Egyikük a negyedik olimpiájára készül, másikuk az elsőre.

A magyar válogatott keret legrutinosabb tagja Hosnyánszky Norbert, aki 2005 (!) óta válogatott, és ez az idei a sokadik nyári felkészülése. Ahogy mondtuk neki kedden, a 12. után már ki számolja. Van bőven összehasonlítási alapja, így először arról kérdeztük, hogy milyen erősségűnek tartja ezt a mostani, 19 fős keretet.
"Ezt a csapatot nagyon erősnek tartom. Az Eb-n megmutattuk, hogy micsoda erő lakozik benne. Most azon kell dolgozni együtt, hogy ezt ki tudjuk hozni magunkból az olimpián is. Döntő szerepe lesz annak, hogy Tokióban melyik csapat hogyan tud alkalmazkodni ahhoz a szigorú protokollhoz, ami valószínűleg várható majd - akár ez is dönthet a végén -, és ehhez egy nagyon jó csapatkohéziót kell kialakítani, hogy elviselje egyik játékos a másikat."
Tokyo 2020
Serena Williams motiválja a világ legjobb, szuperül gondolkodó és nyilatkozó női pólókapusát
21/08/2021 17:50
Bár nem ő a csapatkapitány, az óriási rutinja miatt a nemzeti csapat egyik legfontosabb tagja, nem csak a vízben, hanem a parton is. Mint mondja, ennek a mentori szerepnek nagyon is szívesen felel meg.
"Bizonyára van és lesz szerepem benne, állok elébe, szívesen is segítek ebben, ha valaki igény tart erre. De van egy remek csapatkapitányunk, Dumi, aki ezt meg fogja oldani. Meg itt mindenki olyan mentalitású játékos, hogy nem lesz nehéz kialakítani ezt a jó csapatkohéziót."
Már 37 éves is elmúlt Hosi, így a bekkposzton, kapáson és rosszkézen is világklasszis teljesítményre képes pólós kimondta, hogy a női válogatottban hasonló szerepkört betöltő Szücs Gabriellához hasonlóan a tokiói lesz az utolsó olimpiája. Amelyet úgy zárna, keretbe foglalva ezzel válogatott pályafutását, mint az elsőt, Pekingben.
"Nekem biztosan ez lesz az utolsó olimpiám, nem kérdés. És nagyon szeretném egy aranyéremmel lezárni a válogatott pályafutásomat."

Reméljük, az a jobbos Tokióban is többször elsül majd! - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Az OSC 23 éves balkezese, Burián Gergő a karrierje eddigi legkiválóbb idényén van túl, a Szolnokban remeklő Nagy Ádámot és őt is mindenki a bő olimpiai keretbe várta, és nem is kellett csalatkoznunk.
"Nagyon örültem, amikor bekerültem, olimpiai bajnokokkal, vb-aranyérmesekkel, Eb-győztesekkel fogok edzeni egész nyáron, ez hatalmas megtiszteltetés. Kicsit fáradt vagyok még. A szezon eleje elég rosszul indult a Covid miatt, elég sokat ki is hagytam, az utána következő két-három hónap nagyon nehezen is ment, és még most se érzem magam 100%-osnak. Azért vannak még állóképességi gondjaim, ezen még mindig dolgozom.”
Az OSC szezonját is értékelte röviden a Varga Dániel csapatának egyik legjobbjának bizonyuló szélső/átlövő.
"Ha a klubot nézem, akkor nagyon jó szezont zártunk az OSC-vel. Tavaly májusban kezdtük el a felkészülést, és nem gondoltam volna, hogy mind a magyar bajnokságban, mind az Eurokupában döntőt fogunk játszani. Egy új csapattal ezek nagyon nagy eredmények."

Burián Gergő nagyszerű klubszezont zárt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Az hagyján, hogy Burián remek pólós, az önképével is minden rendben, feltűnően jól, gyakorlatilag nyomdakészen nyilatkozik, szerény, és reálisan értékeli helyzetét. Jobb formában játszott, mint két világklasszis poszttársa, de jól tudja, a két, Riót is megjárt balkezesnek, Vámos Mártonnak és Zalánki Gergőnek is sokkal nagyobb az esélye a tokiói kerettagságra, mint neki.
"Azt a teljesítményt, amit az OSC-ben nyújtottam, szeretném a válogatottban tovább kamatoztatni, és mindent ki akarok adni magamból, 100%-ot fogok nyújtani magamból, aztán meglátjuk, hogy az mire lesz elég. Vámos Marci és Zalánki Gergő a világ legjobb balkezesei közé tartoznak, van mit tanulni tőlük, nagyon örülök, hogy itt lehetek mellettük. Az van a fejemben, hogy 100%-ot nyújtsak, nem foglalkozom még azzal, hogy valamelyikük helyett lesz-e helyem az utazó csapatban. Már az is hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetek. A legfontosabb az, hogy minél többet fejlődjek, és minél több részletet magamba szívjak, amit a többiektől látok."
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Tokyo 2020
Két magyar vízilabdázó is bekerült az olimpia álomcsapatába
08/08/2021 20:12
Tokyo 2020
Az utolsó negyedre elfogytak a görögök, Szerbia megvédte a címét
08/08/2021 10:18