Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A tokiói olimpia egyik legjobb magyarjának nagy álma volt, hogy az UVSE-ben szerepelhessen

Takács Márton

Frissítve 14/01/2022 - 14:45 GMT+1

A Tokióban bronzérmet szerző magyar női vízilabda-válogatott egyik legjobbjának a csapat 20 éves kapusa, az olimpiai újonc Magyari Alda bizonyult. A vele készített interjúnkban a saját és Bíró Attila együttesének teljesítményéről és arról beszélgettünk, hogy milyen lesz átvenni új klubjánál, az UVSE-nél éppen annak a Gangl Edinának a helyét, akit kiszorított a nemzeti csapat kapujából.

Magyari Alda parádézott Tokióban

Fotó: AFP

Magyari Alda jobban izgul egy interjú előtt és alatt, mint egy olimpiai mérkőzésen.

Magyari Aldával mindössze két év alatt nagyot fordult a világ. 2019 tavaszán még az OB I egyik leggyengébb csapata, a Honvéd kapuját védte. Azon a nyáron robbant be a köztudatba, amikor a Diapolo-kupa magyar-holland meccsén 18 esztendősen kivédte a vendégek szemét, 61%-kal zárt a kapuban, de volt olyan része a találkozónak, ahol sorozatos védései után 77% állt a neve mellett.
Aztán egy szezont töltött Egerben, majd egyet Dunaújvárosban, ahol Magyar Kupát nyert, magyar bajnoki és Euroliga-döntőt játszott. Az olimpián ő lett a magyar válogatott első számú kapusa, majd az UVSE-hez szerződött, ahol Gangl Edina utódja lesz. Tokióról és új csapatáról beszélgettünk vele.
"Nagyon jól érzem magam, végre azt érzem, hogy szárnyalok, végre nincs rajtam plusz teher." – nyilatkoztad az Eurosportnak a válogatott egyik utolsó itthoni nyári edzése után. Hogyan és mikor tudtad meg, hogy te leszel az első számú kapus Tokióban?
Tényleg azt mondtam, hogy amíg nem érkezünk meg a tokiói olimpiai faluba, addig el sem hiszem, hogy a keret tagja vagyok. Majd még az utazás előtt Birge (Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya – a szerk.) odahívott magához minket, kapusokat külön, és elmondta, hogy úgy gondolja, ezen az olimpián én leszek főszerepben, és megkapom a lehetőséget, hogy első számú kapusként mehetek Tokióba. Ez egyébként önmagában előzetesen még semmit nem jelentett, mert bármikor lehetett cserélni. Úgy gondolta, hogy jobb, ha ezt tisztázzuk előtte. Azt viszont még így sem gondoltam volna, hogy ezzel együtt két negyedet leszámítva végigvédhetek a tornán.
picture

Magyari Alda épp véd

Fotó: AFP

A magyar válogatott egyik legbiztosabb pontja voltál az olimpián, mindössze 20 évesen. Hogyan értékelnéd a saját teljesítményedet?
Nem mondom, hogy nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, de mivel maximalista vagyok, kicsit jobbat szerettem volna. Áts Berci (Áts Bertalan, az UVSE és a magyar női vízilabda-válogatott kapusedzője – a szerk.) szokta mondani, hogy olyan kapus vagyok, aki építi magát fölfelé, és szerencsére ez sikerült az utolsó két mérkőzésre. Bár a spanyol meccs miatt még mindig csalódott vagyok egy kicsit. Úgy éreztem, hogy talán azon a mérkőzésen voltam a legjobb a kapuban, ezért kicsit fáj, hogy kikaptunk, ez viszont nagyobb motivációt ad, hogy a következő világversenyeken még jobb helyezést érjünk el.
Utólag még inkább felértékelődik benned a kiváló produkciód?
Az olimpia előtt azt mondtam, hogy nem szeretném, ha hullámzó, egyszer nagyon jó, majd nagyon rossz lenne a teljesítményem. Addig sem izgultam, de az amerikai meccs után már úgy éreztem, hogy eljött a fejemben a pillanat, hogy ’oké, ez kimondva tényleg egy olimpia, de itt is ugyanolyan meccsszituációk vannak, mint a többi meccsen.’ Arra kellett gondolnom, hogy minden labdát ki kell védenem, e szerint mentem, és egyáltalán nem éltem meg teherként, ha egyedül voltam beírva.
picture

Gangl Edina és Magyari Alda csodás pillanata - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mennyit tudtatok egymásnak segíteni poszttársaddal, Gangl Edinával, akinek a tokiói volt a harmadik olimpiája?
A lövőkről Edivel (Gangl Edina – a szerk.) végig beszélgettünk, ahogy az idősebb játékosokkal és a mentál tréningesekkel is egyeztettünk. Az oroszok elleni meccsen Edi a lelátón közel tudott ülni hozzám, és tényleg olyan volt, mintha ketten lettünk volna a kapuban.
A te védésed, majd egészpályás, üres kapus gólod volt a hab a tortán az oroszokkal vívott bronzmérkőzésen. Azt már korábban is lehetett látni - ha nem is ezen a szinten -, hogy az ilyen megoldáshoz szükséges vagányság bőven megvan benned. Hogyan élted meg azokat a nem mindennapi másodperceket?
Ezt a szituáció adta, a 7 a 6 miatt lehetett lehetőségem üres kapura célozni. Sokkal fontosabb volt 10-9-nél a védésem, mint az a gól. A története is vicces. A spanyolokkal vívott meccs után Laci bácsi (Tóth László, a válogatott edzője – a szerk) odajött hozzám, hogy semmiféleképpen ne törjek össze, nagyon jól védtem. De ’figyelj már, ha szeretnél egy érmet a nyakadba, akkor lőjél már egy gólt!’ Az első gondolatom a gól után az volt, hogy ’na, Laci bácsi, akkor miénk az érem!’ Furcsa volt, hogy a védés után senki nem támadt meg, láttam, hogy üres a kapu, hát 7 a 6-ban vagyunk, gondoltam rálövöm. Ha nem megy be, akkor lepörög az óra, ha meg bemegy, akkor mosolyogva emlékezhetünk rá vissza. Bement. Jó érzés volt, de nem ezért nyertük meg a bronzmeccset.
picture

Kapusgóllal (!) zárta le Magyari Alda a női pólósok olimpiai bronzmeccsét

Az előző három olimpián egyaránt a negyedik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott. Mivel kerekedtetek most felül az oroszokon?
13-an, az edzőkkel együtt kiadtunk magunkból mindent, ehhez a győzelemhez pedig ez kellett. Fejben át tudtunk lépni azon, hogy kikaptunk az elődöntőben, míg az oroszok túlpörgették magukat. Mi jöttünk ki jól ebből szerencsére.Hatalmas csapatmunka jellemezte az olimpiát részünkről. Ha nem is játszottunk mindig a legjobb tudásunk szerint, amit a bronzmeccsen nyújtottunk, az érmet érdemelt, és nagyon jó érzés volt, hogy a csapat tagja lehettem, ráadásul főszereplőként.
picture

Nagy csatában bronzérmes a női vízilabda-válogatott

Térjünk át új klubodra, az UVSE-re. A lila-sárgák, egyben a válogatott kapusedzőjéről, Áts Bertalannal posztoltál egy közös fotót Instagramra azzal a szöveggel, hogy "a legjobb kapusedzővel a világon". Mennyit nyomott a latban az ő személye abban, hogy az UVSE-hez szerződtél?
Természetesen nagyon sokat. Nekem Berci nagyon fontos edző és ember is az életemben. Konkrétan ő fedezte fel, hogy nekem itt van a helyem, és ő biztatott a legjobban. Hiába kapusedző, megmondaná, ha nem lennék alkalmas a feladatra. Nagyon fontos volt, hogy ő is ott volt az olimpián, minden meccs után kielemeztük vele a kapott gólokat. A lelki dolgokat is meg tudtam vele beszélni, így minden soron következő mérkőzésnek úgy tudtam nekimenni, hogy az előzőt elfelejtettem, az éppen aktuálisra tudtam koncentrálni. Jó a kapcsolatunk mint kapusedző és kapus, nagyon sokat tud segíteni nekem.
Már máshol is nyilatkoztad, hogy régi vágyad vált valóra ezzel az átigazolással.
Nekem már 10 éves korom óta az volt az álmom, hogy egyszer az UVSE-ben szerepelhessek, mert amikor elkezdtem itt, a Margitszigeten az edzéseket a Honvéddal, őket láttam példaként. Így pláne örültem, amikor Marci (Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője – a szerk.) felhívott, és megkaptam ezt a lehetőséget. Az egy plusz, hogy Berci is itt dolgozik, így még többet tudok vele edzeni, ami nagyon sokat fog számítani az előttünk álló időszakban.
picture

Magyari Alda - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Látványosan gyorsan veszed a lépcsőfokokat. 2019 nyarán robbantál be igazán a köztudatba, amikor egy felkészülési tornán, 18 évesen kivédted a hollandok szemét. Aztán utazhattál a kvangdzsui világbajnokságra, az előző szezonban Magyar Kupát nyertél, bajnoki és Euroliga-döntőt játszottál a Dunaújvárossal. Idén pedig első számú kapus lehettél az olimpián, és már az UVSE-ben védesz. Mindezt a nagy sebességgel felívelő karrierkezdést hogyan dolgoztad fel magadban?
Tényleg furcsának tűnhet kívülről, hogy egyszer-kétszer védtem csak a válogatottban, majd már bajnoki döntőben szerepelhettem, aztán szinte végigvédtem az olimpiát. Ez szerencse, tehetség és szorgalom is. Nagyon fontos volt a dunaújvárosi év abban, hogy így tudtam védeni az olimpián. Köszönöm Mihiéknek (Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője – a szerk.), hogy befogadtak arra az egy évre! Úgy mentem oda, hogy tudtam, egy szezon után váltani szeretnék, és ők beleegyeztek ebbe. Ez pedig szakmailag és emberileg is elismerendő, mert úgy adott bele Mihi mindent a felkészítésembe, hogy tudta, eljövök tőlük az idény végén. Ez egy nagy dolog. Pluszmotivációt jelentett az olimpián az, hogy ha jól szerepelek, jöhetek ide, az UVSE-be.
Elődöd, Gangl Edina véleményét esetleg kikérted előzetesen?
Edivel sokat beszéltem arról, hogy mekkora feladatom lesz itt, főleg azért, mert elég fiatal a csapat. Elmondta, mit csináljak, hogyan segítsem a még fiatalabbakat, legyek türelmes. Eddig nagyon jó a helyzet, bár még nem teljes a csapat, mert korosztályos világversenyt rendeznek éppen.
picture

Magyari Alda Tóth Lászlóval és Vályi Vandával - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Nagyon fiatal lesz az idei UVSE? Milyen lesz a csapat a kapuból szemlélve?
Nagyon jó csapattal vágunk majd neki a bajnokságnak, szinte minden korosztályban vannak utánpótlás-válogatottjaink. Van a felnőttben olyan, 2007-ben született játékosunk, akiről azt mondhatom, hogy simán elfér az OB I-ben. Semmiféleképpen nem aggódom amiatt, hogy fiatal a csapatunk, főleg azért, mert én is mindig fiatalabb voltam, mint a többség, és még mindig nem én vagyok a rangidős.
Szerencsére a kapustársaimmal is nagyon jól kijövök, nagyon jók a reggeli edzések is. A legjobbat várom a csapattól és magamtól is. Hiába mentek el tőlünk válogatottak, hiába fiataladott a csapat, nekünk meg kell mutatnunk, hogy igenis a Magyar Kupáért és a bajnoki címért küzdünk.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés