Egy hét alatt lezavarják a vb-t ebben a korosztályban.

"Csináltunk egy olyan felkészülést, aminél - soha nem szoktam optimista lenni, vagy dicsérni - úgy gondolom, hogy értelmes kereteken belül többet nem lehetett volna edzeni. Összességében jól is sikerült. Ennél nagyon előrébb nem tarthatnánk, az más kérdés, hogy mindjárt jön a következő fázis, a vb. Ahogy szoktam mondani, csak edzéssel még senki nem nyert semmit, viszont aki nyert, az mindig sokat edzett." nyilatkozta honlapunknak Cseh Sándor, az U20-as válogatott nyári felkészüléséről a Magyar Vízilabda-szövetség utánpótlás szakmai igazgatója, a junior válogatott szakmai vezetője.
A magyar mezőny talán legjobb edzője után három játékost kértünk meg arra a vb-csapatból, hogy mondják el véleményüket ők is a szinte az egész nyarat magában foglaló felkészülésről.
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
20/05/2022 18:54
A válogatott csapatkapitánya az a Konarik Ákos, aki első szolnoki évében bajnok és Eurokupa-győztes lett a Dózsával, ráadásul meghatározó pólósa volt a Tisza-partiaknak. Jól sikerült tehát a szintlépés, olyannyira, hogy a 20 éves játékos bekerült a bő olimpiai keretbe, ahol az utolsó rostán esett csak ki. Most pedig a korosztályos válogatottal célozza meg a vb-dobogót.
"Nagyon tartalmas felkészülésen vagyunk túl mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon jól éreztem magam végig, élveztem minden egyes percét, bár én lemaradtam az első négyről, igazoltan. Sokat dolgoztunk, az utolsó 5-10 nap még sokat dobhat a csapaton, a vb-n is a negyeddöntőtől fog számítani igazán, hogyan szerepelünk. Mostantól szépen lassan egy másik fokozatba kell kapcsolnunk."

Szusszanásnyi pihenőn Konarik Ákos - Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Fotó: From Official Website

Erős OB I-es csapatokkal, a BVSC-vel, az OSC-vel és a Szolnokkal kétkapuzhattak a fiatalok. Ez vajon mennyiben szolgálta a srácok felkészülését?
"Ezúton is köszönöm a Szolnoknak, hogy fantasztikus partnereink voltak. Fontos lépcsőfokok voltak ezek a felkészülésünkben. A BVSC-vel kezdtünk, utána kétkapuztunk az OSC-vel, végül a Szolnokkal. Mindenhonnan elhoztunk legalább egy dolgot, ami kevésnek hangzik, pedig nagyon is sok. Kialakultak automatizmusok, perdöntőek lehetnek a végén azok a részletek, amelyeket ezekből a kétkapukból nyertünk."
Nincs könnyű helyzetben a magyar U20-as válogatott, amely három korosztályból tevődik össze. Ismeretlen a mezőny a mieink számára, amely viszont így még többet foglalkozhatott a saját csapatának felépítésére.

Konarik a BENU-kupán is játszott a felnőtt válogatottban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Akkora előny ez, amekkora hátrány is. Valóban van egy-két játékosunk, aki megvillogtatta már a foga fehérjét a Bajnokok Ligájában vagy az Eurokupában is. Őket/minket talán jobban fog ismerni az a néhány ellenfél, akikkel pariban leszünk. Viszont nincs vége itt a csapatunknak, mind a 13 játékos, aki játszani fog a mérkőzéseken nem véletlenül van ott, és akár meccsdöntő szituációkban is határozott döntésekre képes.
Azt tudom kiemelni, hogy nem azon fog múlni, hogy mi páran, akik viszonylag magasabb szinten is játszottunk felnőttben, hogyan fogunk játszani. Van az a bölcs mondás, amit nem mindig értettem, de most már talán igen: mindig a csapat leggyengébb láncszemének ereje dönti el azt, hogy melyik a legjobb csapat a mezőnyben."
Milyen célokkal vág neki a prágai vb-nek személy szerint Konarik Ákos?
"Túlságosan sokat nem szeretnék ezen rágódni, a legfényesebb éremért megyünk, ezért pedig nagyon sokat kell tennünk. Kicsit már elhasználódott ez a szöveg, de ha tartalmat rakunk mögé, akkor jelentősége is van."

Szolnoki gólöröm Konarik-módra - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Konarikhoz hasonlóan korábbi uvse-s csapattársa, Vigvári Vendel is bemutatkozhatott idén a felnőtt válogatottban, de sokak bánatára és csodálkozására (jelen) ő nem kapott helyett Märcz Tamás bő olimpiai keretében. Az FTC Magyar Kupa-győztes játékosa, aki a Bajnokok Ligája döntőjében is letette a névjegyét, ennek ellenére egyáltalán nem unatkozott a nyáron.
"Elég rendhagyó felkészülés volt, hiszen egy olyan négy hetes ciklussal indult, ahol a konditermi edzéseken volt a hangsúly, vízi edzésünk akkor inkább csak kiegészítő jelleggel szerepeltek a programban. Hosszabb úszások és gyógytorna is jellemezte ezt az időszakot. Kaptunk egy két hetes pihenőt, amiben sokunknak régen lehetett részünk, nagyon jólesett, fel tudtunk töltődni. Ezután kezdődött az igazi felkészülés a vb-re, amely tartalmazott egy egri edzőtábort, voltunk négy napot Horvátországban, illetve Szolnokon. Nagyon jól fel volt építve a felkészülés, jól is haladtunk."

Vigvári Vendel az U20-as válogatott edzésén - Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Fotó: From Official Website

Vendeltől azt is megkérdeztük, hogy mennyire álltak össze csapattá a hét klubtól érkező játékosok?
"Mostanra nagyon jól összeálltunk, de nem szeretnék most erről többet mondani, mert majd a vb mutatja meg pontosan, hogy milyen erőt képviselünk. Azt biztos, hogy a nyáron sokat tudtunk előrelépni."
Az ismeretlen mezőny az idősebbik Vigvári testvért sem zavarja különösebben.
"Világversenyünk egyáltalán nem volt, ennek a korosztálynak még 2016-ban volt egy torna, de azóta tényleg semmit nem láttunk a többiekből. Egy-egy játékost esetleg csak nemzetközi kupasorozatokból láthattunk. Elsősorban azon volt a hangsúly, hogy magunkkal foglalkozzunk, és hogy a saját játékunkat alakítsuk ki minél precízebben és pontosabban."

Két labdától sem jön zavarba - Fotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Fotó: From Official Website

A Ferencvárosban a csapattársa lesz ősztől a KSI-től a Fradiba igazoló center, Gábor Lőrinc. A 19 éves középcsatárnak is hasonló kérdéseket tettünk fel, mint a többieknek.
"Ahogy Vendel is mondta, egy négyhetes rávezető ciklussal indult a felkészülés, számomra nagyon hasznos volt, mert nekem elsősorban fizikálisan kell sokat erősödnöm és helytállnom a következő években is. A kemény kondikon és szárazföldi munkákon volt a hangsúly, ami jól jött nekem. A viszonylag hosszú, két hetes pihenő után pedig a hat hetes ciklus eléggé megterhelőnek bizonyult mentálisan és fizikálisan is, de azt hiszem, hogy minden csapattársam nevében mondhatom, hogy a hasznunkra vált, a világbajnokságon ebből profitálni fogunk."
A mezőny nem ismeretének taglalása helyett ő is a magyar csapat állapotára helyezte inkább a hangsúlyt.

Gábor Lőrinc - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Abszolút nincs bennünk az, hogy félvállról vennénk bárkit is. A vb kezdetéig a hiányosságainkat pótoljuk, napról napra próbálunk javulni, majd meccsről meccsre készülni.”
Éles váltással a KSI-ből az FTC-hez igazolt a nyáron, de most még természetesen a vb jár a fejében.
"Gondolkodtam már rajta, főleg a két hetes pihenő alatt. Voltam a Népligetben, megnéztem a helyszínt, a körülményeket, ebédeltem is néhány új csapattársammal, a külföldi játékosokkal is beszélgettem. De most még csak a válogatottra koncentrálok, és arra, hogy itt minél jobb teljesítményt tudjak nyújtani és minél jobb eredményt érjünk el a csapattal."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42
Vízilabda
"Benedek Tibort ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük!" - jön a II. Benedek Tibor Emléktorna
16/05/2022 15:05