Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az OSC centere a harmadik, a Szolnok bekkje az első olimpiájára hajt

Takács Márton

Frissítve 01/06/2021 - 20:13 GMT+2

Kedden csonka kerettel bár, de elkezdte olimpiai felkészülését a magyar férfi vízilabda-válogatott. Helyszíni tudósításunk a Margitszigetről Hárai Balázs és Nagy Ádám nyilatkozatával.

Hárai Balázs a tavalyi Eb-n - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Két megszólalónk közül az egyik biztos csapattag, és a másiknak is érik a tokiói szereplés lehetősége.

A Bajnokok Ligája e heti nyolcas döntőjére készülő Ferencváros nyolc játékosa nélkül vágott neki június első napján az olimpiai felkészülésnek Märcz Tamás együttese. A 19 fős bő keretből így csak 11 pólós kezdte el a munkát.
A szokásos jókedvvel úsztak, tapostak és lőttek kapura a beválogatott játékosok, akik között egyetlen újonc, a Szolnokban remek évet záró Konarik Ákos kapott helyet, akivel a kerethirdetés után telefonon már beszéltünk.
Hosnyánszky Norbert, Burián Gergő, Hárai Balázs és Nagy Ádám nyilatkozott nekünk ezúttal a játékosok közül, ebben a cikkünkben utóbbi kettő mondandóját közöljük.
Az OSC centere, Hárai Balázs kiemelkedő szezont zárt egyénileg és csapatszinten is. Jelenleg nem csak a magyar nemzeti csapat első számú középcsatára, hanem a nemzetközi mezőnyben is talán ő legjobb a posztján. Az újbudaiakkal a magyar bajnokságban és az Eurokupában is ezüstérmet szerzett, egy éve ilyenkor még egyik sem volt benne a pakliban, ezekben a sikerekben pedig kulcsszerepet játszott.
"Igazából ez az egy hét pihenő arra volt elég, hogy egy kicsit kiszellőztessem a fejem és elengedjem a vízilabdát. Komoly célom van, céljaink vannak, igazság szerint, az sem biztos, hogy jobb lett volna, ha több szabadságot kapunk, bár nem is nagyon lett volna rá lehetőség. Pihentem, családdal voltam, családdal pihentem, próbáltam teljesen kikapcsolni."
Hárai Pufi London és Rio után a harmadik olimpiájára készül, kora miatt (34 éves) minden bizonnyal az utolsóra. Arra voltunk kíváncsiak, hova helyezi a magyar válogatott az erősorrendben.
"Ez egy nagyon jó válogatott, akár a csapatszellemet és a csapategységet nézzük, akár a játékosállományt. Mindenféleképpen az első helyek valamelyikére sorolom a csapatot a nemzetközi mezőnyben. Természetesen még nagyon sokat kell dolgozni a nyáron az olimpiáig, és majd Tokióban is. Minden esélyünk és adottságunk megvan ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el."
Ahogy róla szóló múlt heti cikkünkben írtuk, Hárai Balázs egy kincs, ami van az OSC és a magyar vízilabda-válogatott számára, ő is nyilván ismeri a címben parafrazeált - csak a Pufi ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot - és Bud Spencer (magyar hangja: Bujtor István) szájából elhangzó jelszót a Kincs, ami nincs című filmből: "Csak a Puffin ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot."
Megkérdeztük tőle, hogy kapott-e már valakitől Pufi lekvárt, "nem, sajnos” – válaszolta nevetve.
Másik mostani megszólalónk, a Szolnokkal bajnoki címet és Eurokupa-trófeát szerző, és a Nutellát favorizáló Nagy Ádám a legjobb szezonján van túl eddigi pályafutásában. Gyorsan és remekül beilleszkedett a csapatba, amelyben bekk poszton játszva is szórta a gólokat, és a szakma, a játékostársak és az újságírók egyöntetűen vallották, hogy ott a helye a legalább a bő válogatott keretben.
"Nagyon jó évet zártunk a Szolnokkal, kicsit fáj a szívem a tavaly elveszített kupadöntő miatt, de az idei évvel abszolút meg vagyok elégedve, amit lehetett a Magyar Kupán kívül, azt behúztuk. Egy teljes fejbeni átalakuláson estem át, ahogy eljöttem Miskolcról, ahol húzóember voltam. Itt pedig bekerültem egy olyan csapatba, ahol kezdetben sokkal kisebb részfeladatokat kellett teljesítenem. Abszolút jól éreztem magam idén, reméljük, jövőre így folytatjuk!"
Az olimpiai bő keret kihirdetésének napján publikált cikkünkben azt írtuk, hogy "a Szolnokban extrát nyújtó Nagy Ádám reménykedhet az utazásban. Nálunk ő lenne a 13. ember, vagyis az a tartalék, akit a torna folyamán be lehet cserélni a küzdelmekbe."
picture

Nagy Ádám megérdemelné az olimpiai szereplést - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A 23 éves védő Benedek Tibor szövetségi kapitányi időszakában rendszeresen együtt készülhetett a válogatottal, főleg kereten kívüliként. A Märcz-korszakban is végig ott volt a csapat környékén, hol bent, de inkább kint. Mindössze két világversenyen játszhatott eddig, a 2018-as Európa-kupa Szuperdöntőjében és az abban évben Berlinben rendezett és magyar aranyéremmel végződő Világkupán.
"Mindenkinek az az álma, hogy olimpikon, illetve olimpiai bajnok lehessen. Nekem is ezen pörög az agyam, mindent meg fogok tenni, hogy bekerüljek az utazó csapatba, úgy érzem, most már tényleg megérdemlem. Először abban gondolkozom, hogy tökmindegy, hogyan, de benne legyek a 13-ban, az utazó keretben, aztán úgyis a kapitány dönt, hogy melyik meccsre kit ír be, illetve, hogyan szeretné forgatni a csapatot a saját koncepciója alapján."
Hosnyánszky Norbert, Burián Gergő és Märcz Tamás nyilatkozatát külön cikkekben közöljük majd!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 19 fős bő olimpiai kerete:
kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés