Oroszország fokozza a háborús erőfeszítéseit, emiatt pedig rengeteg sportolót is besoroztak a hadseregbe.
Az orosz sportminiszter, Oleg Matytsin szerint ez háborús helyzetben teljesen természetes és kivételezésről szó sem lehet.
„Nem emelhetjük ki a sportolókat, mint valami külön kaszt, akiknek nem kell a hazájukért harcolni. Reméljük, hogy a sportolóink – csakúgy, mint az elmúlt években – ismét bebizonyítják a hazaszeretetüket.
Olympic Games 2024
Döntött a NOB a feketelistás Észak-Korea sorsáról
TEGNAP - 14:22
Természetesen tudjuk, hogy egy sportoló felkészülésében mit okozhat a legkisebb kiesés is, ezért talán egy kis halasztásra lesz lehetőség. Remélem, hogy az orosz élsport mindezek ellenére tovább fog fejlődni.”
Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke hasonlóan vélekedett:
„Mindannyian elsősorban büszke oroszok vagyunk, ezért megtiszteltetés számunkra, ha az országunkat szolgálhatjuk.”
Az orosz vezetők hangzatos kijelentései ellenére a valóság más képet mutat, hiszen a sportminisztérium minden külföldi edzőtábort törölt, hogy a sportolóik ne maradhassanak kint.
A nemzetközi versenyekről való távolmaradás eddig is garantált volt, hiszen a NOB javaslatára a legtöbb sportversenyről ki vannak tiltva az oroszok. Közben több sportági szövetség is megerősítette, hogy sportolóik közül is elkezdődtek a bevonulások.
Két meg nem nevezett snowboardos is megkapta a behívóját, a kerékpárosok közül pedig 3 sportoló és egy edző.

Dmitri Aliev

Fotó: Getty Images

Az orosz állami televízió értesülései szerint a 2020-as Európa-bajnok műkorcsolyázó Dmitri Aliev és a tavalyi orosz bajnokság ezüstérmese Makar Ignatov is besorozásra került.
A legérdekesebb, hogy a korábbi válogatott focista Diniyar Bilyaletdinov is megkapta a behívóját, pedig életkora alapján már nem lehetne besorozni. Az orosz sportvezetők hozzáállása és a háborús helyzet fokozódása miatt nem valószínű, hogy az orosz sportolók a közeljövőben visszatérhetnének a nemzetközi versenyekre. A NOB vezetése szerint, ha nyilvánosan elítélik Putyin háborúját, akkor nem érdemelnek büntetést, de a jelenlegi helyzetben az életével játszik, aki hasonlóan cselekedne.
Forrás: inside the games
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13