Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pippen nehezen fogadta el, hogy Robin szerepe jutott neki Jordan Batmanje mellett a Chicago Bullsban

Takács Márton

Frissítve 21/06/2022 - 18:47 GMT+2

Scottie Pippen 'Unguarded – Az én igaz történetem' címmel önéletrajzi könyvvel jelentkezett. A kötet persze főleg Pippen a Chicago Bullsnál töltött időszakáról, a Michael Jordanhez és Phil Jacksonhoz fűződő kapcsolatáról, a bajnoki címek történetéről szól. Kapunk rengeteg sztorit, miközben az lehet a fő konklúzió, hogy ez a nagyszerű kosárlabdázó azóta is azon kesereg, hogy nem ő lett a főbika.

A Bulls sikereinek három fő letéteményese: Scottie Pippen, Phil Jackson és Michael Jordan

Fotó: AFP

Scottie Pippen megírta a saját történetét, válaszul a Last Dance-re.
"Minden idők egyik legjobb kosarasa vagyok. Tudom, mennyit érek." – mondta Scottie Pippen a Last Dance második epizódjának elején. 1997-ben jártunk akkor.
"A Chicago bajnoki címeivel végződő szezonok alatt Scottie Pippen a Bulls 2. legjobb pontszerzője, 2. legjobb lepattanózója, 2. legtöbbet játszó játékosa, legjobb gólpasszolója, legjobb labdaszerzője, 6. legjobban kereső játékosa volt. Az NBA-ben csupán a 122. legjobban kereső játékos." – ezek a statisztikai adatok ugyanott jelennek meg feliratban.
Ezeket az idézeteket próbálja meg bő 25 év távlatából is igazolni, megfejteni, érvényességüket bebizonyítani Scottie Pippen a Michael Arkush közreműködésével írt Unguarded – Az én igaz történetem című, magyarul a nyár elején megjelent, E/1.-ben megfogalmazott önéletrajzi könyvében.
A G-ADAM sportkönyvkiadó nagyot megy e téren, 2020 közepe óta Kobe Bryantről, Michael Jordanről, Phil Jacksonról is megjelentetett kiváló köteteket, ezekhez csatlakozott most a Pippenről szóló.
"A Last Dance inkább szólt Michael Jordanről, mint a Chicago Bullsról. Az az ő története. Ez a könyv pedig az enyém." – ez a három mondat olvasható a hatszoros NBA-bajnok Facebook-oldalának borítóképén, ezek rákerültek a magyar kiadás hátsó borítójára is.
picture

Scottie Pippen könyve

Fotó: facebook

Ez alapján már sejthettük, hogy Pippen a Last Dance hatására alkotta meg saját sztoriját, miközben a hozzá közel állók már régóta kapacitálták erre. Ezt a lenyűgöző, 13 oldalas Előszóban - a könyv legerősebb részében - és a Köszönetnyilvánításban is megerősíti.
Utóbbiban írja, hogy "a világjárvány első heteiben megnéztem a Last Dance első epizódját. Ez mindennél jobban megerősített abban, hogy jól döntöttem. Ha én nem mondom el a saját történetemet, senki más nem fogja."
Eleve nagyon erős felütéssel indít Pippen, miszerint Jordan 2020 májusában üzenetet hagyott neki, mert eljutott hozzá, hogy egykori csapattársa haragszik rá. Pippen szerint az volt Jordan szerepe a Last Dance-szel - melynek egy személyben ő volt a főszereplője és a rendezője -, hogy bebizonyítsa a mai NBA-szurkolóknak, a maga idejében senkit nem lehetett hozzá mérni, és LeBron James sem ér a nyomába. "Így hát Michael bemutatta a saját történetét."
picture

Pippen és Jordan

Fotó: AFP

Ezzel maximálisan egyetértünk. Amikor a Netflixen megjelent a Last Dance bő két éve, számos cikkben írtuk meg benyomásainkat, véleményünket Jordan énközpontú gondolkodásáról, amely a dokusorozatban teljes mértékben tükröződött – mivel övé volt az utolsó vágás joga.
Az első nyolc rész linkjét Pippen megkapta előre, adásba kerülés előtt az ESPN-től. "Ahogy dél-kaliforniai otthonomban három tinédzser fiammal a sorozatot néztem, egyszerűen nem hittem a szememnek." - írja.
Majd így folytatja: "Minden epizód ugyanazt a sablont követte: Michael piedesztálra állítva, a többiek pedig mindössze másodhegedűsök. Az üzenet nem különbözött attól, amikor annak idején a ’kiegészítő személyzeteként’ hivatkozott ránk. Szezonról szezonra ez volt a forgatókönyv: ha győztünk, nemigen számíthattunk elismerésre, vereség esetén azonban a kritika java ránk zúdult."
Úgy véli, MJ megalázta és lealacsonyította őt és a többi csapattársát is a történetük bemutatásának módjával és stílusával. Az tényleg nonszensz, hogy amíg Jordan 10 millió dollárt kapott a sorozatban való szerepéért, a többi kosaras egy centet sem (!), pedig az egész csapatot követték a kamerák, intim pillanatokat is megmutatva egy teljes szezonon át 1997-ben és 1998-ban.
Amikor ezt elmeséltük az NBA-ben igen jártas kollégánknak, Farkasvölgyi Gábor kollégánknak az Előszó elolvasása után, megdöbbenve fogadta.
Jordan, Pippen és Kukoč
Pippen már itt beszámol arról, aminek két éve külön cikket szenteltünk magunk is, Jordan ellenségkereséséről. "Ez visszatérő elem volt a sorozatban: Michael talált magának egy vélt vagy valós főellenséget, hogy motiválja saját magát. Engem viszont mindig is foglalkoztatott a kérdés: a bajnoki cím megszerzése nem elég motiváló?"
Már itt megtudhatjuk, sosem kerültek egymáshoz közel Jordanhez, a pályán kívül nem lettek barátok. "Talán a sportág keretei túl szűknek bizonyultak a méretes egóinkhoz."
Az eddig ismertetett részletek mind az Előszóban olvashatóak, gyakorlatilag az ott megfogalmazottakat fejti és bontja ki részleteiben, szezonról szezonra Scottie Pippen a könyvben szűk 300 oldalon.
Az egész művet elolvasva az az érzésünk, hogy a Bulls egykori 33-asában több mint 20 esztendővel a hatodik NBA-aranygyűrűje megszerzése után is rengeteg a tüske, 56 esztendősen is úgy kesereg dolgokon, ahogy Jordan a Last Dance-ben.
Tőrös Balázs ezt úgy fogalmazta meg egy Facebook-kommentben a könyvről írva, hogy "Érdekes. Segít megértenem egy nehéz ember gondolatait, aki öregségére mindenről rosszat gondol."
Pippen elmeséli jó tízéves Bulls-karrierjének főbb állomásait, a bajnoki címek történetét, rengeteg statisztikai adattal. Miközben a vele történteket ecseteli, sokszor Jordanhez képest, hozzá viszonyítva beszél magáról.
Kritizálja Jordant, a Bulls GM-jét, Jerry Krause-t, a tulajt, Jerry Reinsdorfot, Doug Collinst, Phil Jacksont, John Paxsont, Isiah Thomast. A fő elem az, hogy kiemeli nem egyszer, mennyire nem becsülte meg őt a franchise. És ebben abszolút vele értünk egyet.
"A második legjobb játékos voltam a csapatban, de csak a hatodik legjobban fizetett. Ha ez nem tiszteletlenség, akkor nem tudom, mi az.… Toni, B.J. és Harp is többet kerestek nálam." Miközben azt is megjegyzi sportszerűen, hogy szerinte Ron Harper és Horace Grant mellett Toni Kukoč sem kapott elég elismerést a sikerekben játszott szerepükért.
picture

Harper, Pippen és Rodman

Fotó: AFP

Öt kedvenc idézetünk a könyvből

"De Michael tévedett. Nem azért nyert hat bajnoki címet, mert keményen nekiment a többieknek. Annak ellenére sikerült, hogy nekik ment."
"Sokkal jobb csapattárs voltam, mint Michael valaha."
"Az emberek nem fogták fel, milyen értékes vagyok, amíg Michael vissza nem vonult 1993-ban."
"Nem mintha Michael jobb védő lett volna nálam. Uramisten, dehogy!"
"Emlékszem, amikor Michael először hozzám szólt. Pontosabban nem hozzám beszélt, hanem rólam. És nem sok mondanivalója akadt. ’Basszus, még egy arkansasi fiú’ – mondta Michael."
picture

Horace Grant és Scottie Pippen

Fotó: AFP

A családja szerepét komolyan hangsúlyozza, főleg a szülei és testvérei kapcsán. Elmeséli, miért Horace Grant volt a legjobb barátja a csapatban. Imádta a háromszöget, amivel arattak a Bullsszal. Pippen szerint Jackson legértékesebb hozzájárulása a gárdához az, hogy hitt a csapatjátékban.
Jól kijött Jordannel, de már korán felismerte, hogy soha nem fognak igazán közel kerülni egymáshoz. Egy ponton úgy fogalmaz, hogy többet beszélgetett James Jordannal, MJ apjával, mint a csapattársával. James halálakor nem tudta felhívni a levegő urát, mert nem volt meg a száma (!). Úgy gondolja, jobban védekező játékos volt, mint Jordan.
Nem akartam olyan lenni, mint Mike.
Többször hangsúlyozza önnön nagyságát. A Dream Team kapcsán leszögezi, "én voltam az egyik legjobb kosaras a világon". Másutt pedig azzal jön Jordan első visszavonulása kapcsán, hogy "már mielőtt visszavonult volna, arra jutottam, hogy én vagyok a legsokoldalúbb játékos a csapatunkban."
És miközben többnyire jogosan bírálja Michael Jordant, van úgy, hogy pontosan úgy viselkedik, mint az, akire legkevésbé sem akart hasonlítani.
picture

Pippen a Rockets mezében

Fotó: AFP

Scottie Pippen megemlíti, hogy nem értette, mit keresett a Last Dance-ben az az 1994-es májusi, Knicksszel vívott meccs, amikor 1,8 másodperccel a vége előtt nem ment vissza a pályára, mert Phil Jackson nem rá, hanem arra a Toni Kukočra bízta az utolsó dobást, aki abban a szezonban sokszor dobott utolsó másodperces győztes kosarat.
Az bántotta, hogy mit keresett ez a jelenet egy olyan dokumentumfilm-sorozatban, amely elvileg a ’97/98-as idényről szól, ráadásul Jordan akkor épp baseballozott. Abban teljesen igaza van, hogy ennek a sztorinak nem volt helye a doksiban.
Nem bánta meg a tettét, csak azért érezte rosszul magát, amilyen hatással a csapattársaira volt a tette. Edzőjére haragudott csak, a kapcsolatuk innentől már nem úgy alakult, mint előtte. "Innentől kezdve végeztem Phil Jacksonnal".
Pippenről a Last Dance-ben elmondták a csapattársai, hogy ezzel cserbenhagyta őket akkori vezérük. Miközben a könyvben előtte és utána is arról regélt, mennyivel jobb csapatember volt, mint Jordan. Itt jusson eszünkbe John Paxson és Steve Kerr bajnoki címet jelentő dobása is ’93-ból, illetve ’97-ből.
picture

Pippen portlandiként

Fotó: AFP

Aztán.
"Egy héttel korábban Jamal Mashburn, a Mavs kezdőcsatára 50 pontot szórt ellenünk a hosszabbításos győzelmük során Chicagóban. Ezt személyes sértésnek vettem, mint mindig, amikor valaki fölém kerekedett a pályán – ami nem sűrűn esett meg."
Mintha Michael Jordant hallanánk.
Azt is számon kéri utólag Jacksonon, hogy nem hagyta többet villogni őt. "Phil nem engedte, hogy meglegyen a saját pillanatom."
Egotrip piros jelzéssel.
Később még egyszer hangsúlyozza, hogy nem felejti el edzőjének soha, hogy horvát csapattársára bízta azt az utolsó dobást, de ezzel együtt is szívesen lett volna a Jackson dirigálta Los Angeles Lakers játékosa, Jerry Buss anyagi okokból viszont nem szerződtette.
picture

Scottie Pippen a saját könyve bemutatóján

Fotó: AFP

A kötet 95%-a természetesen a Chicago Bullsról, illetve arról szól, hogy miközben Pippen persze elismeri Jordan nagyságát és érdemeit (a kosárlabda Barisnyikovjának is nevezi őt), szinte végig azon kesereg, miért nem ő lett a főbika.
Ír a Houston Rockets és a Portland TrailBlazersnél töltött idényeiről, a Bullsból való visszavonulásáról, azokról a jelképes pozíciókról, amelyeket felajánlottak neki a klubnál.
Azért a könyv vége felé leírja, hogy bármi történt is Jordannel és vele, "kettőnk között szétszakíthatatlan a kapcsolat, mivel mi alkottuk az NBA történetének legjobb párosát."
Valahogy ezt a duó egyik tagja sem tudja úgy elmesélni, hogy ne sértse meg közben a másikat, egyben önnön nagyságát feltétlen kiemelje kettejük együttműködéséből.
Michael Jordan és Scottie Pippen csak a pályán múködtek olyan jól együtt

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés