Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Donovan Mitchell olyat tett, amit az NBA-ben még soha senki

Péter Babos

Frissítve 03/01/2023 - 20:30 GMT+1

Immár 7 játékos jutott 70 pont fölé NBA-mérkőzésen, miután kedd hajnalban Donovan Mitchell 71-et termelt a Bulls ellen megnyert találkozón. A Cleveland Cavaliers sztárja emellett az első játékos lett a liga történelmében, aki 70 pont és 10 gólpassz fölé jutott egy meccsen.

Donovan Mitchell hetedikként jutott 70 pontig az NBA-ben

A 26 éves klasszis nem csak megdöntötte LeBron James és Kyrie Irving franchise-rekordját, de minden idők egyik legjobb egyéni mérkőzésével ő lett a 7. játékos a liga történetében, aki elérte a 70 pontos álomhatárt.
Donovan Mitchell vezetésével a Cleveland Cavaliers 21 pontos hátrányból felállva 145-134-re győzte le hazai pályán, hosszabbításban a Chicago Bullst. A "Spida" becenévre hallgató kosaras nem csak pontszerzésben, de kiszolgálásban is remekelt, 11 gólpasszal zárt - na meg 8 lepattanóval -, így ő lett az első játékos, aki legalább hetven pontot dobott és legalább 10 gólpasszt kiosztott NBA-mérkőzésen.
picture

J.B. Bickerstaff és Donovan Mitchell

Fotó: AFP

Történelem

Az alábbi játékosoknak sikerült 70 pontot dobni az NBA-ben egy meccsen: Wilt Chamberlain - 6 alkalommal -, Kobe Bryant, David Robinson, David Thompson, Devin Booker, Elgin Baylor és Donovan Mitchell.
Ha magát a számot nézzük, a dobóhátvéd a 8. helyre jött fel az örökranglistán
  • 1. Wilt Chamberlain - 100 pont
  • 2. Kobe Brynat - 81 pont
  • 3. Wilt Chamberlain 78 pont
  • 4. David Thompson és Wilt Chamberlain (két alkalommal) - 73 pont
  • 7. Wilt Chamberlain 72 pont
  • 8. Donovan Mitchell, David Robinson, Elgin Baylor - 71 pont
picture

Wilt Chamberlain

Fotó: Eurosport

"Ez egészen elképesztő. Nem is tudok megszólalni, hogy teljesen őszinte legyek" - mondta a meccs után az este hőse. "Nem elég, hogy mennyire jól sikerült nekem az este, de nagy hátrányból visszajöttünk és nyertünk is. Felfoghatatlan. Hálás vagyok a csapattársaimnak és boldog, mert részese lehetek ennek a nagyszerű közösségnek. Mindig tudtam, hogy helyem van a liga legjobb játékosai között, de keményen dolgoznom kell érte. Ez egy nagy mérföldkő a karrieremben, de a nap végén nincs megállás, folytatnunk kell, amíg el nem érjük a céljainkat. A többiek, akik 70 pontot dobtak, mind nagyszerű dolgokat vittek véghez a rájátszásban is, ez a célom nekem is, de nem leszek álszent, nagyszerű érzés a történelem könyvekbe bekerülni."
picture

Donovan Mitchell

Fotó: Imago

"Erre nincsenek szavak" - nyilatkozta J.B. Bickerstaff a Cavs edzője. "Még soha életemben nem láttam ilyen teljesítményt élőben, TV-ben sem sokat. Ez volt az NBA-történetének egyik legnagyszerűbb egyéni teljesítménye!"
Mitchell nyáron került a Clevelandbe, parádésan kezdte a szezont, de az elmúlt pár mérkőzése nem úgy alakult, ahogy azt elképzelte, változtatni szeretett volna. Felkereste a csapat legendáját, Brad Daugherty-t, hogy segítsen neki kimászni a gödörből... Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, sikerült.
"Ő egy nagyszerű srác" - folytatta Bickerstaff. "Nem csak a saját számai érdeklik, a csapatot maga elé helyezi, egyszerűen nem lehet nem imádni."
A mérkőzés nagy pillanata volt, mikor 4 másodperccel a vége előtt Mitchell szándékosan elrontotta a büntetőjét - mivel csapata két pontos hátrányban volt -, leszedte a lepattanót és egy akrobatikus mozdulattal kiegyenlített.
"Miután bedobtam az első büntetőt, azt gondoltam: 'oké, Isten tartogat valami különlegeset ma nekem'" - folytatta Mitchell. "Ilyenkor a labda bármerre mehet, de most pont a kezembe esett és sikerült kiegyenlítenem. A kosár után leültem az időkéréshez, elkezdtem nevetni, majd mondtam a srácoknak, hogy ezek után már nyerjük meg a meccset."
A Cavs negyedik helyen áll jelenleg Keleten 24-14-es mérleggel, legközelebb a botrányos formában lévő Phoenix Suns együttesét fogadja.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés