsroom) mintáját kapjuk meg nyomtatásban. A szerzőnek köszönhetően mintha ott lennénk az 1990/91-es Chicago Bulls öltözőjében, az edzőpályán, a csapatbuszon, a franchise magánrepülőjén, a hotelekben, a kosárlabdacsarnokokban országszerte – na meg a játékosok fejében.
Röviden arról szól, hogy megtudhatjuk belőle, hogy a Bulls "annyi balszerencse közt/oly sok viszály után" hogyan nyerte meg a történetének első bajnoki címét.
picture

Lebilincselő könyv A Jordan-szabályok, ráadásul ez nem MJ szemszögéből készült, mint a Last Dance

Fotó: Eurosport

AZ EGYETLEN FORRADALMÁR SACCHI VOLT MILÁNÓ PIROS-FEKETE FELÉN

Az AC Milan 1989-ben 20 év után nyerte meg újra a BEK-et. Az olasz klub sikere azért szólt hatalmasat, mert Arrigo Sacchi vezetőedző nem a hagyományos olasz futballra jellemző módon érte azt el, hanem az 1970-es évekbeli Ajax letámadásos focijának továbbgondolásával, látványos támadójátékkal. A Halhatatlanok c. könyv ennek a győzelemnek és futballforradalomnak állít bravúrosan megírt emléket. Persze ezt is a G-ADAM hozta ki.
"Ez a futball lényege, az emberek szórakoztatása. Sohasem lehet a győzelem az egyetlen dolog, ami számít."
A ’89-es Milan játéka maga volt a forradalom. Rengeteg labda nélküli futás is jellemezte a csapatot, amely modern letámadást alkalmazott. Folyamatosan az ellenfél védelmének megbontására való törekvés jellemezte a milánóiakat. Meg az, hogy Sacchi számára nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a játék szépsége.
Ennek az elképzelésnek a lenyomata a Halhatatlanok, amely a Milan ’89-es BEK-győzelmének történetét mutatja be Sacchi E/1. személyű elbeszélésben, szórakoztató, személyes stílusban itthon a G-ADAM Kiadó jóvoltából, Bán Tibor magyar remek fordításában.
picture

Sacchi szuper könyvet írt © sportkönyvek.hu

Fotó: facebook

JONATHAN WILSON LEGJOBB MAGYAR TANÍTVÁNYAI ÍRTAK EGY KÖNYVET

Három kitűnő focis szakértő, eurosportos kollégánk, Szabó Christophe, Szabó "Peet" Péter és Soós Márk összeálltak, mint három kicsi legó, és alkottak együtt egy olyan futballtaktikai könyvet Olvasd a játékot! – Hogyan nézzünk focimeccset? címmel a G-Adam Kiadó gondozásában, amilyet Magyarországon még soha senki.
Mindhárman elég jól írnak - főleg Chris -, ennek lenyomatát láthatjuk itt is. Ebben a kötetben a legnagyobb mai edzők és nagy meccsek példáin keresztül mutatják be a modern labdarúgást. Az xG legyen veled!
Csak a felhasznált irodalomjegyzék kilenc (9) oldalas, olyan fejezetcímeket találunk, mint Identitás vagy idomulás?, Romantika vs. pragmatizmus.
A kötetbemutatón a srácok elmondták, hogy közérthetően szerettek volna beszélni a fociról, és az a céljuk, hogy minél több emberhez jusson el az a szemlélet, amellyel ők közelítenek a sportághoz.

A DREAM TEAM MIATT KEZDTÜK EL NÉZNI AZ NBA-T

E sorok írója ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek az egyik első nagy sportélménye a Dream Team játéka volt az 1992-es barcelonai olimpián, magyar hang Knézy Jenő. Jack McCallum Dream Team c., eredetiben 2012-ben megjelent könyvét az egyik legjobbnak tartják a műfajban, idén év végétől a nagyot menő G-ADAM Kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk.
Bő 330 oldalon, 36 fejezetben kapjuk meg minden idők talán legjobb kosárlabdacsapatának történetét. Minket már a kötet elején található rövid skiccekkel (ami egy szép oximoron) megvett magának: "üzletember/golfozó/Dancing with the Stars-veterán" (Clyde Drexler), "Barcelonában együtt zenélt a hotel tetején Branford Marsalisszal" (David Robinson).
A szerző végigkísérte Michael Jordanék útját, ráadásul húsz évvel a barcelonai aranyérem után újra interjúkat készített a játékosokkal az idén 30 esztendős sikerről, akik megnyíltak neki. Januárban hosszabb cikkel jövünk róla.
picture

Dream Team © sportkönyvek.hu

Fotó: From Official Website

A SALAKKIRÁLY, RAFAEL NADAL A TENISZ KIRÁLYA IS

A Scolar Kiadó Rafael Nadalról szóló könyvének ajánlójában az szerepel, hogy "ez az életrajzi kötet azt a lélegzetelállító utat mutatja be, amelyet bejárt, míg félénk mallorcai kisfiúból a teniszpályák királya lett. A könyv tíz meghatározó mérkőzés összefoglalóján túl azt is az olvasók elé tárja, mik és kik tették Rafát azzá az emberré, akinek ma ismerjük.
A lenyűgöző fotóanyag és az infografikák még teljesebb képet adnak a játékstílusáról, a gyorsaságnak, az egyedülálló technikának és a kitartásnak eme gyilkos kombinációjáról."
Dominic Bliss több mint 25 éve ír a teniszről, számos interjút készített Nadallal, először akkor, amikor a spanyol bekerült a tourra, később pedig párizsi, madridi és mallorcai magazinok megbízásából. Erről a könyvről is lesz majd önálló cikkünk.
A Nadalról szóló könyv borítója © Scolar Kiadó

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés