Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Märcz Tamás nem húzott 19-re lapot az olimpiai bő kerettel

Takács Márton

Frissítve 23/06/2021 - 11:35 GMT+2

Két különböző felfogás alapján hirdette ki bő olimpiai keretét Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és szerb kollégája, az olimpiai címvédő gárda élén álló Dejan Savic. Ezt a két utat vizsgáltuk meg közelebbről, valahol a kettő között lehet az arany középút.

Märcz Tamás már a bő keretnél is szűk keretben gondolkodott - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Itt 19, ott 31 fő készül Tokióra, más-más szempontok alapján.

"Lehet ezzel a lehetőséggel élni és természetesen megfordult a fejemben, de ettől nem lesz erősebb a kiutazó csapat, a tehetséges játékos meg előbb-utóbb majd úgy is itt lesz, csak majd akkor már mint teljes értékű játékos. Nem ezen fog múlni, hogyan fog teljesíteni a következő olimpián.” – nyilatkozta Märcz Tamás a vele készített nagyinterjúnkban arra a kérdésünkre válaszolva, hogy nem gondolkodott-e azon, hogy meghívjon-e több fiatal pólóst, akik akár kereten kívül készülhetnének a 19 kiválasztottal.
"A szokásosnál nagyobb létszámban vesznek részt a felkészülésen pólósaink, mert szeretnénk, ha a fiatalabb, tehetséges játékosok újra megéreznék a légkörünket, és a tapasztaltabb játékosokkal együtt dolgozva fejlődhetnének.” – ezt pedig Dejan Savic mondta, a Total Waterpolo oldalán angolul olvasható ez a rövid, de annál velősebb vélemény. A szerb kapitány rengeteg, 31 (!) vízilabdázónak postázott meghívót.
Két markánsan eltérő stratégia és érvelés. A létszámot tekintve mi valahol a kettő között tartanánk ideálisnak a megfelelő létszámot, úgy 21-23 játékos körül állnánk meg, a felfogást tekintve pedig teljes mértékben egyet értünk Savic mesterrel.
Mint ismeretes, a magyar csapat szövetségi kapitánya még május 25-én hirdette ki a 19 fős bő olimpiai névsorát, az alapot a 2020-as budapesti Európa-bajnokságot megnyerő 13 vízilabdázó adja, mindannyian ott vannak az olimpiai bő keretben. Így rajtuk kívül hatan vannak még, akik megküzdhetnek a 12 + 1 helyért. Savic kiválasztottjait június 6-án ismerhettük meg, és ő kísérletezőbb és bátrabb döntéseket hozott, több fiatalra számít, mint magyar kollégája.
Kemény Dénesnél nagyszerűen érvényesült az elképzelés, miszerint az elit mellé behívott olyan játékosokat is kereten kívül, akikről tudta, hogy a jövő magyar válogatottjának nagy értékei lehetnek. 2004-ben az akkor 17 éves Varga Dénes így dolgozott az athéni olimpia előtt Benedek Tiborékkal, és ha most megkérdeznénk, biztos azt mondaná, hogy sokat ért az a néhány hét a világ akkori legjobbjai mellett.
Amikor szövetségi kapitány lett, Benedek Tibornál Nagy Ádám számított állandó plusz főnek a felkészülésekkor, erre a szezonra, a Szolnokban nyújtott látványos teljesítménye alapján lett a nemzetközi mezőnyben is elismert játékos, akire a hírek szerint még a Recco is szemet vetett. Bizonyára ő is sokat meríthetett azokból a hetekből, amikor nálánál jobb pólósokkal készülhetett együtt.
picture

Dejan Savic és Märcz Tamás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Már a kerethirdetéskor is leírtuk, és akivel csak beszéltünk azóta, játékosok, edzők, újságírók, szakértők, Vigvári Vendel nevét hiányolták a leginkább. Hallottunk olyan véleményt, miszerint Dejan Savic 31 fős keretet hirdetett, nálunk pedig még 20. játékosnak sem fért be az FTC-vel Bajnokok Ligája-döntőt vívó Vendel. Sarkos, de egyetértünk vele.
Lássuk Märcz Tamás érveit!
"Ettől nem lesz erősebb a kiutazó csapat, a tehetséges játékos meg előbb utóbb majd úgy is itt lesz, csak majd akkor már mint teljes értékű játékos. Nem ezen fog múlni, hogyan fog teljesíteni a következő olimpián."
Nos, szerintünk ha még több potenciális versenytársat kapnak azok a játékosok, akiknek a posztján a jövő - de egyre inkább a jelen – több reménysége közül ketten, hárman is elvégzik legalább a nyári felkészülés egy részét velük együtt, az még markánsabb teljesítményre késztetheti azokat, akik szinte biztosnak veszik a saját utazó helyüket. Ergo máris erősebb lesz a kiutazó csapat.
picture

Eligazítás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Olyan véleményt is hallottunk elismert OB I-es játékostól, hogy a tizenéves tehetségek közül az UVSE-ből akár Aranyi Máté, Molnár Erik és Vigvári Vince is lehetőséget kaphatott volna erre, mi ide vennénk még a KSI-ben szereplő Gábor Lőrincet is. Mind a négyen topcsapatba igazoltak a nyáron, Aranyi és Vigvári az OSC-ben, Molnár és Gábor pedig a Ferencvárosban folytatják pályafutásukat.
Aki többször látta őket játszani, egyetérthet azzal a véleménnyel, hogy ők a következő évtizedben mind meghatározó játékosai lesznek a felnőtt magyar válogatottnak. (Ahogy szerintünk idővel erre eséllyel pályázhat majd a Szolnokkal Eurokupát és magyar bajnokságot megnyerő balkezes, Szeghalmi Zsombor, a BVSC bekkje, Batizi Benedek, és a Fradival ifjúsági bajnokságot nyerő védő, Szabó Bence is.)
A szövetségi kapitány azt mondta, "a tehetséges játékos meg előbb utóbb majd úgy is itt lesz, csak majd akkor már mint teljes értékű játékos."
A párizsi olimpia három év múlva jön, itt van a nyakunkon, pedig még Tokióig is van egy hónap. Nem gyorsítaná fel ezeknek a játékosoknak a fejlődését, ha mondjuk ketten-hárman közülük ott lehetnének a nagyokkal is, majd utána folytatnák a felkészülésüket a saját korosztályos tornájukra, a nyár végén esedékes U20-as világbajnokságra?
A fent nevezett négy pólós (Aranyi, Gábor, Molnár, Vigvári) az első nagy lépést megtette azzal, hogy klubot és szintet váltott, e sorok írása közben is Cseh Sándor irányításával készülnek. A szövkap megfogalmazása alapján előbb-utóbb ott lesznek ők is a mélyvízben.
picture

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

"Nem ezen fog múlni, hogyan fog teljesíteni a következő olimpián.” Úgy gondoljuk, hogy éppen ellenkezőleg, ha valaki úgy vág neki a párizsi olimpiára való felkészülésnek, hogy már végigcsinálta az előző, tokiói nyarat kereten kívüliként, a 2021-es nem utazás biztos tudatában, nagyon is számíthat, hogyan fog teljesíteni a következőn. Hiszen rengeteg tapasztalattal gazdagadott, amelyek beépülhetnek a mindennapjaikba, és amelyeket vihetnek tovább ősszel a klubmunkába.
Mi történik, ha ne adj’ isten, ketten is megsérülnek ugyanazon a poszton ebből a 19-ből? A dán labdarúgó-válogatott a legenda szerint úgy nyerte meg az 1992-es Európa-bajnokságot, hogy a jugoszlávok kizárása után a strandról hívták be helyettük Brian Laudrupékat, akik aztán megnyerték a kontinenstornát. Itt kik lesznek a beugrók, ha?
További érvünk, hogy ezek a fiatal játékosok, elsősorban Vigvári Vendel Tokió után szinte biztosan nem tudnak majd testközelből együtt edzeni, készülni azokkal a rutinos zsenikkel, akik több mint egy évtizede tartópillérei a válogatottnak. Pláne, ha nem csapattársak a klubjukban, lásd Hosnyánszky Norbertet, aki a Honvédból egyedül kapott meghívót.
A nemzeti csapat tengelyéből négy nettó világklasszis pólós - Nagy Viktor, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes - szinte biztosan visszavonul a válogatottságtól Tokió után, így egyszerre kell majd négy extra játékost pótolni. Őket egy az egyben mondjuk nem is lehet, de nincs is meg az a hátország, amiből a megfelelő alternatívát gyorsan ki lehetne választani.
picture

Hosnyánszky Norbert - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Rengeteget adhatna, ha nap mint nap együtt készülhetnének velük Vigváriék. Hosnyánszky Norbert elmúlt 37 éves, az utolsó olimpiájára készül, minden bizonnyal már nem lesz lehetőség arra, hogy testközelből lássák, hogyan készül egy veterán extraklasszis egy teljes nyáron át a negyedik olimpiájára.
Felbecsülhetetlen élményekkel gazdagodhatna egy mai tizenéves, ha Hosnyánszkyval együtt edzhetne, aminek segítségével felgyorsulna a fejlődése. Sőt, láthatná Hosnyánszky és Varga Dénes játékkapcsolatát, amelyet már a pekingi olimpia óta, tehát 13 éve csodálhatunk a válogatottban. Előbb lenne kész játékos egy ilyen tini, így hamarabb számíthatna rá a kapitány is, miközben új ingereket kaphatna Hosi is, Dumi is. Klasszikus win-win szituáció.
A Széchy uszodában már az első nap láthatták volna, hogy miben és mennyire vannak lemaradva ezektől a példaképektől, melyek a gyengeségeik és hiányosságaik, így főleg csak ellenfélként találkozhattak velük eddig a bajnokikon, talán lesz olyan pólós, akivel már úgy sem fognak tudni szeptembertől.
A 19 fős bő olimpiai keret átlagéletkora 28,4 év, se nem fiatal, se nem túl öreg. Megvan a kellő rutin és a fiatalos lendület is. De van két 35 feletti (Nagy Viktor, Hosnyánszky Norbert), és három 34 esztendős (Hárai Balázs, Pásztor Mátyás, Varga Dénes) is köztük, az viszont nem kevés. Märcz Tamás védelmében meg kell jegyezni, hogy ő csak egy kész mezőnyből válogathat.
De talán így is lehetett volna jobban a jövőre nézve, távlatokban gondolkodva bővebb keretet hirdetnie, azokkal a fentebb megnevezett fiatalokkal feltöltve, akik aztán egy múlva már úgyis elkezdenek átcsorogni a nagyok közé. Azt a folyamatot szépen elő lehetett volna készíteni, megágyazni neki. Ez el is indult még decemberben Baksa Benedek, Konarik Ákos és Vigvári Vendel meghívásával, de azóta lelassult.
picture

Ezekért a sapkákért küzdenek a játékosok - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Nagyon hosszú ideje nem volt egy olyan ígéretes közvetlen utánpótlása a mindenkori nagyválogatottnak, mint most, az U20-as vb-re készülő névsor bitang erős. Az ő megelőlegezett bizalomból való szerepeltetésükkel megítélésünk szerint, a fentebb levezetett okokból rajtuk kívül a többi kerettag és maga a szövetségi kapitány is csak profitálhatott volna. Nem Tokió szempontjából - bár részben abból is -, hanem a következő tíz év miatt. Éppen a Dejan Savic által megfogalmazott okokból.
"Szeretnénk, ha a fiatalabb, tehetséges játékosok újra megéreznék a légkörünket, és a tapasztaltabb játékosokkal együtt dolgozva fejlődhetnének." Mi is ezt szeretnénk.
A szerb keret tagjai közül Stefan Brankovic 20, Marko Radulović 20, Vladimir Misovic és Marko Radovic 19, Vasilije Martinovic, Vuk Milojevic és Luka Pljevancic 18 éves. Ott hét, maximum 20 esztendős játékos kapott lehetőséget. Nálunk Konarik Ákos a maga 20 évével a legfiatalabb, a többi néma csend.
A szerb legenda, Savic meg merte lépni az átmeneti, nyári fiatalítást ebből a szempontból a jövő érdekében, a játékosként olimpiai bajnok Märcz Tamás nem. A szövetségi kapitány inkább biztosra ment és a tutit választotta úgy, hogy Burián Gergely, Konarik Ákos és Nagy Ádám meghívását abszolút megalapozottnak tartjuk - csak kevésnek -, a mi előzetes keretünkben is szerepelt a nevük, Nagyot ráadásul a 13 utazó közé neveztük.
Ha minden igaz, a horvát túra után, jövő hét közepén már kihirdeti szűkített olimpiai keretét Märcz Tamás, és a BENU-kupán már a tokiói 13 vesz majd részt. Nagy meglepetés nem várható, az pedig, hogy melyik az eredményesebb út, a magyar, vagy a szerb, nem idén, hanem a következő olimpiai ciklusban fog kiderülni.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés