Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Aláírt megállapodásom volt a Real Madriddal” – Allegri az utolsó pillanatban választotta a Juvét

Németh Dániel

Publikálva 01/04/2022 - 16:38 GMT+2

Massimiliano Allegri iránt két alkalommal is komolyan érdeklődött a Real Madrid, ő azonban – más-más okok miatt – mindkétszer nemet mondott. Az edző a GQ Italiának adott interjúban elmondta, mivel töltötte az időt abban a két évben, amíg nem dolgozott edzőként, miért vonzotta a Juventushoz való visszatérés, és mit gondol azokról, akik a játékstílusa miatt kritizálják.

Massimiliano Allegri - fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

Tavaly nyáron Carlo Ancelotti került a Real Madrid kispadjára, Florentino Pérez azonban eredetileg egy másik olaszt szemelt ki.
Amikor a 2018/19-es idény végén megerősítették a felek, hogy Massimiliano Allegri távozik a Juventus kispadjáról, az időzítés tökéletesnek tűnt. Bár a bajnokságot nagy fölénnyel megnyerték a torinóiak, egyre több jel utalt arra, hogy megfáradt a kapcsolat a játékosok és az edző között. Nem utolsósorban: hogy a Juventusnak új gondolatokra van szüksége, hogy a nemzetközi trendekhez igazodva alakítsák a csapat játékát.
Picit leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, önmagában az eredmény már nem volt elégséges annál a klubnál, amely az eredmények kizárólagos fontosságára építette az identitását. A váltást azonban felemás eredmények követték: Maurizio Sarri képtelen volt ráerőltetni játékfilozófiáját a csapatra, Andrea Pirlo pedig újonc edzőként nem tudott csodát tenni. A klub két év után visszahívta Allegrit, hogy egy bevált szakemberrel kezdhessék az építkezést.
Allegri ebben a két idényben egyáltalán nem dolgozott, de úgy érezte, szüksége volt a szünetre. „Jól éreztem magam, leszámítva a második évet, amikor kitört a járvány, de úgy gondolom, ezzel mindenki így volt. 2020 februárjában, amikor ez az egész elindult, a fiammal voltunk a hegyekben. Március 8-án tértünk haza, és miután bevezették a karantént, a livornói házunk foglyai lettünk. De összességében kellett ez a két év: játékosként 18, edzőként 16 évet dolgoztam megállás nélkül” mondta a GQ Italiának.
A két év során Allegri több időt tölthetett szülővárosában, Livornóban, amelyhez mind a mai napig erősen kötődik. Közben a futballtól sem távolodott el teljesen, és a pihenő alatt lehetősége volt egy picit más szemszögből megélni a sportágat. „Volt, hogy meglátogattam a barátaimat, akik amatőr szinten edzenek, és szórakoztunk egy jót. Pár meccset megnéztem, de azért nem voltam teljesen megszállott. Belekóstoltam a teniszbe, olvastam, végeztem a teendőimet, ha nem is volt sok.”
Hiába élvezte a családdal eltöltött időt, abban végig biztos volt, hogy előbb-utóbb visszatér az oldalvonal mellé. Az edzősködésre elsősorban szenvedélyként tekint, ám azt is fontosnak tartja, hogy élvezze, amit csinál. „Mindig is azt mondtam: amennyiben elfáradok, vagy már nem nincs meg bennem a vágy, nem érzem jól magam, be fogom fejezni. Amennyiben ezt nem látom be magamtól, remélem, lesz néhány barátom, aki elmondja, hogy már szánalmas vagyok.”
„Sokat kihagytam, de mindenképpen visszatértem volna az edzősködéshez. Már korábban megvolt rá a lehetőségem, de a személyes és családi okok fontosabbak voltak. 2018-ban elhunyt az édesanyám, ezért 2019-ben nem akartam túl messze menni, és közel akartam lenni Giorgióhoz, a legfiatalabb fiamhoz is. Az idősebb már önálló, Milánóban él. Az apám Livornóban maradt, és nagyon megviselte az anyám hiánya.”
picture

Massimiliano Allegri

Fotó: Getty Images

Allegri neve természetesen folyamatosan ott volt a hírekben a megüresedett vagy megüresedés előtt álló kispadok kapcsán. Egyes hírek tudni vélték, hogy a Premier League-ben szeretne dolgozni, ezért angolul tanul, és a Manchester United vagy épp az Arsenal nyitott lenne az együttműködésre. Máskor a Paris Saint-Germain kispadjára vizionálták, de nem maradhatott ki a Real Madriddal és a Barcelonával kapcsolatos pletykákból, sőt, néhány ízben az Inter kispadjára is esélyesnek tartották.
„Elmondtam már, de most megismétlem: idén már aláírt megállapodásom volt a Real Madriddal. Egy reggel azonban felhívtam az elnököt, hogy elmondjam neki, mégsem megyek, mert a Juventust választottam. Ő pedig megköszönte” – magyarázta Allegri. „Szakmai szempontból ez lehetett volna a pálya csúcspontja: Milan, Juve, Real. De nem kaphatsz meg mindent az életben, én pedig nagyon boldog és büszke vagyok, hogy négy évig a Milant edzettem, és ez a hatodik évem a Juvénál.”
Kétszer mondtam nemet a Realnak. Először akkor, amikor meghosszabbítottam a szerződésemet a Juventusszal. Mondtam a Real elnökének, hogy már a szavamat adtam Andrea Agnellinek.
Allegri ezúttal egészen más feladatot kapott a klubnál. 2014-ben a Juve háromszoros címvédő volt Olaszországban, tele remek korban lévő klasszissal, akik nemzetközi szinten is meghatározó szereplővé értek az évek során. Tavaly viszont megszakadt a Juventus kilenc éven át tartó dominanciája, és a régi-új edzőnek ezúttal nem azon kellett gondolkoznia, hogyan emelhetné magasabb szintre a már erős csapatot, hanem az alapokat kellett lefektetnie.
„És ez egy gyönyörű, érdekes kihívás, szerencsésnek tartom magam, hogy egy olyan klubnál vagyok, amely nem változott, és hozzám hasonlóan nyerni akar. 2014 egy picit más volt: Antonio Conte remek munkát végzett, három bajnoki címet szerzett, és felépített egy nagyon erős csapatot, amit újra kellett egy picit hangolni. Ez a csapat nagyon más, sok fiatal és erős játékossal, akik viszont kevés tapasztalattal rendelkeznek.”
„Tiszta alapokkal kezdünk, ami maga a Juventus-DNS, amelyhez hozzátartozik a győzelmekhez való visszatérés, egyúttal a szenvedés ismerete, az állandó küzdeni akarás. Olyan társaságot örököltem meg, amelyben akadnak technikailag képzett játékosok. Ők azonnal alárendelték magukat, nagy lelkesedéssel vágtak a munkába, ami az egyik eleme annak, amit ez a klub adhat. Hiszem, hogy a Juve újra felfedezi, hova tartozik, ami nagyon fontos az első csapatnál és az utánpótlásnál is.”
picture

Guardiola és Allegri a 2013-as Audi-kupán

Fotó: Getty Images

A kezdés döcögősen indult, az ötödik forduló óta viszont a Juventus szerezte a legtöbb pontot a Serie A-ban. Allegri sok kritikát kapott az ódivatúnak vélt játékfelfogása miatt, a hatékonysága azonban vitathatatlan, Dušan Vlahović személyében pedig egy olyan támadóval erősített a klub, akiben bármikor benne van, hogy egy villanással eldönti a meccseket. Allegri egyébként úgy gondolja, a világ egyik legtehetségesebb játékosa került a kezei közé.
Fiatal srác, kevés nemzetközi tapasztalattal, azonban remek képességekkel rendelkezik, akar és tud is fejlődni, ráadásul nagyon sok ideje van. A kapu előtt egyszerűen makulátlan. Fontos üzletet hajtott végre a Juventus: a generációjában mellette Mbappé és Haaland a legkeresettebb játékos a világon.
Allegri azt is elmondta, nem különösebben foglalkoztatja, ha a játékfelfogása miatt kritizálják. „Jól vagy eredményesen játszani? Guardiola például egy kiemelkedő edző, de mit is csinált tulajdonképpen? Mindenki úgy gondol rá, mint aki hátulról építkezik, miközben egy olyan kapust igazolt, aki hosszú passzokkal játszik, és 80 méterre rúgja a labdát. Az embereket gyakran olyan dolgok tévesztik meg, amelyek nem is léteznek.”
„Az a legfontosabb, hogy mérkőzéseket nyerj. Nem minden meccs egyforma, és még a mérkőzéseken belül is vannak mérkőzések. A szeptemberi összecsapások nem olyanok, mint a márciusiak, amikor már nagyobb a nyomás, és higgadtabban kell játszani. A labda kisebb és nehezebb lesz. Kevesebb taktikára, több rugalmasságra és pragmatikusságra van szükség. A játékosoknak gondolkozniuk kell. Azt akarom, hogy ha zárt ajtókba ütköznek, akkor is megtalálják a megoldást.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés