Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Märcz Tamás szerint tövig kell nyomni a gázpedált Tokió miatt

Takács Márton

Frissítve 10/06/2021 - 09:29 GMT+2

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányával készült interjúnkban beszélgettünk az elmúlt négy év világversenyeiről és a csapatépítés folyamatának tapasztalatairól, a bő olimpiai keret összeállításának szempontjairól és a tokiói olimpia esélyeiről.

"Nézzünk bizakodva a jövőbe!" - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Olimpia előtti nagyinterjú Märcz Tamással.

Elérkeztünk az olimpiai ciklus legfontosabb tornájához, Tokióhoz. Amikor elődöd, Benedek Tibor szövetségi kapitány lett, hangsúlyozta, hogy bár nála is az olimpia a legfontosabb világverseny, a közte lévő tornákra nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni, mint korábban. Nálad is ezt lehetett érezni. Te is így kezdtél neki a munkának?
Nagyon nehéz a férfi válogatott szövetségi kapitányának úgy belevágni egy olimpiai ciklusba, hogy elég, ha csak a kinevezése után négy évvel kerül csúcsformába a csapata, és addig el lehet evickélni az azt megelőző három esztendőben az eredmények szemszögéből. Minden alkalommal kihívás az adott torna. Nem beszélve arról, hogy ha valaki az olimpiát tűzi ki végállomásként - márpedig ez így van ebben a sportágban -, ahhoz, hogy esélyesként beszéljünk egy válogatottról, föl kell építeni a csapatot, illetve a hozzáállást vele szemben a játékvezetők, a nemzetközi szövetségek felől. Ezért sem mellékes, hogyan szerepelnek az addig lezajlott tornákon a különböző válogatottak.
A 2018-as barcelonai Eb-n elért nyolcadik helyet leszámítva eredményes is az elmúlt négy év. Te hogyan összegeznéd ezt a periódust?
Nekem már az első tornámon ki volt mondva, hogy szinte bármilyen döntésem engedélyezett a szövetség részéről, de mindenképp az érmes helyezés volt a cél. Ami végül is sikerült, és a budapesti világbajnokság ezüstérme jó indulásnak bizonyult. Nehéz volt az elmúlt négy év alatt mindig ugyanazt a válogatottat a magaménak tudni. Folyamatosan változott a csapat összetétele, talán ez számított a legnagyobb kihívásnak. 2017-hez képest ez volt 2018-ban, és 2018-hoz képest 2019-ben is. Azért akadtak stabil pontok, 6-8 játékos szinte mindig a válogatott tagja volt. Jól alakult ez a négy év, az sem baj, hogy pofon is akadt benne, engem és a csapatot is sok mindenre megtanított, amikor a barcelonai Európa-bajnokságon rosszul szerepeltünk. Talán az ott megszerzett tanulópénz hatására is léptünk előre azóta.
Szövetségi kapitányi időszakodban az összes létező világversenyen eljutottatok már a döntőig: világbajnokság, Európa-bajnokság, Világliga, Világkupa, Európa-kupa. Az első olimpiád jön ebben a minőségedben. Eszedbe jut, hogy ezeken a stációkon játékosként is átmentél anno? Eb-döntőket, vb-finálét, Világkupa-aranycsatát is vívtatok a ’90-es évek második felében. Tudsz meríteni a Sydney előtti időszak tapasztalataiból?A legfontosabb tapasztalat, amire visszaemlékszem, hogy milyen keményen dolgoztunk, hittünk az elvégzett munka jelentőségében. Úgy gondolom, hogy ez a szemlélet most is megvan a csapatban. Igyekszem szövetségi kapitányként a legjobb formába hozni a csapatot. Ami feltétlenül igaz volt a Sydney-ben szereplő generációra, hogy nagyon alázatosan viszonyult a munkához, és nap, mint nap versenyhelyzetbe rakták magukat a legnagyobb sztárok is, attól függetlenül, hogy tudták, hogy az utazó csapatba kerülnek-e vagy nem. Mindenki gőzerővel hajtott, legyen az tornatermi, vagy vízi edzés. Mindent alárendeltünk a sikernek, a csapattársak egymáshoz való viszonyulása példamutató volt. Ezt szeretném én is viszontlátni, hogy az egyéni érdekeket mindenki félrerakja, hogy csak a csapat érdekei a fontosak. Olyan lehetőség a mostani mindenki kezében - legyen akár már olimpiát nyert játékos is -, ami nem biztos, hogy még egyszer visszatérő alkalom.
Nyolc játékos maradt meg ebben a 19-es bő olimpiai keretben a riói olimpián résztvevő csapatból, Londonból négyen (Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Nagy Viktor, Varga Dénes) vannak itt, és még Pekingből is ketten (Hosi, Dumi). Kevésnek éppen nem mondható, hogy lesz öt olimpiai újoncunk. Milyen fokozatúnak ítéled azt a fluktuációt, amelyen irányításod alatt átesett ez a válogatott 2017 eleje óta?
Ha végignézzük a jelenlegi OB I-et, összesen két korábbi magyar válogatott játékost találunk, akik voltak ezt megelőzően olimpián a magyar válogatottal, de jelenleg nincsenek a keretben. A többi olyan olimpiát megjárt játékos, akik nincsenek a mostani keretben, már abbahagyták a vízilabdát. Ha ezektől a tényektől el is vonatkoztatunk, akkor is ideálisnak mondható ez az arányszám. A csapatban megvan a megfelelő rutin, ami szükséges a jó szerepléshez. Több olyan játékosunk van, akik megtapasztalták már, hogy mi történik egy olimpián. Ezek inkább az idősebb játékosok, bár vannak olyan, még mindig fiatalnak mondható pólósaink is, mint amilyen Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő, akik Rióban már szerepeltek olimpián. Mindenhez képest más esemény egy olimpia, a bezártság, a torna hossza, a presszió, a rengeteg sportoló miatt és akkor nem is beszéltem a leendő extrém szabályokhoz való alkalmazkodásról.
picture

Edzés közben - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila és több játékosa szerint is jól jött a tokiói olimpia elhalasztása a magyar csapatnak, mert tovább fejlődhetett az a fiatal gárda. Mi a helyzet veletek, te hogy ítéled meg a plusz egy évet?
Tavaly szerencsésnek gondoltam, hogy a 2020-as megnyert Eb után következik az olimpia, jó periódusa volt a válogatottnak az az év. Ilyen szempontból mondhatjuk, hogy nem jött jól a csúszás. Abból a szempontból viszont gondolhatjuk úgy, hogy erősebbek leszünk, hogy a jó játékosaink azóta is azok, itt van a keretben mindegyik Eb-aranyérmes pólós. Abszolút bizakodó vagyok. Sok, a keret peremén lévő, vagy oda csak idén bekerülő játékosnak nagyon jót tett ez az egy év. Előreléptek a jó klubmunkának, az elszántságnak köszönhetően. Ezzel az én dolgomat nehezítették meg már a bő keret kiválasztásánál is. Vannak olyanok, akik korábban stabil kerettagnak számító játékosok helyére kerültek be. Bízom benne, hogy ettől erősebb lett a keret, mint amilyen volt.
Kemény Dénesnél nagyon jó gyakorlatnak bizonyult a válogatottnál kereten kívül készülő játékosok meghívása. Varga Dénes az athéni olimpia előtt 17 évesen így került a nemzeti csapat közelébe, a mostani keret tagjai közül rajta kívül Nagy Ádám pedig Benedek Tibornál volt ilyen státuszban többször is. Nem gondoltál erre a lehetőségre is a mostani bő keret kihirdetése előtt?
Lehet ezzel a lehetőséggel élni és természetesen megfordult a fejemben, de ettől nem lesz erősebb a kiutazó csapat, a tehetséges játékos meg előbb utóbb majd úgy is itt lesz, csak majd akkor már mint teljes értékű játékos. Nem ezen fog múlni, hogyan fog teljesíteni a következő olimpián. Sok fiatal itt volt velünk januárban és februárban, amikor olyan időszakban voltunk, hogy alig tudtuk összeszedni a válogatott stabil tagjait. Volt szerencsém sok játékost kipróbálni, és mondhatom, hogy pozitív tapasztalatokat szereztem jó néhányukkal kapcsolatban.
picture

Erős kispad - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Melyek voltak a legfontosabb szempontjaid a játékoskeret összeállításánál?
A döntésemben nagyban meghatározó, hogy mit látok a bajnokságban, a nemzetközi kupákban, és az is befolyásoló tényező, hogy ki mit nyújtott a válogatottban az elmúlt években. Ebből a szempontból picit előnyt élveztek az Európa-bajnok csapat tagjai, attól függően, hogy jól vagy nem jól teljesítettek. A keret többi részét az alapján állítottam össze, hogy ki meghatározó, stabil tagja és húzóembere a klubjának, folyamatosan játszik-e és mennyire folyamatos a jó teljesítménye. Arra törekedtem, hogy olyanok kerüljenek be, akikkel el tudom képzelni akár a végső csapatot is.
Hogyan alakult ki nálad a 19-es szám, miért nem 18, vagy éppen 20, 21 meghívott lett?
A tavalyi Európa-bajnokság előtt mondhatjuk, hogy extrém módon vittem le a keret számát 17 főre, de rövidebb is volt a felkészülés. Jó döntésnek bizonyult, a legfontosabb posztokra volt egy-egy alternatíva. Ahhoz képest ezt egy kicsit továbbgondoltam. A Covid még mindig jelen van, ez is egy plusz veszélyforrás. Emiatt is gondolkodtam egy kicsit bővebb keretben. Arra törekedtem, hogy minden, a fejemben meglévő utazó játékosra meglegyen az alternatíva, de akár több is legyen. Vannak olyan posztok, ahol erős versenyt érzek még most is. Mindig van egy aktuális elképzelésem, hogy mi lenne, ha ma kellene dönteni. Úgy vélem, hogy ez a keret alkalmas arra, hogy tudjak reagálni bármilyen helyzetre.
picture

Az optimális szint magasan van - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország lesznek az ellenfeleitek a tokiói csoportkörben. A papírforma szerint az olaszokkal lehettek versenyben az első helyért. Te mire számítasz, és mit vársz a hatosban?
Klasszikus szlogen, hogy minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni. Ezzel mindenki így van, talán Dél-Afrikának nincs esélye arra a mi csoportunkban, hogy így álljon neki bármelyik meccsének. Ettől függetlenül ezek nehéz mérkőzések, egy olimpián nincsen könnyű találkozó. Az biztos, hogy Dél-Afrikát mindenki meg fogja verni, az összes csoportellenfelünk és mi is. Kérdés, hogy ki nem tud majd a legjobb négyben végezni. Onnantól kezdve nem lesz egyszerű dolga az elsőnek és a negyediknek sem. A csoportmérkőzések alatt is szeretnénk tovább épülni, mert dolgoznunk kell azon, hogy a negyeddöntőnek úgy tudjuk nekivágni, hogy jó erőállapotban és megfelelő pszichés helyzetben legyünk addigra. Nem lehetünk sem elbizakodottak egy-egy jól sikerült meccs után, sem csalódottak akkor, ha gyengébben alakulna valamelyik. A negyeddöntőre nagy fókusz kerül majd, de nem kell, hogy ez pluszterheket rakjon bárkire. Bármilyen pozícióból is kezdjük majd el, nehéz negyeddöntő vár majd ránk, de arra a csapatra is, aki velünk szembekerül majd.
Mennyire értesz egyet azzal a megállapítással, hogy per pillanat a spanyolok és az olaszok jobbnak tűnnek, mint a délszláv válogatottak?
A Barceloneta, a Brescia és a Recco is meggyőzően jutott a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé. Ezek a klubok adják a két mediterrán válogatott gerincét és valóban láthatjuk, hogy mind a spanyol, mind az olasz válogatott kemény ellenfél bárki számára. Jól teljesítenek az elmúlt időszakban. Fizikailag borzasztóan jól felkészített csapatok ezek, nagyon dinamikus vízilabdát játszanak, taktikailag rendkívül felkészültek. Mondhatni, hogy picit modernizálták a vízilabdát. Technikailag sikerült nagyot előrelépniük, és nehéz gyenge pontot találni náluk. Nem gondolom, hogy esélytelen lenne bármelyik délszláv válogatott ezek ellen a válogatottakkal szemben, de az is tény, hogy ha lehet, még kiegyenlítettebb lett a mezőny.
picture

Edzői intelmek - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Te hová sorolod a magyar csapatot az olimpiai mezőnyben?
Mint ahogy se szlávok, se mediterránok nem vagyunk, valahol a kettő között helyezném el a magyar csapatot. Vannak komoly erényei és eredményei a magyar válogatottnak, ami miatt úgy beszélnek rólunk, mint az egyik esélyesről, ami adhat önbizalmat, de semmiképp sem elbizakodottságot. Az egyik fogadóiroda előre sorolt bennünket az esélyesek listáján és biztosan van potenciál a csapatban, de tövig kell nyomni a gázpedált nyáron, hogy odaérjünk, ahova szeretnénk érkezni. Mindig vannak nehézségek, hátráltató tényezők a felkészülés alatt, nekem és a csapatnak is mindent meg kell tennünk, hogy harmonikus és jó felkészülésünk legyen. Nagyon erősnek kell lennie a csapaton belül az egymásba vetett hitnek, hogy a végén ott legyünk a dobogós helyezések egyikénél.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés