Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Dream Team rocksztárjai olyan forradalmat robbantottak ki a barcelonai olimpián, amely még tart

Takács Márton

Frissítve 16/06/2023 - 19:21 GMT+2

Aki látta a Dream Team tagjait kosárlabdázni az 1992-es barcelonai olimpián, sosem felejti el az élményt. Azoknak azért lesz jó elolvasni Jack McCallum 'Dream Team' című, ragyogó könyvét, mert felidézhetik a látottakat. Akik pedig nem követhették figyelemmel akkor Michael Jordanék varázslatait, ebből a kötetből mindent is megtudhatnak a meccseiket játszi könnyedséggel megnyerő szupersztárokról.

Chuck Daly és a Dream Team

Fotó: Other Agency

Minden, amit tudni akartál Michael Jordanről, Magic Johnsonról, Larry Birdről és a többi dream teamerről, benne van a cikkünkben ajánlott könyvben.
Ha Chuck Daly tíz percnél tovább hagy a pályán, kiszállok.
Ezt Michael Jordan említette a Last Dance-ben a barcelonai olimpia előtt a maga utánozhatatlan stílusában. Őlevegősége megnyugodhatott, őt sem játszatta túl a Dream Team főnöke 1992-ben, amikor milliókat kápráztatott el játékával az összes meccsét óriási fölénnyel megnyerő és olimpiai bajnoki címet szerző amerikai férfi kosárlabda-válogatott.
E sorok írója is azok közé tartozik, akik gyerekként a tévé képernyőjére tapadva, leesett állal követték a Dream Team barcelonai meccseit röpke 31 évvel ezelőtt.
Alig három évtizeddel később magyarul is olvashatjuk Jack McCallum briliáns Dream Team című könyvét, amely Amerikában még 2012-ben jelent meg, a G-Adam Könyvkiadó jóvoltából (Szabó Mihály István és Szabó György András fordításában), itthon pedig 2022 novembere óta olvasható.
Ezt tartják minden idők egyik legjobb kosárlabdás könyvének – és ezek a vélemények nem túlzóak. Ahogy illik, a sportág történetének talán legkiválóbb csapatához pont egy ilyen minőségű kötet illik.
A szerző szerint műve átfogó leírás egy egész generációról. Valóban. A 340 oldalas könyvben csak a 29. fejezetben, a 233. oldalon jutunk el a barcelonai olimpiáig. Olyan korrajzot kapunk az NBA-ről, a Dream Team létrejöttéről, az ötlettől a megvalósításig, hogy mire eljutunk a tornáig, minden részletet tudunk, az összes játékossal és edzővel megismerkedhettünk a lenyűgöző játékosportréknak köszönhetően.
picture

Patrick Ewing és Karl Malone kék mezben

Fotó: AP

A meccseket úgyis láttuk sokan, a lényeg az, ami előtte történt.
Mert például azt kevesen tudhatják, hogy a Dream Team Borislav Stanković, egy szerb sportvezető látomásának eredménye, akit csak Húsellenőrnek becéz McCallum. Már az első fejezet előrevetíti, hogy ez egy remek könyv lesz, parádés stílusban megírva. És lőn.
Elképesztően jó portrét kapunk Larry Birdről, akiről innen is megtudhatjuk, micsoda trash talker volt, és hogy tehetsége a kétkezességében is megnyilvánult (ahogy Rafael Nadal, vagy Kiss Gergő esetében). Chris Mullin úgy lett olimpiai bajnok, hogy alkoholizmusa miatt 1987-ben elvonókúrára vonult, de legyőzte a függőségét, és parádés évek következtek a teljesítményében.
Az Admirális, David Robinson úgy lett klasszis center, hogy csak végzős gimnazistaként kezdett először komolyabban foglalkozni a kosárlabdával. Scottie Pippent Árnyékemberként jellemzi az amerikai újságíró.
picture

A könyvborító © sportkonyvek.hu

Fotó: From Official Website

Részletgazdag, tényleg pompás potrékban ismerkedhetünk meg a főszereplőkkel, parádés a két irányítóról párhuzamosan szóló fejezet a csapatba bekerülő John Stocktonról és a be nem jutó Isiah Thomasról. Vannak zseniális részek is, ilyen a Larry Birdről és Magic Johnsonról szóló 24. fejezet, a Stocktont a középpontba helyező 25, és a Charles Barkley szédületes kalandjait bemutató 30.
Jack McCallum olyan stílusban ír, amely az Eurosport több újságírója szerint is az áhított stíl, közel az élőbeszédhez, sok popkulturális utalással. Íme, egy eklatáns példa:
"A többi Dreamer ráharapott Pippen és Jordan adrenalintól fűtött szövegére, és úgy szálltak szembe Kukočcsal, mint Samuel L. Jackson karaktere, Jules az áldozataival a Ponyvaregényben: 'Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek'."

Az öt kedvenc idézetünk a könyvből

"Sokoldalúsága és időnként meghökkentő atletikussága miatt egyből a Sundance Kölyök lett Jordan Butch Cassidyje mellett." (Pippenről)
"A gárda naponta két órát fordított kosárlabdára, és huszonkettőt golfozásra, szerencsejátékra és a látnivalókon való ámuldozásra - a nudistastrandok és a meztelen modellek mindig karnyújtásnyira voltak, néha pedig annál is közelebb."
"Jordan a mai napig úgy hivatkozik Drexlerre, mint 'a szegény ember Michael Jordanje'."
"Semmit se tudok Angoláról. De Angola bajban van." (Charles Barkley, amikor a Dream Team első barcelonai ellenfeléről, Angoláról kérdezték)
"A programja általában így nézett ki: kártyaparti Magic, Michael és Pippen társaságában nagyjából tíztől, majd egy-két óra játék után kilopódzik az Ambassador hátsó kijáratán, sétál néhány saroknyit, találkozik egy idősebb spanyol úriemberrel, a kezébe csúsztat pár száz dollárt, és kijelenti, ’jól van, ma estére maga a biztonsági emberem. Gyerünk!’" (Charles Barkley-ról)
picture

Fotó az USA-Angola mérkőzésről

Fotó: AP

18 oldal (!) szól a csapat egymás közti, monte-carlói edzőmeccséről, amelyre az olimpia előtt került sor, és amely a Last Dance-ben is kapott egy szegmenst, itt pedig úgy emlegeti a szerző, mint a Valaha Lejátszott Legjobb Meccs, Amelyet Senki Sem Látott.
Szörnyen komolyan vette az összes játékos ezt a mérkőzést (főleg Magic Johnson és Michael Jordan, a két legnagyobb versengő). Magic azt mondta erről, hogy "szerintem ez volt a legjobb játék, amiben valaha részt vettünk".
Nem a kosárlabdáról szólt, hanem a szenvedélyről.
Kiválóak a Patrick Ewing, Larry Bird páros, Harry és Larry valószínűtlen barátságáról szóló mondatok. Az, hogy az éppen vele beszélgető Stocktont nem ismerte fel egy Dream Team-pólóban flangáló turista Barcelona egyik utcáján. Az eddigi tapasztalataink, és az itt olvasottak alapján Bird, Mullin és Robinson magasan kiemelkedett emberileg a Dream Teamből.
picture

Michael Jordan és Magic Johnson az egyik barcelonai sajtótájékoztatón

Fotó: AFP

A Last Dance-ben brutális volt az a rész, amelyben az USA-Horvátország olimpiai csoportmérkőzést elevenítették fel, amikor Toni Kukoč részesült Jordan és Pippen őt érő vendettájában, itt is az. Nagy erénye a könyvnek, hogy nem csak ez kerül szóba abból a párharcból, hanem szegény Dražen Petrović remeklése is.
Körülbelül 30 oldalon át olvashatunk arról, milyen hatása volt ennek a szédületes csapatnak a sportágra, az NBA-re, és hogy milyen örökséget hagytak maguk után Barcelona olimpiai bajnok kosarasai. Arról, hogy olyan, későbbi klasszisok szerettek bele a kosárlabdába a Dream Teamet látva, mint Dirk Nowitzki, Tony Parker, Pau Gasol, Manu Ginóbili, Tim Duncan és Steve Nash.
A Dream Team több szempontból is megismételhetetlennek és utánozhatatlannak bizonyult. Soha ennyi zseni (és irdatlan ego) nem állt össze egyetlen tornára, amelyet játszi könnyedséggel nyertek meg aztán.

"A Dream Team halhatatlan félistenei számára, akik előbb kitépték az ellenfél szívét, majd nézték, ahogy az a járdán még dobog, az első és legfontosabb mindig a játék volt. Ami vele járt, az csak vele járt." – írja Jack McCallum a könyvében.
Ez a csapat meghódította a világot, és örökre megváltoztatta a kosárlabdáról alkotott elképzeléseinket.
picture

Scottie Pippen, a Reebok logóját az amerikai zászlóval eltakaró Michael Jordan és Clyde Drexler

Fotó: AFP


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés