Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Allegri az old school edzői stílusát skiccelte fel könyvében, több szerethető és közhelyes elemmel

Takács Márton

Publikálva 03/09/2022 - 21:18 GMT+2

A Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri 'Ilyen egyszerű' címmel írta meg önéletrajzi könyvét, amely idén a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. Az egyik legelismertebb olasz tréner 32 szabályban fogalmazta meg, hogyan éli meg a focit és a sportot.

Massimiliano Allegri a szeptember 3-i Fiorentina-Juventus mérkőzésen

Fotó: AFP

Massimiliano Allegri egy kissé szürke könyvben osztotta meg a labdarúgásban szerzett tapasztalatait.
A következőkben inkább a karrierem során elkövetett hibákat veszem sorra, engem elsősorban a hibák vittek előre az évek alatt.
A Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri Ilyen egyszerű címmel jelentette meg önéletrajzi kötetét még 2019-ben, magyarul idén adta ki a Partvonal Kiadó, Matolcsi Balázs fordításában. 32 vezérelv a fociról és az életről a könyv alcíme, amelyben Allegri a labdarúgásról alkotott hitvallását, vallomásait gyűjtötte össze.
Mindegyik szabályát személyes, a Milan és a Juventus kispadján végzett munkájából vett példákkal szemlélteti, ezek a legjobb részek talán.
Leginkább az ő szakmai története ez, ráadásul nincs társszerző feltüntetve, és végig E/1. személyben fogalmaz. Arról szól ez a mű, hogy az 55 éves olasz tréner hogyan közelíti meg az edzői szakmát. Az olvasottak által és a Juventus elmúlt két szezonban mutatott játékát nézve összességében egy régimódi, old school stílus az övé.
Az olasz futballról szóló közbeszéd hazai maestrója, Mártha Bence kollégánk Nem futball, Calcio! c. podcastjában idén Szabó Peet és Egri Viktor révén is téma volt Allegri működése. Előbbi leszögezte, hogy már kevés az a játék a mai labdarúgásban, amit ő preferál. Szerinte a Juve mestere "klasszikus olasz edző, laza mankókat ad a játékosainak, rendszerszinten nem tud eleget segíteni a csapatának". Maximálisan egyetértünk vele, gyakorlatilag ennek a lenyomata az Ilyen egyszerű.
A labdarúgás hősünk szerint nem egy egzakt tudomány. Felfogása összefoglalható úgy, hogy a lényeg: rátalálni a foci egyszerűségére, az ellenkezőjét kell csinálni annak, amit az ellenfél csinál. Ahhoz kell passzolni, aki ugyanolyan színű mezt visel, mint mi.
Allegri szerint a foci nem a sémák játéka, aki egyszerűen játszik, az automatikusan a csapatát szolgálja. Szimpatikus, ahogy az önálló gondolkodás és a kezdeményezőkészség fontosságát hangsúlyozza, hogy fontos az ösztönös döntések alkalmazása, a dolgok gyors megértésének képessége, ahogy a spontán ökörködés is.
Elveti a tekintélyelvűséget, a csapatban való gondolkodás, az empátia, a párbeszédre való nyitottság fontosságát hangsúlyozza. Alapvető fontosságú az ő elképzelései szerint, hogy mindenkit ugyanazon a szinten kell kezelni, a gólkirálytól az utolsó cserejátékosig. Mindennek az alapja az összetartás.
Ennek kapcsán jegyzi meg egy helyütt, hogy "én viszont gondoltam Pinsoglióra is, a harmadik számú kapusunkra, aki remekül beilleszkedett a csapat dinamikájába".

A 10 kedvenc idézetünk a könyvből

"Mert úgy tartom, a szabadság a tudás gyermeke: minél jártasabb valaki valamiben, annál inkább képes olyan döntéseket hozni, amelyeket a kényszer helyett a választás szabadsága szül."
"Egy olyan csapat, amely mögött nincs tökéletesen működő struktúra, nyerhet egy, kettő, három mérkőzést, de nagyon nehezen képzelhető el, hogy elhódítja a bajnoki címet, vagy fontos nemzetközi trófeát nyer."
"Mert ha nem neveljük a fiatalokat gondolkodásra, tápos csirkévé válnak: kiküldöd őket a pályára, és egytől egyig ugyanúgy viselkednek."
"Legyetek igazi, életteli játékosok, ne pedig replikánsok, mint a Szárnyas fejvadász című filmben!"
"Alapvető fontosságú rendelkezni az emberek és az események megértésének képességével, de ezt a képességet egyfajta érzékenységgel kell használni."
"Néha elengedhetetlen hallgatni azokra, akik értékes tanácsokat tudnak adni. És nyugodtan lehetnek ők egyszerű, hétköznapi emberek, mert mindig mindenkitől lehet tanulni: én például rengeteget tanultam a szertárostól, roppant fontos dolgokat tudtam meg tőle az öltöző kézben tartásával kapcsolatban. Az a fontos, hogy tőkét kovácsoljunk az ilyen helyzetekből."
"Ha azt hallom valakitől, hogy napi huszonnégy órában kellene dolgozni, elgurul a gyógyszerem."
"Nem kell tekintélyelvűnek lenned, elég, ha van tekintélyed."
"A jó edző egyik legfőbb ismérve ugyanis, hogy felismeri a játékosai erősségeit, és tökéletes bizalommal viseltetik irántuk."
"Hosszú távon semmiképp sem kifizetődő, ha egy edző diktátorként viselkedik."
picture

Massimiliano Allegri

Fotó: AFP

A fociban mindig egyensúlyra van szükség – hangsúlyozza, érdekes, hogy ezt pont Cristiano Ronaldo kapcsán hozza fel, akitől mindig fejnehéz az aktuális csapata.
Leszögezi, hogy a Juventus 2018-as bajnoki címében a játékosai legfőbb érdeme a rendkívül magabiztos, egyszerű és minőségi passzjáték volt. Mára, négy év elteltével odáig jutottunk, hogy a Juve-drukker Benito szerint nincsenek jól passzoló középpályásai a csapatnak.
Gianluigi Buffonról megjegyzi, hogy a legendás kapus igazi ikon, vonatkozási pont. Hozzá hasonló karizmával és értékekkel rendelkező egyéniség Giorgio Chiellini, aki emblematikus figurája volt a Juventusnak. Asszisztok terén pedig Andrea Pirlo a legnagyobb.
Furcsa, hogy nem hisz a hosszú órákon át tartó elemzésben, a tudós fociban sem. Saját bevallása szerint kevés adatot elemez, nála szinte csak a két csapat szabálytalanságainak száma és a megnyert, illetve elveszített légipárbajok aránya számít.
Nála nem sémák kellenek a győzelemhez, hanem szervezettség és jó játékosok. Az adja a foci szépségét, ha szabadon szárnyal a fantázia, és hogy a szervezettséget a tehetség szabad kifejezésének szolgálatába kell állítani. Ennek némileg ellentmond két megjegyzése.
picture

Minden körülmények között a focipályán

Fotó: AFP

Hibás felfogás a szépséget keresve, a nézőket mindig kiszolgálva játszani… Az én feladatom nem az, hogy szépséggel szolgáljam ki az embereket, hanem az, hogy nyerjek.
Ellenzi a túl sok elméletet, szerinte az energia beosztása és a világos szándékok viszik előre a csapatot.
A könyv végén Ronaldo külön fejezetet kapott. A portugál klasszisról megtudhatjuk, hogy elképesztő versenyszellem dolgozik benne, mindig a legjobb akar lenni, a maximumot várja el magától állandóan, a munkakultúrája egészen kimagasló. Fenomenális játékos, alázatos, mindig alárendeli magát a csapatnak.
Nos, CR már egy éve nem a Juve játékosa, Allegri viszont még mindig a Juventus vezetőedzője.
picture

Vajon mikor veheti a kabátját Torinóban?

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés