Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Futballtragédia Indonéziában, könnyedén nyert Djokovic, kikapott a Fradi

Eurosport Magyarország

Publikálva 03/10/2022 - 06:09 GMT+2

Három ATP-döntőről és három kerékpár befutóról számolhatunk be vasárnap, emellett pedig nagyüzem volt az európai futballpályákon is. Megnéztük a London Maratont, bemutattuk az Ineos különös tulajdonosát, beszámoltunk minden idők legfiatalabb rali-világbajnokáról, és kiszámoltuk mennyi esélye van Novak Djokovicnak az év végi világbajnoki döntőre.

Novak Djokovic és Croatian Marin Cilic

Fotó: Getty Images

Bajban a Liverpool! Hét meccs után 10 pontot szerzett, és a kilencedik helyen szégyenkezik a tabellán. Legutóbb hazai pályán nem sikerült győzni a frissen edzőt váltó Brighton ellen. Jürgen Klopp, a vörösök menedzsere a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kereste az okokat. Elsősorban abban látja, hogy rendre hátrányba kerül csapata, és mint jó kontrázók, onnan már nehezebben állnak fel.
Tel-avivi tornagyőzelme után tovább él a lehetőség, hogy Novak Djokovic ott legyen az év végi világbajnokságon. Noha a volt szerb világelső csak a 15. legtöbb pontot gyűjtötte eddig, wimbledoni Grand Slam-címe megmentheti őt. Igazi kuriózum lenne nélküle, hiszen 2006 óta nem fordult elő, hogy ő ne lett volna ott a végelszámolásnál. Mutatjuk, mennyi esélye van neki és mennyi a riválisoknak.
A minap röppent fel a hír, hogy a Vuelta-győztes és világbajnok Remco Evenepoel jövőre az Ineosnál folytathatja. Az üzlethez pedig nagyon mélyen a zsebekbe kellene nyúlni. Bemutatjuk a kulcsszereplőt, a csapat tulajdonosát, az angol vegyészmérnök Sir Jim Ratcliffe-et. Gyártulajdonos, futballklubok futtatója, de köze van Eliud Kipchoge maratoni világ csúcsához is.

Foci

2022. október 2. a világfutball fekete napja. Legalább 174 halálos áldozata van egy indonéz bajnoki mérkőzés utáni rendbontásnak. A zavargások akkor kezdődtek, amikor az Arema FC – 23 év után először – hazai pályán szenvedett vereséget, a szurkolók pedig a pályára vonultak.
Nem túlzás tehát, hogy az egész világ futballszerető közönsége gyászol. Számos bajnoki mérkőzés előtt egyperces néma gyászcsenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, és sokan megszólaltak már az ügyben. Részvétét fejezte ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke, de megszólalt Thomas Doll, a Ferencváros korábbi vezetőedzője is, aki jelenleg szintén az indonéz bajnokságban dolgozik.
Idehaza elszenvedte első bajnoki vereségét a Ferencváros. A válogatott szünet előtt még a nagy rivális Kisvárdát könnyen legyőző bajnoki címvédő Kecskeméten hullajtott három pontot. Ez talán a bajnokság eddigi legnagyobb meglepetése.
Zajlott az élet az európai topligákban is. Alábbi élő hírfolyamunkban minden fontos mérkőzésről beszámoltunk röviden.
Angliában a manchesteri derbi volt a leginkább várt találkozó, ahol megmutatkozott a címvédő és listavezető Manchester City hihetetlen dominanciája, Erling Haaland és Phil Foden mesterhármasával 6-3-ra győztek. Mutatjuk az összefoglalót.
Nem kímélték a csapatot a United legendái. A meccs után Gary Neville és Roy Keane egyaránt éles kritikát fogalmazott meg. Bár megjegyezték azt is: a vendégcsapat rettentően beragadt a meccs elején, iszonyú idegességet kellett ledolgoznia.
Eric ten Hag, a United menedzsere pedig arról nyilatkozott, miért ült végig a kispadon Cristiano Ronaldo. Mondhatni, érdekes a reakciója.
Hogy meddig lesz még angol rangadó a manchesteri, jó kérdés. Úgy néz ki, az UEFA egyelőre visszaverte Florentino Pérez és társainak újabb kísérleteit a Szuperliga létrehozására. A Real Madrid elnöke azonban a klub közgyűlésén ismét felvetette a témát, amit amerikai major sportokból vett és teniszes példákkal támasztott alá.
De térjünk ki ismét Európából! Tragédia szerencsére nem történt, botrány miatt azonban mégis félbeszakadt az Ausztrál Kupa döntője. Az okok egyszerre voltak banálisan ismerősek, és vérfagyasztóak.

Tenisz

Novak Djokovic wimbledoni győzelmét követően Tel-Avivban lépett pályára ismét pontszerző tornán, amelyet első kiemeltként könnyedén meg is nyert. Hiába ütött 14 ászt elődöntőjében a későbbi ellenfél Marin Čilić, a döntőben ez kevésnek bizonyul.
Djokovic két meccs között egyébként kipróbálta a kerekesszékes teniszt is. Merőben más élmény.
Két további 250-es tornát is rendeztek múlt héten. Szöulban japán győzelem született, ami azért különleges, mert négy éve nem érkezett férfi tornagyőztes a szigetországról. Yoshihito Nishioka most erre volt képes.
A legnagyobb meglepetés talán Szófiában volt, ahol a világranglista 95. helyén álló svájci Marc-Andrea Hüsler lett a végső győztes. Így verte a döntőben két játszmában a dán Holger Runét.
A héten 500-as tornák jönnek. Egyet Astanában, Kazahsztán fővárosában, egyet pedig Tokióban rendeznek.

Kerékpár

Ritkán látott izgalmas befutóval ért véget a horvát kör. Matej Mohorič a befutóért kapott másodperc-jóváírásokkal sikeresen előzte meg a futam előtt összetettben vezető Jonas Vingegaardot, így a szlovén nyerte a hetet. Mutatjuk a számolgatásokkal teli befutót, amit egyébként az olasz Elia Viviani nyert.
Két egynapos versenyt is rendeztek, egyet Franciaországban, egyet Belgiumban, mindkettő esetében a Cofidis örülhetett. A Famenne Ardenne Classic-onAxel Zingle örülhetett. Hazai hegyeken, a Tour de Vendée-n is francia siker született, ráadásul kettős. Végül Bryan Coquard örülhetett.
Most pedig nézzünk kicsit előre! Fordulat Nairo Quintana ügyében. Mint arra valószínűleg sokan emlékeznek, a 32 éves kolumbiai versenyző még korábban bejelentette: három évre hosszabbított az Arkéa-Samsic csapatával. Most pénteken azonban közösségi médiafelületein ismerte el, hogy nem történt szerződéshosszabbítás. A levegő egyre szűkül a csapattal még nem rendelkezők körül, de ő azt is elmondta, hamarosan kiderül, hova igazol.
Végül egy születésnapi köszöntővel zárjuk a blokkot. 60 éves Brian Holm, a QuickStep szabadszájú sportigazgatója. A korábban 10 évet maga is tekerő dán sosem tett lakatot a szájára. Ezzel a rá nagyon is jellemző emlékkel köszöntjük.

Még több sport

Sűrű esővel tarkított nagydíjat rendeztek vasárnap Szingapúrban. A városi pályán gyakran megjelent a biztonsági autó, a különös körülményeket pedig legjobban Sergio Pérez bírta.
A futam után nyilatkozatában Lewis Hamilton is elnézést kért. Valóban nem megy a Mercedes csapatának az esős pályán, és noha harmadik helyről indult, a hétszeres világbajnok csúnyán elfékezte magát, így odalett ez a futam.
Az eső volt a főszereplő Thaiföldön is, ahol a gyorsaságimotoros-világbajnokság következő hétvégéjét rendezték. A Moto3 még száraz körülmények között rendben lement, a Moto2-t elmosta az eső, a MotoGP futamot pedig jelentősen megnehezítette. A legnagyobb vesztes kétségtelenül a címvédő és összetett vezető Fabio Quartararo, a francia nem bírt alkalmazkodni a körülményekhez, a 17. helyen zárt. A győztes a portugál Miguel Oliveira. Francesco Bagnaia harmadik helyen jött be, így továbbra is nagyon szoros végjátékra számíthatunk a hátralévő három fordulóban.
Új-Zélandon járt a hétvégén a rali-világbajnokság. A finn Kalle Rovanperä megnyerte idei hatodik futamát, és ezzel az egész éves világbajnokságot is. A versenyző, aki szombaton töltötte 22. életévét, minden idők legfiatalabb világbajnoka lett.
Az év hazai atlétikai sikerét kétségtelenül Kozák Luca hozta. A debreceni sprinter ezüstérmet szerzett 100 m női gátfutásban az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon. Úgy érzi, ideális minden a felkészüléshez, és a jövő évi budapesti világbajnokságon nagyot szeretne dobbantani.
Nem ilyen nyugodtak a körülmények Alexandra Trusova körül. Aki nincs otthon a műkorcsolyában, az ő nevét, jellegzetes képsorait valószínűleg akkor is fel tudja idézni. Ő volt az, aki a februári pekingi téli olimpián látványosan nem örült honfitársa sikerének, és „már mindenkinek lehet aranyérme, csak nekem nem” felkiáltásokkal fejezte ki véleményét. Úgy néz ki, most másodszor kénytelen otthagyni a sikeredző Eteri Tutberidzét.
Vasárnap rendezték a London Maratont is. Hiába esett el, mégis megnyerte a nők versenyét az etióp Yalemzerf Yehualaw, a férfiaknál pedig a kenyai Amos Kipruto nyert nagy fölénnyel. Mutatjuk a videós összefoglalókat.
Úgy volt ugyan, hogy rajthoz áll Mo Farah, sérülések miatt azonban mégsem tette. A verseny előtt nyilatkozatában egy másik bajnok, Eliud Kipchoge kérlelte a britek négyszeres olimpiai bajnok át: ne tegye!
Szívesen kipróbálná magát Mihelisz Norbi egy formaautóban. Ezt a WTCR hivatalos weboldalán adott interjúban említette, ahol mostanában sorra kérdezik a sorozat versenyzőit ugyanazokról a kérdésekről. Hát, mi is szívesen látnánk…
Napi összefoglalónk vége felé beszámolunk az orosz helyzetről. A nemrég megindult általános háborús mozgósítás eredményeképpen egyre több sportolót is besoroznak. Mutatjuk a névsort, úgy tűnik, senki nem lehet kivétel.
Ritkán szólunk MMA-hírről, most azonban egy magyar vonatkozásút hozunk. Borics Ádám a 20. profi mérkőzésen elszenvedte második vereségét.
Napi összefoglalónk végén egy gyászhír: 69 éves korában elhunyt Udvarhelyi Gábor, a vívók korábbi szövetségi kapitánya. A kiváló szakember hat olimpián képviselte a magyar sikersportágat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés