Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Michael Jordanről szóló és botrányt okozó könyv 30 év elteltével jelenik meg magyarul

Takács Márton

Publikálva 29/07/2022 - 20:41 GMT+2

Szeptemberben bő 30 évvel az eredeti mű megjelenése után magyarul is olvasható lesz a G-ADAM Kiadó jóvoltából a Michael Jordanről szóló leghíresebb könyv, a The Jordan Rules. Cikkünkben a Sam Smith Jordan-szabályok című kötete jelentőségéről a The Last Dance-ben elhangzottak, illetve a Michael Jordanről, Phil Jacksonról és Scottie Pippenről korábban publikált kötetek alapján írunk.

Phil Jackson és Michael Jordan

Fotó: AFP

A Jordan-szabályok c. kötet szerzője, Sam Smith megpróbálta leemelni Michael Jordant a piedesztálról.
"Mindenki azzal jött: 'Leplezd le őket!' Mi folyik igazából az öltözőben?" – ezt Sam Smith, a Chicago Tribune-nál 1979 és 2008 között dolgozó újságíró mondta az 1991-ben megjelent The Jordan Rules című könyvéről a The Last Dance 6. epizódjában.
Miért érdekes ez most, 2022-ben? Mert a G-ADAM Kiadó jóvoltából idén szeptembertől, 30 (!) évvel az eredeti megjelenés után magyar fordításban is olvasható lesz a Michael Jordanről szóló leghíresebb kötet A Jordan-szabályok címmel.
Szépirodalmi műveknél egyáltalán nem szokatlan, hogy évtizedekkel az adott mű eredeti nyelven való megjelenése után az újabb és újabb kiadásokat él meg, sportköteteknél azonban nagyon ritka, hogy közel 31 esztendő elteltével jelenjen meg valami fordításban, az adott nyelven először – ahogy most ez fog.
Galambos Ádám kiadójának köszönhetjük, hogy 2020 óta Roland Lazenby Kobe Bryantről és Michael Jordanről szóló művei, Phil Jackson Tizenegy gyűrű című önéletrajzi kötete és Scottie PippenUnguarded – Az én igaz történetem c. könyve is megjelent magyar nyelven. Ezt a sormintát egészíti ki majd A Jordan-szabályok.
"Sokkolt, mekkora durranás lett belőle. De a könyv népszerű, mert kiderült belőle, hogy Michael Jordan nem tökéletes. Nem mindenki imádja. A csapattársak nem rajonganak érte." – folytatta Smith a mondandóját a Netflixen látható dokumentumfilm-sorozatban.
A The Jordan Rules 1991 novemberében jelent meg, alig néhány hónappal a Chicago Bulls bajnoki címe után, amely az első volt Michael Jordan karrierjében.
"A Jordan-szabályok (Jordan Rules) az 1990–91-es viharos NBA-szezon bennfentes krónikája, amikor Michael Jordan először nyert NBA-bajnoki címet a Chicago Bullsszal. Sam Smith sportújságíró kötete – amely a modern sportújságírás egyik klasszikusa – teljesen megváltoztatta a szurkolók Michael Jordanről kialakított addigi képét: a könyvben megelevenedik MJ erőszakos viselkedése, ahogy a játékostársaival bánt, verbális támadásai Jerry Krause általános igazgató ellen, az edzőjével, Phil Jacksonnal szembeni dühkitörései és még nagyon sok minden más." áll a magyar kiadó online olvasható ajánlójában.
picture

Michael Jordan és Scottie Pippen csak a pályán működtek olyan jól együtt

Fotó: AFP

Lazenby Jordanről írt könyvében olvashatjuk a legérdekesebb részleteket a másik kötet hatásairól. Mivel nemcsak Jordanről derül ki belőle, hogy milyen ember valójában, hanem Jerry Krause, a Bulls arrogáns GM-je is megkapja a magáét, az NBA-klub vezetőinek nagyon nem jött jól Smith munkája.
Sam Smith keresett némi pénzt azzal a könyvvel. Remélem, a torkán akad az összes bankó.
– mondta Krause.
A levegő urában olvashatjuk ezt is: "A könyv valóban felszínre hozta Jordan kikapcsolhatatlan versenyzői kvalitásainak az árnyoldalát, leleplezve, ’kicsomagolva’ egy állandóan érzékeny és az árulás legkisebb jelére rendkívül dühösen reagáló sportolót… A könyv Jordanben még inkább elültette azt az érzést, hogy kevés emberben bízhat meg, és ahogy Jackson mondtam kiderült az is, ki a ’falka’ tagja és ki nem."
Ahogy a Last Dance-ben Jackson meséli, Krause behívatta az irodájába, és vagy 25, a klub, vagy az ő számára sértő idézet forrását kérte számon az edzőn. Akkor még nem sejthette, hogy jó helyen kapiskált.
picture

Sam Smith, a Jordan-szabályok szerzője - Fotó: ballstatesports.com

Fotó: From Official Website

Még visszatérünk ide, mert kulcsfontosságú megállapításokat köszönhetünk Lazenbynek, csak közbevetjük, amit a Tizenegy gyűrűben Jackson írt.
"Kedveltem Smitht, akit okos, szorgalmas riporternek ismertem. A könyve alapjául a Chicago Tribune számára készült tudósításai szolgáltak. Néhány története cseppet sem előnyös fényben tüntette fel Michaelt és Jerry Krause-t.
Michael nem repesett az örömtől a könyv megjelenése után, de egy vállrándítással elintézte; kétségtelenül azt feltételezte, hogy ez nem árt majd komolyabban a nyilvános megítélésének."
A Last Dance-ben láthattunk egy korabeli felvételt Smithről, amelyben így nyilatkozik a Jordan Rules szerzője:
"Phil a könyvről azt mondja majd: 'Tessék, kiderült. Próbálnak éket verni közénk.' Sok tekintetben összehozza a csapatot. Mindenki ellenem fordult a könyv megjelenésekor. Annyira, hogy sokan megfenyegettek, az újság egy hétre hazaküldött, szóltak, ne menjek be. A könyv nagyon megviselte a pályán kívül. De a pályán még mindig ő volt a domináns figura a domináns csapatban."
picture

Phil Jackson nagyon jól tudott bánni a sajtóval

Fotó: AFP

És hogy mit szólt mindehhez maga Jordan? A Last Dance-ben röviden beszélt róla és megnevezte azt a csapattársát is, akit Smith forrásának vélt.
"Egy ilyen könyvbe ellentmondásos dolgok kellenek, olyasmik, amit mások nem sejtenek, nem tudnak. Ráuntak, hogy örökös jófejséget látnak, satöbbi. Valami másra vágytak, valami kevésbé pozitív dologra. Én nem vettem részt benne. Horace volt az. Mindent elmondott, amit a csapatban történik."
A Bullsszal három bajnoki címet nyerő Horace Grant a megbecsültség hiánya, a Krause-zal való rossz kapcsolata miatt 1994-ben az Orlando Magichez szerződött. A pályán is szemüveget hordó erőcsatár a Last Dance-ben tagadta szerepét az információk szivárogtatásában.
"Nem. Én soha semmit nem mondtam el Sam Smithnek a kapcsolatomról a korábbi csapattársaimmal. Mivel Sammel remek a kapcsolatom, sokan engem tettek meg bűnbaknak, és... ám legyen!"
Ugyanott hangzik el e sorok írója egyik kedvenc játékosától, B.J. Armstrongtól, hogy "nem lehetett csak Horace. Több helyről kellett jönnie az infónak. Az edzők is lehettek. A tulajok is. A menedzsment is."
picture

Horace Grant a Bulls mezében

Fotó: AFP

És akkor vissza a Jordanről szóló A levegő urához.
Az 1994-es idény után Phil Jackson kirúgta a játékosok által nagyon kedvelt segédedzőjét, Johnny Bachot, akit sokkolt a döntés. Jackson szerint a Krause és Bach közötti ellentét kényelmetlen szituációt teremtett, amelyet ezzel a lépésével vélt feloldani. Ráadásul a GM Bachoz hibáztatta a Jordan-szabályok miatt, lehetséges forrásként tekintve a szakemberre.
Jöhet a legdöbbenetesebb fejlemény az ügyről:
"Évekkel később derült ki, hogy Jackson saját, a könyv megjelenésében játszott szerepét is el akarta fedni a döntéssel, Sam Smith ugyanis évekkel később bevallotta Reinsdorfnak, hogy a Bullson belüli első számú forrás bizony nem Bach, hanem maga Jackson volt. A felismeréstől azonnali düh lett úrrá a GM-en, aki azzal vádolta meg Jacksont, átverte, amikor elhitette vele, hogy a könyv elsődleges, névtelen forrása Bach. Később maga Smith is megerősítette ezt. ’Phil és a játékosok sokkal nagyobb szerepet játszottak, mint Johnny Bach’ – mondta.
’Phil hazudott nekem’ - mondta Krause a dologról. ’Phil az, aki kirúgatta Johnnyt’."
picture

Jerry Krause és Jerry Reinsdorf

Fotó: AFP

Mint kiderült, Jackson így próbált nagyobb befolyást szerezni a csapat felett, a kosarasok még távolabb kerültek Krause-tól, és még közelebb érezték magukat edzőjükhöz, megerősítve őt vezetőként. A Jordan-szabályok pedig fontos szerepet játszott csapata evolúciójában. Ezek az extrém és minimum megkérdőjelezhető módszerek és Jackson nettó hazug és képmutató viselkedése mondjuk sokat elárul arról is, hogy neki sem volt drága szinte semmi sem a siker érdekében.
Scottie Pippen az Unguardedben röviden megemlékezik erről az esetről.
"A mai napig nem olvastam el egyetlen szót sem Sam Smith könyvéből, és nem is fogok. Nincs rá szükség, hogy elolvassam. Átéltem.
Egyébként pedig olyan sokszor hallottam, mi áll benne, hogy úgy érzem, mintha olvastam volna.
Ami a névtelen forrásokat illeti, éveken át folyt a személyükről a találgatás, én azonban egy pillanatig sem veszem be, hogy elsősorban Horace szolgáltatta volna az információkat, ahogy azt Michael sugallja a Last Dance-ben.
Sam Smith több különböző játékostól és edzőtől szedegette össze a szaftos kis részleteket, tovább a klubhoz kötődő egyéb emberektől, és igen, mások mellett Jerry Krause-tól is.
Akárhogy is, a könyv nem törte le Michael büszkeségét. Távolról sem."
picture

Scottie Pippen, Phil Jackson és Michael Jordan

Fotó: AFP

Pippen szerint a Jordan Rules áldásos hatást gyakorolt a csapatra, jobban odafigyeltek, mint mondanak egymásnak és a sajtónak.
Ilyen előzmények - amelyek az 1991-es amerikai megjelenés miatt inkább utózöngék -, plusz a Last Dance és a felsorolt egyéb kötetek után pláne érdekes lesz elolvasni AJordan-szabályokat.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés