A Tokióban bronzérmes csapat fele kicserélődhet három éven belül.

"Nagyon gyorsan elérkezik a következő olimpia, lényegében ebben az évben el kell kezdeni az új csapat építését." – nyilatkozta a waterpolo.hu-nak adott augusztusi nagyinterjújában Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.
Ebben egyetértünk vele, bár nem az olimpia miatt kell új gárda építésébe fogni, hanem mert a tokiói csapat egy része vagy kiöregedett, vagy nagyon jönnek fel rájuk a fiatalabb tehetségek. Egyértelműen generációváltás szükséges, de nem csak a visszavonulók, vagy a válogatottságot lemondók miatt. Mielőbbi választ kell adni arra a kérdésre, hogy kik kerülhetnek előtérbe a férfi felnőtt válogatottnál helyettük? Nem csak a 2024-es párizsi olimpia érdekében, hanem hosszú távon.
Vízilabda
A két jelenlegi pólós szövetségi kapitány vetheti vigyázó szemét a párizsi olimpiára is
08/10/2021 12:47
Nagy Viktor végleg visszavonult az aktív játéktól a tokiói olimpia megnyert bronzmérkőzése után, a 37 éves Hosnyánszky Norbert pedig bejelentette, hogy nem szerepel többé a nemzeti csapatban. Azt lehetett várni, hogy esetleg a már 34 esztendős Varga Dénes is így tesz, de ő belengette, hogy esetleg kitart Párizsig.
Arra nem lehet sokat várni, építeni, hogy Varga Dumi eldöntse, mikor és milyen feltételekkel vállalná továbbra is a válogatott szereplést, melyik nyári felkészülést, világversenyt hagyná ki annak érdekében, hogy 37 évesen lehessen rá számítani a következő olimpián is. El kell gondolkodni azon az opción - sőt, inkább arra kéne helyezni a hangsúlyt -, hogy kikkel lehet számolni az ő posztján. Pláne, hogy a tokiói szereplésének jogosságát nem sok mindennel igazolta a tornán a vele egyidős Pásztor Mátyás. Nem mellesleg éppen kapásoldalon van olyan kínálat, amely minimum bizakodásra adhat okot.

Szépre sikerült a búcsú - összefoglaló a férfi vízilabda-válogatott bronzmeccséről

Ugyanebben az interjúban azt is mondta Märcz Tamás, hogy "azt gondolom, eddig is bátor voltam egyébként. Ha lefelé kellett nyúlni, lefelé nyúltam, ha felfelé, akkor az idősebb játékosok felé fordultam."
Nos, a világversenyeket illetően éppen Pásztor beválogatása és Világligán, olimpián való szerepeltetése tényleg bátornak nevezhető, de a másik irányban e sorok írója nem tapasztalt olyan fokú merészséget, mint amire a szövetségi kapitány céloz. Ha adódott, inkább kényszer szülte, semmint kísérletezgetési szándék.
A 2017-es budapesti világbajnokságra még utoljára összerántotta az idősebb korosztályt, aminek meg is lett az eredménye az ezüstéremmel, viszont ezzel egy nyárral elodázta az új csapat építését, amit vele ellentétben megtett Bíró Attila, a női válogatottat irányító kapitány már abban az esztendőben.

Így örültek az olimpiai bronzéremnek férfi pólósaink és a búcsúzó Nagy Viktor

A 2018-as barcelonai Európa-bajnokságon saját döntése miatt nem vett részt Hárai Balázs és Varga Dénes, nem volt ott Hosnyánszky sem, az előző olimpiai ciklus egyetlen, kiugróan gyenge játéka és eredménye, Eb-8. hely lett a vége a kényszerből megfiatalított válogatott szereplésének.
Aztán jött egy remek Világkupa-győzelem több nagyágyú, Nagy Viktor, Varga Dumi, Hárai Balázs, Vámos Márton, Erdélyi Balázs nélkül. Ez is megmutatta, hogy lehet a legjobbjai nélkül is eredményes egy csapat, amennyiben a tagjai motiváltak maradnak, és mindenki hozzáteszi a magáét.
Innentől egyértelműen felfelé indult el az együttes, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságra más esélyesként vágtak neki a mieink, hogy aztán Varga Dénes első meccsen elszenvedett ujjtörése olyan szintű csapást mérjen a többiekre, hogy negyedik hely legyen a vége, pedig az egészséges Varga Dumival az arany is meglehetett volna.

A pillanat, amire sokat vártak: Nagy Viktorék átadták egymásnak az olimpiai érmet

A 2020-as budapesti Eb-t veretlenül nyerték meg Zalánki Gergőék, az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát pedig úgy zárták a harmadik helyen több gyenge egyéni teljesítménnyel, hogy ebben több volt, ráadásul kétszer is kikaptak a későbbi ezüstérmes görögöktől, ami egyszerűen nem fér bele egy végső győzelemre vágyó válogatott esetében.
Az egyetlen Vogel Somát leszámítva nem sikerült olyan fiatalt beépíteni a válogatottba, aki markáns teljesítménnyel tud hozzájárulni a nagy egészhez úgy is, hogy a Ferencvárossal mindent megnyerő kapus fájóan kevés lehetőséget kapott a tavalyi Eb-n - bár aranyat ért az utolsó védése -, és Tokióban is.
Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő még Benedek Tibor irányítása alatt épült be a csapatba, az újak közül Angyal Dániel és Jansik Szilárd sportos értelemben már nem volt fiatal, amikor Märcz Tamás bizton számíthatott rájuk. A többiekről pedig később lesz szó.

Manherczre hosszú távon is vezérszerep hárul - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Meggyőződésünk, hogy az új magyar válogatottat Tokió legjobb teljesítményt nyújtó magyar játékosára, Manhercz Krisztiánra és a nyolc éve húzóember Vámos Mártonra kell építeni. Manhercz a bronzmeccsen a sokoldalúságát is igazolta, ahol inkább a védőmunkában jeleskedett. A torna és a Total Waterpolo All Star-csapatába is bekerült, egyértelműen szintet lépett Tokióban.
Ráadásul azt is tartjuk, hogy a horvátok elleni negyeddöntőn látott, zseniális teljesítményt nyújtó Manhercz akkor tudna igazán kiteljesedni, és még többször ilyen világklasszis játékot nyújtani, ha Párizsra már ő lenne posztja első számú játékosa, és egyben a csapatkapitány is.
Az alábbiakban posztonként végigmegyünk a névsoron, de előbb még citálnánk Cseh Sándor, a prágai U20-as világbajnokságon negyedik helyen végző magyar csapat edzőjének szavait, amelyet még a tornára való elutazás előtt mondott honlapunknak:
"Furcsa megfogalmazás lesz, amit mondok, mert ezt a szövetségi kapitány fogja eldönteni, de úgy érzem, hogy nem is lehet, hanem úgy kell ebből a keretből három-négy játékosnak - nem is biztos, hogy tudom, melyik az a három-négy - most, a nyáron, ősszel és tavasszal, és olyan teljesítményt nyújtania, úgy hozzáállnia a vízilabdához, hogy a jövő évi Eb- és vb-keretekben benne legyenek."

Napjaink talán legjobb magyar edzője, Cseh Sándor - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Igen magas helyről kaptunk olyan véleményt egy négyszemközti beszélgetés során a nyár elején, hogy ezen az olimpián azért nem lehetett több fiatalt beválogatni, mert mondjuk Filipovic- és Mandic-szintű riválissal kell felvenniük a versenyt, arra pedig még nem feltétlen alkalmasak. Nos, a történtek fényében maliciózusan megjegyeznénk, hogy odáig el is kellett volna jutni, de nem sikerült, mert a gyakorlatilag egyetlen óriással sem rendelkező görögök kétszer is megtréfáltak minket, a szerbekkel pedig nem is játszottunk Tokióban.
Ennek szellemében állítottunk össze egy olyan virtuális névsort, amelynek tagjai a következő öt évben is egy leendő magyar válogatott alapját, illetve bőven vett keretét alkothatják.
kapusok
aki maradhatna: Lévai Márton, Vogel Soma, Kardos Gergely
aki idővel jöhetne: Gyapjas Brendon, Gyapjas Viktor
Vogel Soma, Lévai Márton, Kardos Gergely és Szakonyi Dániel személyében bőven megvannak azok, akik megoldhatják ebben az évtizedben a kapuspozíciót, és az U20-as, valamint az U17-es válogatottból is feljebb léphetnek majd idővel tehetségek, utóbbiakból éppen egy testvérpár.
Jelöltjeink közül az OSC-ben remeklő 29 éves Lévainak több szerepet szánnánk, remek korban van, nemzetközi kupasorozatokban véd igen jól, Vogellel párban lehetnének az első két kiválasztottak.

Eljöhet Lévai Márton időszaka a válogatottban is - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

bekkek
aki maradhatna: Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Nagy Ádám
aki idővel jöhetne: Molnár Erik, Batizi Benedek, Szabó II Bence
A Szolnokban jó két éve nagyon magas szintű produkciót nyújt Angyal, Jansik pedig az FTC-ben teszi ugyanezt. És bár Hosnyánszky joggal lehet boldog, hogy egy olimpiai bronzzal zárta le pazar válogatottbeli időszakát, méltatlan volt az ő klasszisához az a szerep, amibe kényszerült Tokióban.
A játékvezetői felfogás miatt is meccsenként átlagosan 10 percnyi játékidő és gyors kipontozódás jutott neki osztályrészül, kevés kapura lövéssel. Mintha csak azért lett volna ott, hogy elvigye a kiállításokat, és minimális játékidőt töltsön a vízben. Az ő sokoldalúságát Nagy Ádám pótolhatja, akit mi vittünk volna az olimpiára is, a szövkap nem.

Angyal Dániel biztos pont

Fotó: MTI

Aki az elmúlt két szezonban több UVSE-mérkőzést látott, könnyen felfigyelhetett a szédületes fizikai paraméterekkel bíró Molnár Erikre, akihez hasonló típusú és stílusú védő nem adódott az utóbbi vagy 30 évben a magyar mezőnyben. Kiválóan használható a támadásokban is, a 18 esztendős pólós nagyszerűen képes betöréseivel megbontani a védelmet, és centerezni is remekül tud. Az FTC-ben felgyorsulhat a fejlődése, őt akár még egy éven belül ki lehetne próbálni a felnőtt válogatottban.
Hasonlóan lehetne jellemezni a BVSC-ben játszó Batizi Benedeket is, bár Molnár előrébb tart nála. Szabó II Bence az ő csapattársa lett a nyártól, az előző évad végén az ifjúsági bajnokság rájátszásában káprázatosan játszott az aranyérmes Fradiban, bár hármuk közül neki kell a legtöbbet erősödnie fizikálisan a felnőtt mezőnybe való integrálódásáig.

Molnár Erikben óriási potenciál van - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

kapásoldal
aki maradhatna: Manhercz Krisztián, Konarik Ákos, Vigvári Vendel
aki idővel jöhetne: Vigvári Vince, Baksa Benedek
Manherczről fentebb már bővebben volt szó. Ahogy pedig korábban is írtuk, már ott dörömböl a nemzeti csapat ajtaján egy egészen kivételes adottságokkal és képességekkel rendelkező kapásoldali banda Vigvári Vendel, Konarik Ákos - ők már ismerik a kapukódot is -, Vigvári Vince és Baksa Benedek személyében -, akik viszont még csak csöngetnek, bár előbbi egyre hangosabban.
Közülük a Szolnokban remeklő, magyar bajnoki címet és Eurokupát is nyerő Konarik tagja volt a bő olimpiai keretnek, végigcsinálta a felkészülést, az idősebbik Vigvári testvért pedig sokan hiányolták a szaknévsorból. Vendel a Fradiban még előrébb léphet Ioannis Fountoulis távozásával, és Varga Dumi mentorálásával tovább fejlődhet.
Pásztor tokiói produkcióját látva talán még inkább növekedett azok száma, akik szívesen látták volna a Szolnok vagy az FTC fiatalját helyette az olimpián. Az OSC-ben játszik már - és igen sokat - Vigvári Vince, a 18 éves szupertehetségre az UVSE után éles váltás várt. A lehető legjobb helyen van a poszttársak - Manhercz, Salamon Ferenc -, a sok játékidő, és a vezetőedző, a mezőny leginnovatívabb, pedagógiában éllovas és borzasztóan motivált trénere, Varga Dániel szempontjából is.

Konarik a BENU-kupán is játszott a felnőtt válogatottban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

centerek
aki maradhatna: Hárai Balázs, Sánta Dániel, Német Toni
aki idővel jöhetne: Aranyi Máté, Gábor Lőrinc
A világ talán jelenlegi legjobbja, Hárai Balázs mögött nagy az űr. Kérdéses, hogy Mezei Tamás válogatott szinten képes-e markánt teljesítményre. Német Toni nagy lehetőség előtt áll ebben a szezonban, 27 évesen gyakorlatilag első számú centere lehet a Ferencvárosnak, de ha nem él ezzel, akkor félő, hogy örök ígéret maradhat.
Érdemes lenne Sánta Dánielt még többször kipróbálni, de neki viszont ahhoz ismét BL-ben szereplő, vagy legalább eurokupás klubnál kéne szerepelni. Mondjuk amikor az Egerben a BL-ben játszott és többször is igen jól, egyszer sem kapott meghívót.
Az idei U20-as vébén Aranyi Máté és Gábor Lőrinc volt a két center. Mindkét két 19 éves középcsatár topcsapatba szerződött a nyáron, ami elengedhetetlen a fejlődésük szempontjából. Aranyi az OSC, Gábor Lőrinc az FTC játékosa lett, ahol igyekezniük kell, hogy minden szempontból megfeleljenek a magasabb szint követelményeinek, és hogy ott lehessenek Párizsban. Még akkor is nagyon fiatalok lesznek, nagy kérdés, hogy beérnek-e addigra. De ha nem ők, akkor kik?

Hárai Balázs mögött elég nagy az űr centerposzton - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

rosszkéz oldal
aki maradhatna: Vámos Márton, Zalánki Gergő, Burián Gergely
aki idővel jöhetne: Szeghalmi Zsombor
Vámos Márton szerepéről fentebb már esett szó, azt pedig Kvangdzsuban és Budapesten láthattuk 2019-ben, illetve tavaly, hogy Zalánki Gergővel ketten mire képesek védekezésben és támadásban egyaránt, ha mindketten csúcsformában vannak.
A mögöttünk hagyott idényben elsősorban egészségügyi okok miatt egyik sem volt abban. Zalánki a Reccóban újulhat meg, reméljük, sikerrel jár! Mögöttük ott toporog az OSC-ben nagyszerű szezont záró Burián Gergely, aki megoldást jelenthet mellettük, és ott van még a BVSC-ben Gyárfás Tamás, a Vasasban pedig Vadovics Viktor is. Ahogy a Szolnokban Szeghalmi Zsombor is egyre többször villan meg, ezen az oldalon is bő lehet a választék.

Vámos Márton továbbra is nagyon fontos tagja lesz a válogatottnak - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Olyanok is benne lehetnek még a szaknévsorban, mint Erdélyi Balázs, Kovács Gergő és Pohl Zoltán, hosszú távon viszont inkább a többiekre lehet számítani.
Nagyon kell majd a friss erő és az óriási motivációval érkező fiatalok lendülete. A görögök elleni olimpiai elődöntő mintha a megfelelő alázat és tisztelet is hiányzott volna a játékosok egy részéből, nagyon nehéz magyarázatot találni arra, hogy két nap eltéréssel azelőtt és azután is hogyan lehet, hogy teljesen más arcát mutatta a válogatott nagy része, és két remek játék közé hogyan ékelődhetett egy minden szempontból gyenge teljesítmény.
Kíváncsian várjuk a kerethirdetést, miközben borzasztó nehéz év előtt áll a válogatott és a szakmai stáb. 2022 májusában a fukuokai vb, augusztus végén és szeptemberben pedig a spliti Eb vár a csapatra. Úgy kell tehát nekivágni az új csapat építésének, hogy közben két világversenyt is rendeznek a rövidített olimpiai ciklus első évében. A magyar válogatottra nem jellemzők a nagy negatív kilengések, de a hosszú távú cél - csapatépítés - ezúttal felülírhatja a rövid távút, az eredményességet.

Jansik Szilárd is biztos pont - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Hosnyánszky Norbert nemzetközi kupába vezetné a Honvédot, de nem tudja, meddig pólózik még
04/10/2021 12:26
Vízilabda
Az átalakuló FTC és Szolnok mellett az OSC lehet a nevető harmadik (első) a bajnokságban
14/09/2021 09:17