Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: elmosta az eső Quartararo előnyét, Bagnaia ismét visszavágott

Baranyai Balázs

Frissítve 02/10/2022 - 14:47 GMT+2

Thaiföldre látogatott a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye, ahol a szakadó eső kis híján ellehetetlenítette a rendezők dolgát. A királykategória versenyét azonban meg tudták rendezni, aminek a címvédő nem igazán örülhetett.

MotoGP: elmosta az eső Quartararo előnyét, Bagnaia ismét visszavágott

Fotó: AFP

Száraznak indult a vasárnap, ám a Moto2 rajtja előtt megérkezett az eső – méghozzá eléggé heves kiadásban. Ez értelemszerűen átrendezte az erőviszonyokat, hiszen ilyen körülmények között nem sok tapasztalatuk volt a versenyzőknek ezen a pályán. A száraz pályás beállításokat dobhatták ki a kukába.
Nagyon óvatos volt a kezdés a királykategóriában. Az elcsúsztatott rajt után még mindig sok volt a víz a pályán, így könnyű volt hibázni – szerencsére megfontoltságból jelesre vizsgázott a mezőny, alig voltak kiesők. A Ducatik ilyen körülmények között is dominálni tudtak, közülük is Jack Miller emelkedett ki. Az ausztrál hamar az élre állt és diktálta a tempót. A csapattárs, Bagnaia is ott helyezkedett a dobogós pozíciókban, de hamarosan megérkezett melléjük a KTM portugál motorosa, Miguel Oliveira is. Idén egy esős futam volt, azt épp Oliveira nyerte – épp ezért ő is volt most a favorit. A Motegiben fölényesen nyerő Miller azonban jó formában volt, így ő azért fel tudta venni a kesztyűt a ducatissal.
Ahogy teltek a körök, úgy egyre többen szakadtak le az első bolyról. Miller és Oliveira kiemelkedtek a mezőnyből, tőlük valamivel lemaradva pedig Bagnaia és Marc Marquez következtek. Oliveira végül el tudott tempózni Miller mellett, amire már nem jött válasz. A portugál ismét nyerni tudott, de Miller is elégedett lehetett a második helyével. A dobogó legalsó fokáért viszont nagyobb harc dúlt. Marquez ugyanis elkezdte támadni Bagnaiát, de felért rájuk Zarco is, aki űridőket motorozva messze a leggyorsabb volt a pályán. A francia megelőzte Marquezt, Bagnaiát – a márkatársat – viszont már nem támadta. Bagnaia így bejött harmadikként, rengeteg értékes pontot szerezve, Zarcót pedig nagyon meg fogják dicsérni a bolognai márka vezetői.
De mi volt a többi bajnoki esélyessel? Enea Bastianini okos versenyzéssel végül a 6. helyen futott be – szinte fej-fej mellett állnak Millerrel a táblázaton. Aleix Espargaro még az első körökben kis híján kilökte egy óvatlan manőverrel Brad Bindert, amiért hosszúkörös büntetést kapott. A katalán végül csak a 11. helyre tudott visszajönni, így sok pontot vesztett olasz riválisaival szemben. A nap vesztese azonban nem ő volt, hanem a Yamaha francia világbajnoka, Fabio Quartararo. A címvédő már az első körökben visszacsúszott és hamar látszódott, hogy ilyen körülmények között nincs meg a versenytempója. Végül csak a 17. lett, vagyis még pontot sem tudott szerezni. Így pedig a legutóbb bukó Bagnaia (megint) utolérte összesítésben: most már csak 2 pont az olasz hátránya. Nyílt a harc a bajnoki címért, remek hajrára van kilátás a bajnokságban.
picture

Fabio Quartararo (Yamaha), seulement 17e sur le Grand Prix de Thaïlande

Fotó: Getty Images

A Moto2 az eső áldozatává vált. Eleve csúsztatni kellett a rajtot, majd néhány kör megtétele után jött a piros zászló. Többször is megpróbálták újraindítani a mezőnyt, sikertelenül. A hazaiak nagy bánatára a pole-ból induló Somkiat Chantra még az első körökben az élről bukott – pedig ő lehetett volna az első számú esélyes a győzelemre. Helyette így éppenhogy a leintést megelőzően az élre álló Tony Arbolino nyert a cseh Filip Salac és Aaron Canet előtt. Ai Ogura a 7. lett, Augusto Fernandez a 8., így a két bajnokesélyes között érdemben a helyzet nem változott. Már csak azért sem, mert végül csak félpontokat osztottak a célbaérőknek – nem teljesítette a mezőny a táv kétharmadát.
A Moto3 száraz körülmények között ment végig, méghozzá Dennis Foggia dominanciájával. Az olaszt csak követni tudta Sasaki és Riccardo Rossi, akik így is hatalmas fölénnyel zártak a dobogón. Izan Guevara az 5. helyen jött be, amivel tovább növelte előnyét a bajnokságban. Csapattársa, Sergio Garcia ugyanis bukott – Adrian Fernandez ütötte ki a futam elején. A spanyol így nem szerzett pontot, Guevara pedig egyre közelebb élete első vb-címének a bebiztosításához.
A világbajnokság következő fordulóját október 16-án rendezik majd az ausztráliai Phillip Island-en.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés