Hihetetlen részletességgel, rengeteg megszólaló közreműködésével írt életrajzi könyvet Roland Lazenby

Michael Jordan - A levegő 

ura

címmel

 a Chicago Bulls, az NBA és az egyetemes kosárlabda legendás alakjáról, amely télen jelent meg magyarul a G-ADAM Könyvkiadó 

gondozásában

. A kötetben feltárul MJ hasadt személyisége, a hajtóerő, a másokkal kíméletlen versenyszellem, aminek segítségével páratlan pályafutást mondhat magáénak. Az olvasmányból az is kiderül, hogy milyen árat kellett fizetnie ezért. 

Roland Lazenby két nagyszerű könyvét hónapokon belül olvashatjuk magyarul, tavaly nyáron a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete c. kötet jelent meg, ősszel pedig a Michael Jordanről szóló mű. Hasonló a felépítése mindkettőnek, itt is a családi nagylátószögből indulva érünk el hősünkhöz. Jordan gyerekkorának, környezetének, hátterének hosszú és kimerítő ábrázolását kapjuk vagy az első közel 100 oldalon. 
Amíg Kobe-ról szóló új, 565 oldalas könyv 83. oldalán született meg végre a kötet főszereplője, MJ neve itt már a 19. oldalon felbukkan a 651 oldalas főszövegben, de csak később, a 48. oldalon tér rá a szerző, onnantól igazán ő a főszereplő. A könyv szerkezete abban is hasonlít a Bryant-kötethez, hogy rengeteg interjúrészletet tartalmaz másoktól, akik Jordanről nyilatkoznak. Ahogy annál, úgy most is ki kell emelnünk a két fordító, ebben az esetben Rédai Gábor és Zukály Zoltán nagyszerű munkáját.
Kosárlabda
Óriási csatában kapott ki a kosárválogatott Spanyolországban, mégis karnyújtásnyira az Eb
TEGNAP - 18:10
Kobe Bryant, az NBA munkamániás kívülállója, aki eggyé vált a Los Angeles Lakersszel | Eurosport
Kobe Bryant mindig is arra törekedett, hogy megelőzve Michael Jordant, ő legyen minden idők legnagyobb kosárlabdázója. Bár amit lehetett, megtett ezért, nem sikerült neki, miközben a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete című, idény nyáron, a G-ADAM sportkönyvkiadó gondozásában megjelent kötetből kiderül, hogy ami a dominanciára való intenzív vágyat, az akaratot, a hajtóerőt, a leuralást és az egót illeti, abban Jordan tükörképe volt.
Azt talán leszögezhetjük, hogy életében a szülei töltötték be a legfontosabb szerepet, mindenekelőtt az édesapja, akinek maró szavai hozták elő fiából annak a versenyszellemnek a korai változatát, ami egész kosárlabdás pályafutása alatt a hajtóerejeként működött, és az motiválta később is. Előbb baseballozott, mint, hogy kosarazott volna, előbbi apja nagy álma volt, és annak 1993-as halála miatt azért is tért vissza ehhez a játékhoz, mielőtt ismét csatlakozott volna a Chicago Bullshoz a második triplázás előtt. A gyerekkori baseballozásának felskiccelése mondjuk indokolatlanul részletes és hosszú.
Viszont a könyvet végigolvasva kiderül, hogy toxikus családi körülmények között nőtt fel, borzasztó konfliktusos volt szülei házassága, apját zaklatással vádolta meg például Michael nővére. Egy csomó minden rá jellemző szokása korán kialakult, már középiskolásként kinyújtott nyelvvel támadta például a gyűrűt, és már ekkor élen járt a trash talkingban is. Tiniként Lakers-szurkoló volt, az NCAA-ben mutatott játéka miatt Magic Johnson lett a kedvenc játékosa, az első kocsijának rendszáma ezért is lett Magic Mike. 
Akkor még olyan szeretett volna lenni, mint Magic, az 1991-es Gatorade reklám óta viszont már ő lett a példa: "Olyan akarok lenni, mint Mike." Lásd az 1995-ös Bad Boys c. filmet, ahol a Mike Lowrey nevű rendőrt játszó Will Smith mondja, hogy "mindenki szívesen lenne Mike." Egy későbbi jelenetben erre kontráz rá a Marcus Burnett nyomozót alakító Martin Lawrence azzal, hogy "úgy szeretnék olyan lenni, mint Mike". 
Ő választotta ki magának a 23-as mezszámot, amihez később is ragaszkodott, a sebessége már gimnazistaként fantasztikusnak bizonyult, játékának fizikai dimenziójával pedig kilógott a mezőnyből, harmadikos gimisként már 191 centi magas volt. Érdekes, hogy már középiskolásként elkezdett golfozni, ami később is központi szerepet töltött be az életében, mert akkor elvonulhatott a hírnévtől és a tömegtől, és kedvére köthetett fogadásokat dollár százezres értékben.
A "michaeljordanség" és a Last Dance esszenciája - MJ elképesztő vezér, de gyarló kapitány volt | Eurosport
E sorok írójánál a Last Dance a hetedik - és nyolcadik - résszel érte el az eddigi csúcspontját. A Chicago Bulls és Michael Jordan közösen nyert utolsó NBA-bajnoki címéről szóló dokumentumfilm-sorozat 7. epizódjának utolsó négy percét tartjuk a szenzációs doksi esszenciájának, és a michaeljordanség legkiválóbbösszegzésének.
Egész pályafutása alatt felfokozott versenyszellem jellemezte, minden apró sérelmet elraktározott magában, és azokból táplálkozott. Ő tényleg soha nem felejtett. Ezt már a Last Dance-ben is láthattuk, Michael Jordan ugyanis úgy listázta ellenségeit Isiah Thomastól saját GM-jén, Jerry Krause-on át Reggie Millerig, mint Sheldon Cooper a Big Bang Theory c. sorozatban. Napi szinten táplálta az önmagában lakó versenyszellemet, a kosárlabdát és a golfot használta a feszültség levezetésére. 
Személyiségének legfontosabb része a kihívások keresése volt, meg kellett vívnia a maga harcait minden nap, és ha épp nem zajlott háború senkivel, ő kirobbantott egyet. 
Rituálé lett, hogy a Bulls által megszerzett játékosokat tesztelte, elég erősek-e mentálisan, velociraptorként szabályosan rájuk szállt az edzéseken. A személyzeti ügyekkel kapcsolatos akaratossága és dühe olyan séma lett az életében, ami csapattulajdonosként is jellemezte később. A legtöbb NBA-játékos nem állt készen arra, hogy mellette játsszon, mert megkövetelte, hogy mentálisan a páncélnál is keményebb legyen minden csapattársa. Az általa kikészített, megfélemlített játékosok előtt mindig előhúzható kifogássá vált tőle az erős versenyszelleme, alapnak vette saját előjogait. 
Új elemként találkoztunk azzal az epizóddal, hogy a '91-es All Star-gála zsákolóbajnoka, az újonc Dee Brown az eseményen egy folyosón kapott ízelítőt a versengő, Nike-arc Jordanből, előbbi Reebok cipője és győzelme miatt.
"Nem rossz, újonckám. Ugye tudod, hogy emiatt még keményebben kell majd játszanom ellened? Te indítottad el a cipőháborút."
- mondta neki
MJ
. Tehát, hogy egy 22 éves csávó meg lett bélyegezve és félemlítve csak azért, mert megnyerte a nyavalyás zsákolóversenyt és mivel mindezt a konkurens márka cipőjében tette, még ő vádolta meg szegényt, hogy cipőháborút robbantott ki ezzel. Így beszél egy példakép, ja, nem.
Miközben mintha lepattantak volna róla a botrányok, a fogadási sztorik, a meccseket megelőző éjjeleken folyó kaszinózás és kártyapartik, a sajtó semmibe vételek, az egész éjszakás pókerjátszmák. Nála sokkal rosszabbul járt barátja, Tiger Woods, aki kemény árat fizetett a botrányaiért, ahogy a Tiger c. doksiban láthattuk. A könyvben az szerepelt, hogy Jordant megvádolták azzal, Woods miatta szokott rá egy furcsa és exkluzív életvitelre. 
Michael Jordan kábé úgy listázta az ellenségeit a Last Dance-ben, mint Sheldon Cooper az Agymenőkben | Eurosport
Michael Jordan a akiket kipécézett magának valamiért, akik feldühítették - okkal vagy ok nélkül -, és akiken a pályán állt bosszút, meg most ebben a filmben. Ilyen szenvedéllyel Sheldon Cooper vezetett listát az ellenségeiről a Last Dance című dokumentumfilm-sorozat majd' mind a tíz epizódjában említ egy-egy nevet, és a hozzájuk tartozó történetet, The Big Bang Theory c.
Betekintést kapunk a Bulls edzőváltásainak okaiba, a két Jerry, a tulajdonos Reinsdorf és a GM, Krause erőfeszítéseibe, amelyekkel elképesztően sikeres és működőképes gépezetté alakították a '90-es évek Bullsát. Rengeteg részletet olvashatunk Phil Jackson és segédje, a háromszög-rendszer megalkotója, Tex Winter szakmai elképzéseiről, csapatépítési terveiről, az ezekkel járó konfliktusokba, személyzeti kérdésekbe. Vitathatatlan, hogy Jackson révén mentalitásában, szemléletmódját illetően szintet lépett vele a Chicago, de ő inkább a csapat pszichológiai irányításában volt mesteri, szakmailag Winter vitte a prímet. 
"Az edzőnek erre a csapatra, a csapatnak pedig erre az edzőre volt szüksége, és nem álltak egymás útjába." - jegyezte meg találóan Johnny Bach, a Bulls egyik akkori segédedzője Phil Jacksonról, ő egyébként a védekezésben hozott forradalmi újdonságokat a sportágba, Jackson később elárulta őt, ami jól mutatja, milyen ördögien tudott viselkedni a trénerként 11 NBA-aranygyűrűt nyerő szakember. Pláne, hogy ő volt Sam Smith egyik fő forrása a Jordan Rules megírásakor, de ez csak sok évvel később derült ki. 
Megtudjuk, kit és miért igazolt le a klub, hogyan élték meg a Detroit Pistonsszal való rivalizálást, a hat bajnoki cím sztoriját. Beszámolnak egykori játékosok, edzők, vezetők, arról, hogy milyen volt Jordan csapattársának, ellenfelének, ellenségének, főnőkének lenni. A családi életéről, volt feleségéről és gyermekeiről itt is keveset kapunk, ahogy a Last Dance is csak felületesen érintette ezt a témát. Itt viszont már a játékos-pályafutása utáni időszakról is képet kapunk, a Washingtonnál és a Charlotte-nál vállalt vezetői, tulajdonosi tevékenységéről tudhatunk meg részleteket. 
10 kedvenc idézetünk a könyvből
"Az összes nagy eredmény, amit elért, az ő csatakiáltása volt, hogy lám, rácáfolt apánk negatív véleményére."
(Deloris, Michael Jordan nővére)
"Azt kell megérteni, hogy mi mozgatja ezt a srácot, mi teszi naggyá. Megragadta a csalódottságát. A legtöbb embernek a vereség miatti keserűség ideiglenes. Ő megragadta és nem engedte el. Ez is a részévé lett."
(Kenny Gattison, korábbi NBA-játékos)
"Air Jordan a kor nagy jelensége, a múlttól való elrugaszkodás, amely biztosan kiállja a jövő próbáját." 
(Roland Lazenby)
"Milliók közül, akik játszották ezt a játékot, ő az egyetlen, aki tudott repülni."
(Roland Lazenby)
"Michael minden nap kipécézett magának valakit feláldoznivaló kecskének."
(Mark Pfeil, edző)
"Mintha a sérelmeket bedobta volna egy, a lelkében lévő fekete lyukba, ahonnan semmi sem szökhet meg, sem anyag, sem energia." 
(Roland Lazenby)
"Ő lett a kosárlabda Elvise."
(Sonny Vaccaro)
"Jordan főleg magában hitt, Mike-ban bízott, a többieket pedig egytől egyik megkérdőjelezte." 
(Roland Lazenby)
"Ha voltak korlátai is annak, hogy mit érhet el ebben a sportban, azokat ő maga állította." 
(Roland Lazenby)
"Mintha számára az evangélium szövege a zokniján lévő kis felirat lenne: csak csináld! (Just do it!)"
(Dave Kindred, újságíró)
Michael Jordan és Benedek Tibor is két korszakos edző hatására lett világklasszisból legendás nyerőember | Eurosport
A bámulatos The Last Dance dokumentumfilm-sorozat negyedik részében olyan mondatok hangoztak el Michael Jordan játékának és a Chicago Bulls csapatában betöltött szerepének változásával kapcsolatban, amelyek kísértetiesen hasonlítanak Benedek Tibor '90-es évekbeli helyzetéhez, amely a válogatottban volt érvényes. Párhuzamosok találkozása a végtelenben.
Jordan a média segítségével többé vált egy kosárlabdázónál, sportolói felsőbbrendűsége kiterjedt a szurkolókra is. Ráadásul áthidalta a faji ellentéteket, a világ legjobban eladható sportolójává vált, és az első sportoló lett, aki a popkultúra ikonjává emelkedett. A fehérek alkotta elit Jordan előtt nem látta a reklámpotenciált olyan fekete sportolókban, mint Jackie Robinson, Jim Brown vagy Muhammad Ali. A Nike-nál aztán szinte példátlan, sorsfordító gazdasági erővel ruházták fel őt. 
Alapjaiban változtatta meg a kosárlabdát, és az egész sportot. Azt, hogy milyen áron tette, már láthattuk nyomaiban feltűnni a Last Dance-ben, de mivel afelett kreatív kontrollal rendelkezett MJ, nem mutathatta meg őt teljes valójában. Ebben a könyvben nagyon alapos képet kapunk a zseniális kosarasról, az elviselhetetlen, zsarnok csapattársról és emberről. Jordan már a Netflix tavalyi dokumentumfilmjében beengedett minket a fejébe, így kiderült, hogy - Tőrös Balázs szavaival élve - egy "praktizáló pszichopata". Most még több oldalról, még nagyobb megvilágításban láthatjuk ennek a kettősségnek a létjogosultságát, a fenomenális sportolót és alteregóját, a gyarló embert.
Őlevegősége számára a pillanat uralása kiemelkedő jelentőséggel bírt, aminek végrehajtásában a szenvedély és a belső intenzitás volt a védjegye. Ennek köszönhetően vált egyszemélyes nagyvállalattá, az egyik legfontosabb kultúrikon lett az Egyesült Államok történelmében. Ennek történetével is megismerkedhetünk Lazenbynek köszönhetően, Jordan hatalmi játszmáiba is betekintést nyerhetünk. Ahogy abba is, hogyan rángatta őt karmája egyik felejthetetlen álomból a másikba.
Amikor 2009-ben beszavazták őt a Hírességek Csarnokába, Jordan a versengő alkatát próbálta bemutatni mindenki előtt. Őt szinte mindig negatív élmények lendítették át a holtpontokon, ezeket sorolta fel beszédében kendőzetlen őszinteséggel, sokakat megbántva, többeknek beszólva. "Amikor vége lett, már senki nem akart olyan lenni, mint Mike." - idézi Lazenby Rick Reillyt a SportsIllustratedtől.
"Az igazi Michael Jordant soha nem ismerjük meg, csak a sportolót" | Eurosport
A Könyves Magazin alapító főszerkesztőjével, a Margó Irodalmi Fesztivál alapító-főszervező-fesztiváligazgatójával, a gyerekkora óta kosárlabda-rajongó, a sportágat űző (BEAC-Kobak), és edzőként (ELTE-BEAC) is tevékenykedő Valuska Lászlóval az óriási érdeklődést kiváltó The Last Dance című dokumentumfilm-sorozatról és Michael Jordanről beszélgettünk.
NBA
LeBron James vezetésével megint legyőzte a Lakers a Spurst
TEGNAP - 10:16
Kosárlabda
Rátgéber László: minél többet tudsz, annál inkább rájössz, hogy milyen keveset tudsz
23/11/2022 - 11:52