Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még a Bulls háromszoros NBA-bajnoka, Toni Kukoč is csábította a szurkolókat a spliti vízilabda Eb-re

Takács Márton

Publikálva 31/08/2022 - 20:15 GMT+2

Minden idők egyik legjobb európai kosárlabdázója, a Jugplastikával három Euroligát, a Chicago Bullsszal három NBA-bajnoki címet nyerő horvát Toni Kukoč is reklámozta a szülővárosában folyó vízilabda Európa-bajnokságot. Ha már nála tartunk, felidézzük, miért tartjuk az egyik legalulértékeltebb kosarasnak, aki nagy karriert futott be észak-amerikai profi kosárlabdaligában is.

Michael Jordan, Jerry Reinsdorf és Toni Kukoč utóbbi tavalyi Hírességek Csarnokába való beiktatásakor

Fotó: AFP

Toni Kukoč is ellátogatott a szülővárosában, Splitben rendezett vízilabda Európa-bajnokságra.
Spliti emberek és minden más horvát honfitársam, gyertek a Spaladiumba, hogy megnézzétek Európa legjobb vízilabdázóit és a nemzeti csapatunkat!
Szombat óta tart 35. vízilabda Európa-bajnokság a horvátországi Splitben. A Spaladium Arénában a kéthetes sporteseményre külön erre a célra épített két medence vonzza a sportág szerelmeseinek érdeklődését.
Köztük van az a Toni Kukoč is, akitől a fenti idézet származik. A Chicago Bulls háromszoros NBA-bajnoka az Eb előtt ellátogatott a spliti arénába. Kukoč kiemelte, hogy mindig is követte a vízilabdát, így alig várta a kontintenstorna kezdetét, hogy szurkolhasson övéinek.
A Jugoplastikával háromszor Euroligát nyerő klasszis kosaras Splitben nőtt fel, az Adriai-tenger partján fekvő gyönyörű városban. Ahogy a hamarosan magyarul is megjelenőJordan-szabályok c. könyvet jegyző Sam Smithcikkéből megtudtuk, Kukoč apja sportolt, vízilabdázott és kézilabdázott is, Toni pedig focistaként remekelt előbb.
Még a csapattársait is lenyűgözte elképesztő szem-kéz koordinációjával, és bajnok lett pingpongban. 15 évesen kötelezte el magát a kosárlabdával, a többi már történelem. Az NBA után golfozni kezdett, talán Michael Jordan hatására.
picture

Toni Kukoč a spliti vízilabda Eb kabalafigurájával - Fotó: split2022.len.eu

Fotó: From Official Website

A Nemzeti Sport vízilabdás szakíróját, a mindig kiváló Lakner Gábort megkértük, hogy foglalja össze röviden, mit tapasztalt a Spaladium Arénában a nézőszámokat illetően.
"Csak a horvát férficsapat meccsén voltak eddig sokan.Nem volt tele a lelátó akkor sem, ha 9000 a telt ház, akkor olyan 7000-en lehettek. Ami szép, csak a négy nap összes többi meccsén nem volt ennyi szurkoló. Egyébként a nézőszám 100-400 között van, a női meccseken a nihil a jellemző."
Ez a második hétre nyilván változni fog, pláne, ha a mezőny hat legerősebb csapatához tartozó horvát válogatott sokáig jut a tornán.
Vissza Kukočhoz, aki úgy az egyik legkiválóbb európai kosaras, hogy egyben az alulértékelt játékosok közé is tartozik. Bár szerepelt a Last Dance-ben, maga is megszólalt a dokumentumfilm-sorozatban, de ott sem kapta meg azt a kedvező véleményt, amelyet a Bullsban mutatott játéka megérdemelt volna.
picture

Kukoč a Bullsban

Fotó: AFP

Scottie Pippen az Unguarded – Az én igaz történetem című önéletrajzi kötetében megjegyezte, hogy még horvát csapattársa – meg B.J. Armstrong és Ron Harper - is többet keresett nála, ami nonszensz. Miközben azt is sportszerűen leírta, hogy szerinte Harper és Horace Grant mellett Kukoč sem kapott elég elismerést a sikerekben játszott szerepükért.
Tavaly áprilisban írtunk arról a megdöbbentő tényről, hogy a Chicago Bulls, a Philadelphia 76ers, az Atlanta Hawks és a Milwaukee Bucks egykori kosarasa sosem volt All Star!
Átlaga az NBA-ben 11,6 pont, négy lepattanó és négy gólpassz volt meccsenként; 846 mérkőzésén 259 alkalommal szerepelt a kezdőcsapatban. Elnyerte a liga 1995/1996-os szezonjának legjobb hatodik embere-díját, amikor a Bulls 72 meccset nyert, de a legjobb idényének az 1998/99-as bizonyult, amikor 18,8 pontot, hét lepattanót és öt gólpasszt adott meccsenként. A lockout miatt abban az évben pont nem rendeztek All Star-gálát.
Szerintem volt olyan időpillanat, amikor ő volt minden idők legjobb európai játékosa evör
picture

Jordan, Pippen és Kukoč

Fotó: AFP

Ezt Tőrös Balázs jegyezte meg Kukočról az Alley-oop podcast 2020. május 7-i adásában. Majd így folytatta:
"Amit a méreteivel és azzal a magassággal Toni Kukoč tudott, amire képes volt, azt abban az időszakban színes bőrűek se nagyon tudták. A csávó egy korszakos zseni volt, én imádtam már akkor is, amikor a Jugoplastikában és Olaszországban játszott."
A horvát bullsos csapattársa lehetett Dávid Kornél, aki ugyanott mondott szépeket Toniról.
"Ő az első unikornis. Ő volt az első olyan point forward pozícióban - bár small forwardot játszott -, aki ha kellett irányított, olyan passzkészsége volt, úgy lepattanózott, úgy zsákolta le az embereket, hogy nem igaz. Iszonyú játékintelligenciával rendelkezett, abszolút megelőzte a korát."
picture

Kukoč a Chicago Bulls mezében

Fotó: AFP

Bazska a tavalyi All Star-gála előtt az Alley-oop 2021. március 6-i adásában is megerősítette korábbi véleményét egyik közös kedvencünkről, Toni Kukočról.
"Hoztam én is egy játékost, aki soha nem volt All Star, egészen elképesztő szerintem. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy minden idők top 5 európai játékosába azért be lehetne szuszakolni. Biztosan volt korszak, amikor őt oda kellett tenni. Ő pedig nem más, mint Toni Kukoč, akit elhoztak Michael Jordan első visszavonulása idején.
Azt képzeljétek el, hogy úgy nem All Star ez a fickó, hogy a 72-10-es Bulls évében megválasztják legjobb hatodik embernek, majd a következő évben gyakorlatilag azonos statisztikákat hoz, de nem hozzák be ezt a fickót."
All Star tehát sosem lehetett, de az NBA legalább egy másik nagy hiányosságát pótolta, amikor 2021 őszén ezt a kiváló fickót a Hírességek Csarnokába iktatta be.
Ahogy a Hall of Fame-be való szép beiktatási beszédében mondta Kukoč, "a karrieremet két város és két csapat határozta meg, a szülővárosom, Split és annak a csapata, a Jugoplastika, és persze Chicago, és a Chicago Bulls."
Azt is megemlítette a horvát, ezt a mondatát a pódiumon helyet foglaló Michael Jordannek - és persze Scottie Pippenek is - címezve, hogy
köszönöm, hogy Michael Jordan szétrúgta a seggem!
Utalva a barcelonai olimpiára, ahol az első USA-Horvátország meccsen a két chicagói zseni piócaként tapadtak Kukočra, levegőhöz alig engedték jutni az Európában akkor már klasszis játékosnak számító horvátot.
A két évvel korábbi drafton szerezte meg őt a Bulls, Jerry Krause odáig volt érte. Jordanék pedig a szerzeményéről sokat beszélő Krause-nak üzentek tettükkel, miszerint a srác még nem áll készen az NBA-re.
"Az üzenetük célba ért. Megmutatták nekem, hogy miről szól az NBA. Azt éreztem a lefújás után, hogy nagyon messze vagyok tőlük, és rengeteg kell még fejlődnöm. Hogy miben? Egyszerűen mindenben." – mondta utólag az esetről Kukoč.
Split egyik helyi hőse aztán később bebizonyította, hogy nagyon is ott a helye még a nagyon erős Bullsban is.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés