Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Női pólókapusaink nem görcsölnek rá az olimpiára, szárnyalnának Tokióban

Takács Márton

Frissítve 18/07/2021 - 11:18 GMT+2

Az egyik a harmadik olimpiájára készül, a másik az elsőre. Az egyik már elmúlt 30, a másik csak 20 éves. A magyar női vízilabda-válogatott két kapusa, Gangl Edina és Magyari Alda mesélt nekünk az olimpiai felkészülésről, a tokiói célokról.

Gangl Edina beáll a kapuba, s véd - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az UVSE és a Dunaújváros adja a válogatott két kapusát.

(Gangl Edinával és Magyari Aldával még a válogatott hétfő reggeli edzése után beszélgettünk.)
Az UVSE-ből lett zsinórban harmadszorra is olimpikon Gangl Edina, de Tokió után már nem a Margitszigetre fog visszatérni, ugyanis légiósnak áll, Görögországban, a Glyfada csapatában folytatja pályafutását. De erre még nem is gondol, minden idegszálával Tokióra koncentrál. Amely több szempontból is különleges olimpia lesz.
"A csapattal is beszéltük, hogy az egyik legnehezebb feladatunk az lesz, hogy elfogadjuk a körülményeket. Ehhez megkapjuk itthonról a segítséget, és hónapokkal ezelőtt elkezdtünk arra készülni, hogy ez valóban nem egy szokványos olimpia lesz. A három olimpia közül talán a londoni volt igazán olimpia, Rióban a biztonság miatt volt szigorúbb minden, Tokióban pedig a vírus szólt közbe. De meg fogjuk oldani, csináljuk, amit kell, amikor edzésre kell mennünk, akkor edzünk, amikor meccs jön, akkor arra fogunk koncentrálni. Semmilyen külső körülmény nem fog minket eltéríteni az utunktól."
Minden eddiginél nagyobb felelősség hárulhat a kapusokra, amennyiben a sok kipontozódás veszélye, a játékvezetői felfogás és az érthetetlen létszámkorlátozás miatt csak 12 játékost nevezhetnek meccsenként a szövetségi kapitányok.
A júliusi budapesti SEAT-kupa első magyar-kanadai mérkőzésén egy kapust írt be a jegyzőkönyve Bíró Attila, Magyari Aldát, Gangl Edina a kispadon ülve vezette a statisztikát. Erre az esetleges csere nélküliségre vajon mennyire készülnek kapusaink?
"Hálistennek engedi a szabály, hogy az edző döntse el bármelyik meccs előtt, milyen összetételben nevezi a csapatot az adott mérkőzésre: egy kapussal, vagy kettővel. Ez azt jelenti, hogy eggyel több vagy kevesebb mezőnyjátékos lesz. Jó, hogy ez a lehetőség a kezében van, mert nem nézett ki olyan rózsásan a helyzet, amikor még arról volt szó, hogy egy játékosnak csak az olimpiai falun kívül lett volna helye. Csak sérülés vagy betegség esetén lehetett volna cserélni egy korábbi elképzelés szerint. Az mégsem olyan lett volna, mint amikor mind a 13-an egy helyen, együtt készülünk, egyszerre rezdülünk. A szövetségi kapitány fog dönteni a meccs előtti reggeleken a névsorról, úgy gondolom, hogy mindenki megfelelő mennyiségű játéklehetőséget fog kapni."
picture

A kapuból irányítja a védelmet - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az idei magyar bajnoki döntőn parádézóGangl tagja volt a Londonban és Rióban zsinórban két olimpiai 4. helyet szerző válogatottnak, amely mindkét alkalommal hajszállal maradt le a dobogóról. Mire kell figyelni, hogy végre meglegyen a női szakág első olimpiai érme?
"A saját érzéseimet tudom elmondani. Ez az első olyan olimpia, amikor egyáltalán nem görcsölök rá arra, hogy mi fog következni. Nem arra, hogy ’most itt az érem, és ’jajj, lemaradtunk róla kétszer is, nagyon kicsin múlott, és akkor ennek most meg kell lennie!’. Ehhez az olimpiához úgy állok, hogy edzésről edzésre, meccsről meccsre készülök és koncentrálok. Saját magamat próbálom felépíteni, hogy a legfontosabb pillanatokban tudjam a legjobb formámat hozni. Úgy érzem, hogy a felkészülés azt bizonyítja, hogy ez az út jó, ezen szeretnék továbbmenni egészen egy sikeres végig."
picture

Kiszedte - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Poszttársa, Magyari Alda két éve robbant be a köztudatba, amikor a nyári Diapolo-kupa magyar-holland meccsén 18 esztendősen kivédte a vendégek szemét, 61%-kal zárt a kapuban, de volt olyan része a találkozónak, ahol sorozatos védései után 77% állt a neve mellett.
A Dunaújváros mindig mosolygó hálóőrét az aktuális formájáról, hangulatáról, állapotáról kérdeztük először.
"Nagyon jól érzem magam, végre azt érzem, hogy szárnyalok, végre nincs rajtam plusz teher. Nagyon örülök ennek a szezonnak, nagy segítség lehet, azért is lehetek itt, mert a Dunaújvárossal elértek sokat hozzátettek a teljesítményemhez. De egy pillanatra sem szeretném, ha az lenne a helyzet, hogy ’hú, most kijutottam az olimpiára, ott meg majd lesz, ami lesz’, hanem ugyanúgy szeretném továbbvinni az évet, és továbbra is magabiztos szeretnék lenni a kapuban. Ezzel is szeretném segíteni a lányokat, hogy nekik csak gólokat kelljen lőniük elöl."
picture

Kézerdő - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Vele is beszéltünk arról, amiről Gangl Edinával is, hogy nőhet a kapusok felelőssége.
"Igen, Birge már mondta, készüljünk úgy, hogy lesz olyan meccsünk, ahol csak egy kapus lesz beírva. A 7 a 6 elleni támadást is gyakoroljuk, mi, kapusok is bármikor kerülhetünk ebbe a helyzetbe. Sokat gyakoroljuk, hogy Edi vagy én felúszunk és úgy lőjük be. Az, hogy én úgy állok oda, hogy csak egyedül vagyok, az lehet, hogy még nagyobb löketet tud adni. Viszont figyelnem kell arra, hogy ne hibázzak, mert akkor magamat is lehúzhatom és a lányokat is, és ilyenkor nem lesz, hogy majd valaki beugrik helyettem. Dolgozom azon fejben, hogy ha egyedül vagyok, akkor azt kell hoznom, amit például Dunaújvárosban. Egy pillanatra sem törhetek meg, végig koncentrálni kell. Ha pedig nem tudok olyan bravúrokat bemutatni, amiket szoktam, akkor is hoznom kell magam, mert a másik kapus a lelátón fog ülni."
Ő olimpiai újoncként készül Tokióra. Vajon mennyiben más ez a felkészülés mint a több? Vagy Alda majd Japánban fog szembesülni vele, hogy mivel jár egy olimpia?
"A felkészülés nagyjából ugyanolyan kemény, mint máskor. Már most próbálom legyűrni magamban a gondolatot, hogy olimpiára megyek, mert nem szeretném, ha kiutazva elvenné egy pillanatra is a figyelmem az, hogy ’húha, ez egy olimpia, itt egy csomó híresség’, hanem úgy szeretnék odamenni, mint más világversenyre. Ugyanúgy egy medence lesz, hat-hat mezőnyjátékos, két kapus és egy labda. Nekem pedig a feladatomat kell végeznem."
picture

Magyari Alda kitornázta ezt is - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Eurosport


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés