Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pippen és Jordan a pestis voltak a kosárlabdapályán Tőrös Balázs szerint

Takács Márton

Frissítve 13/06/2022 - 21:03 GMT+2

Az NBA-szakértő Tőrös Balázs a Könyvhéten egy pódiumbeszélgetésen Michael Jordanről, Scottie Pippenről, Phil Jacksonról és Kobe Bryantről, illetve a róluk az elmúlt két évben magyarul megjelent könyvekről mesélhetett a Vörösmarty téren vasárnap. Ott jártunk.

Scottie Pippen, Kobe Bryant és Michael Jordan egy Lakers-Bulls meccsen

Fotó: AFP

Scottie Pippen, Michael Jordan, Phil Jackson és Kobe Bryant volt a téma a Könyvhéten Tőrös Balázs révén.
A Könyvhéten pódiumbeszélgetést tartani az NBA-ről? Miért ne?
Vasárnap ebédidőben, azon a Vörösmarty téri színpadon, ahol olyan kiváló írók, költők foglaltak helyet korábban vagy később, mint Tóth Krisztina, Závada Péter, Nádasdy Ádám, Spiró György és Parti Nagy Lajos, Tőrös Balázs, NBA-szakértő is lehetőséget kapott, hogy a kosárlabda is megjelenjen a 93. Ünnepi Könyvét beszédtémái között.
Ebben Galambos Ádám, a G-ADAM sportkönyvkiadó vezetője volt a segítségére, akivel Michael Jordanről, Scottie Pippenről, Phil Jacksonról és Kobe Bryantről, illetve a róluk az elmúlt két évben magyarul megjelent könyvekről beszélgettek.

Scottie Pippen, a győztes csávó

"A Last Dance-ben láthattunk úgy három tragikus történetet Scottie Pippenről. Hány ilyen sztori volt Michael Jordanről? Ilyen kicsit kínos? Amikor a politikai szerepvállalásáról van szó, ott egy picit engedi, hogy őt is megkapirgálják. Ezek a szituk viszont lúzerként tüntetik fel a laikus fejében Scottie Pippent, miközben minden volt, csak lúzer nem. Egy győztes volt a csávó egész életében."
– mesélte antré gyanánt Tőrös Balázs Scottie Pippen Unguarded – Az én igaz történetem c., magyar fordításban nyár elején megjelent kötete kapcsán (a könyvről még ebben a hónapban egy hosszabb cikket közlünk majd).
Galambos Ádám, Tőrös Balázs és hallgatóságuk a Vörösmarty téren
Ahogy Galambos Ádám elmondta, Pippen a Facebookon is azzal a szöveggel hirdeti a könyvét, amit a magyar kiadás hátsó borítóján is olvashatunk:
A Last Dance inkább szólt Michael Jordanről, mint a Chicago Bullsról. Az az ő története. Ez azonban az enyém!

Jordan és a bajnokok reggelije

"Biztos, hogy Jordan borzasztóan nehéz és kemény ember, ennek ellenére voltak kivételezettek és Pippen kivételezett volt. Volt a breakfast club, amiben Ron Harper és Scottie Pippen volt benne, akik együtt mentek el gyúrni Jordanhez, aztán együtt is reggeliztek. Tehát neki egy sokkal közelebbi munkakapcsolata volt vele.
Pedig az életfeltételeik sem stimmeltek, hiszen Jordan akkoriban már a cipőszerződései és egyéb promóciók révén több százmillió dollár fölött diszponált. Ezzel szemben Pippen a 105. legjobban fizetett NBA-játékosnak számított. Ebből a sorból is kilógott. Amikor kellett, akkor MJ keményen bánt vele. De úgy gondolom, hogy erre nem sokszor lehetett szükség. Nagyon ritkák az olyan párok az NBA-ben, mint az övék Jordannel." – reagált erre Tőrös.
picture

Michael Jordan és Scottie Pippen

Fotó: AFP

A Chicago Bulls egykori 33-asa végig háttérbe szorult MJ mögött, pedig szédületes kosaras volt ő is, az önéletrajzi kötetében Pippen azt írta, hogy például jobb védőjátékos volt, mint Jordan. Bazska kiemelte a Rockets és a TrailBlazers későbbi játékosának fizikalitását is.
"Scottie Pippen - leszámítva az utolsó szezonját, amikor a Bullsban volt egy sérülése, amit nem volt hajlandó megműttetni és kábé a szezon felében nélküle kellett játszani - egy anatómiai atlasz volt. Ha valaki meg akarja nézni, hogy néz ki egy tricepsz és egy bicepsz találkozása, akkor nem kell boncolásra járni, hanem meg kell nézni Pippen karját. Elképesztő módon figyelt a testére, és még így is mennyi baja volt. A mostani orvostudománnyal talán más lett volna a karrierje."
Pippen és Jordan védekezéséről pedig hozzátette:
"Jól védekezni nem lehet csak fizikumból. Ahogy nagy eltökéltség kell fejben is. A védekezés 60-70%-ban intelligencia és akarat. Érteni kell a sémákat, hogy mit akar az illetőtől az edzője, és utána lennie kell az emberben akarat, hogy végrehajtsa a kérteket. Scottie Pippen egy istenáldotta atléta is volt.
Ők ketten Jordannel a pestis voltak a kosárlabdapályán. Toni Kukoč tudna arról mesélni, milyen, amikor ők azt mondták, hogy ’elkezdünk védekezni’ – őt a barcelonai olimpián úgy megsemmisítették, hogy levegőt se kapott."

Phil Jackson, a megosztó személyiség

A következő nagy téma az edzőként az NBA-ben 11 bajnoki címet szerző Phil Jackson volt, akinek Tizenegy gyűrű című önéletrajzi kötetét tavaly jelentette meg a G-ADAM.
Tőrös Balázsnak a Bulls és a Lakers egykori tréneréről is sarkos véleménye van, amely megegyezik e sorok írójának gondolataival.
"Phil Jackson nagyon megosztó személyiség, akinek nagysága nem abban mérhető, hogy milyen figurákat rajzolt fel egy mágnestáblára. Az a fontos, hogy milyen pszichológus és pedagógus volt. Nem lehet elvenni, hogy a 11 bajnoki címét olyanokkal nyerte, mint Michael Jordan, Scottie Pippen, Kobe Bryant és Shaquille O’Neal. Tehát nem outsiderekből meg underdogokból álló csapatokat csinált, amit elvisznek Hollywoodba."
Scottie Pippen, Phil Jackson és Michael Jordan civilben
Vajon Jackson tette naggyá ezeket a játékosokat, vagy ezeknek a zseniknek köszönheti rendkívül eredményes pályafutását a Bikákkal táncoló zen mester?
"Nagy kérdés, ha nem ő edzi ezeket a játékosokat, akkor eljutnak-e a csúcsra? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ahogy Jordant betöri. Az első döntőjében a legmagasabb a gólpassz-átlaga bármelyik playoff-sorozatát nézve. Az áttöréshez neki is kellett, hogy ’oké, ezt is tudom’.
Ez nem azt jelenti, hogy Michael Jordan a következő meccsén is tíz gólpasszt akart adni, inkább szívesebben dobott 35 pontot."
És ez még csak MJ játékának, szerepének megváltoztatása volt, amelyhez a Last Dance alatt született cikkünkben Benedek Tibor és Kemény Dénes válogatottbeli találkozását hasonlítottuk. De ahogy több más könyvből is kiderült, Phil Jackson is egy kavarógép és bazi nagy ego volt.
"Jackson összeforrasztotta Pippent és Jordant, be tudta építeni ebbe a csapatba Dennis Rodmant. Később sikeresen kijátszotta egymással Kobe-t és Shaq-et. Nálam Jackson ebben az időszakában nagyon komoly zuhanórepülésbe került. Helyenként kifejezetten arrogáns, ma már úgy mondjuk, hogy bully volt. Tiszteletlenül viselkedett az ellenfelekkel, kicsúfolta pikírten a Sacramento Kings-t bizonyos nyilatkozatokban.
De a zsenije ettől még megkérdőjelezhetetlen. Elment fölötte az idő, amikor utána a New York Knicksnél dolgozott. Ott olyan elveket fogalmazott meg, amelyek nem voltak feltétlen összhangban az akkori kosárlabdával.
De hogy felépített és összetartott egy olyan csapatot, mint amilyen a Chicago Bulls, úgy hogy ezer meg ezer feszültség próbálta belülről és kívülről is felbontani az egységet: az egy mestermunka."

Kobe Bryant a halála óta népszerűbb, mint valaha

Ezután Kobe Bryant karrierjére terelődött a szó. A Michael Jordannel egyező tulajdonságaira hívta fel a figyelmet először Tőrös Balázs.
"Michael Jordan és Kobe Bryant annyi ponton hasonlít egymásra, ami már-már rokoni kapcsolatot feltételez a két ember között. Az egy dolog, hogy a pályán Kobe milliméterre tudta ugyanazt, mint amit MJ, de abban az arroganciában, ahogy a médiafelhajtás, a közönség percepciói felé ők viseltettek a pályafutásuk során, is volt valami hasonlóság. ’Kimegyek a pályára, 48 percen keresztül megdöglök, egyébként pedig hagyjatok békén!’.
Michael Jordan megmaradt kicsit ebben a szituációban. Persze szerepel a Space Jamben meg a reklámjaiban, de a magánéletben ő nem egy kifejezetten megközelíthető figura.
Kobe Bryant a pályafutása első tizenpár évében full ezen az útvonalon haladt. Mindkettejükről elmondható, hogy miközben persze tisztelték őket a csapattársaik, féltek is tőlük. Amikor a többiek kihagytak egy dobást a Bullsban vagy a Lakersben, úgy néztek Jordanre és Bryantre, ahogy az abuzív apára nézel, amikor hazajön fizetésnap és be van rúgva, akinek elég egy rossz pillantás és kapsz egy taslit."
Kobe Bryant is félelemmel uralkodott
Phil Jackson, Kobe Bryant és Shaquille O'Neal
Viszont egy ponton a Lakers ötszörös NBA-bajnoka gondolkodása átfordult, jóval szimpatikusabb figurává vált, az egykori önző pontgyárosból a közösségért rengeteget tevékenykedő civil lett.
"Az utolsó éveiben rájött arra, hogy neki azért van még dolga a Földön, és nem feltétlenül szeretne golfpályákon elefántcsonttornyokba zárkózni, mint Michael Jordan, elkezdett nyitni.
Játékosokat elemzett az ESPN-en, elment Jimmy Kimmelékhez és egy új arcát kezdte el megmutatni. Visszavonulása után dokumentumfilmet rajzoltatott saját magáról, gyerekkönyvet írt, egy olyan nyitást mutatott be a világ felé, hogy hirtelen nagyon sok embernek megváltozott a véleménye vele kapcsolatban.
Nem tudom, hol tartanánk most Kobe-val, ha aznap reggel végül nem száll helikopterre. Az ő esetében a szimpátia, a nagyság elismerése az ő halálával exponenciálisan nőtt föl az egekbe. Soha nem volt ilyen egyöntetűen jó a megítélése sem a pályafutása alatt - sőt, nagyon megosztó játékos volt -, ő már masszívan az internet korába érkezett és a social media korszakában fejezte be a pályafutását. Michael Jordan ezt megúszta."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés